TEST: Samsung 840 Pro SSD 256 GB

Test Samsung 840 Pro SSD 256 GB

(Bilde: Varg Aamo, Hardware.no)

Endelig testet vi forumets favoritt-SSD

Den er vår nye favoritt også, og koster ikke skjorta.

Det begynner å bli en stund siden vi har hatt en SSD fra Samsung til test, og i mellomtiden har selskapet rukket å slippe en hel serie med enheter, under betegnelsen Samsung 840, som skilter med imponerende spesifikasjoner.

Selv uten å ha testet disse i vårt laboratorium har vi trygt kunnet inkludere Samsung 840-enheter i våre anbefalte SSD-er, og i Prisguiden er det kun Intel 335 Series 240 GB som er mer populær.

Samsung 840 Pro 256 GB: Produkteske.
Samsung 840 Pro 256 GB: Produkteske.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

I dag har vi endelig fått tak i en Samsung 840 Pro SSD 256 GB til å legge på vår testbenk, og førsteinntrykket den gir er meget positivt.

Lekker fremtoning

Samsung 840 Pro 256 GB ser lekker ut med skinnende sølvkanter.
Samsung 840 Pro 256 GB ser lekker ut med skinnende sølvkanter.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Skallet på enheten er stivt og lekkert, med en sort matt overflate omgitt av en sølvskinnende kant av metall. En slank profil gjør også at enheten vil få plass selv på innsiden av svært tynne bærbare maskiner.

Skruene som holder enheten sammen er også såpass godt skrudd fast at vi ikke fikk åpnet dagens testenhet uten å skade disse, noe vi dessverre ikke sto fritt til å gjøre.

Samsung 840 Pro kjører på SATA 3-grensesnittet.
Samsung 840 Pro kjører på SATA 3-grensesnittet.Foto: Varg Aamo, Hardware.no
Grei bundle, men vi savner noe å montere enheten i en 3,5-tommers brønn med.
Grei bundle, men vi savner noe å montere enheten i en 3,5-tommers brønn med.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Spesifikasjoner

  • Lagringskapasitet: 256 GB
  • Format: 2,5 tommer
  • Tykkelse: 6,8 mm
  • Minnebrikker: Samsung K9HFGY8U5A-CCK0
  • Kontroller: Samsung 3-core MDX
  • Teknologi: 21 nm MLC
  • Grensesnitt: SATA 6 Gbit/s
  • Intern datahastighet: 540 MB/s (les) / 520 MB/s (skriv)
  • Produksjonsland: Sør-Korea

Lær mer om SSD-er:
SSD-en din blir tregere hver dag
Dette er levetiden til sin SSD
Slik installerer du SSD-en riktig

Selv om vi ikke får fotografert den uten kledning, vet vi likevel alt om spesifikasjonene på Samsung 840 Pro sin innmat.

Hjemmelaget inni

I motsetning til stort sett alle andre produsenter, lager nemlig Samsung mesteparten av innmaten i sine SSD-er selv. Minnebrikkene bærer Samsung-logoen, og kontrolleren, bygd på tre ARM-kjerner, heter Samsung MDX.

Hva minnet angår er dette MLC-NAND bygd på 21 nm produksjonsprosess. I tillegg forteller Samsung at enheten kommer med 512 MB hurtigminne, som skal være svært lite strømkrevende – noe som går igjen andre steder i spesifikasjonstabellene.

Samsung 840 Pro skal nemlig ikke kreve mer enn 0,069 W ved vanlig drift, og 0,054 W når den hviler seg. Disse verdiene er så lave at vi nesten har vondt for å tro det. Til sammenlikning krever Intel 335 Series SSD 240 GB mer enn fem ganger så mye energi i drift – og denne er en av de mest gjerrige SSD-ene vi har testet til nå.

Realistiske tall

Til tross for at strømforbruket Samsung oppgir for sin 840 Pro SSD virker nesten for lave til å kunne stemme, er resten av spesifikasjonene både passe realistiske og imponerende.

Antall operasjoner i sekundet er oppgitt til 100 000 ved 4K lesing, og 90 000 ved skriving. Selv om slike verdier gjerne er av den optimistiske typen, gir det oss en pekepinn på hvor produsenten ønsker å legge seg.

Sammenliknet med øvrige aktører forteller dette oss at Samsung 840 Pro er ment å være en moderne toppmodell-SSD, noe prisnivået til en viss grad gjenspeiler. Det er også et betydelig skritt opp fra spesifikasjonene til gode gamle Samsung 830 128 GB SSD.

Samsung tilbyr dessuten fem års garanti på disse enhetene, som i utgangspunktet er rettet inn mot proffmarkedet og bedriftskunder – men som også har slått godt an blant entusiaster.

Nå er vi imidlertid mer enn klare til å gjøre målinger, og testene starter på neste side »

Samsung SSD 840 Pro 256GB

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen