TEST: Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition

Test Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition

(Bilde: Espen Irwing Swang, Amobil.no)

Det aller beste Android-brettet

Det er ikke småtterier Samsung har fikset på for å skaffe seg et forsprang til konkurrentene.

Konklusjon

  Ekstremt god skjerm
  Kompakt formfaktor
  Digital penn
  God videoredigering
  Full kontorpakke
  Svært god musikkspiller
  Støtter "alle" lyd- og videoformater
  Flere apper på samme skjerm
  Svært rask i menyene
  Støtte for minnekort

  Begrenset lagringsminne
  Høy pris
Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition er en kraftig oppgradering fra det opprinnelige Note-brettet. Brettet er blitt tynnere, slankere og lettere, mens batterikapasiteten er økt, og ytelsen er skrudd kraftig i været. I størrelse er Note 10.1 2014 Edition nesten identisk med Apples nye iPad Air, men Note er en anelse tykkere og tyngre enn erkerivalen.

Til gjengjeld har Note 10.1 egenskaper som gjør brettet unikt. Viktigst er pennefunksjonene, sikkerhetsløsningen Knox, og muligheten for å kjøre to applikasjoner på skjermen samtidig. Todeling av skjermen finnes også på Microsofts Windows RT-brett, Surface 2, men dette støtter ikke bruk av skjermpenn.

Pennefunksjoner

Pennen kalles S-Pen, og kan brukes til langt mer enn å rable notater. Blant annet kan du bruke den som musepeker, eller du kan få opp en egen meny med verktøy til samling av utklipp, søk basert på håndskrift, og mye mer.

Et annet sted pennen kommer til nytte er i den ekstremt omfattende notatapplikasjonen. Appen heter S-Note, og selv om den har vokst ganske kraftig i funksjoner er den fortsatt rask og hendig når du trenger at den skal være det.

Du kan for eksempel bruke pennen til å skrible matematiske formler. Appen gjenkjenner formlene dine, og den kan til og med gi deg svar og informasjon om dem hvis du klikker på søkeknappen.

Pennen er behagelig å skrive med , og fungerer omtrent som et analogt skriveverktøy. Trykker du hardere blir streken kraftigere, og friksjonen mot skjermen er passe kontant.

Flere apper på samme skjerm

Når du søker etter svar åpenbarer en annen unik funksjon seg. Det er nemlig nettleseren som åpner seg ved siden av S-note på skjermen. Denne funksjonen kom med den første versjonen av Note, men det er nå blitt flere apper som støtter deling av skjermen.

Når du kjører to apper på skjermen kan du trekke innhold fra den ene appen over i den andre, avhengig av hvilke apper du har oppe.

Knallgod kontorpakke

Samsung har lagt ved fullversjon av en av de beste kontorpakkene for nettbrett. Polaris Office støtter i dag dokumentformatene fra Office 2003 og Office 2007. Dermed utveksler du uten problemer dokumenter, regneark og presentasjoner mellom PC og nettbrett. Du trenger faktisk ikke kabel, siden appen kan laste opp filene direkte til Dropbox-kontoen din.

Dropbox-kontoen kan du sette opp idet du aktiverer nettbrettet første gang. Den vanlige størrelsen på skylagringen er 2 gigabyte, men med dette nettbrettet får du 50 gigabyte gratis i to år, før du eventuelt må betale for tjenesten eller gå ned til vanlig gratis størrelse.

Suveren på underholdning

IR-porten gjør det mulig å bruke brettet som universell fjernkontroll.
IR-porten gjør det mulig å bruke brettet som universell fjernkontroll.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Som vanlig har Samsung  full kontroll på underholdning og multimedia. Galaxy Note 10.1 2014 Edition er utstyrt med den beste støtten for ulike mediefiler som du kan få på et nettbrett. I tillegg har den en av de beste musikkspillerne du får på et nettbrett. Lydkvaliteten er også god, forutsatt at du kobler til et godt sett hodetelefoner.

Dette er egentlig bare toppen av isfjellet. Samsung har proppet Galaxy Note 10.1 så full av nyttige funksjoner at vi ikke får plass til alle på denne siste siden, slik vi vanligvis gjør.

Ny design

Galaxy Note 10.1 er ellers et slankt nettbrett, og med en matchvekt på 547 gram er det blant de lettere nettbrettene på markedet.

Skjermen i har en oppløsning på 1600 x 2560 piksler. Dette plasserer Note helt på topp hva skjermoppløsning angår. Oppløsningen er så god at det er umulig å se enkeltpiksler, selv om du tegner de tynneste linjer på brettet

Samsungs egne TouchWiz-menyer ligger oppå Android, og gjør at brukeropplevelsen skiller seg noe fra det vi er vant til på Android-enheter. Likevel er forandringene ikke større enn at du enkelt finner frem i dem.

Mange ekstra funksjoner i menyene

Tidligere var TouchWiz mest av alt grafikk. I Galaxy Note 10.1 har Samsung lagt til mer eller mindre nyttige funksjoner, så som ekstra god oppgavestyring og en funksjon som ser om du bruker nettbrettet eller ikke. Sistnevnte skal sørge for at skjermen ikke skrur seg av mens du bruker den.

Om vi skal ha noe å utsette på dette brettet, så må det være at vi gjerne skulle hatt vekten ytterligere noen gram ned. Galaxy Note 10.1 er ti prosent lettere enn forgjengeren, og 540 gram (547 gram med LTE) er ikke veldig mye. Men hvert gram teller om du skal holde brettet i hendene over tid. Vi hadde også gjerne sett at det var med enn 16 GB lagringsminne på brettet. Du kan sette i større minnekort selv, men likevel.

Kamerafunksjonene er forbedret, og både stillbilder og video er av akseptabel mobilkamera-kvalitet. Men noen kompaktkameradreper er Note 10.1 fremdeles ikke.

Få reelle alternativer

Galaxy Note 10.1 2014 Edition er et nettbrett med få reelle konkurrenter. For det første har det den unike støtten for sikkerhet, som ligger i Knox. I tillegg har Samsung bakt inn funksjonalitet for den digitale pennen i store deler av programvaren. Der pennen ikke brukes har de lagt inn flere andre nyttige og til dels uvanlige funksjoner.

Er du ikke så opptatt av sikkerhet, eller av mulighetene pennen gir, er det likevel noen konkurrenter å velge blant. Et selvfølgelig valg for deg som bare skal surfe på nett eller spille spill er Apples iPad Air. Her får du litt lavere vekt og et annet skjermformat (4:3), men du mister en del av nyttefunksjonaliteten som er unik for Galaxy Note 10.1 2014 Edition.

Lillebror på 8 tommer

Synes du Galaxy Note 10.1 er i dyreste og største laget, så finnes Galaxy Note også i en 8-tommer-utgave. Men Galaxy Note 8 har ikke like god skjerm, eller like mye kraft som Note 10.1 2014 Edition.

Du kan eventuelt også se nærmere på nye Nexus 7 fra Asus. Dette er Googles referanseprodukt for Android 4.4. Til under halv pris av Galaxy Note 10.1 får du god ytelse og kompakt formfaktor. Nexus 7 har imidlertid svært begrenset støtte for tilbehør og har ikke plass for minnekort.

Gå til side

Samsung Galaxy Note 10.1 4G 2014 Edition

"Galaxy Note 10.1 2014 Edition er et nettbrett med få reelle konkurrenter"

Samsung Galaxy Note 10.1 4G 2014 Edition

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen