TEST: Qnap HS-251-G2

Test Qnap HS-251-G2

(Bilde: Vegar Jansen, Tek.no)

En snasen NAS som gjør seg bra i stua

Qnaps usedvanlige nettverkslager er to ting på en gang.

Den forrige nettverkslagringsboksen vi testet var et ganske så spesielt skue – Synology DiskStation DS414slim er nemlig en NAS som kun tar 2,5-tommers harddisker.

Men Synology er ikke den eneste produsenten som lager litt spesielle NAS-er. En annen kjent aktør i dette markedet er Qnap, som blant annet har en NAS skreddersydd for stuebruk. Modellen vi snakker om er Qnap HS-251, som sant å si ligner mer på en mediespiller, dekoder eller PVR enn en nettverksdisk.

Qnaps kreasjon skiller seg fra den gjengse NAS på flere måter enn kun utseendet. I tillegg til å være flat er den nemlig vifteløs. Nå har vi riktignok testet vifteløse nettverksdisker før, men da har det vært snakk om svakere enbrønnere som Seagate Central og Western Digital My Cloud.

Flat og småelegant, med en tykk metallplate på toppen.
Flat og småelegant, med en tykk metallplate på toppen. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Qnap HS-251 har på sin side plass til to harddisker på 3,5- eller 2,5 tommer, og har langt mer datakraft innabords enn det som er normen for tobrønnere. Prosessoren er en tokjernet Celeron-prosessor fra Intel på 2,41 GHz, og NAS-en er utstyrt med én eller to gigabyte RAM. Det er i våre øyne litt uheldig at den selges i to versjoner – altså både med 1 GB minne og 2 GB minne – men det er det ikke noe vi får gjort noe med.

Varianten på 2 GB koster noen hundrelapper ekstra og har den fulle modellbetegnelsen HS-251-G2. Utgaven med 1 GB RAM heter kun HS-251. I det store og hele er de ellers like, så i denne testen vil vi for det meste kun bruke betegnelsen HS-251.

Med fronten fjernet og den ene diskskuffen trukket litt ut.
Med fronten fjernet og den ene diskskuffen trukket litt ut. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

En annen ting å merke seg er at HS-251 har HDMI-utgang. Nå er ikke dette lenger unikt på en NAS, det finnes blant annet på flere modeller fra Asustor og Thecus, men på et slikt mer «AV-lignende» produkt som HS-251 ser dette langt mer naturlig ut.

For det er ingen tvil om at dette er et apparat som gjør seg godt i TV-benken. HS-251 er drøye fire centimeter høy, og er bare litt større enn et A4-ark i lengde- og bredderetningen. Kantene er i blank plast med runde former, mens toppen består av en tre millimeter tykk metallplate med «børstet» overflate på siden som vender opp. Boksen virker solid og veier inn på heftige 1,6 kilogram uten harddisker.

Og der NAS-er flest liker å smykke seg med et par statuslysrader, er HS-251 kun utstyrt med én LED, som dessuten ikke blinker under vanlig drift – da lyser den bare dust grønt bak plastikkfronten.

Med toppen som kjøleelement

Qnap HS-251 uten bunnplate.
Qnap HS-251 uten bunnplate. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Metallplata på toppen fungerer til dels også som et kjøleelement, i og med at HS-251 ikke har noen vifter som kjøler prosessor, hovedkort eller harddiskene. Under vanlig NAS- og mediebruk målte vi en overflatetemperatur på opp mot lune 37 grader celsius – mens harddiskene lå et par grader over dette. Med tanke på at NAS-diskene vi bruker skal takle en driftstemperatur på opp mot 65 grader, ser vi ikke for oss problemer med dette – med mindre HS-251 står uten lufting sammen med andre ting som avgir en del varme.

Vi skrudde også av bunnplaten i plast for en liten kikk innvendig. Som vi ser, har Qnap vært kreative under utformingen av HS-251. Prosessoren, en Intel Celeron J1800 med ti watt TDP, sitter på den andre siden av det blå hovedkortet. På den måten kan varmen den genererer enklere ledes til topplaten.

Fronten er avtagbar og sitter kun fast ved hjelp av magneter. Under finner vi de to diskbrønnene, som vi fylte opp med de sedvanlige «NAS-diskene» fra Western Digital, som også står på Qnaps liste over anbefalte 3,5-tommers harddisker.

Selv av/på-knappen sitter bak.
Selv av/på-knappen sitter bak. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Deretter var det bare å koble vår HS-251 til det lokale nettverket og få den i gang. Av/på-knappen er plassert på baksiden sammen med alle portene: to for kablet nettverk, to USB 2.0, to USB 3.0 og to HDMI-kontakter. Den ene HDMI-kontakten er sperret og visstnok reservert for eventuelle fremtidige funksjoner.

En ting som er verd å få med seg er at HS-251 faktisk kan utvide kapasiteten ved å koble til ekspansjonskabinettet Qnap UX-500P eller UX-800P til en av USB 3.0-portene. Dette gjør at NAS-en kan utvides med ytterligere «interne» harddisker, men det tilkoblede kabinettet vil naturligvis ikke være helt i takt med tanke på stil og lydnivå.

Installasjon

Å koble seg opp mot NAS-en kan gjøres på flere måter. Vi brukte Qnaps egen «Qfinder»-applikasjon som kan installeres på en av de andre PC-ene du har i huset. Programmet finnes både for Linux, OS X og Windows, så ingen er glemt. Qfinder finner NAS-en og hjelper til med oppsettet, som kan gjøres detaljert eller kjapt og enkelt dersom du uansett skal fikle rundt i brukergrensesnittet senere. Og det skal du sikkert.

Første gangs oppsett kan gjøres ganske så enkelt.
Første gangs oppsett kan gjøres ganske så enkelt.

Under første gangs oppsett foreslår Qnap å bruke RAID 1 for HS-251, noe som er vanlig for NAS-er med to diskplasser. Bare husk at RAID ikke er en erstatning for sikkerhetskopiering (Ekstra).

Qnaps operativsystem er bygd på Linux og kalles QTS. I skrivende stund er denne kommet til versjon 4.1 og byr på et «app»-inspirert og moderne grensesnitt med nedlastbare apper eller moduler. Det er ryddig og relativt intuitivt, med til tider ganske så god hjelp-funksjonalitet.

Operativsystemet kan også ikles norsk språkdrakt, men oversettelsen er dessverre ikke spesielt god.

Likevel synes vi i det store og hele at programvaren på høyde med du får med en NAS fra Asustor eller Synology – gode saker, med andre ord. Qnap har også mange mobilapper som gjør at du enkelt kan få tilgang på innholdet uansett hvor du befinner deg.

QTS 4.1 har et «app-inspirert» grensesnitt.
QTS 4.1 har et «app-inspirert» grensesnitt.

QTS 4.1 kan du selv teste ut med en «live demo» på Qnaps hjemmesider.

En fullstendig liste over egenskaper og spesifikasjoner finner du på produktets hjemmesider, men kortversjonen er at Qnap HS-251 kan brukes til det de fleste gode NAS-er kan: lagring, nedlasting, fildeling, servertjeneste og så videre. Skyfunksjonalitet er gjort overkommelig med myQNAPcloud Service, og NAS-en kommer med to kameralisenser for overvåkning.

Men kobler du også HDMI-utgangen til en TV eller annen type skjerm, åpner du for en annen bruksmulighet for denne flate datamaskinen, nemlig å fungere som et mediesenter.

For dette trenger du bare å hente ned appen HD (HybridDesk) Station fra Qnaps app center – noe den mer eller mindre gjør av seg selv.

HD Station vil gjerne ha med seg noen ekstra apper.
HD Station vil gjerne ha med seg noen ekstra apper.

Et TV-vennlig grensesnitt blir dog kjedelig alene. Sammen med HD Station foreslår derfor Qnap en rekke tilleggsapper, inkludert et par mediesentre, nettlesere, Spotify, YouTube, musikkavspillere, noen Linux-spill og nettradio. I tillegg kan du bruke TV-en som overvåkningsmonitor dersom du har appen Surveillance Station installert på NAS-en.

For å styre mediesenterdelen kan du foruten skrivere og eksterne harddisker koble datamus og/eller tastatur til USB-kontaktene på NAS-ens bakside. Smartmobil- eller nettbrettbrukere kan dessuten laste ned fjernkontrollappen Qremote.

Gjennom HD Station kan du for øvrig også administrere NAS-en akkurat som du ville gjort gjennom nettleseren fra en annen datamaskin på nettverket.

De to mediesenterappliksajonene er det verdt å nevne ytterligere – det som kan hentes ned fra Qnap er aller siste utgave av XBMC: 13.2 «Gotham» og Kodi, som jo er XBMCs etterfølger. Begge deler flyter greit på NAS-ens maskinvare, og det var heller ingen problemer med de tyngre HD-filmklippene vi testet med.

For deg som er avhengig av å kjøre Netflix eller lignende på samme system, er det dog litt problematisk. Det finnes i skrivende stund ingen egen Netflix-app for HD Station, så det eneste vi fikk til var å kjøre Netflix gjennom Chrome-nettleseren. Kvaliteten var ikke av det beste vi har sett.

Dette eksperimentet viste oss også hvorfor det kan være smart å gå for HS-251-G2 – altså modellen med 2 GB minne – dersom du har planer om å virkelig benytte deg av mediesentermuligheten. Med avspilling gjennom Chrome-nettleseren hadde vi snart brukt opp halvparten av den ledige minnemengden.

Ifølge Qnap selv er hovedgrunnen for varianten med 2 GB at den takler virtualisering langt bedre. Men den ekstra minnemengden vil utvilsomt også gjøre god nytte av seg når mediesenterdelen tas i bruk.

Uansett er det altså ikke mangel på funksjonalitet hos HS-251. Men hva med selve NAS-ytelsen – hvordan står den seg mot sammenlignbare modeller fra konkurrentene?

Det ser vi nærmere på før konklusjonen >>>

Ytelse

Qnap HS-251-G2 har ikke så mange direkte konkurrenter, i hvert fall ikke når vi tar med formfaktor og mediesenterdelen. Det nærmeste tobrønneren vi har testet er nok Asustor AS-202TE, som også kunne by på HDMI-utgang og mediesenterapplikasjon.

Videre var vi interessert i å se den mot en relativt rimelig modell, så vi tok også med Synology DS214se.

Dessuten slang vi med Synologys «mediesentermodell» DiskStation DS214play. Ingen av Synology-modellene kan kobles direkte til en TV eller skjerm med HDMI, men DS214play er ekstra god på direktekonvertering og strømming av høyoppløst video.

Konfigurasjon
Klient
Hovedkort
Gigabyte GA-P55M-UD4
Prosessor
Intel Core i5-760 (2,8 GHz, 4 kjerner)
RAM
2 GB OCZ DDR3 1333 MHz
Nettverkskort
Intel Pro/1000CT PCIe
Harddisk
SanDisk Ultra Plus SSD, 256 GB
Programvare
Microsoft Windows 7 Home Premium SP1, 64-bit

Intel NAS Performance Toolkit 1.71
NAS performance tester 1.4
ATTO Disk Benchmark 2.47
NAS
Harddisker
2 x Western Digital Red 1 TB 3,5", 64 MB cache
Filsystem
ext4
Fastvare
QTS 4.1.2

For de fleste NAS-er for hjemmet er det i våre øyne lesehastigheten som er den aller viktigste. Vi ser jo for oss at mange slike bokser til hjemmebruk i hovedsak vil fylles opp med data – som musikk, film og bilder – én gang, som da blir liggende for å leses veldig mange ganger.

Intel NAS Performance Toolkit

Intels egen NAS Performance Toolkit (NASPT) gjør en rekke lese- og skrivetester basert på typisk og vidt forskjellig bruk. Alle verdier viser antall megabyte per sekund som flyttes mellom NAS og klient.

Hastigheter vil naturligvis også være avhengig av belastningen på NAS-en. Sitter noen i stua og bruker HS-251 til å se på HD-film, vil du selvsagt ikke få helt den samme ytelsen.

Vi har dog ikke belastet NAS-en på andre måter under våre tester.

Som vi ser henger Qnap HS-251 fint med under leseoperasjoner, og når det kommer til skriving og kombinasjonsoperasjoner gjør den en virkelig god jobb – ikke engang Synology DS214play klarer å holde følge.

Med dette lille programmet tester vi lesing og skriving med en filstørrelse på 1000 MB. For både lesing og spesielt skriving ligger Qnapen på et høyt nivå, et hakk eller tre over de andre kandidatene.

ATTO tester ytelsen ved lesing og skriving av mindre filer – størrelsen går fra 512 byte til 8 megabyte. Vi har notert det raskeste resultatet, og når det kommer til disse mindre filene ser vi det samme som ved forrige test – ytelsen er på topp, og for både Qnap HS-251 og Synology DS214play er det gigabitnettverksforbindelsen det stopper i.

I denne testen kobler vi til en SSD over NAS-ens USB-port for å se om vi kan oppnå god hastighet også for eksterne harddisker – noe som kan være aktuelt dersom du slipper opp for plass internt eller skal sikkerhetskopiere filer. Igjen noterer vi hastigheten for lesing og skriving av filer av størrelsesorden 1 gigabyte.

Resultatene under lesing er ikke best i dette selskapet, men for de fleste vil det være mer enn godt nok. Over USB 3.0-porten kan Qnap HS-251 dessuten skilte med gode skrivehastigheter. Dette betyr at slikt som sikkerhetskopiering av NAS-en (Ekstra) eller annen filoverføring til en ekstern enhet går kjapt og greit på en slik modell. Synology DS214se har kun USB 2.0-porter, og havner derfor naturlig nok sist av de fire.

Vi pleier også å måle skrive- og leseytelsen mot en kryptert mappe, men Qnap støtter ikke dette – kun hele volum. Argumentet er at kryptering av enkelte mapper ikke er sikkert nok ettersom dette ikke lar brukerne beskytte slikt som bilder og video i vanlige delte mapper.

Vi har derfor ikke målt den krypterte ytelsen på denne NAS-en.

Oppskriftsmessig diskkrasj

Qnap HS-251 kan brukes med både 2,5- og 3,5-tommers disker.
Qnap HS-251 kan brukes med både 2,5- og 3,5-tommers disker. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Vi nærmer oss konklusjonen, men før vi gir vår dom må også HS-251 gjennom vår sedvanlige krasjtest. Det er da vi uforvarende trekker ut den ene harddisken mens en stor fil skrives til RAID-et. I vårt tilfelle gjorde NAS-en som den skulle, nemlig å fortsette overføringen i degradert tilstand, gi en hørbar alarm og blinke oppgitt med sitt ene statuslys.

Samtidig tikket det også inn e-poster til adressen vi på forhånd hadde satt opp for varsling av slike uheldige hendelser. I tillegg gjorde grensesnittet oss oppmerksom på at noe var galt.

Da vi byttet ut den «ødelagte» harddisken med en ny, satt NAS-en automatisk i gang med å gjenoppbygge RAID-et. Dette gjorde den på litt under tre timer, en tid som er helt etter boka for et RAID 1 på denne størrelsen.

Konklusjon

Qnap HS-251 er en ganske så spesiell NAS. Med sin utradisjonelle formfaktor og vifteløse tilværelse er ikke dette et nettverkslager du trenger å gjemme bort på grunn av støy eller et ueffent utseende. Og godt er det. Putter du denne kjekkasen i TV-benken eller får koblet den opp til en eller annen skjerm, kan den ta rollen som mediesenter i tillegg til å gjøre sine vanlige NAS-plikter.

To diskbrønner gjør at den kan settes opp med RAID 1 dersom du ønsker redundans rett i boksen, og operativsystemet QTS – for tiden i versjon 4.1 – sørger for godt med funksjonalitet. Kan ikke NAS-en gjøre det du ønsker sånn umiddelbart, vil det gjerne være mulig å laste ned en app som kan fikse biffen.

En slik app er HD Station, som sammen med HDMI-utgangen gjør at HS-251 selv kan spille av innholdet og vise det på flatskjermen – veldig kjekt for deg som bor trangt eller ønsker en komboløsning.

Det er heller ikke noe nevneverdig å utsette på NAS-ens ytelse.

Qnap HS-251: Deilig men dyr.
Qnap HS-251: Deilig men dyr. Foto: Qnap

Prisen er nok det største ankepunktet vi har mot Qnap HS-251, og den eneste grunnen til at vi ikke umiddelbart smekker på et anbefaltstempel. 2 GB-versjonen koster rett i underkant av fire høvdinger, noe som er langt over det du vanligvis må ut med for en typisk tobrønns NAS. For en slik sum kan du heller plukke opp en anstendig firebrønner av typen Synology DiskStation DS414 eller muligens Asustor AS-604T.

Men så betaler du altså her litt ekstra for kvalitet, form og utseende, at du slipper slitsom viftelyd dersom du bryr deg om slikt – og at du altså får et mediesenter «på kjøpet».

I løpet av testperioden har Qnap HS-251 gått fra å være en litt snål sak til en «mediesenter-NAS» vi virkelig har fått sansen for. Den høye prisen gjør at den ikke er for deg som i hovedsak er ute etter en tradisjonell NAS, men skulle du være på jakt etter et snasent komboprodukt er HS-251 verd en ekstra titt.

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen