TEST: Qnap HS-251-G2

Test Qnap HS-251-G2

(Bilde: Vegar Jansen, Tek.no)

En snasen NAS som gjør seg bra i stua

Qnaps usedvanlige nettverkslager er to ting på en gang.

Ytelse

Qnap HS-251-G2 har ikke så mange direkte konkurrenter, i hvert fall ikke når vi tar med formfaktor og mediesenterdelen. Det nærmeste tobrønneren vi har testet er nok Asustor AS-202TE, som også kunne by på HDMI-utgang og mediesenterapplikasjon.

Videre var vi interessert i å se den mot en relativt rimelig modell, så vi tok også med Synology DS214se.

Dessuten slang vi med Synologys «mediesentermodell» DiskStation DS214play. Ingen av Synology-modellene kan kobles direkte til en TV eller skjerm med HDMI, men DS214play er ekstra god på direktekonvertering og strømming av høyoppløst video.

Konfigurasjon
Klient
Hovedkort
Gigabyte GA-P55M-UD4
Prosessor
Intel Core i5-760 (2,8 GHz, 4 kjerner)
RAM
2 GB OCZ DDR3 1333 MHz
Nettverkskort
Intel Pro/1000CT PCIe
Harddisk
SanDisk Ultra Plus SSD, 256 GB
Programvare
Microsoft Windows 7 Home Premium SP1, 64-bit

Intel NAS Performance Toolkit 1.71
NAS performance tester 1.4
ATTO Disk Benchmark 2.47
NAS
Harddisker
2 x Western Digital Red 1 TB 3,5", 64 MB cache
Filsystem
ext4
Fastvare
QTS 4.1.2

For de fleste NAS-er for hjemmet er det i våre øyne lesehastigheten som er den aller viktigste. Vi ser jo for oss at mange slike bokser til hjemmebruk i hovedsak vil fylles opp med data – som musikk, film og bilder – én gang, som da blir liggende for å leses veldig mange ganger.

Intel NAS Performance Toolkit

Intels egen NAS Performance Toolkit (NASPT) gjør en rekke lese- og skrivetester basert på typisk og vidt forskjellig bruk. Alle verdier viser antall megabyte per sekund som flyttes mellom NAS og klient.

Hastigheter vil naturligvis også være avhengig av belastningen på NAS-en. Sitter noen i stua og bruker HS-251 til å se på HD-film, vil du selvsagt ikke få helt den samme ytelsen.

Vi har dog ikke belastet NAS-en på andre måter under våre tester.

Som vi ser henger Qnap HS-251 fint med under leseoperasjoner, og når det kommer til skriving og kombinasjonsoperasjoner gjør den en virkelig god jobb – ikke engang Synology DS214play klarer å holde følge.

Med dette lille programmet tester vi lesing og skriving med en filstørrelse på 1000 MB. For både lesing og spesielt skriving ligger Qnapen på et høyt nivå, et hakk eller tre over de andre kandidatene.

ATTO tester ytelsen ved lesing og skriving av mindre filer – størrelsen går fra 512 byte til 8 megabyte. Vi har notert det raskeste resultatet, og når det kommer til disse mindre filene ser vi det samme som ved forrige test – ytelsen er på topp, og for både Qnap HS-251 og Synology DS214play er det gigabitnettverksforbindelsen det stopper i.

I denne testen kobler vi til en SSD over NAS-ens USB-port for å se om vi kan oppnå god hastighet også for eksterne harddisker – noe som kan være aktuelt dersom du slipper opp for plass internt eller skal sikkerhetskopiere filer. Igjen noterer vi hastigheten for lesing og skriving av filer av størrelsesorden 1 gigabyte.

Resultatene under lesing er ikke best i dette selskapet, men for de fleste vil det være mer enn godt nok. Over USB 3.0-porten kan Qnap HS-251 dessuten skilte med gode skrivehastigheter. Dette betyr at slikt som sikkerhetskopiering av NAS-en (Ekstra) eller annen filoverføring til en ekstern enhet går kjapt og greit på en slik modell. Synology DS214se har kun USB 2.0-porter, og havner derfor naturlig nok sist av de fire.

Vi pleier også å måle skrive- og leseytelsen mot en kryptert mappe, men Qnap støtter ikke dette – kun hele volum. Argumentet er at kryptering av enkelte mapper ikke er sikkert nok ettersom dette ikke lar brukerne beskytte slikt som bilder og video i vanlige delte mapper.

Vi har derfor ikke målt den krypterte ytelsen på denne NAS-en.

Oppskriftsmessig diskkrasj

Qnap HS-251 kan brukes med både 2,5- og 3,5-tommers disker.
Qnap HS-251 kan brukes med både 2,5- og 3,5-tommers disker. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Vi nærmer oss konklusjonen, men før vi gir vår dom må også HS-251 gjennom vår sedvanlige krasjtest. Det er da vi uforvarende trekker ut den ene harddisken mens en stor fil skrives til RAID-et. I vårt tilfelle gjorde NAS-en som den skulle, nemlig å fortsette overføringen i degradert tilstand, gi en hørbar alarm og blinke oppgitt med sitt ene statuslys.

Samtidig tikket det også inn e-poster til adressen vi på forhånd hadde satt opp for varsling av slike uheldige hendelser. I tillegg gjorde grensesnittet oss oppmerksom på at noe var galt.

Da vi byttet ut den «ødelagte» harddisken med en ny, satt NAS-en automatisk i gang med å gjenoppbygge RAID-et. Dette gjorde den på litt under tre timer, en tid som er helt etter boka for et RAID 1 på denne størrelsen.

Konklusjon

Qnap HS-251 er en ganske så spesiell NAS. Med sin utradisjonelle formfaktor og vifteløse tilværelse er ikke dette et nettverkslager du trenger å gjemme bort på grunn av støy eller et ueffent utseende. Og godt er det. Putter du denne kjekkasen i TV-benken eller får koblet den opp til en eller annen skjerm, kan den ta rollen som mediesenter i tillegg til å gjøre sine vanlige NAS-plikter.

To diskbrønner gjør at den kan settes opp med RAID 1 dersom du ønsker redundans rett i boksen, og operativsystemet QTS – for tiden i versjon 4.1 – sørger for godt med funksjonalitet. Kan ikke NAS-en gjøre det du ønsker sånn umiddelbart, vil det gjerne være mulig å laste ned en app som kan fikse biffen.

En slik app er HD Station, som sammen med HDMI-utgangen gjør at HS-251 selv kan spille av innholdet og vise det på flatskjermen – veldig kjekt for deg som bor trangt eller ønsker en komboløsning.

Det er heller ikke noe nevneverdig å utsette på NAS-ens ytelse.

Qnap HS-251: Deilig men dyr.
Qnap HS-251: Deilig men dyr. Foto: Qnap

Prisen er nok det største ankepunktet vi har mot Qnap HS-251, og den eneste grunnen til at vi ikke umiddelbart smekker på et anbefaltstempel. 2 GB-versjonen koster rett i underkant av fire høvdinger, noe som er langt over det du vanligvis må ut med for en typisk tobrønns NAS. For en slik sum kan du heller plukke opp en anstendig firebrønner av typen Synology DiskStation DS414 eller muligens Asustor AS-604T.

Men så betaler du altså her litt ekstra for kvalitet, form og utseende, at du slipper slitsom viftelyd dersom du bryr deg om slikt – og at du altså får et mediesenter «på kjøpet».

I løpet av testperioden har Qnap HS-251 gått fra å være en litt snål sak til en «mediesenter-NAS» vi virkelig har fått sansen for. Den høye prisen gjør at den ikke er for deg som i hovedsak er ute etter en tradisjonell NAS, men skulle du være på jakt etter et snasent komboprodukt er HS-251 verd en ekstra titt.

Gå til side

Qnap HS-251 2GB

Fordeler

  • Lett å finne plass til
  • Vifteløs
  • Stue-/konevennlig design
  • HDMI-utgang
  • Kan fungere som mediesenter
  • God ytelse
  • Oppegående operativsystem

Ting å tenke på

  • Dyr til å kun ta to harddisker
  • Kan ikke kryptere enkelte mapper

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen