TEST: Samsung Galaxy A3 (2016)

Test Samsung Galaxy A3 (2016)

(Bilde: Kurt Lekanger, Tek.no)

Samsung Galaxy A3 er ett av de beste kjøpene i sin prisklasse

Glass, metall og solid byggekvalitet.

Det er i underkant av ett år siden vi testet den første versjonen av Samsung Galaxy A3. Vi ga da Samsung skryt for at de endelig hadde gått over til solide byggematerialer som glass og metall – og poengterte at byggekvaliteten i rimelige Galaxy A3 faktisk overgikk 2014-toppmodellene – som Galaxy S5.

Samsung Galaxy A3 (2016)

Størrelse: 134,5 x 65,2 x 7,3 mm
Vekt: 132 gram
Skjerm: 4,7" Super AMOLED, 720 x 1280, Corning Gorilla Glass 4
Maskinvare: Samsung Exynos 7578, 4-kjerners ARM Cortex A53@1,5 GHz, 1,5 GB RAM
Lagringsplass: 16 GB. MicroSD opptil 128 GB.
Operativsystem: Android 5.1.1 (Lollipop)
Teknologi: 2G, 3G, 4G/LTE CAT4 (150/50 Mbps), WiFi 802.11b/g/n, Bluetooth 4.1, NFC, ANT+, GPS, Glonass
Kamera: 13 megapiksler hovedkamera f/1.9, 5 megapiksler frontkamera. 1080p video @ 30 fps
Batteri: 2300 mAh
Pris: 2990 kroner
 

Nå har 2016-versjonen av Galaxy A3 kommet – og vi har hatt gleden av å bruke telefonen en ukes tid. Vi er glade for å se at Samsung har valgt å fortsette å fokusere på solide byggematerialer også denne gangen.

Glass både foran og bak

Mens 2015-utgaven av Galaxy A3 hadde et unibody-design hvor både baksiden og sidene av telefonen var laget i metall, har den nye versjonen av A3 fått glass på baksiden.

Det er Corning Gorilla Glass 4 som er benyttet både foran skjermen og på baksiden av telefonen. Dette er et svært ripesikkert glass, men som med det meste av annet glass kan det knuse. Ved å ha glass både foran og bak har Samsung i prinsippet doblet risikoen for knust glass om du skulle miste telefonen i bakken. Glasset har også såkalt «oleofobisk» belegg, som gjør at det blir mindre fingermerker på telefonen – men den blir også veldig glatt.

Men uansett risiko for knusing – det ser virkelig lekkert ut med glass på baksiden, spesielt i kombinasjon med aluminiumsrammen rundt. Glasset foran og bak er såkalt «2,5D»-glass – som betyr at det er svakt rundet av i kantene. Dette i kombinasjon med at aluminiumskantene også er avrundet gjør at det ikke er noen skarpe kanter – og at telefonen føles bra i hånden.

God skjerm

Skjermen til Galaxy A3 er veldig god.
Skjermen til Galaxy A3 er veldig god. Kurt Lekanger, Tek.no

Samsung har gjort skjermen bittelitt større siden forrige A3-versjon. Den er nå på 4,7 tommer mot 4,5 tommer tidligere. Samtidig er skjermoppløsningen økt fra 540 x 960 til 720 x 1280 punkter. Telefonen er imidlertid ikke mye større – den er faktisk bittelitt kortere i lengderetningen, og kun 4,4 millimeter bredere. 

Super AMOLED-skjermen har topp bildekvalitet, med god fargemetning og skarpt og fint bilde. 

Operativsystemet er Android 5.1.1 med Samsungs eget TouchWiz-grensesnitt på toppen. Forhåpentligvis blir telefonen oppdatert til Android 6.0 Marshmallow snart.

Brukervennligheten er utmerket, og Samsung har også ryddige og fine innstillingsmenyer. 

Prisguide.no er en kommersiell partner til Mediehuset Tek. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon. Du kan lese mer om Prisguide her »

Det er ikke bare skjermen i 2016-utgaven av Galaxy A3 som er oppgradert, også resten av maskinvaren har fått en liten overhaling.

Telefonen har i enkelte markeder den samme Snapdragon 410-brikken som fjorårets A3-modell – med høyere klokkefrekvens, men modellen vi har fått til test (og som er i salg i Norge) kommer med en Samsung Exynos 7578-brikke. I tillegg er kameraet oppgradert, noe vi skal komme tilbake til litt senere.

Utstyrsmessig har Galaxy A3 det meste du forventer å finne i en mobiltelefon i denne prisklassen. Den støtter de aller fleste frekvensbånd som er aktuelle her i Norge (med unntak av 4G/LTE på 700 MHz – men det er foreløpig ikke bygget ut i Norge – og få telefoner støtter det). 

På wifi-fronten støttes 802.11b/g/n på 2,4 GHz – men det er ikke støtte for 5 GHz (dual band). Telefonen har NFC, og er dermed forberedt på mobile betalingsløsninger. Det er også støtte for ANT+, som er en ganske utbredt standard for tilkobling av treningsutstyr – som pulsbelter. 

SIM-kortplassen sitter på høyre side av telefonen, og tar SIM-kort av nano-SIM-typen. Skuffen til SIM-kortet har to spor – det ene brukes til SIM-kortet, mens det andre er for minnekort av typen Micro-SD. I enkelte markeder får du kjøpt telefonen som en modell med to SIM-kort, men den som selges i Norge har ett SIM-kort.

Rammen rundt er i matt metall.
Rammen rundt er i matt metall. Kurt Lekanger, Tek.no

Det er 16 GB lagringsplass innebygget, og rundt 5 av dem brukes til systemminne, i tillegg til at det forsvinner litt til medfølgende apper. Det er altså ikke usannsynlig at du vil trenge litt ekstra lagringsplass.

I motsetning til storebror Galaxy A5 er det ikke fingeravtrykksleser i denne telefonen. 

Batteriet er på 2300 mAh, og Samsung oppgir en samtaletid ved 3G på 14 timer, og også 14 timer videoavspilling. Vår erfaring etter å ha brukt telefonen en ukes tid er at batteriet holder i godt over en dag ved normal bruk. Det er støtte for hurtiglading, og ifølge Samsung tar det maksimalt 104 minutter å fullade batteriet. Telefonen har en funksjon for optimalisering av batteribruken til apper, som lar deg begrense bakgrunnsdata – enten automatisk eller manuelt.

Lydkvaliteten ved samtale er god.

Litt svak ytelse

I daglig bruk oppleves Galaxy A3 som en forholdsvis kjapp telefonen, men vi opplevde av og til at ting kunne henge litt. I sjeldne tilfeller kunne enheten plutselig ta pause et sekund eller to når vi åpnet for eksempel Facebook-appen eller nettleseren. Men i det store og hele flyter menyer og det meste ganske fint.

Ytelsesmålingene våre viser at telefonen er omtrent så rask som man kan forvente av en mobil i dette prissegmentet. Du får riktignok telefoner fra konkurrenter som gir enda mer ytelse for pengene – noe vi skal komme tilbake til i konklusjonen til slutt.  

 

Nytteprogramvare

Som nevnt kommer telefonen med Samsungs eget Touch Wiz-grensesnitt. Dette er enkelt og oversiktlig, og skiller seg egentlig ikke så voldsomt  fra standard Android. Du kan opprette flere startskjermer om du vil, og du kan velge mellom ulike temaer, samt legge til widgeter.

Hvis du sveiper til venstre fra Hjem-skjermen kommer du til Flipboard Briefing, som er en oversikt over nyheter i ulike kategorier. Du kan tilpasse hva slags nyhetskategorier som skal vises, eller skru av Flipboard helt.

Slik ser brukergrensesnittet ut på Samsung Galaxy A3. Skjermbildet helt til venstre dukker opp når du sveiper til venstre fra Hjem-skjermen, og viser nyheter levert av Flipboard.
Slik ser brukergrensesnittet ut på Samsung Galaxy A3. Skjermbildet helt til venstre dukker opp når du sveiper til venstre fra Hjem-skjermen, og viser nyheter levert av Flipboard.

Ringefunksjonen og meldingsfunksjonen til A3 er bra, og skjermtastaturet fungerer godt. Du har talltastaturet fremme hele tiden, noe vi synes er bra, og det er også en god autokorrekturfunksjon. Undertegnede foretrekker imidlertid å skru av automatisk korrigering når mellomromstasten trykkes, og heller manuelt velge ordforslagene som dukker opp – det reduserer risikoen for å sende altfor tåpelige tekstmeldinger.

Du får med Microsoft Office-pakken (Word, Excel, PowerPoint og OneNote, samt Skype), og det følger også med 100 GB gratis lagring på Microsoft OneDrive. 

Samsungs kalender-app (er for øvrig utmerket, og du får også med en enkel notatapp, en filbehandler og en lydopptaker. 

Rydder opp og sikrer telefonen

Appen Smart Manager fortjener litt ekstra oppmerksomhet. Dette er en app som gir deg oversikt over blant annet strømforbruk, lagringsplass, minnebruk og enhetssikkerhet. 

Klikker du på Lagring får du oversikt over hvor mye av lagringsplassen du har brukt, og kan automatisk slette unødvendige data – som mellomlagrede filer. 

Under menyvalget Enhetssikkerhet får du mulighet til å skanne mobiltelefonen for kjente sikkerhetstrusler, og du kan også skru på Samsungs egen sikkerhetsløsning Samsung Knox. Gjør du det, vil det opprettes et sikkert og isolert område på telefonen for jobbrelaterte ting – og du vil også kunne aktivere aktiv beskyttelse mot virus og andre trusler.

Som underholdningsmobil

Galaxy A3 er en helt grei underholdningsmobil. Skal du spille de aller mest avanserte spillene kunne vi kanskje ønsket oss litt mer krefter, men du har likevel nok futt til at de fleste mobilspill bør fungere greit.

Musikkspilleren til Galaxy A3 er ikke spesielt avansert, men gjør nytten. Telefonen har gode muligheter for at du selv kan tilpasse lydbildet etter din egen smak.
Musikkspilleren til Galaxy A3 er ikke spesielt avansert, men gjør nytten. Telefonen har gode muligheter for at du selv kan tilpasse lydbildet etter din egen smak.

Du får med helt greie apper for musikk- og videoavspilling, og det er også en innebygget FM-radio. Videoavspilleren spilte de fleste av formatene vi serverte til den, men klarte ikke DivX-filene våre. Programvare for videoavspilling finnes det imidlertid flust av på Google Play.

Det er gode funksjoner for å justere lydbildet etter behov, og med funksjonen Adapt Sound kan du gå gjennom en lyttetest for å finne ut hvilke frekvenser du hører – så vil telefonen automatisk tilpasse lyden slik at den passer best din hørsel og dine hodetelefoner.

Kamera 

Mens fjorårets A3-modell hadde et 8 megapiksel kamera, har hovedkameraet i årets modell en oppløsning på 13 megapiksler. Bildene vi tok med kameraet blir forholdsvis gode, og vi synes kameraappen er ganske bra. Du kan blant annet justere eksponering og ISO manuelt, og det er også mulig å legge på ulike effekter. Kameraappen har også noen litt mindre nyttige funksjoner, som at du kan få kameraet til å ta bilder ved hjelp av talekommandoer (for eksempel ved å si «Cheese»).

Kameraet stikker litt ut på baksiden.
Kameraet stikker litt ut på baksiden. Kurt Lekanger, Tek.no

Som med mange andre mobilkameraer blir det en del bildestøy når det er lite lys – og det er også en del komprimeringsstøy i bildene generelt. Men bildene blir omtrent som forventet av en telefon i denne prisklassen – og kameraet er ganske bra på å tolke motivet og eksponere riktig.

Aktiverer du frontkameraet får du mulighet til å velge om du vil ta en vanlig selfie, eller en såkalt «bred selfie». Sistnevnte er en slags panoramafunksjon for selfies – fint når du vil ha med alle vennene dine på bildet også.

Nederst på denne siden kan du se noen eksempler på bilder vi har tatt med telefonen.

Konklusjon og alternativer

Er du opptatt av god design, solid byggekvalitet og «premium-følelse», er det ingen tvil om at 2016-varianten av Samsung Galaxy A3 er et godt valg. 

Du får en god og brukervennlig mobiltelefon med lekker design og forholdsvis god ytelse. Men du kan spare rundt 700 kroner på å i stedet velge en Sony Xperia M4 Aqua – en telefon som på mange måter ligner Galaxy A3, men som er noe kjappere i ytelsestestene. Telefonen har bittelitt større skjerm (5 tommer), men samme skjermoppløsning. Etterfølgeren Sony Xperia M5 skal imidlertid være på vei ut i butikkene i løpet av februar, så det er mulig du bør gå for den i stedet for M4 – hvis prisen blir «riktig». Vi har ikke testet M5 ennå. 

Er du villig til å gå en tusenlapp opp i pris, kan vi anbefale Galaxy A3s storebror – Samsung Galaxy A5. Her får du enda bedre ytelse, en 5,2-tommers skjerm, fingeravtrykksleser – og samme gode byggekvalitet som på A3.

Se karakter og oppsummering etter bildegalleriet.

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen