TEST: Samsung 860 Pro

Test Samsung 860 Pro

(Foto: Vegar Jansen, Tek.no)

Bedre SATA-SSD enn dette får du bare ikke

Samsungs nye SATA-flaggskip skal tåle usedvanlig mye.

Til sammenligning

Testing må til, og vi har latt Samsung 860 Pro få bryne seg på både vanlige SSD-testprogrammer og PCMark 8 Storage Test. Førstnevnte har en tendens til å presse SSD-ene unormalt hardt for å belyse forskjellene, mens sistnevnte prøver å simulere SSD-ytelsen under «vanlig» bruk.

I tillegg har vi en hjemmesnekret test der vi kopierer en mengde data internt på disken.

Som sammenligningsgrunnlag har vi naturligvis tatt med «lillebror» 860 Evo. I tillegg kommer de beste SSD-ene fra forrige vinters samletest, som da inkluderer 850 Evo. Andre som må være med er WD Blue i den nye utgaven med 3D-NAND, samt Samsungs nåværende SATA-toppmodell 850 Pro. Den ekstra robuste Adata XPG SX950 får også bli med i sammenligningen.

Foruten alle disse tar vi med to kandidater fra PCIe-leiren: Western Digitals «lille sorte», som er en av de rimeligste PCIe-SSD-ene vi vet om, og dessuten Samsungs egen 960 Evo. Denne ligger på omtrent samme prisnivå som 860 Pro.

Testingen ble gjennomført på en PC bestående av en Intel Core i7-6700K, 2 x 4 GB DDR4-minne i form av Corsair Vengeance LPX @ 2133 MHz og hovedkortet Asus ROG Maximus IX Formula.

For å oppsummere har vi listet alle aktørene i tabellen under, og i de kapasitetene vi faktisk har testet dem:

  Samsung 860 Pro Samsung 860 Evo Adata XPG SX950 SSD WD Blue 3D NAND SSD HyperX Savage SSD Samsung 850 Evo Samsung 850 Pro WD Black SSD Samsung 960 Evo
Kapasitet 1 TB 1 TB 480 GB 1 TB 240 GB 250 GB 1 TB 512 GB 1 TB
Minneteknologi MLC, 64-lags 3D-NAND TLC, 64-lags 3D-NAND MLC, 32-lags 3D NAND TLC, 64-lags BiCS 3D NAND MLC TLC, 48-lags V-NAND MLC, 32-lags V-NAND TLC TLC, 48-lags V-NAND
Oppgitt hastighet 560 MB/s les og 530 MB/s skriv 550 MB/s les og 520 MB/s skriv 560 MB/s les og 530 MB/s skriv 560 MB/s les og 530 MB/s skriv 560 MB/s les og 530 MB/s skriv 540 MB/s les og 520 MB/s skriv 550 MB/s les og 520 MB/s skriv 2050 MB/s les og 800 MB/s skriv 3200 MB/s les og 1900 MB/s skriv
Garanti 5 år 5 år 6 år 3 år 3 år 5 år 10 år 5 år 3 år
MTTF 2 millioner timer 1,5 millioner timer 2 millioner timer 1,75 millioner timer 1 millioner timer 1,5 millioner timer 2 millioner timer 1,75 millioner timer 1,5 millioner timer
TBW 1200 TB 600 TB 400 TB 400 TB 306 TB 75 TB 300 TB 160 TB 400 TB

Litt om de teknologiske begrepene

For dere som ikke er helt vant til alle begrepene i tabellen over, har vi altså ved siden av dette med «3D» – vertikal stabling av minneceller – dette med TLC- og MLC-minne.

SLC (single level cell) er den reneste formen for denne typen flashminne, der hver minnecelle enten kan være på eller av, altså fungerer som en enkelt bit.

SLC-minne tåler mange overskrivninger, men er kostbart – og er derfor nesten bare å finne i SSD-er ment for servere. For privatmarkedet har vi derfor fått MLC og TLC. Førstnevnte (multi level cell) har to bit i en celle, noe som betyr at det er rimeligere å produsere høyere kapasiteter, men på bekostning av forventet levetid.

Stadig flere SSD-er har minnecellene stablet i høyden. Dette krever mindre «grunnareal». Foto: Vegar Jansen, Tek.no

TLC (triple level cell) har logisk nok tre bit per minnecelle. Disse gir igjen enda rimeligere minne, men levetiden kan raskere bli et problem dersom det skrives mye til disken. TLC blir noen ganger omtalt som «3-bit MLC», noe som bare er forvirrende.

Teknologien har blitt forbedret over årene, så nyere SSD-er med TLC kan by på langt bedre levetid enn de tidlige modellene.

I tillegg kommer QLC (quadruple level cell) på markedet i løpet av kort tid.

Den forventede levetiden til en slik SSD er oppgitt som en garantid i år og TBW (total bytes written) – hva enn som kommer først. Altså, skal du skrive spesielt mye til SSD-en, vil denne begrensningen trolig slå inn før fem eller ti år er omme.

Men da snakker vi om svært mye data. For eksempel vil 100 TB over fem år bety at du skal kunne skrive nesten 55 GB til disken hver bidige dag – og det er langt mer enn det en SSD vil oppleve under vanlig, normal bruk.

Selve garantitiden er heller ikke så veldig nøye, da vi ifølge forbrukerkjøpsloven i praksis vil ha fem års reklamasjonsfrist på disse SSD-ene.

MTTF (mean time to failure) er et annet tall som sier noe om produsentens forventninger til kvalitet. Her trenger du heller ikke å være spesielt engstelig, med tanke på at ett år ikke har mer enn 8760 timer.

Testresultater

Vi begynner som vanlig med godt med testprogrammet ATTO, hvor vi normalt sett kan se om SSD-produsenten holder det de lover når det kommer til maksimal overføringsytelse. Her ser vi at Samsung 860 Pro ikke har noe problem med å nå de oppgitte 530 MB/s og 560 MB/s.

Anvil's Storage Utilities gjør flere målinger og serverer en totalsum basert på lesing og skriving av forskjellige typer og størrelser data. I både denne og i forrige test ser vi hvilken forskjell det kan være på en SATA- og PCIe-SSD.

Som Samsungs SATA-toppmodell er 860 Pro nesten pent nødt til å ha den beste ytelsen her også, og legger seg derfor rett foran 860 Evo i denne testen.

Skulle du ønske å vite detaljerte resultater inkludert IOPS og responstider, finner du det aktuelle skjermbildet fra Anvil-testen her.

Vi nevner for øvrig at WD Black ikke ville samarbeide helt med dette programmet. Derfor har vi kun poengsummen for lesing.

I denne forholdsvis primitive men krevende testen lager vi en kopi av en mappe med ti ISO-filer på til sammen 30,9 GB. Dette skjer internt på disken som testes, og vil si at disse 30,9 gigabytene skal leses fra og skrives til testobjektet samtidig. Her får vi 50/50 prosent lesing og skriving, og det er en operasjon som vi naturligvis vil ha unna så fort som mulig.

Ingen andre SATA-SSD-er gjør dette bedre enn Samsung 860 Pro, om enn med knappest mulig margin ned til lillebror 860 Evo. Vi merker oss for øvrig at Samsung stiller sterkt i denne disiplinen.

PCMark 8

PCMark 8s Storage Test følger et lese- og skrivemønster som er typisk for kjøring av et par spill, kontorprogrammer fra Microsoft og kreative programmer fra Adobe. Således kan vi også få et inntrykk av hva slags forskjeller vi kan forvente under kjøring av «vanlige» applikasjoner.

Resultatene er oppgitt i sekunder, og lavere resultat er bedre. Altså, jo kjappere SSD, jo fortere blir den ferdig med jobben. Mer informasjon om PCMark 8 og Storage-testen finner du via FutureMarks hjemmesider.

Med mye lesing og skriving av små filer (4K-ytelse) er det vanligvis ikke spesielt stor forskjell her, i hvert fall ikke innad i SATA-leiren. Men som vi ser ligger 860 Pro gjennomgående på topp blant disse – om enn med ett unntak, der den av en eller annen grunn havner helt sist.

Likevel skal vi ikke glemme at noen få tideler av et sekund over minutters arbeid ikke er noe vi eller du vil kunne merke. For såpass spesielle tilfeller trenger du en PCIe-SSD.

For de fleste er det uansett ikke noe noe stort poeng i å kjøpe en dyr SSD for å få bedre ytelse under slikt som spilling eller jobbing med vanlige programmer.

Båndbredden blir visstnok kalkulert ut av hvor mange byte som blir lest og skrevet, delt på hvor mye tid kontrolleren har minst én oppgave i køen. Med andre ord vil båndbredderesultatet bli høyere når disken er mer effektiv med å få unna lese-/skriveoppgaver som køer seg opp.

Igjen er det PCIe-diskene som utmerker seg, og dette hinter til at disse muligens har mer å gi når det kommer til tyngre og hardere belastninger. Men 860 Pro legger seg foran alt annet vi har testet av SATA-SSD-er.

Den totale poengsummen er beregnet ut av resultatet av de enkelte testene. Her ser vi igjen at det er ganske liten forskjell mellom disse SSD-ene under vanlig, praktisk PC-bruk.

Vil du vite mer om koblinger og grensesnitt?
GUIDE: Diskens mange tilkoblinger >>>

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen