TEST: Radsone EarStudio

Test Radsone EarStudio

(Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

Denne lille dingsen gjør dine vanlige hodetelefoner trådløse

EarStudio kombinerer det beste fra trådløs og kablet lyd.

Skal du velge trådløse eller kablede hodetelefoner? Og hvis du beholder tråden; har du mini-jack-kontakt å plugge den i? Radsone EarStudio prøver å være dingsen for deg som ikke vil måtte velge.

Enda en BT-mottaker?

Første gang jeg så den lille grå klossen var jeg ikke overbevist. Etter et skeptisk spørsmål om hva i allverden det var for noe ble jeg ikke mer overbevist. En Bluetooth-DAC var nemlig svaret.

En liten klemme på baksiden av EarStudio lar deg feste den på jakkeslaget. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

– Bluetooth-mottakere med mini-jack på er jo dusinvare, tenkte jeg.

– Du kan jo låne den en ukes tid og prøve den hvis du vil, var min tidligere sjefs respons til tankene jeg hadde i hodet.

– Greit!

EarStudio støvet så ned i lommene mine i et par dager, før jeg faktisk koblet den til noe som helst. Så spennende kunne den da ikke være?

Mottakeren ble koblet til Denons utmerkede MM400-hodetelefoner og et par formstøpte Variphone Go 2 Rock-øreplugger. Sistnevnte med doble drivere og en tendens til å være gretne mot dårlige kilder.

Jeg ble ikke noe mer overbevist. Det låt rett og slett ganske døllt.

– Jepp, dette er enda en sånn kjip Bluetooth-mottaker. Dette har jeg hørt før, tenkte jeg, litt over middels fornøyd med å ha «called it» da jeg så dingsen.

Men enn om ...

Den snikende wow-faktoren

På undersiden er det spoleknapper og play-/pause-knapp. En egen balansert micro-jack hører også til, men den har vi ikke testet. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Litt mer tid fikk man ofre produktet, som tross alt ikke hadde en ivrig PR-person til å gi meg noen hint om funksjonaliteten i forkant. Kanskje finnes det en app for denne tingen her? Hvis det skal være en DAC må man jo kunne styre funksjonaliteten.

Og jaggu gjorde det det.

Så fort app var satt opp og tilkoblet bleknet førsteinntrykket raskt. Jeg hadde tatt helt feil.

Det er nemlig en ekstremt kapabel app som skiller Radsone EarStudio fra omtrent det som kan krype og gå av liknende produkter. Og prisen. Dingsen koster bare rundt 50 dollar å kjøpe, og selv om det betyr at du fort kan ende opp med en sluttpris på 700 kroner med frakt og merverdiavgift, er det fortsatt ikke avskrekkende dyrt for den glade lydentusiast. Iallfall ikke hvis du har gode kablede hodetelefoner fra før.

Svært fleksibel

Dingsen lades med Micro-USB, og mens den er tilkoblet PC fungerer den som DAC og forsterker for PC-lyden din i stedet. Vi skulle gjerne sett USB-C på denne lille tassen, men det hadde nok dratt opp prisen. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Tilbake til appen. Den regjerer over en svært fleksibel lydbrikke inni EarStudio. Her får du en trinnløs equaliser med en hel drøss forhåndsprogrammer, i tillegg til mulighet for å legge til dine egne favorittinnstillinger.

Du kan velge ulike former for etterbehandling av lyden. Det er viktig, selv om dingsen støtter AptX HD, som kommer ganske nærme opp til, men ikke helt til tapsfri lyd. Dermed gjør EarStudio et forsøk på å oppskalere lyden til original kvalitet igjen. Tapsfritt er tross alt tapsfritt, så teknisk vil den aldri greie jobben sin 100 prosent, men det viktigste her er hvorvidt den får til å lure deg.

Og etter litt fikling med innstillingene for oppskalering og filtrering, før en siste runde innom equaliseren får den til nettopp det. Dette låter som om det kom gjennom en kabel, rett fra kilden.

Og skulle du ønske det, så kan den faktisk brukes med kabel rett fra kilden. Da får du 24 bits lyd samtidig som den lille dingsen lader og gjør seg klar til du skal ut på vift igjen.

Skuffelsen over å ikke kunne detaljstyre funksjonaliteten i den lille klossen ga seg fort da jeg oppdaget at den fortsatt hang fast med Bluetooth til mobilen min. Og som tenkt, så prøvd; appen fungerte fortsatt fint til å justere equaliser, volum og en rekke andre ting. Gjennomtenkt!

Vi snakker rett og slett om noe så sjeldent som en liten og billig tusenkunstner her.

Lyden, da?

Til relativt få hundrelapper, i hvert fall før frakt og norske avgifter, er det vanskelig å kreve så altfor mye av EarStudio. Den er ikke en påkostet dings til tusenvis av kroner, og den er ikke bygget i eksotiske materialer.

Men også her overgår den forventningene. Den leverer et bredt stereoperspektiv, og en av dens største styrker er opptegningen av instrumenter i lydbildet. Her er den vel så god som flere ganger dyrere løsninger.

Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Siden equaliseren er såpass god, og ikke virker å forringe lydkvaliteten i nevneverdig grad er det vanskelig å si at denne er lys eller mørk i tonen. Den er det du trenger at den skal være, og det er en udiskutabel fordel når den lille dingsen skal kunne drive alle mulige typer utstyr.

Jeg har nok hørt hakket mer detaljert diskant fra DAC-er enn fra denne, men jevnt over er lyden betydelig bedre enn det du får ut av den jevne hodetelefonkontakt i mobil eller PC, og altså ikke langt unna det du får fra dyrere og større DAC- og forsterker-kombinasjoner.

Det er faktisk balansert tilkobling på den lille klossen også, men det må sies å stort sett være for spesielt interesserte. Det er betydelig mer interessant at den har en modus som gir ekstra futt til tungdrevne hodetelefoner.

Den klarer faktisk å drive Sennheisers HD800 tålelig bra, men noe voldsomt bunndrag i disse hodetelefonene kan jeg ikke melde om. Kombinasjonen er god nok til å fungere, men helst skulle HD800 hatt en kraftigere forsterker.

Til slutt

Radsone EarStudio er rett og slett en overraskende morsom og nyttig liten dings. Hvis det er noe særlig å trekke for her, så er det at design og byggekvalitet kunne vært litt fjongere. Men den koster altså 380 kroner før frakt og avgifter, og det kjøper ikke mye aluminium.

Til det den koster overleverer den på alle punkter, og måten den fungerer på er påfallende smart. Ekstrafunksjon som PC-DAC når den lader, og at mobilappen styrer den selv når den er i PC-modus er pynt på kaken. Radsone er kanskje ikke et selskap du har hørt om før, men smarte løsninger er de åpenbart gode på.

Jeg bøyer meg i støvet for denne lille herlige dingsen her. Det er definitivt ikke snakk om en av de vanlige dusinvare-mottakerne.

Obs: Vi har ikke satt karakter på dette produktet fordi vi ikke har noe å teste opp det opp mot. Produktet er imidlertid verdig en toppkarakter.


EarStudio ES100

Fordeler

 • Svært god lyd
 • Grei batteritid (14 timer)
 • Ekstremt lett å tilpasse lydprofil
 • Forholdsvis kraftig lydutgang
 • Fungerer som PC-DAC under lading
 • Driver de fleste typer hodetelefoner godt
 • Fungerer godt som håndfri
 • Forholdsvis billig
 • Meget bra app hører til

Ting å tenke på

 • Micro-USB-tilkobling (Ikke USB-C)
 • Litt usikker byggekvalitet

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen