TEST: Samsung 840 Pro SSD 256 GB

Test Samsung 840 Pro SSD 256 GB

(Bilde: Varg Aamo, Hardware.no)

Endelig testet vi forumets favoritt-SSD

Den er vår nye favoritt også, og koster ikke skjorta.

Det begynner å bli en stund siden vi har hatt en SSD fra Samsung til test, og i mellomtiden har selskapet rukket å slippe en hel serie med enheter, under betegnelsen Samsung 840, som skilter med imponerende spesifikasjoner.

Selv uten å ha testet disse i vårt laboratorium har vi trygt kunnet inkludere Samsung 840-enheter i våre anbefalte SSD-er, og i Prisguiden er det kun Intel 335 Series 240 GB som er mer populær.

Samsung 840 Pro 256 GB: Produkteske.
Samsung 840 Pro 256 GB: Produkteske.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

I dag har vi endelig fått tak i en Samsung 840 Pro SSD 256 GB til å legge på vår testbenk, og førsteinntrykket den gir er meget positivt.

Lekker fremtoning

Samsung 840 Pro 256 GB ser lekker ut med skinnende sølvkanter.
Samsung 840 Pro 256 GB ser lekker ut med skinnende sølvkanter.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Skallet på enheten er stivt og lekkert, med en sort matt overflate omgitt av en sølvskinnende kant av metall. En slank profil gjør også at enheten vil få plass selv på innsiden av svært tynne bærbare maskiner.

Skruene som holder enheten sammen er også såpass godt skrudd fast at vi ikke fikk åpnet dagens testenhet uten å skade disse, noe vi dessverre ikke sto fritt til å gjøre.

Samsung 840 Pro kjører på SATA 3-grensesnittet.
Samsung 840 Pro kjører på SATA 3-grensesnittet.Foto: Varg Aamo, Hardware.no
Grei bundle, men vi savner noe å montere enheten i en 3,5-tommers brønn med.
Grei bundle, men vi savner noe å montere enheten i en 3,5-tommers brønn med.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Spesifikasjoner

  • Lagringskapasitet: 256 GB
  • Format: 2,5 tommer
  • Tykkelse: 6,8 mm
  • Minnebrikker: Samsung K9HFGY8U5A-CCK0
  • Kontroller: Samsung 3-core MDX
  • Teknologi: 21 nm MLC
  • Grensesnitt: SATA 6 Gbit/s
  • Intern datahastighet: 540 MB/s (les) / 520 MB/s (skriv)
  • Produksjonsland: Sør-Korea

Lær mer om SSD-er:
SSD-en din blir tregere hver dag
Dette er levetiden til sin SSD
Slik installerer du SSD-en riktig

Selv om vi ikke får fotografert den uten kledning, vet vi likevel alt om spesifikasjonene på Samsung 840 Pro sin innmat.

Hjemmelaget inni

I motsetning til stort sett alle andre produsenter, lager nemlig Samsung mesteparten av innmaten i sine SSD-er selv. Minnebrikkene bærer Samsung-logoen, og kontrolleren, bygd på tre ARM-kjerner, heter Samsung MDX.

Hva minnet angår er dette MLC-NAND bygd på 21 nm produksjonsprosess. I tillegg forteller Samsung at enheten kommer med 512 MB hurtigminne, som skal være svært lite strømkrevende – noe som går igjen andre steder i spesifikasjonstabellene.

Samsung 840 Pro skal nemlig ikke kreve mer enn 0,069 W ved vanlig drift, og 0,054 W når den hviler seg. Disse verdiene er så lave at vi nesten har vondt for å tro det. Til sammenlikning krever Intel 335 Series SSD 240 GB mer enn fem ganger så mye energi i drift – og denne er en av de mest gjerrige SSD-ene vi har testet til nå.

Realistiske tall

Til tross for at strømforbruket Samsung oppgir for sin 840 Pro SSD virker nesten for lave til å kunne stemme, er resten av spesifikasjonene både passe realistiske og imponerende.

Antall operasjoner i sekundet er oppgitt til 100 000 ved 4K lesing, og 90 000 ved skriving. Selv om slike verdier gjerne er av den optimistiske typen, gir det oss en pekepinn på hvor produsenten ønsker å legge seg.

Sammenliknet med øvrige aktører forteller dette oss at Samsung 840 Pro er ment å være en moderne toppmodell-SSD, noe prisnivået til en viss grad gjenspeiler. Det er også et betydelig skritt opp fra spesifikasjonene til gode gamle Samsung 830 128 GB SSD.

Samsung tilbyr dessuten fem års garanti på disse enhetene, som i utgangspunktet er rettet inn mot proffmarkedet og bedriftskunder – men som også har slått godt an blant entusiaster.

Nå er vi imidlertid mer enn klare til å gjøre målinger, og testene starter på neste side »

IOmeter

IO-meter-testen

Filene vi bruker for de forskjellige testene kan du finne i forumets egen SSD-benchmark-tråd. Der finner du også mange gode råd og tips rundt SSD-er. Workstation-testen benytter 8 kb-filer, 20 prosent sekvensiell og 20 prosent skriv. Resten av testene kjøres med 4 kb tilfeldig skriving/lesing, QD 64, og akkurat i dag med 512 b sector boundaries.

Det første vi gjør er å måle SSD-ens IOPS, altså antall lese- og skriveoperasjoner den klarer å gjennomføre i sekundet.

Ved første øyekast ser ikke en femteplass på denne rangeringen spesielt imponerende ut, og enda mer nedslående for våre høye forventninger blir det når vi ser på antall leseoperasjoner.

Drøyt 66 500 operasjoner i sekundet er ikke stort mer enn hva forgjengeren klarte, og de aller fleste moderne SSD-er, så vel som noen av forrige generasjon, presterer langt bedre på denne testen. Objektivt sett er det slett ikke ille, men vi ville trodd at fasiten ville ligge nærmere Samsungs egne påstander.

Så titter vi på antall skriveoperasjoner, og innser at Samsung 840 Pro 256 GB, med godt over 76 000 skriveoperasjoner i sekundet, sikrer seg en ganske ubestridt førsteplass.

Den sammenlagte førsteplassen målt i antall operasjoner beholdes altså av Intel 335 Series SSD, men denne kan ikke måle seg med dagens testmodell når det kommer til responstid-resultater. En tredjeplass på denne rangeringen er en knallsterk prestasjon; og både gjennomsnittlig og lengste målte ventetid fra SSD-en får en kommando til den reagerer ligger og vaker rundt et millisekund eller to.

Slikt hjelper godt når vi kommer til neste punkt, hvor vi måler hvordan SSD-en klarer seg under mer realistiske arbeidsforhold. Mens forrige test benyttet svært små filer som ble skrevet og lest av helt tilfeldig, setter Workstation-testen SSD-en til å jobbe med større filer med forskjellige overførings- og lagringsmetoder.

Dette er en test hvor den forrige Samsung-enheten vi testet ikke har holdt seg så godt med tiden, og selv ved lansering bare var sånn halvveis midt på treet. I nyere tid er det OCZ sine enheter som har dominert, med flaggskipet OCZ Vector på en ubestridt førsteplass. Dagens testmodell seiler imidlertid opp forbi det aller meste vi har testet til nå, og legger seg på en temmelig solid andreplass.

AS SSD Benchmark

Neste testrutine heter AS SSD. Dette er en mer sammensatt test, som måler forskjellige typer ytelse og regner de sammen til en poengsum. Her har toppsjiktet i lengre tid bestått av «de fire store», med svært små marginer mellom alle enhetene som utgjorde «røkla».

Med 1064 poeng klarer imidlertid Samsung 840 Pro å stokke litt om på toppen, og legger seg igjen på en behagelig andreplass. Igjen er det kun OCZ' toppmodell Vector som leverer bedre resultater, mens Corsairs bunnsolide Neutron 240 GB må vike fra pallen.

De detaljerte resultatene er akkurat like hyggelige for Samsung. Vi måler sekvensiell lesehastighet til 518 MB/s, og skrivehastighet på 486 MB/s; resultater som plasserer 840 Pro 256 GB trygt foran både Intel 335 Series og PNY XLR8 Pro, som begge kunne levere gode resultater individuelt sett. Også OCZ' flaggskip, som sitter med den samlede topp-plasseringen her, presterer lavere sekvensielle hastigheter.

Det er likevel alt for tidlig å konkludere, så bli med over på neste side for å kjøre flere tester »

PCmark Vantage

I PCmark Vantage blir SSD-en satt til å utføre et blandet sett oppgaver, som for eksempel oppstart av Windows og forskjellige programmer, bildeimport, videoredigering og dataspill. Denne testen sliter vi med å få til å fungere på en del nyere enheter, og Samsung 840 Pro 256 GB klarte ikke å gjennomføre hele oppsettet for å få en samlet poengsum.

De detaljerte resultatene forteller oss imidlertid at de testene enheten klarte å gjennomføre ble gjort meget skarpt, med et par veldig merkelige unntak – som å importere musikkfiler til Windows' mediesenter.

ATTO disk Benchmark

Nest siste testprogram heter ATTO, hvor vi måler SSD-ens maksimale overføringytelse. Med lesehastighet som er 19 MB/s lavere enn oppgitt, og skrivehastighet 38 MB/s høyere, ender den omtrent midt på treet – men det skal sies at denne testen opererer med svært små marginer mellom enhetene.

Anvil

Anvil's Storage Utilities kan litt forenklet beskrives som et tverrsnitt av flere av de andre testene vi kjører, som både måler IOPS, responstid og forskjellige hastigheter, over forskjellige typer og størrelser data. Dette programmet gir én poengsum for hvordan SSD-en yter på lesing av data, og én for hvordan den klarer seg ved skriving – samt en totalsum, som bare er disse to sammenlagt.

Her er marginene fremdeles små, men den totale ytelsen som Samsung 840 Pro leverer gjør at den ender på en egentlig ikke uventet førsteplass. Både lese- og skrivehastighet er god nok til at poengsummen som regnes sammen blir på topp, og råtassen PNY XLR8 Pro vippes ned fra førsteplassen.

De detaljerte resultatene viser oss dessuten at under de riktige omstendighetene lever dagens testmodell nesten opp til produsentens egne skryte-spesifikasjoner. Alt i alt kan vi ikke ønske oss mye mer enn det.

Bla om til siste side for å lese vår konklusjon om Samsung 840 Pro »

Konklusjon

Samsung 840 Pro 256 GB.
Samsung 840 Pro 256 GB.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Vi startet dagens test med høye forventninger til Samsung 840 Pro, basert både på redaksjonens egne erfaringer, enhetens imponerende spesifikasjoner, og på det faktum at Samsung har fått et meget solid rykte for sine SSD-er – som de har all mulig grunn til å ønske å forsvare.

Stort sett innfridde også enheten så det suste. På IOMeter-testen kunne den gjerne gitt oss litt høyere tall, og vi skulle ønske PCMark Vantage ville vært mer samarbeidsvillig.

Likevel føler vi ikke at vi har gått glipp av noe, og helhetsinntrykket fra å ha gjennomført hele vårt testbatteri er nesten udelt positivt.

Vi har fått testet en SSD som tilbyr masser av plass, og som gir meget konkurransedyktig ytelse på de fleste operasjoner. I samletester som ser på mer enn én faktor, har den gjennomgående havnet blant de aller beste vi har sett.

I tillegg til dette koster ikke Samsung 840 Pro 256 GB all verden, og i skrivende stund ligger prisen hos billigste butikk i underkant av 1600 kroner. Det blir 36 øre mer per gigabyte enn vår absolutte favoritt til nå, Intel 335 Series 240 GB SSD, men med gjennomgående bedre resultater.

Samsung 840 Pro er vårt nye førstevalg.
Samsung 840 Pro er vårt nye førstevalg.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

For de fleste er Intel sin 335 Series SSD fremdeles et svært godt valg, siden forskjellene i opplevd ytelse på dette høye nivået er svært små. Dersom du dog vil ha mest mulig for pengene, og du har en hundrelapp ekstra i budsjettet, er det ingen grunn til å velge noe annet enn Samsung 840 Pro.

Samsung SSD 840 Pro 256GB

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen