TEST: Samsung Galaxy A3

Test Samsung Galaxy A3

(Bilde: Marius Sørland Eltervåg, Tek.no)

Samsung Galaxy A3 gir bedre kvalitetsfølelse enn fjorårets toppmodeller fra selskapet

Premium-design i mellomklassen.

Samsung Galaxy A3

Størrelse: 130,1 x 65,5 x 6,9 mm
Vekt: 110 gram
Skjerm: 4,5 tommer, 540 x 960 punkter
Prosessor: Qualcomm Snapdragon 410, 1,2 Ghz firekjerneprosessor, 1,5 GB RAM, Adreno 306 GPU
Operativsystem: Android 4.4.4 (KitKat)
Teknologi: 2G, 3G, 4G, WiFi (802.11b/g/n). Bluetooth 4.0, NFC
Kamera: 8 megapiksler, LED, autofokus, 5 mpx frontkamera
Minne: 16 GB, støtter MicroSD opp til 64 GB
Batteri: 1900 mAh
Pris: ca 2700 kroner
 

Etter å ha tviholdt på plastmaterialer siden de lanserte sin første mobiltelefon, ser det omsider ut til at Samsungs designavdeling har åpnet for hardere saker. Selskapets 2015-flaggskip Galaxy S6 og Galaxy S6 Edge kom begge med Cornings solide Gorilla Glass 4 både foran og bak.

Oppgraderingen av byggematerialer gjelder imidlertid ikke bare telefonene øverst i hierarkiet, men også telefonen vi nå har inne til test: Galaxy A3.

Unibody i aluminium

Galaxy A3 er, sammen med storebror Galaxy A5, Samsungs første Galaxy-telefon med unibody-design, som kort fortalt innebærer at det ikke finnes noen avtagbare deksler – her får du étt stykke.  

Fronten er heldekket av glass, mens kantene og baksiden av telefonen består av aluminium. Helt glatt er telefonen ikke: volumtastene, av- og på-tasten og kameralinsen bygger alle en millimeter og to ut fra overflaten, uten at det er noe vi skal sutre over. 

Galaxy A3 har fått unibody-design, og Samsung har kvittet seg med plasten til fordel for aluminium. Det gjør underverker for kvalitetsfølelsen. (Foto: Marius S. Eltervåg).
Galaxy A3 har fått unibody-design, og Samsung har kvittet seg med plasten til fordel for aluminium. Det gjør underverker for kvalitetsfølelsen. (Foto: Marius S. Eltervåg). Foto: (Foto: Marius Sørland Eltervåg, Tek.no)

Kombinasjonen av glass og aluminium smeltet sammen i unibody-design er en sikker og velutprøvd løsning vi har sett jevnlig fra andre produsenter i flere år, så vi skal på ingen måte påstå at det er noe revolusjonerende her. At man ikke finner opp kruttet på nytt trenger heldigvis ikke være negativt, og du sitter tross alt igjen med en mellomklassetelefon som gir langt bedre kvalitetsfølelse enn selskapets toppmodeller i fjor.

God, lavoppløst skjerm

Den 4,5 tommer store Super AMOLED-skjermen i Galaxy A3 serverer både god fargemetning og klart bilde. Ikke like klart som på toppmodellene med 1080p-oppløsning, riktignok – oppløsningen stopper på 960 x 540 piksler.

Nå skal vi være nøye med å understreke at skjermen oppleves som god i daglig bruk, og egner seg bra til både spill, film og surfing.

Skjermen har ikke de kvasseste spesifikasjonene, men er likevel god.
Skjermen har ikke de kvasseste spesifikasjonene, men er likevel god. Foto: (Foto: Marius Sørland Eltervåg, Tek.no)

Telefonen leveres ellers med 16 GB interminne, så selv etter at operativsystem og diverse Samsung-dilldall har forsynt seg av ca 6 GB har du grei plass til multimediefiler som film, musikk og bilder.

Det er også gjort plass til MicroSD-kort, noe som slett ikke er noen selvfølge lenger. Ifølge Samsung støtter telefonen kort med kapasiteter opp til 64 GB.  

Spreking

Bak dekslene på Galaxy A3 finner du Qualcomms medium høyt spesifiserte systembrikke Snapdragon 410, som inkluderer en firekjernet 1,2 GHz-prosessor og grafikkbrikken Adreno 306. Det er også gitt plass til 1,5 GB arbeidsminne (RAM).

Dette er nok til å gi en smidig bruksopplevelse samme hvilke funksjoner du bruker, og vi opplevde ingen tilfeller av treghet eller annet irriterende spetakkel i testperioden.

Galaxy A3 har medium kraftig maskinvare, men er også lettdrevet.
Galaxy A3 har medium kraftig maskinvare, men er også lettdrevet. Foto: (Foto: Marius Sørland Eltervåg, Tek.no)

En heldig bieffekt av medium spesifisert skjerm og maskinvare er at det trengs mindre strøm for å drive godsakene. Når batteriet i tillegg har såpass høy kapasitet som 1900 mAh ble resultatet at vi fint gikk to dager mellom hver lading gjennom testperioden. 

Ytelsestestene finner du på neste side »

Android 4.4.4 KitKat

Galaxy A3 er ikke blant de prioriterte telefonene som allerede har fått Android 5.0 Lollipop, og kjører i skrivende øyeblikk på versjon 4.4.4 KitKat. Dette betyr at du blant annet går glipp av lokasjonsbevisste sikkerhetsfunksjoner, animerte ikoner og andre nyheter.

Samsung har som vanlig maskert Android-systemet med sitt egenutviklede TouchWiz-grensesnitt, som gjennom noen år med prøving og feiling har nådd omtrent samme nivå av brukervennlighet som originalmenyene.

Mange muligheter, greie bilder

Galaxy A3 har et kamera som tar stillbilder i opp til 8 megapiksler, og den kan filme i 1080p-oppløsning. I tillegg finner du et frontkamera som tar bilder i fem megapikslers oppløsning.

Galaxy A3 har fått et greit kamera.
Galaxy A3 har fått et greit kamera. Foto: (Foto: Marius Sørland Eltervåg, Tek.no)

Samsungs kameraprogramvare kommer med en lang liste moduser. Den ene lar deg holde inne kameraikonet for å ta seriebilder, for så å sette bildene sammen til en GIF-animasjon, mens en annen tar opp lyd i ni sekunder etter du har tatt et stillbilde. I tillegg har du de vanlige modusene som HDR (sette sammen flere eksponeringer til én fil for å få mer data i bildet), sportsfunksjon (maks lukkerhastighet) og så videre.

Galaxy A3 har fått ganske så standard optikk, og bildekvaliteten er helt ok, uten at du kommer til å imponere noen. Som hverdagskamera vil dette uansett være godt nok for de fleste.

Under kan du se eksempelbilder tatt med telefonen, eller du kan gå direkte til neste side for å se ytelsestestene og lese konklusjonen. 

Kan vi anbefale Galaxy A3? Bla til neste side!

Eksempelbilder tatt med Galaxy A3

(Bilde: Marius Sørland Eltervåg, Tek.no)
(Bilde: Marius Sørland Eltervåg, Tek.no)
(Bilde: Marius Sørland Eltervåg, Tek.no)
(Bilde: Marius Sørland Eltervåg, Tek.no)
Gå til side

Samsung Galaxy A3

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen