Test Samletest av robotstøvsugere

Én robotstøvsuger stikker fra alle de andre

Vi har testet den beste fra fem ulike produsenter.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det var to roboter som utmerket seg i denne testen – og som begge var så gode at vi nærmest snakker om utklassing av de andre deltakerne.

Både iRobot Roomba 980 og Neato Botvac Connected er suverene produkter, på hver sin måte. Skal du ha det beste, koste hva det koste vil – ligger Roomba 980 et lite hakk foran Neato Botvac Connected, men prisforskjellen er så stor at Neato antagelig vil være det beste valget for de fleste. Vi gir derfor Neato vår anbefaling, mens Roomba 980 får vår Best i test-utmerkelse.

Her kan du lese vår erfaring med de to robotene:

iRobot Roomba 980

Amerikanske iRobot startet faktisk som et selskap som produserte roboter for romfart og det militære, blant annet mineryddingsroboter. Selskapet er en av veteranene innenfor støvsugerroboter, og lanserte sin første Roomba-robotstøvsuger allerede i 2002. 

Foto: Kurt Lekanger
iRobot Roomba 980

Den beste støvsugeren

iRobot Roomba 980

Dette er den dyreste robotstøvsugeren i testen, men også den klart beste. Den gjør en super jobb også på tepper, og den setter seg nesten aldri fast. For deg som vil ha det beste, uansett pris.

Roomba 980 er det nyeste flaggskipet fra iRobot, og også den desidert dyreste støvsugeren i testen. Med en prislapp på 11-12 000 kroner snakker vi om en robotstøvsuger som koster rundt 5000 kroner mer enn Neato Botvac Connected, og 4000 kroner mer enn Samsung Powerbot VR9000. Betaler du uforholdsmessig mye for merket, eller er faktisk Roomba 980 så bra at prisen kan forsvares? Vår test viser at den er bedre enn konkurrentenes roboter.

Full av sensorer

Ifølge iRobot er dette den første støvsugerroboten fra selskapet som kombinerer adaptiv navigasjon med visuell overvåking. Med det menes at roboten bruker både optiske og akustiske sensorer for å lage et kart over området den skal rengjøre, og konsentrerer seg om de områdene som har mest behov for rengjøring. I tillegg har Roomba 980 fått et kamera, som sitter på toppen av roboten.

Roomba 980 har et kamera på toppen som lager et kart over omgivelsene. . Foto: Kurt Lekanger

Kameraet bruker en teknologi som iRobot kaller vSLAM (Visual Simultaneous Localization and Mapping) for å finne punkter i rommet, og lage et kart over omgivelsene, slik at roboten vet hvor den er og hvor den har vært. Dermed skal den unngå å kaste bort tid på å rengjøre det samme området flere ganger.

Roboten er helt rund, men en roterende børste foran på høyre side sørger for at den også får med seg støv langs lister og i hjørner. 

Mobil-app og wifi-tilkobling

Roomba 980 er en av to roboter i denne testen som har wifi-tilkobling. Første gang du setter den opp må du laste ned en app til Android eller iOS, og gå gjennom en enkel og grei veiviser. Når roboten er ferdig satt opp, kan du enkelt starte og stoppe den via appen – selv om du ikke befinner deg hjemme. 

I appen får du også oversikt over hvor mye støv det er i støvbeholderen, og når det er på tide å rengjøre børster og annet. Appen har veldig fine instruksjonsvideoer som viser deg hvordan dette gjøres. Det å tømme støvbeholderen er for øvrig veldig enkelt og greit, og kan gjøres uten at du trenger å åpne noen lokk.

Via appen setter du opp tidsplan for automatisk rengjøring, hvis du ønsker det. 

Støvbeholderen trekkes ut fra baksiden av støvsugeren. Foto: Kurt Lekanger

Du kan betjene støvsugeren helt og holdent fra appen, men det er også tre knapper på selve støvsugeren. Den største knappen i midten starter rengjøring av hele boligen, og det er også en knapp for å rengjøre et lite område. Da kan du manuelt plassere støvsugeren der du trenger å gjøre rent, trykke «spot»-knappen og la den støvsuge et område rundt 1 meter i diameter fra der du plasserer støvsugeren. En Hjem-knapp sender roboten tilbake til ladestasjonen. 

Svært bra rengjøring

Roomba 980 imponerte stort i vår test, og var den roboten som totalt sett gjorde den beste jobben med å rengjøre under alle forhold. Den fikk med seg 30 av 33 riskorn som vi hadde plassert rundtomkring, og klarte også å få med seg det aller meste av kaffekornene langs kanten av kjøkkenbenken. Du kan for øvrig sette opp i appen om den skal finne kanter, stolbein og annet og jobbe ekstra grundig langs disse. 

Foto: Kurt Lekanger

Roboten går veldig systematisk til verks, og jobber stort sett i rette linjer. Når den treffer et stolben vil den begynne å jobbe seg rundt dette og så fortsette i rett linje når den kommer på andre siden av benet. Dette er den roboten som er flinkest til å takle alle mulige vanskelige forhold, og den klarte alltid å finne veien ut igjen når den rengjorde mellom benene til kjøkken- og spisestuestolene – steder der både Samsung og LG satte seg fast til stadighet. Det eneste stedet roboten satte seg fast var under en recliner-stol som skrår litt på undersiden slik at det er mulig å kile seg fast under hvis roboten kommer inn fra feil vinkel. Men dette opplevde vi bare et par ganger i løpet av noen uker. 

Det følger med to «virtuelle vegger» som hindrer at støvsugeren river ned ting eller kjører inn på «forbudte» områder. Foto: Kurt Lekanger

En «carpet boost»-funksjon gjør at støvsugeren oppdager når den er på tepper, og automatisk øker sugestyrken – opptil ti ganger ifølge iRobot. Du hører den suger temmelig mye kraftigere når den støvsuger tepper, og store hjul gjør også at den fint kommer seg opp på tepper og over dørstokker. 

Roboten er ganske lav, og kommer lett til under senger og sofaer, hvis du har rundt 10 centimeter å gå på.

Den støvsuger i opptil to timer før den gir seg og går tilbake til ladestasjonen. Har du et stort hus og roboten ikke rakk å bli ferdig, vil den fortsette igjen automatisk der den slapp når den er ladet opp igjen. 

En liten negativ ting er at ladestasjonen er veldig liten og lett, og dermed er du avhengig av at den står tett opptil en vegg. Hvis ikke kan roboten begynne å dytte den bortover når den prøver å koble seg til laderen. 

For å sperre områder du ikke vil roboten skal støvsuge, følger det med to såkalte «Virtual Wall Barriers». Disse er mye mindre og mer diskrete enn de vi har sett på tidligere iRobot-modeller, og tar seg penere ut enn for eksempel den som følger med Samsung-roboten. Barrierene har to moduser, en som lager en sperring i rett linje 3 meter foran barrieren, og en annen som sperrer området i en sirkel med radius på 1,2 meter fra der du plasserer barrieren. Vi synes det er supert at vi får med to virtuelle vegger, og alt i alt er dette den beste løsningen vi har sett.

Konklusjon 

iRobot Roomba 980 er dyr – men totalt sett den roboten som gjør den beste rengjøringsjobben. Skulle vi savnet noe måtte det være en funksjon for å manuelt styre roboten dit du vil, enten med en fjernkontroll med piltaster, fra mobilappen, eller ved å peke med en fjernkontroll – slik du kan med Samsung. Men som en robot som passer seg selv, er Roomba 980 perfekt. Dette er den roboten vi gjerne reiser fra, og stoler på at er ferdig med rengjøringen når vi kommer hjem. 

Pris: 11 500 kroner

Neato Botvac Connected

Neato er testens store overraskelse. Selskapet er kjent for å lage rimelige, men likevel effektive støvsugerroboter. I september i fjor lanserte selskapet modellen Botvac Connected, som er selskapets første robotstøvsuger med wifi-tilknytning og mulighet for styring via en mobilapp. Den andre roboten i denne testen som har dette er iRobot Roomba 980.

Foto: Kurt Lekanger
Neato Botvac Connected

Det beste kjøpet

Neato Botvac Connected

Dette er den støvsugeren de fleste bør kjøpe. Den har nesten alt som testvinneren har, til en mye lavere pris. Rengjøringsjobben er svært god og roboten finner frem overalt.

Mens LG, Miele, iRobot og Samsung alle sammen er utstyrt med kamera, har Neato laserskanning av rommet. Neato kaller løsningen Neato Botvision og LaserSmart, og ifølge selskapet vil laseren kontinuerlig lage et kart over rommet og gjenstander i rommet, slik at roboten finner frem. Den skal raskt oppdage endringer (som at du flytter en stol), og fungerer også selv om det er mørkt. Teknologien skal visstnok være den samme som Google bruker i sine selvkjørende biler – altså LIDAR-teknologi.

Spesiell form

Botvac Connected er formet som en «D», og i motsetning til hva man først skulle tro så er det den flate enden som er fronten av roboten (kjøreretningen). Grunnen til det skjønner du raskt når du ser roboten i aksjon. Det at roboten er kantete i den ene enden gjør nemlig at den lett navigerer inn i hjørner og rengjør kriker og kroker bedre enn de fleste andre robotstøvsugere. Runde robotstøvsugere har gjerne store sidebørster som feier støv fra hjørnene inn mot midten av roboten, men Neato-roboten trenger bare en bitteliten roterende børste på siden. 

Det er kun en bitteliten sidebørste, men mer trengs ikke på grunn av formen til Neato-støvsugeren. Foto: Kurt Lekanger

Den enkleste måten å sette opp roboten på er ved å laste ned Neato-appen til mobilen din først. Du kan sette den opp via skjermmenyene også, men skal du bruke wifi-funksjonene blant annet må du gå via appen.

Når appen er installert på mobilen blir du bedt om å skru på wifi på roboten. Roboten setter da opp et midlertidig aksesspunkt, som du må koble mobilen din til. Gjør dette og gå tilbake til appen, så får du spørsmål om hvilket wifi-nett du vil at roboten skal koble seg til. Deretter er det bare å velge hjemmenettverket ditt og taste inn passordet, så setter roboten seg automatisk opp. 

I appen kan du sette opp hvilke tidspunkter du vil at roboten skal starte rengjøring automatisk, eventuelt skru av automatisk rengjøring. 

Praktisk bruk

Botvac Connected er enkel å bruke. På selve roboten er det to store knapper, én for å rengjøre hele huset og en annen for å rengjøre et lite område rundt roboten. Dette kan du også styre fra mobilappen. Der kan du også styre roboten manuelt frem til ønsket sted ved hjelp av piltaster. Det er to ulike rengjøringsmoduser; turbo og eco. Sistnevnte er mer stillegående, men ikke like effektiv.

Mens iRobot begynner å jobbe seg frem i rette linjer midt på gulvet, begynner Neato langs ytterkantene av rommet. Den arbeider svært systematisk langs lister, stoler og bord, før den beveger seg mer ut på gulvet. Neato gjør en veldig god jobb med å rengjøre mellom stolbein, og den satte seg aldri fast noe sted – selv på veldig trange steder.

I riskorntesten vår tok Neato med seg 30 av 33 riskorn, og i tillegg var det den roboten som gjorde den beste jobben med å fjerne kaffekorn ved listen langs kjøkkenbenken. Sluttresultatet var ikke langt fra det vi ville forventet ved manuell støvsuging, noe som rett og slett er ganske imponerende.

Roboten kommer fint opp på tepper og filleryer, men i likhet med de fleste andre roboter krøller den ofte filleryene i kantene. Men den setter seg ikke fast, slik mange andre gjør. Neato øker ikke sugestyrken når den går opp på tepper, men gjør likevel en grei rengjøringsjobb også der.

Støvbeholderen sitter fast i lokket, og er enkel å få løs. Foto: Kurt Lekanger

I likhet med iRobot Roomba 980 vil Botvac Connected gå for å lade seg om den skulle gå tom for strøm før den er helt ferdig. Så vil den returnere til stedet den var og fortsette jobben når batteriet er ladet opp igjen. 

Stor ladestasjon

Ladestasjonen er ganske stor og klumpete.  Fordelen med det er at den står stødig – i motsetning til ladestasjonen til iRobot. Samtidig er den dermed selvfølgelig ikke like diskret. 

Støvbeholderen sitter under et lokk på toppen av støvsugeren, og er enkel å tømme. 

I tillegg til den børsten som sitter montert som standard følger det med en ekstra børste som kun er laget i silikon. Standardbørsten har både børstehår og silikonbørster. Den første skal være best til å få med seg hår hvis du har tepper på gulvet.

Hvis du vil sperre av områder så roboten ikke skal komme til, må du bruke et medfølgende magnetbånd som du ruller ut. Ikke like pent og elegant som de elektroniske sperrene til iRobot og Samsung, men det fungerer.

Konklusjon

Dette er den roboten som gir deg klart mest for pengene, og den som får vårt Anbefalt-stempel. Her får du veldig god rengjøring – også i hjørner og langs lister. Vi opplevde aldri at roboten kjørte seg fast, og i det store og hele gjorde den det den skulle på en veldig effektiv måte. At du kan styre den fra hvor som helst i verden via en mobilapp – eventuelt fra Apple Watch – er også veldig bra.

Pris: 6900 kroner

iRobot Roomba 980

Den beste støvsugeren

iRobot Roomba 980

Dette er den dyreste robotstøvsugeren i testen, men også den klart beste. Den gjør en super jobb også på tepper, og den setter seg nesten aldri fast. For deg som vil ha det beste, uansett pris.

Gå til side

5/10
Middelmådig

Samsung Powerbot VR9000


5/10
Middelmådig

Miele Scout RX1


Neato Botvac Connected


6/10
Helt greit

LG Hom-Bot 65710LVM


9/10
Imponerende

iRobot Roomba 980

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen