TEST: Samsung Ativ Book 9 Plus

Test Samsung Ativ Book 9 Plus

(Bilde: Anders Brattensborg Smedsrud, Hardware.no)

Gjennomført fra start til slutt

Samsung går rett i strupen på MacBook Air.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Samsung har med sin Ativ Book 9 Plus satt sammen en lekker maskin. Den sorte andoniserte aluminiumskroppen med matt overflate, den omkransende sølvaktige rammen, og ingen andre distraherende elementer enn det stilrene Samsung-merket, er en vinner både ved første og senere øyekast. Selv undersiden av maskinen beholder den minimalistiske og rene utformingen.

Aluminiumen gir en skikkelig solid følelse til maskinen, og det er fint å kunne konstatere at materialvalget ikke tynger den ned. Med en vekt på bare 1,4 kilogram kan denne lett bli med på lange reiser og raske møter. Om du stadig har hendene fulle, kan vi berolige deg med at du enkelt kan løfte opp lokket med bare én hånd – noe som faktisk ikke er en selvfølge hos disse lette maskinene.

Skal du derimot bøye skjermen mer enn 95 grader må du til med begge labbene. Når du først holder godt i skjermen med dine to hender, kan du dog ta den helt ut. Skjermen kan nemlig vinkles 180 grader, noe som kan være en fordel om du vil benytte deg av dens gode trykksensitive egenskaper.

En fleksibel maskin. Det er nyttig å bøye skjermen helt ned for bedre komfor mens du bruker den berøringsfølsomme skjermen.
En fleksibel maskin. Det er nyttig å bøye skjermen helt ned for bedre komfor mens du bruker den berøringsfølsomme skjermen.Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Hardware.no

Når du åpner skjermen finner du et nesten like stilrent design som på utsiden. Bortsett fra de tydeligvis obligatoriske klistremerkene, som viser at du eier en Ultrabook som er inspirert av Intel og drives av en Core i5-prosessor fra samme selskap, er det bare det inngraverte SideSync/ HomeSynk-merket som irriterer oss. Dette irriterer oss til gjengjeld veldig, og vi forstår ikke hvorfor Samsung skulle ha behov for å fortelle deg om disse teknologiene hver bidige gang du åpner lokket på maskinen du allerede har kjøpt.

Lyden som strømmer ut av Ativ Book 9 sine litt for små høyttalerelementer høres metallisk ut. Diskanten er uklar og har en konstant buldring ved seg. Bass forventer ingen at er til stede i Ultrabooks, og det er den heller ikke i dette tilfellet. God lyd er vanskelig å få til på liten plass, men de små høyttalerne spiller høyt, og gjør seg mer enn godt nok til YouTube-klipp og Skype-samtaler.

En helt hinsides skjerm

Den høyoppløste IPS-skjermen til Ativ Book 9 Plus er den beste vi har sett på en bærbar datamaskin. Både når det gjelder antall punkter per tomme og totale oppløsning, viser Samsung selv sin argeste konkurrent at de kan være to om å lage mektige skjermer. Mens Apples Retina-skjerm huser 220 piksler per tomme, bruser Ativ Book 9 Plus virkelig med fjærene sine. Hele 316 bildepunkter per tomme viser den 13,3-tommer store skjermen frem, og det burde være unødvendig å påpeke at du kommer til å slite med å skille enkeltpunkter fra hverandre.

Den beste skjermen vi har sett

Ativ Book 9 Plus leveres med Windows 8 ut av esken, men om du vil ha den aller beste opplevelsen av maskinen, bør du oppgradere gratis til nye Windows 8.1. Da får du ikke bare dra nytte av den langt høyere skjermoppløsningen på 3200 x 1800 piksler – som du trenger forstørrelsesglass for å bruke – men også den nye skaleringsfunksjonen som gjør alle elementene på skjermen mye lettere å lese i denne høye oppløsningen. Skaleringsfunksjonen fungerer akkurat som Apples løsning i OSX, for de som er kjent med deres «Retina»-skjermer. Hvor praktisk det er med en så høy oppløsning på en liten skjerm kan diskuteres, men moro er det uansett.  

Fargene spraker mot deg, klare og naturlige. Innsynsvinkelen er upåklagelig, og på grunn av den høye oppløsningen virker det nærmest som om bildet tones over i den sorte rammen som omgir det.

Et av ankepunktene vi har mot skjermen er at den burde vært i 16:10 formatet. Vi ønsker oss rett og slett mer skjerm å nyte den gode oppløsningen på. Og selv om lysstyrken måles til helt greie 260 nits, er dette milevis bak de 350 nits som Samsung lover på sin produktside. Her skulle vi gjerne sett at Samsung holdt ord, for skjermen har svært mye gjenskinn og hadde nytt godt av all belysning den kunne få. Jobber du i et godt opplyst lokale, med for eksempel store vinduer vendt mot skjermen, kan dette faktisk ødelegge den ellers gode skjermopplevelsen totalt.

Beskyttet fra diverse glødende lyskilder er derimot skjermen som nevnt en fryd, og like god er berøringsfunksjonaliteten dens. Presist manøvrerer vi både ikoner og vinduer frem og tilbake, og ruller opp og ned i nettleseren. På startskjermen sveiper og forstørrer vi, og det hele går flytende for seg på den glatte skjermflaten. Her har du en vaskeekte nettbrettopplevelse i PC-form.

Full kontroll

Når du løfter opp skjermen avdekkes et tastatur i full størrelse, dog uten nummertastaturet som av og til får innpass på større modeller. Også Samsung har valgt å omfavnet det såkalte «Island Style»-tastaturet, hvor hver enkelt tast står hevet over topplaten. Tastene er responsive og relativt stille av seg, men vi skulle ønske de var litt mykere og ikke fullt så flate.

Tastatene kunne vært litt mykere, men fingerne dine vil trives her.
Tastatene kunne vært litt mykere, men fingerne dine vil trives her.Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Hardware.no

En svak men god bakgrunnsbelysning gir deg mulighet til å bruke maskinen i dunkel belysning, og vi liker at tastene ikke gløder like intenst mot deg som hos andre modeller. En egen sensor styrer lysstyrken, men denne kan overstyres om du for eksempel skal se en film og ikke vil ha 100 lysende taster som distraherer deg.

Selv på en Premium-modell som Ativ Book 9 Plus er, har Samsung sett sitt snitt til å spare noen kroner på å utstyre maskinen med ett felles nordisk tastatur. Her svarer altså tastene Ø og Æ henholdsvis også til Æ og Ø avhengig av hvilket språk du har valgt i Windows. Dette fører til at man stadig velger feil av de to schizofrene tastene, og særlig gjør dette seg gjeldene når bakgrunnsbelysningen kun viser tasten Ö og Ä.

Under tastaturet vinner vi den kjente rosinen i pølsa. Tradisjonelt har få kunnet matche Apples gjennomroste pekeplate, men Ativ Book 9 Plus sin store pekeplate er fantastisk. Samsung har virkelig slått et slag for brukeropplevelsen, og introduksjonen av sin egen variant av Apples glasspekeplate er uten tvil en suksess. Pekeren flyter over skjermen etter dine lette berøringer, og treffer presist hvor den skal. Å rulle nedover dokumenter og nettsider fungerer også silkemykt.

Tilkoblinger

Som på Ultrabooks flest er det smått med plass til porter. For noen standarder må du også til med adaptere, og Samsung er greie nok til å i alle fall hive Ethernet-adapteret med på kjøpet. Om du går med planer om å koble den opp til en VGA-monitor må du derimot frem med lommeboka.

Type Grensesnitt
Bilde Micro-HDMI, VGA (Via Adapter)
Lyd Kombinert 3,5 mm minijack for hodesett/ mikrofon
Nettverk 10/100/1000 Ethernet via adapter (Medfølger)
Enhetstilkobling 2 x USB 3.0
Annet Integrert webkamera med full-HD og mikrofon
Minnekortleser for SD, MMC og MS Pro-kort
Ativ Books venstreside. Finner du minnekortleseren?
Ativ Books venstreside. Finner du minnekortleseren?Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Hardware.no

På venstre side av maskinen finner vi inngangen for lader og en av de to USB 3.0-portene. I tillegg er det på denne siden du kobler til skjermen din om du foretrekker den digitale Mini-HDMI-porten. For soner uten WiFi kobler du også Ethernet-adapteret inn på venstresiden. Minnekortleseren er nesten skjult under maskinen bak en luke, og leser vanlig SD, MMC og MS Pro-kort.

Her er Ativ Book fra motsatt side. Her kan du også plugge inn låsen, om du er redd noen skal stikke av gårde med den.
Her er Ativ Book fra motsatt side. Her kan du også plugge inn låsen, om du er redd noen skal stikke av gårde med den. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Hardware.no

Høyresiden bugner heller ikke over av porter, men også her får en USB 3.0-port selskap av en skjermutgang, som i dette tilfellet er den analoge VGA-porten forkledd i form av en proprietær løsning. Den 3,5 millimeters minijacken kan du koble både hodesett, mikrofon, eller begge deler til.

Temperatur og støy

Når du bruker maskinen til lette oppgaver som tekstbehandling, surfing på Internett, eller lett bildebehandling, holder viften seg i absolutt ro. Men når du virkelig tyner den med arbeid som videkonvertering eller 3D-spill hører du etter noen minutter det jevne suset fra viften. Den blir dog aldri plagsomt høylytt, og sjansen er stor for at du glemmer at den er der etter en stund.

Temperaturen holder den stadig i sjakk, og Ativ Book 9 Plus legger seg midt mellom de øverige maskinene i sjiktet. Vi er likevel overrasket over at forrige generasjons Ivy Bridge-prosessor som sitter i Acer-maskinen stadig holder seg på topp under høy belastning. 

Mesteparten av den varme luften forsvinner ut grillene i knekken mellom skjermen og tastaturet. I tillegg er det to små ventilasjonshull direkte under de varmeste komponentene i bunn av maskinen. Ved håndleddstøttene merker du ikke varmen overhodet, da maskineriet som genererer denne ligger i bakre del av maskinen. Om du pleier å sitte med den bærbare i fanget kan du med fordel ha noe imellom når den tygger på de mest intensive oppgavene, da de 40 varmegradene ikke er noe du ønsker å levere ned i midtregionen over en lengre periode.

– 11 timers batterilevetid

Det sorte andoniserte metallet gjør seg skikkelig godt. .
Det sorte andoniserte metallet gjør seg skikkelig godt. .Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Hardware.no

– Med 11-timers batteritid gjør det ikke noe om du glemmer laderen hjemme, reklamerer Samsung på sine produktsider. En slik påstand vekket så klart interesse, men vi var straks skeptiske. Derfor fyrte vi i gang to ulike batteritester. For begge batteritestene setter vi lysstyrken til så nær 150 candela per kvadratmeter (nits) som mulig. Dette er en lysstyrke som holder greit for vanlig innendørs bruk. I tillegg velger vi alltid maksimal batterisparing for den integrerte grafikkløsningen og deaktiverer den såkalte adaptive lyssensoren.

Den første måten vi tester på er å spille av et HD-filmklipp i 720p-oppløsning i mediespilleren VLC, og ser hvor lenge datamaskinen klarer seg på batteridrift.

Når maskinen igjen har kommet til sine fulle 100 prosent er det bare å gå i gang igjen med vår nye batteritest fra Futuremark sin PCMark 8-pakke. Her kjører vi «Work Battery life»-testen som simulerer de vanligste kontoroppgavene som tekstbehandling og nettbruk. Fordi hver kontordag også involverer noen digresjoner, spilles også en liten filmsnutt av, og internettsidene testen går innom er også representative ved at de inneholder beveglige elementer.

Etter å ha testet og jobbet med fire ulike maskiner testet med PCMark, er vi av den oppfatning at du ved mer normal bruk faktisk kan plusse på noen lange minutter snarere enn å trekke fra, som er tilfelle ved andre «snillere» batteritester. 

Uansett, en målt batteritid på vel 4 timer og 40 minutter er for langt i fra 11 timer til at vi kan skylde dette på en ivrig batteritest. Også vår videoavspillingstest rapporterte om en batteritid på 5 timer. Dette er under halvparten av hva Samsung lovet, og hva du skal gjøre med Ativ Book 9 Plus for at den skal holde koken i nesten et halvt døgn vet ikke vi. Vi tenker heller på alt du da ikke kan gjøre, for selv enkel tekstbehandling og lett Internett-bruk vil etter all sannsynlighet tappe batteriet tidligere enn dette. Sett opp mot kunkurrentene er ting derimot i sin skjønneste orden. Ativ Book 9 plasserer seg midt på treet, dog et godt stykke bak utholdehetsmesteren fra Apple. Etter å ha brukt maskinen i et par uker vil vi tro du kan presse maskinen til omlag 6,5 timer om du behandler den pent.

Grunnen til at vi har valgt å gå bort fra den noe mer etablerte bransjestandarden MobileMark er forøverig dens massive kompatibilitetsproblemer på flere av våre testmaskiner. Som en konsekvens av dette er sammenligningsgrunnlaget ikke helt der det skal være, men som du ser av grafen over har vi allerede testet Sonys Vaio Pro på nytt, og med tiden håper vi det vil gå seg til. 

Så langt er alt vel, men hvilke krefter skjuler seg inne i denne lekre saken? »

Gå til side

Samsung Ativ Book 9 Plus 940X3G-K01SE

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen