TEST: Samsung 960 Pro

Test Samsung 960 Pro

(Bilde: Vegar Jansen, Tek.no)

Samsung innfrir med sin nye versting

Den store lille 960 Pro er SSD-en for deg som vil ha det aller beste – uansett pris.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Samsung 960 Pro er – i hvert fall på papiret – den aller råeste M.2-SSD-en vi har vært borti. Det betyr dog ikke at den automatisk utklasser konkurrentene, og hva produsentene sier kan vi heller ikke bare ta for god fisk – slikt må testes.

Den nye M.2-disken er heller ikke alene om å ha tatt turen innom testbenken vår. Vi har hatt forgjengeren Samsung 950 Pro der også, da samtidig med HyperX Predator og OCZ RD400. Disse tre er i samme prisklasse.

En annen SSD som vi vil ha med i sammenligningen vår er den lavere prisede Intel SSD 600p Series på 512 GB, som da har det rimeligere TLC-minnet (Triple Level Cell), mens de andre benytter seg av MLC – Multi Level Cell.

Merk for øvrig at Samsung 960 Pro på to terabyte i teorien har bedre ytelse enn utgaven på 512 GB – som er kapasiteten til de andre SSD-ene listet under.

Samsung 960 Pro 2 TBSamsung 950 Pro 512 GBOCZ RD400 512 GBHyperX Predator 480 GBIntel SSD 600p Series 512 GB
Format M.2 2280 med M-nøkkel M.2 2280 med M-nøkkel M.2 2280 med M-nøkkel (evt. HHHL-adapter) M.2 2280 med M-nøkkel (evt. HHHL-adapter) M.2 2280 med M-nøkkel
Kontroller Samsung Polaris Samsung UBX Toshiba TC58NCP070GSB Marvell 88SS9293 SMI SM2260
Minnebrikker Samsung 48-lags MLC V-NAND Samsung 32-lags MLC V-NAND Toshiba 15 nm MLC NAND Toshiba 19 nm MLC Toggle-NAND Intel 384 Gbit/s 3D TLC
Grensesnitt PCIe 3.0 x4, NVMe 1.2 (delvis) PCIe 3.0 x4, NVMe 1.1 PCIe 3.0 x4, NVMe 1.1 PCIe 2.0 x4 PCIe 3.0 x4, NVMe
Oppgitt datahastighet 3500/2100 MB/s (les/skriv) 2500/1500 MB/s (les/skriv) 2600/1600 MB/s (les/skriv) 1400/1000 MB/s (les/skriv) 1775/560 MB/s (les/skriv)
Produksjonsland Korea Korea Filippinene Taiwan Kina
Garanti 5 år 5 år 5 år 3 år 5 år
MTBF 1,5 millioner timer 1,5 millioner timer 1,5 millioner timer 1 millioner timer 1,6 millioner timer
TBW 1200 TB 400 TB 296 TB 882 TB 288 TB

En driver å vente på

De av dere som har en Samsung 950 Pro eller kjenner til den, vet også at den har sin egen NVMe-driver. For ordens skyld nevner vi da at NVMe (NVM Express) er en diskspesifikasjon lagd spesielt for SSD-er koblet til over PCI Express.

Da vi mottok 960 Pro – det begynner å nærme seg to måneder siden – fulgte det ikke med noen driver. Det var heller ikke mulig å bruke den daværende driveren i versjon 1.1, ettersom denne var begrenset til 950 Pro. I det hele tatt var det vanskelig å få halt ut av Samsung om det var noe på vei – testen var tilnærmet ferdigstilt før vi fikk dette bekreftet.

Samsung 960 Pro på vei ut av esken.
Samsung 960 Pro på vei ut av esken. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Så SSD-en ble lagt på hylla frem til forrige uke, da den etterlengtede og ganske så forsinkede driveren endelig dukket opp hos oss.

Samsung 960 Pro fungerer fint også uten denne – i teorien skal nemlig alle SSD-er bygd på NVMe-standardiseringen klare seg på en og samme standarddriver. Men produsentene har altså muligheten til å slippe sine egne drivere for å klemme ut enda mer av maskinvaren.

Det er ikke bare Samsung som opererer med sin egen driver, også OCZ har en egen til sin RD400.

Ettersom det tok sin tid før vi fikk vite at Samsung skulle komme med driver til 960 Pro, ble den først testet med Windows' standarddriver, og deretter med Samsungs egen NVMe-driver (versjon 2.0) senere.

Samsungs driver sørget for å rette opp i noen merkelige testresultater, samt gi et hakk bedre ytelse generelt sett. Men den hevet også temperaturen på SSD-en når den gikk på tomgang (idle) og gjorde at den brukte betraktelig lenger tid på intern kopiering – her er det altså fremdeles rom for optimalisering.

At tomgangstemperaturen gikk opp med Samsungs driver kom ikke som noen veldig stor overraskelse, ettersom dette også skjer med 950 Pro. Nøyaktig hvor mye vi snakker om vil være avhengig av hvor SSD-en er plassert eller hva slags kjøling den får.

For å ta et eksempel fra vår egen testrigg, har SSD-en en tomgangstemperatur på 31 grader når det sitter i hovedkortets M.2-kontakt. Men med Samsungs NVMe-driver (versjon 2.0) installert går denne opp til 37 grader, og det er altså når PC-en ikke gjør noe som helst.

De samme tallene for 950 Pro er 35 grader med Windows' vanlige innebygde driver og 46 grader med Samsungs driver.

Lavere strømforbruk på tomgang vil nok være hovedgrunnen til at 960 Pro leverer såpass mye lavere temperatur, men varmesprederklistremerket vil nok også ha sitt å si.

Testresultater

Tallene fra Samsung 960 Pro er her hentet fra testene med selskapets egen NVMe-driver. Det gjelder også for de andre SSD-ene der egne drivere foreligger, som her vil si 950 Pro – men da med versjon 1.1 av driveren – og OCZ RD400.

Vi begynner like godt med testprogrammet ATTO, hvor vi normalt sett kan se om SSD-produsenten holder det de lover når det kommer til maksimal overføringsytelse. Men når vi leser den lille skriften sier Samsung at vi skal bruke CrystalDiskMark til dette. Javel, men vi noterer oss ATTO-resultatene også – der er vi innafor med skrivingen, men mangler litt på lesing.

Anvil's Storage Utilities gjør flere målinger og serverer en totalsum basert på lesing og skriving av forskjellige typer og størrelser data. Her ser vi at Samsung 960 Pro dominerer totalt, med en totalskår på 15 000 – mens 950 Pro ligger på nærmere 9000.

Skulle du ønske å vite detaljerte resultater inkludert IOPS og responstider, finner du skjermbildet fra Anvil-testen her.

CrystalDiskMark er også et program som kjører litt forskjellige tester. Vi har valgt å dele resultatene, og starter da med de sekvensielle operasjonene.

Dette programmet tester som standard med en kødybde («queue depth») på både 1 og 32. En kødybde på 1 tilsvarer normal, lett bruk, der diskkontrolleren kun har ett «oppdrag», som da er å lese eller skrive en bestemt fil.

Med en kødybde på 32 får kontrolleren 32 oppdrag på en gang. Selv om den da vanligvis kun kan gjøre én ting om gangen, vil den ha muligheten til optimalisere rekkefølgen den skal lese eller skrive filene, og kan på den måten oppnå høyere hastigheter.

Uansett ser vi her at Samsung 960 Pro er kongen av sekvensiell ytelse. Enten den leser og skriver med en blokkstørrelse på én megabyte («Seq») eller 128 KB med kødybde på 32 («Seq Q32T1») er den godt foran de andre. Her får vi også akkurat de lovede 3500 MB/s i lesehastighet.

Tilfeldig (random) lesing og skriving av små filer, her i størrelsesorden 4 KB, er en øvelse hvor de fleste harddisker virkelig sliter. SSD-ene gjør det langt bedre på dette punktet, men normalt sett må vi se langt etter noe tilsvarende topphastigheten.

Her har vi også kjørt et testløp med kødybde på 32 og 8 samtidige tråder (Q32T8) – noe som etter sigende skal sørge for full belastning i 4K-testene.

Det er også på dette punktet Samsung 960 Pro virkelig skinner, mens vi med færre tråder eller kortere køer får en ytelse som ligger mer på linje med eller litt bak de argeste konkurrentene.

Et viktig poeng her er at arbeidsbelastningen for en SSD i et «vanlig» hjemmedatamiljø sjelden går dypere enn tre-fire – tung købelasting er noe vi snarere pleier å se i servere og/eller arbeidsstasjoner.

I denne forholdsvis primitive men krevende testen lager vi en kopi av en mappe med ti ISO-filer på til sammen 30,9 GB. Dette skjer internt på disken som testes, og vil si disse 30,9 gigabytene skal leses fra og skrives til testobjektet samtidig. Her får vi 50/50 prosent lesing og skriving, og det er en operasjon som vi naturligvis vil ha unna så fort som mulig.

Her ser vi at 960 Pro legger seg litt unna tetsjiktet. Men siden vi også har testet SSD-en med Windows' standarddriver vet vi at det er Samsungs NVMe-driver som holder den igjen – vi noterte nemlig 38 sekunder før denne ble installert.

Det skal i tillegg nevnes at 56 sekunder er langt fra dårlig. Under vår samletest av ti rimelige SSD-er brukte den tregeste disken nærmere åtte minutter på samme operasjon.

PCMark 8

PCMark 8s Storage Test følger et lese- og skrivemønster som er typisk for kjøring av et par spill, kontorprogrammer fra Microsoft og kreative programmer fra Adobe. Således kan vi også få et inntrykk av hva slags forskjeller vi kan forvente under kjøring av «vanlige» applikasjoner.

Resultatene er oppgitt i sekunder, og lavere resultat er bedre. Altså, jo kjappere SSD, jo fortere blir den ferdig med jobben. Mer om PCMark 8 og Storage-testen finner du via FutureMarks hjemmesider.

Med lesing og skriving av små filer (4K-ytelse) er det svært liten forskjell her. Samsung 960 Pro legger seg riktignok i toppen, men i praksis vil du ikke kunne merke hvorvidt du har den ene eller andre SSD-en om bord.

Du trenger altså ikke å kjøpe en dyr SSD for å øke den generelle PC-ytelsen under slikt som spill eller jobbing med vanlige vanlige programmer.

Båndbredden blir visstnok kalkulert ut av hvor mange byte som blir lest og skrevet delt på hvor mye tid kontrolleren har minst én oppgave i køen. Med andre ord vil båndbredderesultatet bli høyere når disken er mer effektiv med å få unna lese-/skriveoppgaver som køer seg opp.

Her legger 960 Pro seg på en oppskriftsmessig førsteplass foran forgjengeren 950 Pro.

Den totale poengsummen er beregnet ut av resultatet av de enkelte testene. Det gjenspeiles altså at det er ganske liten forskjell mellom disse SSD-ene under vanlig, praktisk PC-bruk.

Fikk du med deg denne mobile SSD-en?
TEST: SanDisk Extreme 900 Portable SSD >>>

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen