Neida, dette er ikke undertegnede i gang med et satanisk rituale. Det er bare UEs nye PartyUp-funksjon som testes!

Sniktitt Party UP – Boom 2 og Megaboom

Neida, dette er ikke undertegnede i gang med et satanisk rituale. Det er bare UEs nye PartyUp-funksjon som testes! (Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no)

Nå kan du koble sammen over 50 Boom- og Megaboom-høyttalere

Vi tok med oss sju Megaboom og Boom 2 ut for å teste.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Rett før helgen forrige uke fikk vi besøk fra Ultimate Ears på vårt kontor i Oslo sentrum, uten at vi var helt sikre på hva de faktisk ville. På forhånd hadde vi fått vite svært lite, og det var derfor med både litt nysgjerrighet og en god dose skepsis at vi gikk inn i møterommet for å høre hva de hadde å si.

Da vi straks ble presentert med godt over 30 høyttalere fra selskapet ble de imidlertid klart at dette handlet om en slags sammenkoblingsfunksjonalitet. PartyUp, kaller visst UE dette.

Men har vi ikke hatt slikt også før, og fra mange forskjellige produsenter?  Joda – Libratone har for eksempel sin SoundSpaces, JBL sin JBL Connect Og Bang & Olufsen sin, vel, parings-funksjon

Nyheten er derfor ganske enkelt at det nå legges opp til at man skal kunne koble sammen et teoretisk sett uendelig antall høyttalere til å spille synkronisert, noe UE fomulerer noe diplomatisk som «...mer enn 50...».

Sammenkobling uten begrensninger

Fargevalgene er nærmest uendelige i UEs verden. Hva med en lilla variant, kanskje?
Fargevalgene er nærmest uendelige i UEs verden. Hva med en lilla variant, kanskje? Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

PartyUp ble lansert klokka 09:00 i dag, 4. oktober, og er på mange den første ubegrensede sammenkoblingen av «vanlige» forbrukerhøyttalere. Fra før av var det mulig å koble sammen to UE-høyttalere med deres såkalte «Pair Up»-funksjon. Dette var naturlig nok en begrenset funksjonalitet, i likhet med andre produsenters lignende løsninger begrenset til et visst antall høyttalere.

En del høyttalersystemer har også vært begrenset til én type tilkobling, og kunne være både motvillige og uelegante å få til å snakke sammen. 

Med Party Up skal dette være mer eller mindre løst. Høyttalerne snakker sammen over Bluetooth, og du trenger kun å koble sammen telefonen med én av høyttalerne for å kunne spille på alle sammen. 

Men hvor godt fungerer dette egentlig?

På tur – Syv høyttalere og Party Up til Østfold

Vår lille skokk med høyttalere.
Vår lille skokk med høyttalere. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

For å teste det hele etterlot UE oss med syv slike høyttalere – fire enheter av Boom 2 (som vi har testet tidligere) og tre enheter av den større Megaboom. Disse tok undertegnede like godt med seg hjem til Østfold for helgen, for å teste ut i litt luftigere (og mindre naboklage-utsatte) områder enn Oslo. 

Det kunne være rent plagsomt å sitte med høyttalerne rundt seg slik – volumet blir skikkelig høyt!
Det kunne være rent plagsomt å sitte med høyttalerne rundt seg slik – volumet blir skikkelig høyt! Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

Nærmere bestemt gårdsplassen på et småbruk i Rygge. Her var det mer enn nok plass og luft til å teste både volum, tilpasningsdyktighet og ikke minst rekkevidde. 

Den unektelig største fordelen med å ha mange små høyttalere fremfor én stor er jo at de kan plasseres akkurat som en selv ønsker – eksempelvis rundt en stor gruppe mennesker.

Og akkurat dette kan vi skrive under på at fungerer godt. Det er en genuin glede over det å kunne tilpasse sitt eget lydbilde ved å flytte rundt på høyttalerne, ettersom hvor mange man er eller hvor spredt man sitter. 

Spesielt Megaboom-høyttalerne spiller svært høyt, og i en større ansamling kan det bli rent ubehagelig å sitte i midten av en ring av slike. Det fikk undertegnede selv oppleve, som du kan se øverst i saken.

Et lite lys på toppen forteller oss at høyttaleren er på. Boom 2 til venstre, Megaboom til høyre.
Et lite lys på toppen forteller oss at høyttaleren er på. Boom 2 til venstre, Megaboom til høyre. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Hva angår lyden, så er Boom-familiens største styrke volum. Det er ganske store kraftreserver i de små sylinderne, og du skal dra opp volumspaken rimelig drøyt før høyttaleren piper for å signalisere at den har nådd maks. Lydkvaliteten ellers kan beskrives som ålreit, og du få ganske mye bass ut av begge modeller – men definitivt mest ut av Megaboom.

Bassen grøter imidlertid til de øvrige registrene, slik at det faktisk er mindre basstunge spor som trives best her (ironisk nok). Slik er det også om du kobler mange Boom-høyttalere sammen gjennom Party Up-funksjonen.

Moderne og funksjonsrik app

I appen vises aktive høyttalere som små rundinger rundt hovedhøyttaleren. Flere dras enkelt på plass.
I appen vises aktive høyttalere som små rundinger rundt hovedhøyttaleren. Flere dras enkelt på plass. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no
Høyttalerne i rekken nederst er de samme som de du ser under på bakken.
Høyttalerne i rekken nederst er de samme som de du ser under på bakken. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

Å koble høyttalere sammen gjennom PartyUp er faktisk like lekende enkelt som UE selv beskriver. Det må imidlertid skje gjennom enten Boom- eller Megaboom-appen, som kan lastes ned til både iOS og Android.

Er du først inne der og har koblet til høyttaleren over Bluetooth kan du ganske enkelt trykke på Party Up i menyen, og så er du i gang. 

De neste høyttalerne du skrur på vil ganske enkelt dukke opp i bunnlinjen i menyen, og ved å dra dem grafisk over derfra til PartyUp-området kobles de automatisk til hovedhøyttaleren. Det hele går smertefritt og på et par sekunder. Og ikke minst: det er superintuitivt.

Det kan vi ikke si om alle tilsvarende løsninger fra andre produsenter, der vi har opplevd å sitte i flerfoldige hårutrivende minutter før vi har fått til sammenkoblingen.

PartyUp er enkelt og grafisk lagt opp, og vi hadde ingen problemer med å bruke funksjonen.
PartyUp er enkelt og grafisk lagt opp, og vi hadde ingen problemer med å bruke funksjonen. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Appen i seg selv er for øvrig også helt redesignet og langt bedre enn tidligere. Nå er et mørkt tema brukt som standard, og funksjonaliteten bedre synlig. Navigering foregår stort sett med sveiping, og er mye mer grafisk enn den tidligere appen.

Alarm-funksjonen fungerer finfint. Du kan for øvrig også klaske høyttaleren på toppen for å stoppe og starte musikken, samt bytte spor (to klask).
Alarm-funksjonen fungerer finfint. Du kan for øvrig også klaske høyttaleren på toppen for å stoppe og starte musikken, samt bytte spor (to klask). Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Dermed er det lett å finne frem til den andre funksjonaliteten som også finnes her, deriblant en equalizer med forskjellige moduser og en dedikert alarmfunksjon.Dessverre kan ikke alarmen spille musikk fra eksempelvis Spotify eller andre strømmetjenester, så her er du låst til musikkfiler lagret på telefonen. Ellers fungerer alarmtjenesten fint.

I menyen er det også mange valg, deriblant en egen innstillingsmeny for Party Up. Her er det bare to valg: «Sticky PartyUp» og «Public».

Grensesnittet er ryddig og bra.
Grensesnittet er ryddig og bra. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Ingen forklares nærmere, men sistnevnte går vi ut i fra at betyr at hvem som helst kan legge til sine UE-høyttalere uten videre godkjenning fra deg.

Siden denne saken ble skrevet før selve lanseringen har vi ikke fått tak i nærmere informasjon om hva den førstnevnte gjør – men det er nok ikke kritisk.

Bedre rekkevidde og stadig vanntetthet

En annen ting vi merket oss under testingen av PartyUp var at rekkevidden til høyttalerne tilsynelatende har blitt en god del bedre.

Undertegnedes referansevariant av Boom 2 har vært en del i bruk siden sommerens samletest av vanntette høyttalere, og jeg har opplevd at høyttaleren ganske raskt blir forstyrret hvis telefonen beveges for langt bort. 

Jepp, både Boom 2 og Megaboom er vanntette. Veldig vanntette.
Jepp, både Boom 2 og Megaboom er vanntette. Veldig vanntette. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

Om dette skyldes den nye appen eller programvare i høyttalerne selv (ja, de oppdateres «over the air») vites ikke, men vi kunne bevege oss rimelig langt før vi mistet signalet med både telefonen og de andre høyttalerne.

Lyden ble bra selv med bunnen dekket av vann.
Lyden ble bra selv med bunnen dekket av vann. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

Dette er helt klart svært praktisk når man først har mange høyttalere som skal spille samtidig, og gjerne dekke et stort område. Vi plasserte høyttalerne rimelig langt unna hverandre over et stort område, og ved å dra volumet litt oppover ble lydopplevelsen riktig så trivelig. 

Både Boom 2 og Megaboom er som nevnt også vanntette, så en liten regnskur ødelegger ikke moroa.

For moro skyld ordnet vi derfor en liten photoshoot med den ene Megaboom-en i innsjøen – hele tiden mens den spilte musikk, selvsagt!

Bunnlinjen: Nyttig og kult, men vil det bli brukt?

Det er liten tvil om at Logictech – unnskyld, UE – med PartyUp har gitt kundene sine nok en grunn til å kjøpe deres produkter. Dette er i utgangspunktet svært gjennomførte, pene og ikke minst robuste høyttalere, som attpåtil spiller både høyt, engasjerende og relativt bra. 

Det store spørsmålet er vel om PartyUp faktisk vil bli brukt slik UE ser for seg. Ja, det er praktisk om tilfeldigvis skulle ha en bråte med Boom-høyttalere liggende – men hvem har vel egentlig det? 

Du skal ha rimelig mange høyttalere for å få nytte av PartyUp kontra et mer tradisjonelt høyttalersystem.
Du skal ha rimelig mange høyttalere for å få nytte av PartyUp kontra et mer tradisjonelt høyttalersystem. Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no

I skrivende stund koster Boom 2 fra 1 490 kroner og oppover, og det samme gjør forgjengeren Boom. Om du skal begynne å legge ned titusenvis av kroner i en ryggsekk med slike finnes det mye annet gromt der ute du heller kan bruke pengene dine på.

Dette er dog heller ikke tanken. Tanken er tross alt at mange venner med UE-høyttalere skal komme sammen og «party up» som navnet tilsier. Om akkurat din vennekrets har investert i én Boom-høyttaler hver fungerer nok dette strålende, men undertegnede kan i skrivende stund kun komme på én person som har en slik høyttaler – og han sitter også i redaksjonen.

Den strålende og tilpasningsdyktige Roll 2 kan ikke brukes med PartyUp.
Den strålende og tilpasningsdyktige Roll 2 kan ikke brukes med PartyUp. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

At den mindre og billigere Roll 2 ikke kan kobles opp til PartyUp virker også litt korttenkt. Dette skal visstnok være fordi innmaten ikke er kraftig nok til å takle programvaren, så her snakker vi ikke om en fremtidig oppgradering heller.

Men for all del: PartyUp fungerer strålende, og bedre enn mange andre, tilsvarende løsninger vi har testet. Du kan også blåse taket ut av hybelen eller fylle en relativt gedigen hage med en ikke avskrekkende mengde høyttalere.

At de kan flyttes rundt på etter eget ønske er også positivt, og hver for seg er dette svært, svært gode produkter. Men du kjøper dem ikke for å få PartyUp – i hvert fall ikke utelukkende.

Vi satte to ekslusive, bærbare høyttalere opp mot hverandre:
TEST: – Den ene av disse gir meg «ta penga mine»-følelse »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen