TEST: Panasonic TX-55AS750

Test Panasonic TX-55AS750

(Bilde: Ole Henrik Johansen / Hardware.no)

TV-en med teknologien som skal ta Panasonic til toppen

Kan den ta opp arven etter plasma-TV-teknologien?

Siden flatskjermenes spede barndom har det vært diskutert hvorvidt plasma eller LCD var den beste teknologien. Panasonic og Pioneer var to selskaper som frontet plasmateknologien, og ga virkelig LCD noe å bryne seg på. Allikevel ble det LCD som kom seirende ut av feiden, og en av grunnene var at de nye LED-belyste skjermene ble langt mer miljøvennlige enn plasmamodellene

Panasonic bestemte seg i fjor for at nok var nok, og skrinla alle eventuelle planer om å lage flere TV-er med plasmateknologi. I år kommer selskapet med en rekke nye modeller,  der alle er basert på LCD-teknologien. Dette året blir på mange måter selskapets første helhjertede forsøk på å måle krefter med etablerte LCD-giganter, som blant annet Samsung, Sony, Philips og LG.  

Inn døren har vi nå fått Panasonic TX-55AS750, en av modellene som skal kjempe seg inn på LCD-markedet. Ut i fra spesifikasjonene virket dette som en spennende modell da vi fikk kikke på den for første gang i Amsterdam tidligere i år. Vi skal gå TV-en etter sømmene, og se om Panasonic blir en aktør å regne med i fremtiden.

En godbit for øynene 

Rammene på AS750 møtes i en vinkel i hjørnene. .
Rammene på AS750 møtes i en vinkel i hjørnene. .Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

En av tingene som møter Panasonics storsatsing på LCD-markedet, er andre produsenter som leverer en flott design på sine modeller. Det har også Panasonic fått til. 

Ut av esken er det nemlig en lekker godbit som møter oss. Selskapet har valgt å gå for lys, børstet aluminium på denne modellen, og fargekombinasjonen blandet med rene, skarpe linje utgjør en god totalpakke etter vår mening. 

Rammene på TV-en er langt fra dominerende, og måler omlag én centimeter i tykkelse. De stilrene rammene er børstet langsgående, og i hjørnene der rammene møtes er de skjært slik at det blir et skille mellom lengdene.  

Foten er noe som faller i smak. .
Foten er noe som faller i smak. .Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Den rene designen følges opp av foten til AS750. Som vi har sett før i år er trenden å holde denne så tynn og minimalistisk som mulig – alt annet enn store, massive glassplater som vi har sett mye av tidligere. Foten er også i børstet metall, formet som et rektangel, og selve metallet er kun få millimeter tykt og sniker seg opp snaut to centimeter i høyden. 

Én ting som det kan være verdt å merke seg er at det ikke er mulig å dreie TV-en på denne foten. AS750 er dog et greit alternativ om du er på jakt etter en skjerm som kan henges på veggen. Selve skjermen bygger omtrent fem centimeter, men vær obs på at om skulle du ha brukt for analog lyd ut, scart eller komponent, er disse plassert slik at ledningene vil stikke rett ut bak skjermen. 

For treg i bruk

Bildekvaliteten på en TV er det viktigste etter vår mening, men som en sekundær prioritet kommer brukervennlighet. Flere av flatskjermene vi har testet hittil i år har vært langt bedre å bruke som smart-TV-er enn foregående modeller. De har vært raske i bruk, og du trenger ikke å vente nevneverdig på at apper og andre funksjoner skal komme i gang. 

Utvalget i apper øker stadig. .
Utvalget i apper øker stadig. .Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Her henger ikke Panasonic TX-55AS750 med de beste i klassen. Den er ikke veldig treg, men apper og andre interaktive løsninger går rett og slett for tregt kontra konkurrenter i samme prisklasse. Som et eksempel kan vi nevne LG 55LB870S, som med sin webOS-plattform formelig knuser Panasonic når det kommer til tiden den bruker på å starte opp apper, samt navigere seg rundt i for eksempel Netflix. 

De analoge tilkoblingne er uheldig plassert med tanke på å henge TV-en på veggen. .
De analoge tilkoblingne er uheldig plassert med tanke på å henge TV-en på veggen. .Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Allikevel er det andre ting med brukeropplevelsen som er verdt å nevne. For Panasonic har i år satset på en ny meny, som i utgangspunktet er et lovende prosjekt. Trykker du på «Home»-knappen på fjernkontrollen kommer du til et skrivebord. Dette skrivebordet kan du selv redigere slik du selv ønsker, og har du behov for flere ulike skrivebord, kan det utvides til flere. 

Generelt er startmenyen oversiktlig bygget opp, samtidig som innstillingsmenyen også er meget ryddig å bevege seg rundt i. Trykker du på «Menu» på fjernkontrollen vil du komme inn i den sistnevnte menyen, som legger seg fremfor det du har på skjermen fra før. Et viktig punkt er mulighetene du har til å justere, for her har Panasonic lagt til rette slik at TV-interesserte har alle muligheter til å justere bildet. Akkurat det skal vi komme tilbake til, på neste side.

Hendig fjernkontroll

Med flere interaktive løsninger på lager er det viktig å ha en enkel måte å navigere seg rundt i menyene. Kjøper du deg en AS750 får du med to kontrollere i esken, der den ene er en enkel variant som vi kjenner igjen fra tidligere modeller, i tillegg til en mer hendig variant.  

Det følger med to fjernkontroller til AS750.
Det følger med to fjernkontroller til AS750.Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

For den lille kontrollen er en nettopp en hendig kontroll som ligger godt i hånden, der den nedre delen er tykkere en resten. Det gjør den enkel å få grep om. Midten av kontrollen har en rundt sirkel som fungerer som en pekeplate, der du kan stryke fingeren for å navigere pekepilen på skjermen.

Ellers har den minimalt med knapper, men vi finner blant annet av- og på-knapp, volum og kanalskifte. I tillegg har du de aller mest nødvendige knappene for å komme deg inn i menyene. En ting som er irriterende, som vi også har opplevd med andre modeller i år, er at tredjeparts apper som Netflix ikke har støtter for disse kontrollene, slik at du må frem med standardkontrollen for å bruke appen. 

Bli med til neste side der vi tar for oss bildekvaliteten »

Gå til side

Panasonic Viera TX-55AS750E

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen