TEST: Philips BDM4065UC

Test Philips BDM4065UC

(Bilde: Rolf B. Wegner, Tek.no)

Digert bilde til lav pris

Hva sier du til en 40-tommers PC-skjerm med UHD-oppløsning til bare 6500 kroner?

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Du skal omtrent ha bodd under en stein i flere år om du ikke har fått med deg den gryende overgangen til en høyere oppløsning, først omtalt som 4K og nå meislet inn som UHD.

TV-produsentene har messet om UHD-fortreffeligheten i flere år, og flere skjermer har allerede kommet. Fellesnevneren har dog vært høy pris, selv om ting har skjedd på det området også.

Philips BDM4065UC er nettopp en slik skjerm. Den har UHD-oppløsning på 3840 x 2160 piksler og størrelsen er på hele 40 tommer. Her snakker vi om en drøy utvikling, du skal ikke gå mange årene tilbake før 40 tommer var ansett som et digert beist.

Som om det ikke var nok med oppløsning og størrelse koster skjermen også lite. Prisene starter på rundt 6500 kroner, og skjermen fremstår dermed som et aldri så lite funn. Likevel, det er ofte slik at ting som fremstår som for bra til å være sant nettopp er det, og derfor drar vi med oss skjermen på en runde i testlaboratoriet vårt.

Foten er pen, men gir ingen justeringsmuligheter.
Foten er pen, men gir ingen justeringsmuligheter. Foto: Rolf B. Wegner, Tek.no

Føles ikke så stor

Ganske tykk på bunnen.
Ganske tykk på bunnen. Foto: Rolf B. Wegner, Tek.no

Det er mulig at vi har blitt overeksponert for store skjermer etter gjentatte tester, messebesøk og fremvisninger. 40-tommeren fra Philips fremstår nemlig som litt liten, til tross for at den er stor. Den er i hvert fall veldig lett å håndtere.

Foten må skrues fast på undersiden av skjermen, og rent designmessig minner denne mye om det du finner på andre Philips-modeller i det øvre sjiktet. Her snakker vi om en tynn aluminiumsprofil som holder hele greia på plass.

Denne profilen skaper samtidig enkelte problemer, du har  nemlig ingen muligheter til å justere skjermen dit du vil ha det. Den er fullstendig låst, og går hverken opp, ned, til siden eller kan vinkles.

Irriterende LED-lys nederst på skjermen.
Irriterende LED-lys nederst på skjermen. Foto: Rolf B. Wegner, Tek.no

Med alt ferdig montert er skjermen særdeles lett, og mens foten fremstår som veldig godt laget sitter vi ikke igjen med samme inntrykket av resten av skjermen. Her er det ganske myk og fleksibel plast over hele linjen, og vi sitter ikke igjen med det beste inntrykket.

Noe annet som trekker ned er at beskyttelsesplasten som er festet på rammen går inn bak detaljene på fronten. Denne er ikke så lett å fjerne, og resultatet er at det står en liten bit med beskyttelsesplast ut mellom disse.

Skjermen er ellers usedvanlig tykk, her snakker vi 7,7 centimeter i nederkant. Vi er vant til et kappløp om stadig å skulle ha den tynneste TV-en, mobiltelefonen og bærbare datamaskinen, men dette er tydeligvis ikke tilfellet innen dataskjermer.

Vi biter oss også merke i at både rammen rundt panelet og panelet i seg selv er i blankeste laget. Rammen er spesielt drøy, men panelet er ikke helt bra det heller. Nå skal det nevnes at det finnes flere som er langt blankere der ute, men vi synes likevel det ble for mye.

Beskyttelsesplasten henger igjen, ikke spesielt lekkert.
Beskyttelsesplasten henger igjen, ikke spesielt lekkert. Foto: Rolf B. Wegner, Tek.no

Greit bilde

Vanligvis er det ganske stilig å se på et bilde på med så mange piksler som det er på denne skjermen, men denne gangen er det litt annerledes. Det er i og for seg lett å se at den har mange piksler, og at bildene er høyoppløste, men det er på en måte som den mangler litt «omphf».

Strømkontakten på venstre side, alle signalinngangene er på andre siden.
Strømkontakten på venstre side, alle signalinngangene er på andre siden. Foto: Rolf B. Wegner, Tek.no

Panelet er forøvrig av VA-typen, som gjerne skal ha ganske greie farger og en god innsynsvinkel. VA er derimot ikke kjente for å ha spesielt god responstid, og på denne skjermen er den oppgitt til 8,5 millisekunder og 3 millisekunder ved en funksjonalitet som Philips omtaler som «Smart Response».

Fargemessig kommer standardbildet ut med et litt for kaldt bilde. Her er det for mye blått, mens både hvitt og særlig magenta ligger et godt stykke unna der de skal, begge to trekker kraftig mot blått.

Etter en kjapp kalibrering ved hjelp av vårt Spyder-system blir ting bedre, og etter at programmet har gjort sine endringer ser vi at fargene blir noe mer presise. Totalt er hvitbalansen noe bedre, og grenser nå heller litt mot rødt enn blått, som igjen gir et litt varmt bilde. 

Menyene er forøvrig ikke helt enkle. Du navigerer via en joystick på baksiden av skjermen, men vi synes disse er lite responsive og flere ganger føles det som at valgene våre ikke registreres. Dog, det er sjelden man bruker mye tid i menyene, så dette er ikke noe vi henger oss så alt for mye opp i.

Vi fyrer opp det første spillet, Need for Speed: Rivals. Her går ting til tider særs raskt, og vi merker med én gang at panelet ikke henger med i svingene. Dette er rett og slett en traurig opplevelse. For å sitere en kollega som slettes ikke pleier spille: «Oj, den lyktestolpen gikk jo over skjermen i fem trinn». Det summerer egentlig opp det meste. Med 60 Hz og et saftig etterslep er dette direkte slitsomt å spille raske spill på. Andre igjen syntes det var helt greit å spille på, så om du ikke har de høyeste kravene fungerer denne greit nok som spillskjerm.

Det kommer kanskje ikke som noen bombe, men i Battlefield 4 var det like ille. Flyr du en rolig kosetur i et helikopter fungerer det greit nok, men om du fyller på med infanterister, trange ganger og M320-granater i alle himmelretninger er det ikke spesielt moro. Det er rett og slett slitsomt. Det er nesten så du må stoppe opp og at dine motspillere også må gjøre det for at du skal treffe skikkelig.

Input lag-en måler vi for øvrig til å være 17,4 millisekunder, noe som i seg selv ikke er så hakkende galt.

Du har en del tilkoblingsmuligheter på BDM4065UC, og vi noterer oss dobbel HDMI, DisplayPort og VGA. Liker du DVI må du se deg om etter andre skjermer, alternativt kan du like gjerne gå over til en av de andre typene.

Et irritasjonsmoment på denne skjermen er en liten LED-lampe som står ved siden av Philips-navnet på skjermens nederkant. Dette lyser med full styrke hele tiden, og er ikke mulig å skru av eller dempe. Dermed stjeler det mye oppmerksomhet, samtidig som vi får mest lyst til å penetrere det med et lite og skarpt skrujern.

En spennende mulighet er bilde-i-bilde, og på grunn av oppløsningen kan du smelle inn fire normale bilder på 1920 ganger 1080 piksler på denne samtidig. Dette gir mange muligheter for mer avansert kontorbruk, og det er vel nettopp her at skjermen har sitt store fortrinn.

Til ulike former for kontorbruk er denne skjermen helt topp. Her får du et digert bilde, samtidig som alt skjer på én flate.

Konklusjon

Mye bilde for pengene med BDM4065UC .
Mye bilde for pengene med BDM4065UC . Foto: Rolf B. Wegner, Tek.no

Philips BDM4065UC er en spennende skjerm, men den har samtidig noen kraftige begrensninger. Dette er skjermen for deg som vil ha en stor UHD-skjerm til en billig penge.

Til rent kontorbruk fungerer skjermen veldig fint, dog med et lite minus på de litt blasse fargene. Skjermen er også et godt alternativ til film- og TV-titting om du har lyst på UHD-oppløsning til en relativt lav sum.

Til spill er det derimot bare å styre langt unna, med mindre det går i svært enkle spill uten mye bevegelse i bildet. Både skytespill og bilspill var en ren lidelse, med et bilde som ikke fulgte med på moroa. FPS-verdiene isolert sett var gode nok.

Til bilspill, skytespill og alt mulig annet hadde vi heller siktet på noe mindre noe, eventuelt lagt mer penger på bordet for noe skikkelig noe.

Prismessig er det få skjermer, om noen, som er i nærheten. Skal du over 30 tommer og ha UHD-oppløsning er BenQ BL3201PT det rimeligste alternativet, med sine 32 tommer og prislapp på rundt 9000 kroner. Du får med andre ord mye bilde for pengene, men med en noe begrenset kvalitet.

Drømmer du om mange piksler? Ekstrem pikseltetthet er ikke bare positivt » (Ekstra)


Philips BDM4065UC

Fordeler

 • UHD-oppløsning
 • Lett
 • Pen design
 • Bilde-i-bilde gir mange muligheter
 • Flott til kontorbruk

Ting å tenke på

 • Knotete menyer
 • Fungerer dårlig i spill
 • Ingen justeringsmuligheter i høyden, og ingen tilt
 • Veldig volumiøs
 • Litt for blank
 • Irriterende LED-lys i nederkant

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen