TEST: Samsung Galaxy A5

Test Samsung Galaxy A5

(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

Galaxy A5 har det den trenger og litt til

Design og flotte materialer som ikke koster skjorta.

Samsungs Galaxy A-serie dukket opp som et friskt pust i fjor. Konseptet er egentlig ganske enkelt. Det handler om tilstrekkelig ytelse pakket inn i fresj design og flotte materialer. Det er designmobiler som har akkurat passelige mengder av alt, uten å avlive bankkontoen din.

Vi har hatt stor sansen for Samsungs tidligere telefoner i serien, så når Galaxy A5 nå blir oppdatert i en 2016-utgave er vi naturligvis spente på hva telefonen kan tilby.

Finfint utstyrt og forholdsvis rimelig

Produsenten oppgir at telefonen vil koste rundt 4 000 kroner, og enn så lenge ligger den flatt på Samsungs oppgitte pris i butikkene som har tatt den inn. Dermed er den ikke billig, men når toppmodellene starter på 6 000 og strekker seg godt forbi 10 000 kroner, avhengig av type og spesifikasjon, ser ikke Galaxy A5 ut som noe landeveisrøveri.

Samsung A5 (2016)

Størrelse: 14,48 x 7,1 x 0,73 cm
Vekt: 155 gram
Skjerm: 5,2 tommer AMOLED, 1920 x 1080 piksel
Maskinvare: Exynos 7580, 8 core Cortex A53 @ 1,6 GHz, Mali T720 MP2, 2 GB RAM
Lagringsplass: 16 GB, plass for MicroSD-kort
Operativsystem: Android 5.1.1 + Samsung Touch Wiz
Teknologi: NFC, ANT+, hurtiglading av batteri
Kamera: 13 megapiksler, optisk stabilisert, f/1.9,
Batteri: 2900 mAh
Pris: Rundt 4 000 kroner

Den er tvert imot ganske godt spesifisert til å koste det den gjør. Du får en 5,2 tommer stor full-HD-skjerm med AMOLED-teknologi. Samsungs skjermer har blitt meget gode etter hvert, og Galaxy A5 ser ikke ut til å være noe unntak. Den er tilstrekkelig skarp til at vi ikke plages av veldig synlige piksler, og lysstyrken er bra.

Men det er altså ikke spesifikasjonene som er viktigst med Galaxy A5. Vanligvis hever vi et øyenbryn og følger ekstra godt med på maskinvaren når en produsent sier slike ting. Det pleier av og til å bety at man har nedprioritert innmaten i overkant mye, samtidig som man tar seg ekstra godt betalt. Det inntrykket har vi ikke av Galaxy A5.

Design og materialer i førersetet

Telefonen er kompakt, med relativt lite ramme rundt skjermen. Her er det heller ikke så mye annet å sette fingeren på. Den ser ren og pen ut uten for mye fiksfakserier. En metallramme går rundt telefonen, mens glass som buer ut mot kantene dekker forsiden og baksiden. Det hele gir et veldig flott inntrykk, og vi synes telefonen er god å holde.

Ulempen er naturligvis at telefonen er «dobbelt så knuselig» skulle den gå i bakken. Den vil alltid lande med smørsiden ned.

Selv om telefonen ligger nesten helt flatt finner den en måte å skli avgårde på. Først veeeeeeldig sakte. Så litt fortere. Før ... bang!

For meg virker dette som en reell fare. Den siste telefonen som var innom til test er LGs V10. En telefon med kraftig gummiert bakside. Den sitter fast som limt overalt hvor du legger den. Galaxy A5 er dens rake motsetning. Glattere telefon er det omtrent ikke mulig å få tak i. Selv i meget svake hellinger flytter den på seg en millimeter eller to i slengen, før den plutselig sklir utfor. Sitt! Bli! Dekk!

Du bør passe godt på denne lille rakkeren.

Ellers kan vi nevne en liten luke på høyre langside der både SIM-kort og minnekort har plass. Rett over finner vi låsetasten. Volumtastene er på andre siden og har flere funksjoner i menyene. Baksiden preges av Samsung-logoen og en kameralinse som stikker bittelitt ut. Ved siden av  finner du et fotolys.

Hvor blir det av Android 6?

Har du hatt en Samsung-telefon før blir du ikke overrasket av at menyene som møter deg på skjermen. Her er det Samsungs egenkomponerte Touch Wiz-meny som ligger oppå Android. Løsningen har blitt penere, raskere og flatere med årene, men dette er fortsatt et stykke unna Googles originalvarianter i design. Oppbygningen er imidlertid enkel nok til at du kommer raskt i gang dersom du har brukt Android tidligere.

Foreløpig ingen USB type C i bunn av Galaxy A5. Den nye standarden har dukket opp i noen telefoner allerede, men er altså ikke med her.
Foreløpig ingen USB type C i bunn av Galaxy A5. Den nye standarden har dukket opp i noen telefoner allerede, men er altså ikke med her. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det som overrasker oss litt er at telefonen slippes med Android 5.1, gitt at den ble lansert så sent som desember i fjor. Nevnte LG V10 ble også testet med en aldrende Android-versjon, men den ble lansert et par måneder før Galaxy A5, få uker etter Android 6-lanseringen. Vi har større forståelse for at den bruker litt tid på å komme opp til seneste utgave enn at A5 fortsatt sitter fast i Android 5.1 Lollipop.

Vi regner ikke med det vil ta lang tid før noen av de to telefonene blir oppdatert. For en gangs skyld er det finfin ny funksjonalitet å hente i Android-oppdateringen, og det viktigste er muligheten til å styre tilgangsbruk selv. I Android 6.0 kan du for eksempel nekte Facebook tilgang til kontaktlisten din dersom du ikke ønsker at appen skal ha denne tilgangen.

Det er enkelt å finne frem i Galaxy A5-menyene, og telefonen byr på god batteritid.
Det er enkelt å finne frem i Galaxy A5-menyene, og telefonen byr på god batteritid. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Kjappe menyer

Menyene er ellers kjappe nok, og vi merker få tegn til hikke. Den er altså rask og smidig, og på grunnleggende hopping rundt i menysystemet står den ikke tilbake for svært påkostede toppmodeller. Unntaket er Nexus-variantene som tidvis oppleves nesten umulig silkemyke i responsen. Fullt så god er ikke Galaxy A5, men avstanden er heller ikke stor.

I de fleste tilfeller gjøres innlasting av apper også unna på null komma niks. Vi opplever Galaxy A5 som godt motorisert, og savner ikke noe særlig på kraftfronten. Vi skal likevel gå nærmere inn på ytelsen senere i testen.

Prisguide.no er en kommersiell partner til Mediehuset Tek. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon. Du kan lese mer om Prisguide her »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen