Det er ikke så stor forskjell størrelsesmessig på de to som du kanskje skulle tro.

Test Roxcore Stream 1 & Stream 4

Det er ikke så stor forskjell størrelsesmessig på de to som du kanskje skulle tro. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)

Billigere multiromshøyttalere skal du lete lenge etter

Men hvor bra er egentlig en høyttaler til 399 kroner?

Annonsør­innhold
Les hele saken »

For kun kort tid siden publiserte vi en test av to splitter nye multiromshøyttalere, i form av Urbanears' minimalistiske Baggen og Stammen. Pene, gode og – ikke minst – ganske dyre. Faktisk er de aller fleste multiromshøyttalere der ute dyre, relativt sett – men det trenger de faktisk ikke være.

Hils på Roxcore Stream 1 og storebror Roxcore Stream 4, to høyttalere med multiromstøtte som redder deg fra å måtte spise knekkebrød med smøreost resten av måneden for å ikke sprenge budsjettet.

Førstnevnte koster 699 kroner, mens sistnevnte avkrever deg for 999 grunker – slett ikke ille for noe som lover deg både multiromspilling, Wi-Fi- og Bluetooth-tilkobling og også – hevder de selv – ganske ålreit lyd. Designet ser heller ikke ut til å være så verst, ved første øyekast.

Men holder alt dette vann ved nærmere ettersyn? 

Overraskende pent design og god byggekvalitet

De billigste multiromhøyttalerne du får tak i? Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

La oss starte med det åpenbare: designet. I prisklassen vi snakker om er det helt naturlig å ikke ha de helt store forventningene akkurat på dette punktet, men her må vi si at Stream-høyttalerne overrasker oss positivt. Designet er ikke akkurat markedets peneste, men det er i alle fall nøytralt og på sett og vis litt tiltalende.

Konstruksjonen består utelukkende av metall og plast, og store deler av plasten er gummiert. Den eneste plastdelen som ikke er gummiert er faktisk en plate på baksiden av Stream 4, som huser strøm- og AUX-tilkoblingen. Stream 1 har på sin side tilsvarende tilkoblinger på siden, men her har man gått for en Micro-USB-tilkobling, der Stream 4 har en liten variant av apparatkontakten du vanligvis finner i datamaskiner og slikt:

Lillebror har Micro-USB, storebror har noe helt annet. Upraktisk. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Upraktisk, all den tid Micro-USB helt garantert ville gjort jobben her også. 

Ellers bærer de to høyttalerne mer eller mindre mye av det samme preget, med en stor, finmasket, sort metallgrill som dominerende designaspekt. Denne bretter seg sømløst rundt både Stream 4 og Stream 1, og brytes kun mot plasten. Bunnen av de to er også ganske lik, med mye gummiering og en slags liten «platform» som hever den synlige bunnen et par millimeter.

Det er først og fremst på toppen vi ser de største forskjellen på Roxcore-høyttalerne. Stream 1 har fått en overside av heldekkende gummi, med knapper uthevet og innsenket rundt om. Dette inkluderer en Wi-Fi-knapp og strømknapp helt til venstre, seks programmerbáre hurtigknapper i midten og musikkstyring helt til høyre:

Stream 1 er en enkelt designet høyttaler. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Musikkstyringen består av fem knapper, med av/på i midten. De fire rundt er – ikke overraskende – forrige sang, neste sang, volum opp og volum ned. 

Det samme knappeoppsettet finner vi på Stream 4, men her er toppdesignet helt annerledes – og vi mistenker at man har forsøkt å gi mer inntrykk av kvalitet og «premium» her. En sort, anodisert aluminiumsplate med blankfreste kanter og utskjæringer til knappene pryder nemlig hele toppen, og musikkstyringen helt til høyre er sågar også i metall.

Stream 4 er litt mer forseggjort, og gjør også mer ut av seg. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Inntrykket rives imidlertid litt ned av at alle de andre knappene, altså de programmérbare knappene og Wi-Fi- og strømknappen – er i småkjip, grå plast. For all del, det er funksjonelt og solid, men skal man først forsøke seg på en premium-vri kan man like godt gjennomføre hele veien.

Apropos solid: det mest imponerende her er egentlig hvor godt sammenskrudd de to virker å være. Til tross for at den norske leverandøren høyst sannsynlig kun har «rebrandet» et generisk kinaprodukt, er det faktisk lite knirk og giv i konstruksjonen.

Fire LED-dioder på fremsiden viser hva som foregår. Ladesymbolet lyser rødt så lenge høyttaleren lader. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

At de også har inkludert fire pene og forklarende LED-dioder som viser Wi-Fi-, Bluetooth- eller AUX-tilkobling, samt om du lader eller ikke, er også et klart pluss. I det hele tatt er det ikke noe særlig å utsette på konstruksjonen. Litt kjedelig design må kanskje være det eneste.

Før vi går videre til selve lyttingen og lydkvaliteten, kan vi ta en kjapp titt på spesifikasjonene. Det er sjelden mye vits i å forsøke å lese ren lydkvalitet ut av tall, men det kan i det minste være en indikasjon på hvor landet ligger: 

Spesifikasjoner Roxcore Stream 1 Roxcore Stream 4
Dimensjoner: 12,6 x 13,5 x 5,3 cm 22,0 x 10,6 x 5,0 cm
Vekt: 515 gram 940 gram
Effekt: 4W 16W
Frekvensområde: Ikke oppgitt Ikke oppgitt
Elementer: 2 x aktive elementer (2W) 4 x aktive elementer (4W)
Farger: Sort Sort
Tilkoblinger: 1 x AUX, 1 x Micro-USB 1 x AUX, 1 x liten apparattilkobling (9V, 2A)
Teknologi: Bluetooth 4.2, Wi-Fi, app Bluetooth 4.2, Wi-Fi, app
Oppgitt batteritid: 4 timer 4 timer
Pris: Fra 699 kroner Fra 999 kroner

Lyd du kan leve med – med noen forbehold

Det viktigste i en høyttaler er tross alt ikke designet, men lyden – og her er det ganske stor forskjell på Stream 1 og Stream 4. For å starte med førstnevnte, så er det klart mellomtonene som fungerer best her. Vokal i de fleste låter låter faktisk helt kurant, og også dypere mellomtoner skinner så lenge volumet holdes litt under toppen.

Rolig pianoklimpring er en vinner, noe eksempelvis Oslo-bandet Nr. 4 viser flott med sin «Jeg har aldri sett elg». Både den forsiktige vokalen og pianoet får nok plass til at det er behagelig å høre på.

Verre er det i både topp og bunn. Kanskje spesielt i bunn. Bassen er, for å si det forsiktig, ikke spesielt fremtredende. Ingen krise, all den tid så små bokser som dette sjelden produserer noe særlig i bunn uansett. Verre er det at alt av forsøk på å reprodusere bass over omtrent 80 prosent volum skjærer og grumser noe voldsomt. Det gjelder også diskanten. I praksis er høyttaleren helt ubrukelig over dette nivået.

På lavere volum er det imidlertid en helt akseptabel  lydopplevelse med tanke på prisen. Noen vil kanskje mukke over at lyden kun sendes fremover, mens lavere registre rettes bakover – men dette kan også utnyttes som en fordel. Plasser høyttaleren inntil en vegg, og – vips! – mye mer fyldig lyd med én gang.

Stream 4 gir mer bass, naturlig nok

Stream 1 og Stream 4 har både forskjellig formfaktor og forskjellig materialbruk. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Disse opplevelsene finner vi i varierende grad igjen i storebror Stream 4. Det er dog noen viktige forskjeller, som gjør at Stream 4 peker seg ut som mer lyd for pengene enn lillebroren. For det første er det faktisk bass å spore her – og dét er jo alltid positivt. Det er ikke voldsomme mengder, men det er i det minste fint merkbart og kontrollert. Borte er grumsingen, og de dype mellomtonene blir et par hakk tydeligere reprodusert.

Igjen er vokalen den store vinneren, men her får også de lysere registrene langt mer spillerom enn tidligere. Der mellomtonene i Stream 1 fort kan bli litt overskyggende, gir Stream 4 generelt bedre plass også til resten av lydspekteret. Mer detaljert er det også, men å kalle det høyoppløst ville vært å ta i.

Viktigst er det at ulydene langt på vei elimineres. Her kan du kjøre helt opp til øverste volum uten skjøring eller grums, skjønt, diskanten kan havne litt i bakleksa til fordel for mellomtonene på høyt volum. På lavere volum er det mer balansert.

Undertegnede synger i kor, og hører følgelig på mye koralmusikk. Dette er ikke Stream 4 sitt sterkeste punkt, og harmoniene kan bli litt grøtete. I all sin enkelhet er det slik at det er sanger med enkeltvokalist og ikke så altfor utfordrende dynamikk som kler høyttaleren best, så om du først og fremst hører på listepop blir du neppe skuffet. Ønsker du å kjenne intensiteten i Bernhofts rockevokal eller slippe alle hemninger til Van Halens «Hot for Teacher» er du imidlertid på feil sted.

Lyden kan nemlig virke noe innelukket – ikke så rart størrelsen og de fire, små elementene på innsiden tatt i betraktning. 

App/samhandling

Oppkobling av høyttalerne er en smal sak. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no/skjermdump/montasje

For å koble til Stream-høyttalerne har du egentlig ganske mange muligheter. Takket være Wi-Fi-støtten er det en rekke tjenester som kan snakke med dem, og aller viktigst er naturlig nok Spotify Connect. Har du først registrert en Stream-høyttaler i nettverket ditt, kan du simpelthen sende lyden direkte fra Spotify-appen via bunnmenyen. Men også Apples AirPlay-løsning fungerer, noe vi ikke egentlig forventet.

Googles Cast-tjeneste var det eneste vi ikke fikk til å fungere, men med de to andre, Bluetooth og – om det virkelig skulle knipe til – AUX-tilkobling burde du være sikret tilkoblingsmulighet nesten uansett.

Foruten dette leveres de to høyttalerne også med en app, som de har kalt «STREAM by Roxcore». I bunn og grunn er det snakk om nøyaktig samme app som vi så levert med de tidligere testede SACKit-høyttalerne MOVEit, så det kan virke som om dette er noe kinesiskutviklet som lisensieres ut.

Slik kobler du to høyttalere sammen i STREAM-appen.

Uansett opphav, så er det en velfungerende løsning. Den ser pen ut, fungerer som en drøm og lar deg enkelt og problemfritt koble flere høyttalere i tandem – det tross alt aller viktigste aspektet ved en multiromshøyttaler.

For å koble sammen de to Stream-høyttalerne trengte vi simpelthen dra vinduet til den utilkoblede høyttaleren over på vinduet til den tilkoblede i appens hovedmeny, og et par sekunder senere strømmet lyden ut fra begge to uten videre mekking. Det høres kanskje surrealistisk ut, men dette er den kanskje mest sømløse løsningen vi har vært borti på akkurat dette feltet, muligens med unntak av Sonos.

Også Bluetooth fungerer fint som lydkilde, men da får du ikke sammenkobling av de to høyttalerne. Ingen krise, all den tid du uansett neppe vil bruke disse to mye utenfor hjemmets fire vegger og nettopp der kun vil belage deg på Wi-Fi. Med mindre du liker dårligere og mindre pålitelige løsninger, altså.

Konklusjon: Én anbefaling – og den er fortjent

Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

Vi hadde ikke høye forhåpninger for dagens to testkandidater i utgangspunktet, og det er litt blandede følelser vi sitter igjen med. På den ene siden er vi imponerte over hva du får for så lite penger – på den andre siden kjenner vi litt på en gnagende tvil. En tvil som først og fremst går på hvorvidt kjøperne vil tenke over lydkvaliteten, eller om de vil være fornøyd med det som er. Spesielt gjelder dette Stream 1, som med tanke på prisen og den litt kjipe lyden kanskje ikke helt rettferdiggjør et kjøp. 

Stream 4 er derimot en mye bedre kandidat. For en knapp tusenlapp får du en høyttaler som kan måle seg med mye annet bra der ute, om enn ikke i multiromsklassen. Grunnen til dét er enkel: den er i en egen klasse i dette segmentet. Ingen andre multiromhøyttalere koster så lite som denne høyttaleren, og det både straffer og belønner den.

En blanding av metall og plast dekker toppen av Stream 4. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

For ønsker du en billig inngangsbillett til Wi-Fi-strømming av musikk i heimen og ikke bryr deg så fryktelig om å ha topp lydkvalitet, så er Stream 4 noe du garantert vil bli fornøyd med. Den leverer mer enn levelig lyd, og er pålitelig i lydproduksjonen.

Like pålitelig er spådommen om at du som Hi-Fi-entusiast eller bass-o-holiker ikke vil like dette produktet. Dette er ikke er en høyttaler du kjøper for å starte festen; det er en høyttaler du kjøper for å lage ålreit stemning rundt om i forskjellige deler av huset, og for å se på en film eller to til. Til dette formålet er den helt kurant.

Dette gjelder til en viss grad Stream 1 også, men med tanke på at prisforskjellen ikke er større enn tre hundrelapper ville vi heller gått for et par Stream 4-enheter enn å satse pengene på lillebroren. Lyden er generelt både mer ålreit og høyere i Stream 4.

Det største trekkplasteret for begge er uansett multiromsfunksjonaliteten og appen. Oppkobling til Wi-Fi sikrer god lydoverføring, og eliminerer hakkingen og «rekkeviddeangsten» Bluetooth medfører. Når den også fungerer med både Spotify Connect og AirPlay er spesielt Stream 4 en relativt solid hjemmemusikkpakke på billigsalg – en pakke vi absolutt vil anbefale!

Anbefalte alternativer til Urbanears Stammen og Baggen:

 

Sack it MOVEit Wi-Fi & Bluetooth

Billig og bra

Sack it MOVEit Wi-Fi & Bluetooth

Er du på jakt etter en strømmehøyttaler til litt over to tusen kroner så er denne høyttaleren fra SACKit noe du bør ta en nærmere kikk på. Den er ikke like prisgunstig nå som da den kom, men det er fortsatt en relativt rimelig vei inn i multiromsuniverset.

Urbanears Baggen

For deg som er seriøs på lyd

Urbanears Baggen

Nylig testet vi to nye strømmehøyttalere fra Urbanears, og ble spesielt imponert over den store varianten – Baggen. Her får du tonnevis med bass, et pent og minimalistisk design og – ikke minst – en knallgod strømmeløsning. Google Cast støtter den også.

Sony SRS-ZR7

Sonys gunstige alternativ

Sony SRS-ZR7

Sonys avlange multiromshøyttaler er relativt markedsfersk, og kan skilte med det som må være verdensrekord i antall tilkoblingsmuligheter. God bassgjengivelse og en hyggelig prislapp følger med på kjøpet, samt metalldesign.

Prisguide.no er en kommersiell partner av Teknisk Ukeblad Media. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon. Du kan lese mer om Prisguide her »

Fire LED-dioder på fremsiden viser hva som foregår. Ladesymbolet lyser rødt så lenge høyttaleren lader. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Det er ikke så stor forskjell størrelsesmessig på de to som du kanskje skulle tro. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Stream 1 er en enkelt designet høyttaler. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje)
Stream 4 er litt mer forseggjort, og gjør også mer ut av seg. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje)
Stream 1 og Stream 4 har både forskjellig formfaktor og forskjellig materialbruk. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje)
En blanding av metall og plast dekker toppen av Stream 4. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje)
Lillebror har Micro-USB, storebror har noe helt annet. Upraktisk. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje)
De billigste multiromhøyttalerne du får tak i? (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)

8.5/10
Meget bra

Roxcore Stream 4 Multiroom

"Stream 4 er en super inngangsport i multirom-verdenen, men sjekk behovet ditt først!"

Fordeler

 • Balansert og fin lyd
 • Svært billig i sin størrelsesklasse
 • Skjærer ikke og grumser ikke, selv på høyt volum
 • God byggekvalitet
 • Knallgod app!
 • Fungerer med Spotify Connect og Apple AirPlay
 • Bluetooth og Wi-Fi

Ting å tenke på

 • Volum kunne vært høyere
 • Bassen kunne vært tydeligere
 • Lyden kunne vært med oppløst
 • Litt kjipe plastknapper på toppen
 • Kjedelig design?
 • Proprietær ladeinngang

6.5/10
Helt greit

Roxcore Stream 1 Multiroom

"Stream 1 er en billig og god multiromshøyttaler, men lyden er ikke for alle."

Fordeler

 • God byggekvalitet
 • Finfine LED-dioder og knapper
 • Spiller ålreit på litt lavere volum (80 prosent maks)
 • Billig
 • Fungerer med Spotify Connect og Apple AirPlay
 • Wi-Fi og Bluetooth
 • Micro-USB-lading
 • Knallgod app!

Ting å tenke på

 • Grumser og skjærer på høyt volum
 • Knapt bass å spore
 • Innelukket lyd, lite detaljert
 • Kjedelig design...?

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen