TEST: Samsung Galaxy A8 (2018)

Test Samsung Galaxy A8 (2018)

(Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

Galaxy A8 er en ørliten forsmak på Galaxy S9

Men hvorfor skal du velge den foran S8, egentlig?

Samsungs Galaxy A8 er en slags billigutgave av toppmodellen S8. Og med «slags» mener jeg at den egentlig ikke er så billig. Den koster fra 5000 kroner, samtidig som den har en hel del innsparinger og endringer sammenliknet med S8.

Denne testen handler dermed i stor grad om én ting; gir det mening å bruke 5000 kroner på en Galaxy A8 fremfor en Galaxy S8 til såvidt over 6000?

Samsung Galaxy A8

Størrelse: 14,92 x 7,06 x 0,84 cm
Vekt: 172 gram
Skjerm: 5,6 tommer, 2220 x 1080 piksler, Super-AMOLED
Maskinvare: Exynos 7885 Octa, 6 x Cortex A53 + 2 x Cortex A73, 4 GB RAM, Mali-G71 GPU
Lagringsplass: 32 GB, plass for MicroSD
Operativsystem: Android 7.1.1 med Samsung Experience og Bixby
Teknologi: Hurtiglading
Kamera: 16 MP, fasedeteksjonsfokus, maksimal videooppløsning er 1080p
Selfie: 16 MP + 8 MP, bokeh-funksjon, f/1.9
Batteri: 3000 mAh
Pris: 5000 kroner

Egentlig ikke, er det korte svaret. I hvert fall ikke akkurat nå, når prisene er der de ligger. Men alle Galaxy A-modellene har vært litt i dyreste laget ved ankomst, og har tilpasset seg fint i prisstigen over tid. Så kanskje gir det mer mening om seks måneder?

Den store ulempen her er kameraet. Selv om det er et helt ålreit kamera som henger på baksiden av Galaxy A8, og til tross for at Samsung har dyttet inn dobbelt selfiekamera på forsiden, har S8-kameraet kvaliteter A8 ikke når opp til. Det gjelder egentlig under alle forhold, men spesielt i dårlig lys der Dual Pixel-teknologien paret med optisk stabilisering gir langt bedre bilder.

Lite å spare, mye å miste

Du får bedre ytelse i Galaxy S8 også. Og mer lagring. Og bedre skjerm. Listen fortsetter, og trenger du flere av faktorene her blir plutselig ikke 1200 kroner noen vesentlig besparelse lenger.

Det er en flott mobil å se til, dette, med aluminiumsramme rundt og glass foran og bak. Forskjellen fra S8 som er mest synlig i forbifarten er at fingerleseren nå er plassert under hovedkameraet på baksiden, og ikke på siden av det. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det sagt, Galaxy A8 er en voldsomt flott telefon, og helt på egen sokkelest, uten den irriterende storebroren ville jeg vært betydelig mer positivt innstilt til den. På sett og vis er situasjonen litt den samme som da Note 8 kom, med penn som eneste vesentlige fordel over Galaxy S8+, men med en prislapp som var 3000 kroner heftigere.

Note 8 er i seg selv også en fantastisk telefon, men hvorfor betale så mye mer for et nesten likt produkt, om man ikke verdsetter pennen høyt? Når man slipper flere nesten like telefoner, må man regne med at mulige kjøpere måler produktene grundig mot hverandre.

Les testen av Galaxy S8 her »

En meget god telefon likevel

Men ser vi på Galaxy A8 isolert fra resten av Samsung-utvalget er det egentlig lite å klage på her. Telefonen oppleves som akkurat like kvikk som sin storebror, til tross for veikere innmat. Noe av årsaken til det er nok at innmaten er klokt satt sammen. Samsung har for eksempel gitt A8 greie mengder RAM og en helt ny mobilprosessor som er utstyrt med et par av de kjappeste prosessorkjernene der andre produsenter sløyfer de raske kjernene helt på middels utstyrte telefoner. Menyen glir godt, og appveksling skjer stort sett helt uten forsinkelser.

Galaxy A8 er vanntett, akkurat som storebror S8. Menyene har også svært mye til felles mellom de to telefonene. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Du navigerer innholdet på A8 omtrent som på en S8. Eneste viktige unntak her er at A8 ikke har området på skjermen du kan trykke ekstra hardt på for å komme hjem. Samsungs virtuelle hjem-knapp er foreløpig kun å finne på storebrødrene S8 og Note 8.

Den store og flotte AMOLED-skjermen gir deg knall innlevelse ved filmtitting og spilling. Den er rett og slett flott å se på, men den mangler den aller nyeste teknologien, i form av HDR-funksjon. Der Note 8 og S8 kan skru opp lys og kontrast til 11, stopper Galaxy A8 mye tidligere.

Vi avslutter med å oppsummere det S8 har, som A8 ikke har. Telefonen fungerer jo ellers helt supert - så blir det opp til deg om disse funksjonene til sammen er verdt 1200 kroner.

Kameraet i Galaxy A8 er greit nok, men sliter litt i svakt lys og med hvitbalansen når det er mye ... hvitt ute. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Mangler i A8 vs. S8:

 • Trådløs lading
 • HDR-skjerm
 • Mindre skjerm med lavere oppløsning
 • 32 GB lagring mot 64 GB
 • Optisk stabilisert kamera
 • Dual Pixel-kamera (for bedre mørkefoto)
 • Svakere prosessor
 • Fysisk større

Fordeler i A8 vs. S8:

 • Ingen Bixby-knapp
 • Dobbelt selfiekamera
 • Fingeravtrykksleser i midten, under kameraet
 • En fordel for noen: flat skjerm

Her til lands er vi vant til å betale mye for telefonene våre. Et fenomen som ofte omtales som Apple-skatt er prisen man må betale for å hoppe opp ett utstyrsnivå på en iPhone. Nå har de færre trinn på prisstigen sin per produkt, men vi aksepterte fort å betale 800 kroner ekstra for 32 GB ekstra lagringsplass før. I så måte er 1200 kroner for alle ekstrafunksjonene i S8 en særdeles lav pris for det man får ekstra.

Hvis man vil spare penger og samtidig få en billig og kompetent kameramobil med rammeløs design er LG G6 til enda 500 kroner ned sannsynligvis det beste valget. Er mobilen din mest et verktøy? I så fall er Motorolas Moto G5 Plus et sikkerstikk.

Men Galaxy A8 gjør alt det som den skal, og den gjør det på en god måte. Det estetiske er jo som kjent høyst subjektivt. Men jeg synes det er en pen telefon å se til, og kan hende skal det ikke mer til når resten er så ålreit.

Alternativ til Galaxy A8

LG G6

Den rimeligste rammeløse

LG G6

LG G6 starter på rundt 4500 kroner, og er dermed enda litt billigere enn Galaxy A8. Som A8 er den vanntett, men du får i tillegg høyoppløst HDR-skjerm og et litt kvassere kamera med ekstra vidvinkellinse på baksiden. Det doble selfiekameraet sløyfer imidlertid LG G6. Telefonen er ellers litt kraftigere spesifisert og både litt lavere og smalere selv om skjermen er ørlite grann større.

Motorola Moto G5 Plus 32GB

Den virkelige sparegrisen

Motorola Moto G5 Plus 32GB

Samsung må gjerne mene at Galaxy A8 er for dem som vil spare litt på mobilkjøpet sitt. Det viktige ordet i den påstanden er litt. Du som vil spare mye bør se til et helt annet selskap. Motorola lager knallgode mobiler om dagen, og G5 Plus har vært standardanbefalingen vår omtrent siden den dukket opp til test. For rundt 2000 kroner får du en stor skjerm i en kjapp mobil med særdeles bra kamera til prisen. Telefonen er dessuten satt inn med belegg som skal hindre fukt i å trenge inn. Den skal altså tåle norsk uvær, selv om den er billig.

Samsung Galaxy S8

Originalen

Samsung Galaxy S8

Galaxy S8 koster 1200 kroner mer enn A8. Men som vi antyder ganske sterkt i denne testen; det er den verdt. Gitt hvor dyre toppmodellene generelt er om dagen, er Galaxy S8 rett og slett blitt et økonomisk alternativ i utvalget. Det var den ikke da den kom. Om du synes 1200 kroner er for mye ekstra å betale, men likevel helst vil ha en S8? Da hadde jeg ventet i en drøy måned til S9 blir lansert - da får du vite både hva du eventuelt går glipp av i neste generasjon Samsung, og sannsynligvis en mye bedre pris på dagens S8.

Prisjakt.no er en kommersiell partner av Tek.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

Samsungs nye Galaxy A8-modell er et litt vanskelig dyr å plassere i mobilutvalget. Den har stor AMOLED-skjerm med 18:9-aspekt, den har forholdsvis kraftig innmat og det som gjør det vanskelig; forholdsvis høy pris. Telefonen koster ikke langt unna det man tidvis kan se Galaxy S8 på tilbud for, og differansen de telefonene mellom er uansett mest naturlig å telle i hundrelapper, og ikke tusenlapper.

Da skal i utgangspunktet Galaxy A8 jobbe meget godt for å bli et godt valg. Samtidig vet vi at prisstigen i Samsung-utvalget har det med å korrigere seg gjennom året. Fjorårets Galaxy A-modeller var også «for dyre» da de kom, men fikk sine fornuftige stigetrinn etter hvert som året gikk, nye toppmodeller kom inn og eksisterende modeller ble flyttet rundt. Hvis du leser denne testen et greit stykke inn i 2018, kan det hende prisbildet har forandret seg.

Vi begynner med en liten tabell som viser deg forskjellene mellom Samsungs tre «8-modeller». Vi tar ikke med Galaxy S8+ som ligger ekstremt nærme Note 8. Det er minste utgave av Galaxy S8 er mest naturlig å sammenlikne med A8.

  Galaxy A8 Galaxy S8 Galaxy Note 8
Skjerm      
Type Super AMOLED Super AMOLED Super AMOLED
Størrelse 5,6 tommer 5,8 tommer 6,3 tommer
Oppløsning 2220 x 1080 2960 x 1440 2960 x 1440
       
Maskinvare      
Prosessor Exynos 7885 Exynos 8895 Octa Exynos 8895 Octa
Kjerner 8 8 8
Høytytende kj. 2 (+6 vanlige) 4 (+4 vanlige) 4 (+4 vanlige)
GPU Mali G71 Mali G71 MP20 Mali G71 MP20
       
RAM 4 GB 4 GB 6 GB
Lagring 32 GB 64 GB 64 GB
       
Kamera      
Oppløsning 16 MP 12 MP 12 MP + 12 MP m. zoom
Glass f/1.7 f/1.7 f/1.7
Fokus Fasedeteksjon (PDAF) Dual Pixel + PDAF Dual Pixel + PDAF
Stabilisert Nei Ja Ja
Selfie 16 + 8 MP, f/1.9 8 MP, f/1.7 8 MP, f/1.7
       
Batteri 3000 mAh 3000 mAh 3300 mAh
Hurtiglading Ja Ja Ja
Trådløs lading Nei Ja Ja
Vanntett Ja (IP68) Ja (IP68) Ja (IP68)
       
Pris 5000 kroner 6200 kroner 8600 kroner
       
Testet   Ja, her er testen Ja, her er testen

Små synlige forskjeller

Fingerleseren er plassert på midten av baksiden. Det gjør Galaxy A8 enklere å åpne med pekefingeren enn toppmodellen S8, som har leseren som et søkk rett ved siden av kameraet. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Du skal på mange måter ha et trent øye for å se umiddelbar forskjell på Galaxy A8 og Galaxy S8. Den snart ett år gamle toppmodellen er bittelitt mindre i alle himmelretninger enn nye A8. Den nye modellen har høyttalergrill oppe på venstre langside, og den mangler Bixby-knappen. Det er altså noen forskjeller her, men de er forholdsvis subtile.

Den tydeligste forskjellen mellom Galaxy S8 og Galaxy A8 er at fingerleseren i nye A8 er plassert under kameraet. Her er altså faren for å grise til kameralinsen sin betydelig lavere enn med toppmodellen. Hvis Galaxy S9 ikke får fingerleser integrert i skjermen, er det ventet at denne løsningen er den som vil bli valgt også der. Men foreløpig er lite annet enn en lansering under MWC-messen i Barcelona bekreftet for den kommende toppmodellen.

En forskjell mellom S8 og A8 som kanskje ikke er lett å se, men veldig lett å merke, er at skjermen på sistnevnte er flat. Her får du ikke avgrunner på hver langside. Noen foretrekker flate skjermer, blant annet fordi det kan være enklere å treffe taster og andre knapper i utkanten av skjermen. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Den nest synligste, men kanskje mest merkbare forskjellen, er at skjermglasset i denne modellen er flatt. Hvis du ikke liker kantkurvene på Galaxy S-modellene, er altså Galaxy A8 nok et alternativ, ved siden av LG G6, om du vil ha superbred skjerm.

Ser du veldig nærme etter legger du kanskje også merke til de to kameraøynene som kikker på deg over skjermen. I Galaxy A8 er nemlig bokeh-effekt for selfiekameraet én av egenskapene Samsung håper skal selge telefoner.

Målt ytelse

Ytelsesmessig virker telefonen å legge seg omtrent på nivå med toppmodellene fra i forfjor, og telefoner utstyrt med tilsvarende innmat. Her er tallene omtrent sammenliknbare med de du får ut av eksempelvis LG G6, som har Snapdragon 821 fremfor 835, som var å finne i mange av fjorårets toppmodeller.

Dermed ser det litt ut til at Samsung har klart å legge spareknivprosessoren sin omtrent akkurat der den bør. Et lite stykke under toppen, uten at vi kan snakke om en treg prosessorbrikke. Den grafiske ytelsen målt i AnTuTu og 3D Mark er en av svakhetene her, men få mellomprisede telefoner har særlig fokus på den typen ytelse.

Og strengt tatt er det også relativt få apper der ute som krever så mye av den. Galaxy A8 kan dermed kjøre omtrent det du forventer av nye og heftige både apper og spill. Men de aller heftigste spillene kan bli for tunge.

Grafer: Grønn - Snapdragon 835-enheter, svart - Snapdragon 821 Pro, grå - Snapdragon 821, lyseblå - egenutviklede brikkesett (Exynos, Kirin, Apple Ax etc).

Opplevd ytelse

Bixby er ikke like påtrengende i Galaxy A8 som i S8, men den gir lyd fra seg nå og da. Bixby Vision er en del av kameraappen, og Bixby-hjemmeskjermen til venstre for de vanlige hjemmeskjermene styrer resten. Dedikert Bixby-knapp er det ikke på denne telefonen. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Dette er en noenlunde rask telefon. I testperioden har jeg knapt opplevd stopp eller irritasjoner av nevneverdig slag. Æren for det går nok i stor grad til prosessoren, som har en kjapp del å bytte over til hvis ting går for tregt.

Menyene er særdeles like de du finner på Galaxy S8, bare uten at skjermen er trykksensitiv på hjemknappen. På toppmodellen kan du nemlig trykke hardt der hjem-feltet pleier å være for å påkalle funksjonen. På Galaxy A8 må man sveipe opp fra bunnen for å hente inn Android-kontrollene på tradisjonelt vis.

Samsung har kuttet mye av staffasjen fra Samsung Experience, tidligere Touch Wiz, i det siste. Så Galaxy A8 er ikke overlesset med skrot, slik heller ikke S8 er. Men en liten ryddejobb er det likevel når man setter opp denne telefonen.

Samsungs tilpassede Android-menyer har kvittet seg med mye av slagget som pleide å være med. Men det ligger fortsatt en del forhåndsinstallert her. Først og fremst er det Microsoft og Facebook som har fått med apper «utenfra». Samsung har noen egne apper med, mens andre kan lastes ned fra produsentens appbutikk. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Der Galaxy S8 ga Bixby betydelig mer oppmerksomhet enn taleassistenten fortjente utenfor Korea og USA, er det Samsung Pay Galaxy A8 har veldig lyst til at du skal installere. Tjenesten er foreløpig bare støttet i Sverige, så akkurat hvorfor varslingsskjermene dukker opp her i Norge er uklart. Prøver man å registrere seg tas man uansett kun til den svenske tjenesten.

Bixby er med her også, men heldigvis i en langt mer tilbakelent versjon. Den har ikke egen knapp, men må påkalles ved å sveipe helt til venstre på hjemmeskjermene, eller skjermknapper i kameraappen. Med Bixby mer som en passiv informasjonsskjerm på linje med Siri-skjermen på iPhone er den også langt mindre påtrengende, selv om hvert sveip til Bixby-skjermen kommer med en påminnelse om å logge på Samsung-kontoen din om du ikke alt har gjort det.

Det er mulig å skru av hele det ekstra skjermpanelet om du vil.

Menyene her er omtrent slik vi kjenner dem fra Samsungs andre nye Android-telefoner. Menyopplevelsen er kjapp, og du veksler mellom appskuff og hjemmeskjerm ved å sveipe opp og ned på skjermen. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Ett av de trivelige tilleggene i Samsungs menyløsning er muligheten til å ha flere samtidige apper som krever kontoinnlogging. Kinesiske mobilprodusenter har lenge hatt dette som en paradefunksjon, mens Samsung kun har hatt løsningen fra og med Galaxy Note 8 som kom i fjor høst.

En funksjon Samsung pussig nok la litt vekt på ved lanseringen av Galaxy A8 er ansiktsgjenkjenningen. Også Galaxy S8 og Note 8 har løsning som likner, og nå nylig gjorde også OnePlus et større poeng av sin ansiktsgjenkjenning. Funksjonen har tydeligvis blitt viktig å hevde seg på siden iPhone X med Face ID ble lansert.

Men det er overhodet ikke samme teknologi som blir brukt av hverken Samsungs eller OnePlus' telefoner. Her er det enkeltkamera og den gammeldagse måten å gjenkjenne ansikter på som gjelder, mot Apples dybdefølsomme frontkamera med infrarødt rutenett.

Galaxy A8 har vært overraskende dårlig til å gjenkjenne meg i testperioden, der både S8 og Note 8 har fungert bedre. Det skal sies at ingen av dem funker under alle lysforhold, og siden jeg ikke opplever at telefonen gjør det den skal hver gang - blir det til at jeg bruker fingerleseren hver gang. Lite konsekvent brukeropplevelse er mer i veien enn til hjelp.

Gammel Android ... fortsatt?!

Samsung lærer visst aldri hvilket marked de selger telefonene sine i. Samsung Pay maser mye ved første oppstart, men når du prøver å følge instruksene kommer du ikke langt - all den stund Samsung Pay ikke er lansert i Norge. Forsøker man å gjenopprette Samsung-kontoen sin får man veiledning på ... nederlandsk?! Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Vi er månedsvis forbi Android 8-lanseringen, og vi tikker ubønnhørlig i retning av neste store Android-lansering. HTC, Huawei og Sony har alle fått modeller over på det «nye» menysystemet, men Samsung lanserer av en eller annen grunn fortsatt telefoner på fjorårets plattform.

Her er det altså Android 7.1.1 som gjelder. Både menyer og operativsystem fungerer utmerket, og siste installerte sikkerhetsoppdatering er fra desember. Her er altså den biten forholdsvis fersk.

Men Android 8 har likevel funksjoner i seg som gjerne skulle vært på Galaxy A8, inkludert vesentlig bedre strømstyring enn gamle Android 7.1.1.

Galaxy A8 som telefon

Batteritiden her oppleves som forholdsvis god, og bør kunne strekke seg opp mot et par dager mellom hver lading. Avhengig av hvor mye du bruker telefonen - den trekker ganske lite strøm i hvilemodus, men er i stand til å sluke mye strøm fort når alt går for fulle mugger.

Når den ubønnhørlig går tom er det i hvert fall raskt å fylle på med strøm igjen. Her er hurtiglader både støttet og med i esken. Regn med en drøy halvtime for å komme opp til 70-80 prosent.

En kjekk ting er at USB-C nå er så utbredt at både hodetelefoner og middels dyre mobiltelefoner begynner å få kontakten. Galaxy A8 er intet unntak. Enheter som fortsatt bruker Micro-USB blir fort irriterende nå som alt skal ha USB-C. Kontakten som brukes av færrest enheter er jo gjerne den man glemmer å ta med seg på tur.

Det er ikke kraftige stereohøyttalere på A8, slik det er på enkelte andre mobiler. I stedet er det en enkel høyttaler oppe på høyre side av telefonen. Men i motsetning til mange telefoner med liknende løsninger spiller A8 ganske høyt, og det låter ikke helt blikkboks heller. Du burde altså klare å få nok lyd ut av A8 til å høre den også i bråkete omgivelser.

I første omgang hørtes det litt ut som om selve samtalehøyttaleren kanskje ikke var god nok til det. Til jeg oppdaget «ekstra volum»-knappen på skjermen. Den øker volumet til det blir svært så høyt. A8 er altså en telefon som egner seg for bråkete omgivelser også etter at du har besvart anropet.

Lyden er ellers klar og fin, og støtte for tale over WiFi og 4G er naturligvis på plass.

Som underholder

Mye er som før - men ikke fingerleseren. Den har endelig fått en fornuftig plassering på baksiden. Skillet mellom fingersensor og kameralinse kunne fortsatt vært noe tydeligere, men det er likevel enklere å treffe sensoren her enn med S8. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Den viktigste underholdningsmangelen her fraværet av HDR-teknologi. Både LGs rimeligere G6 og Samsungs litt dyrere S8 har støtte for ekstra lysstyrke og kontrast i skjermen. Det er fortsatt et stykke mellom innholdet som støtter HDR, men spesielt på S8-en er ikke det så farlig. Den kan nemlig lage sin egen nesten-HDR ved hjelp av programvare. Og aktører som Netflix og Amazon lager det meste av sitt nye innhold i HDR, så det blir raskt mer å velge i.

Galaxy A8 kan hverken vise skikkelig HDR eller jukse-HDR-en som S8 lager. Dermed er den ikke like engasjerende når video skal tittes på.

Det er likevel en knallgod AMOLED-skjerm dette her, med god bildekvalitet jevnt over.

Fraværet av god stereolyd i høyttalere avhjelpes en del av at Galaxy A8 fortsatt har hodetelefonkontakten som mange mobiltelefoner har sløyfet. Det er kjapt og greit å koble til sine egne hodetelefoner her, og mobilen spiller noenlunde fint med de fleste portable plugger eller hodetelefoner.

Spill kjører fint på Galaxy A8. Den har krefter nok til å kjøre det aller meste av aktuelle titler, selv om toppmodellene er vesentlig kraftigere. Det er rett og slett få spill der ute som ikke er av den litt «casual» varianten, med tegneseriegrafikk og flere betalingsmuligheter enn spillmekanismer. Dermed slipper telefoner ganske billig unna med å kutte ut kraftgrafikken, slik de fleste mellommodeller gjør. Denne har rett nok en oppdatert grafikkdel i seg, men det er ikke opplyst om antall kjerner. Normalt kuttes det ned til under fem grafikkjerner i mellomklasseprosessorene. Til sammenlikning er det hele 20 kjerner av samme typen som i A8 i Galaxy S8.

Så hvis det fantes titler som virkelig melket disse ville den praktiske forskjellen mellom toppmodellen og A8 vært større.

Det følger forresten med ganske ålreite øreplugger i esken. Hvis du ikke har voldsomme krav til lyd kan du klare deg fint med disse. De spiller både høyt og bassig, og har de tradisjonelle gummituppene som tetter øregangen rundt seg.

Greit nok kamera

Galaxy A8 byr på en slags reprise av Galaxy S6-kameraet. Det har mistet optisk stabilisering, men fått mer lyssterkt glass. Resultatet er ikke så gærent, men så er heller ikke Galaxy A8 noen billig telefon her i Norge. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Kameraet her er hentet fra Galaxy S6, men har fått mer lyssterkt glass samtidig som det har mistet den optiske stabiliseringen det hadde i S6. Resultatet er helt greit, men telefonen er likevel et greit stykke unna å håndtere vanskelig lys på samme gode måte som Galaxy S7 og Galaxy S8 kan. Det skjedde forholdsvis mye i brikkebyttet fra S6 til S7, så selv om førstnevnte var grei nok i sin tid, utklasses den blant annet på lysfølsomhet av telefonene som har kommet etter.

Bilder tatt i mørke forhold med denne telefonen ser ofte like lyse ut, og i små forhåndsvisningsbilder kan de også være vanskelige å skille fra dem eksempelvis S7 og S8 kommer med. Men i fullstørrelse ser man at de fremstår mest som glatte og udetaljerte malerier. Den tilsynelatende skarpheten kommer av at harde kanter blir fremhevet, mens teksturer på vegger og andre steder blir visket tilnærmet helt vekk.

Dette er ikke drømmeforhold for noe mobilkamera, men det var spesielt på denne fronten Galaxy S7 og senere Dual Pixel-utstyrte telefoner virkelig har utfordret fortidens mobilkamera. Galaxy S7 var på mange måter for mobilfoto som den første iPhonen var for brukeropplevelse på mobiler. Det finnes et tydelig før og et like tydelig etter. Og mobiltelefoner fra både HTC, Motorola og Google har siden adoptert samme teknologi.

Ellers kunne bildene fra Galaxy A8 vært mer detaljerte. Bevegelsesuskarpheten som truer litt oftere enn ventet selv på lyse dagen er noe jeg forventer å oppleve på en telefon til to-tre tusenlapper, men ikke på en som koster fem høvdinger.

Men generelt sett tar A8 likevel rimelig gode bilder, og vanligvis holder automodusen lukkertiden kort nok til at bevegelsesuskarpheter lar seg unngå.

Selfie, selfie, selfie - men hvor er blitsen?

Du kan selv bestemme hvor tydelig bakgrunnen skal være når du bruker det doble frontkameraet på Galaxy A8. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det er på forsiden Samsung mener det foregår med Galaxy A8, der det doble selfiekameraet lar deg legge til kunstig bokeh i bildene. Galaxy A8 tar lyse og godt detaljerte selfier i utgangspunktet - i hvert fall når du skrur av hudutjevningsfunksjonen som har lett for å få deg til å se ut som en voksdukke.

De to kameraene tar nokså greie bilder, og som regel funker bokeh-funksjonen akkurat som forespeilet. Du ser rett på skjermen når du har gjort bakgrunnen uklar nok, og kan knipse bildet. En interessant egenskap for denne funksjonen er at forhåndsvisningen ser ut til å være i «gjør-mitt-beste»-modus. For det er ofte det ser ut som om mobilen bommer grovt der lys brytes gjennom hår og liknende - men når man skal finne igjen bildet man tvilte på etterpå, er det som regel ingen slike feil i dem. Galaxy A8 ser altså ut til å kjøre en mer vellykket bokeh-algoritme ved fotografering enn ved forhåndsvisning.

Selv om frontkameraene gir ganske lyse bilder, er ikke selve kamerabrikkene særlig lysfølsomme. Du merker fort at det blir i mørkeste laget i enkelte situasjoner, men da kan du bruke skjermen som blits. Det er egentlig ørlite grann pussig at Samsung har puttet to vanlige kamera inn her, men ikke har dyttet en liten LED-blits inn, slik mange andre selfiefokuserte mobiler har. Slikt tar ikke mye plass.

Gå til side

8.5/10
Meget bra

Samsung Galaxy A8 (2018)

"Galaxy A8 er en super telefon, men dyr nok til at du nesten like gjerne kan velge S8."

Fordeler

 • Flott skjerm
 • Stilige selfie-funksjoner
 • Hurtiglader medfølger
 • Gode ørepropper følger med
 • Rask i bruk
 • Vanntett

Ting å tenke på

 • Ingen HDR-skjerm
 • Ingen trådløs lading
 • Litt lite lagring til prisen

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen