TEST: Panasonic Lumix DMC-GX7

Test Panasonic Lumix DMC-GX7

(Bilde: Panasonic)

GX7 er nesten full pakke

Det er lite vi savner i Panasonics nye, kompakte systemkamera.

Panasonic Lumix DMC-GX7

Lysmåling: Evaluerende, punktmåling, sentrumsveid
Eksponeringsmodi: PSAM
Lengste lukkertid: 60 sek + BULB
Korteste lukkertid: 1/8000 sek
Video: 1920 x 1080 50p
Videoformat: AVCHD / MP4
Mikrofon: Innebygget, stereo

Kort sagt:
Første Panasonic-hus med stabilisator
Rask fokusering, raskt i bruk
Innebygd WiFi

Litt trangt mellom grep og objektiv
Stabilisator skrus av for video
Ingen mikrofoninngang

Praktisk:


Les mer om Panasonic GX7

Panasonic Lumix DMC-GX7

Lysmåling: Evaluerende, punktmåling, sentrumsveid
Eksponeringsmodi: PSAM
Lengste lukkertid: 60 sek + BULB
Korteste lukkertid: 1/8000 sek
Video: 1920 x 1080 50p
Videoformat: AVCHD / MP4
Mikrofon: Innebygget, stereo

Kort sagt:
Første Panasonic-hus med stabilisator
Rask fokusering, raskt i bruk
Innebygd WiFi

Litt trangt mellom grep og objektiv
Stabilisator skrus av for video
Ingen mikrofoninngang

Praktisk:


Les mer om Panasonic GX7

Betjening og ergonomi

Panasonic GX7 har bedre ergonomi enn det noe enklere GF6 og forgjengeren GX1, men er likevel et ganske kompakt kamera. Grepet er ikke så dypt, men ganske bredt og kameraet sitter godt i hånden, særlig med relativt små objektiver som 14-42 millimeter normalzoom montert.

Med litt større optikk, for eksempel 35-100mm F2.8, blir det noe dårlig plass til fingertuppene mellom grepet og objektivet, men ved å justere hvordan man holder kameraet fungerer det likevel ganske greit. Hvordan kameraet føles i hånden varierer selvsagt noe fra person til person, så her er det viktig å prøve selv.

GX7 skiller seg fra andre Panasonic modeller med søker som sitter på venstre hjørne av kameraet i stedet for i midten. Hva man foretrekker er en smakssak, men igjen er det en fordel å teste selv.

Knapper, brytere og kontrollhjul fungerte bra med et lite unntak for LVF/Fn4-knappen som er mindre enn resten og er plassert veldig nærme søkeren. Panasonic har fått plass til to kontrollhjul på GX7 og det er ikke så vanlig på de mindre systemkameraene.

Vi testet GX7 med en rekke objektiver og med et såpass kompakt hus det blir naturlig nok best balanse med litt mindre optikk, men Panasonic 35-100 mm F2.8, 14-140 mm og 100-300 mm var også helt OK på kameraet. Store objektiver føltes faktisk bedre på GX7 enn på Olympus E-M5, siden grepet er litt større. Vi oppfatter likevel Olympus E-M1, E-M5 med ekstra grep, GH3 eller G6 som bedre modeller for den skal bruke de største mFT-objektivene mye.

 

Brukergrensesnitt

Panasonic GX7 har et fleksibelt brukergrensesnitt og mange innstillinger kan endre på flere forskjellige måter. De viktigste funksjonene kan justeres via egne knapper og fire av knappene kan omprogrammeres hvis man ikke er fornøyd med standardfunksjonen.

Det er også tre valg på modusrattet (C1-C3) hvor egne oppsett for kameraet raskt kan hentes frem.

GX7 har to menysystem, hovedmenyen hentes frem med Menu/Set-knappen og her kan alle innstillinger endres. Menyene er delt i fem underkategorier som igjen kan ha flere sider med menyvalg. Aktivt sidenummer vises til høyre på menyen, og man kan navigere i menyene med piltaster, kontrollhjul, den berøringsfølsomme skjermen eller en kombinasjon.

Hurtigmenyen startes med Fn1/Q.Menu-knappen og gir rask tilgang til en del viktige funksjoner. Bildet til venstre viser valg av autofokusmodus, som også kan velges direkte med en egen knapp. Det gjelder også valg av ISO, hvitbalanse og flere andre funksjoner i denne menyen, men vi ser flere innganger til samme justering som positivt og i lite lys kan det være enklere å finne frem på skjermen enn med knappene.

 

GX7 med Panasonic 100-300mm, F10 og 1/500 på 300mm, ISO 400 og JPG

 

Fokus

Panasonic har et fleksibelt autofokussystem med valg mellom et veldig lite fokuspunkt, enkelt fokuspunkt med variabel størrelse og 23-punkter hvor kameraet velger hvilke som brukes. Enkeltpunktet kan dessuten flyttes vilkårlig rundt i søkerbildet, og fokussystemet kan også bruke ansiktsgjengkjenning for å velge fokuspunkt.

Fokushastigheten har vært bra på alle Panasonic mFT-kameraer og siste generasjon er naturlig nok raskest så langt. GX7 har autofokus som bruker videosignalet for å fokusere. Jo raskere utlesning av data fra bildebrikken desto raskere kan autofokusen gjøres. GH3 var først kamera fra Panasonic med 240 ganger i sekundet og det er samme frekvens som brukes av GX7. Vi gjorde noen enkle tester og GX7 fokuserte på under 0.2 sekunder med 14-42 mm standardzoom og rundt 0.2 sekunder med 14-140 mm (gammel versjon). Begge deler er meget bra og typisk for ytelsen til dagens Panasonic-modeller.

Hastigheten blir selvsagt noe dårligere i lite lys eller med lange brennvidder, men for statiske motiv er autofokusytelsen stort sett mer enn god nok. GX7 gir også mulighet for følgefokus, men selv om GX7 er at av de bedre speilløse er det fortsatt en del å hente. Litt større motiv som beveger seg med jevn fart kan autofokusen treffe rimelig bra på, men sjelden på alle bildene. Mindre motiv og ujevne bevegelser gir dårligere treffprosent og her er speilreflekskameraer fortsatt bedre.

Manuell fokus velges med en bryter på baksiden av kameraet og gir forstørret senter av bildet for mer nøyaktig fokusering. GX7 har dessuten peaking som gir område i fokus fargede kanter og det er en veldig nyttig hjelp for manuell fokusering. En avstandsskala vises nederst i søkerbildet.

GX7 med Panasonic 100-300mm, F8 og 1/400 på 270mm, ISO 400 og JPG

 

Opptakshastighet

Hvor raskt kameraet starter avhenger av både kamerahuset og objektivet. Med 14-42 mm standardzoom tok det knappe 0.8 sekunder før første bilde var tatt. Det er et bra resultat for et speilløst systemkamera, men speilreflekser starter normalt litt raskere.

Raskeste seriebildefunksjon finnes bare i JPG-modus og med redusert oppløsning. Alt låses før første bilde og serien stopper etter maksimalt 80 bilder. Frekvensen er oppgitt til 40 bilder i sekundet, og det stemte bra med vår test. Dette er med elektronisk lukker. Nest høyeste hastighet er ti bilder i sekundet med elektronisk lukker og fem med mekanisk. Vi har kun testet med mekanisk lukker på lavere hastigheter, da elektronisk lukker ikke fungerer så godt på motiv i bevegelse, hvor seriebildefunksjonen typisk er i bruk. Det er et par eksempler på bruk av elektronisk lukker lenger nede på siden.

Høyeste hastighet med både JPG og RAW er fem bilder i sekundet. Vår test ga 52 bilder med beste JPG-kvalitet på ti sekunder, altså marginalt over den oppgitte hastigheten. GX7 klarte forøvrig 97 bilder før hastigheten sank til rundt 2.5 bilder i sekundet. Testen ble gjort med et 32GB Sandisk Extreme Pro SDHC-kort. På denne hastigheten oppdateres imidlertid ikke skjermen, bortsett fra at siste bilde vises og autofokus er låst før første bilde.

Stilles seriebildefunksjonen til middels synker hastigheten til rundt fire bilder i sekundet, men man får til gjengjeld oppdatering av søkerbildet og mulighet for kontinuerlig fokusering. Dette er kanskje den mest anvendelige innstillingen, men det finnes også en lavere frekvens på to bilder i sekundet.

Med RAW-format finnes de samme alternativene på fem, fire eller to bilder i sekundet og forskjellen fra JPG er bare at bufferen går full mye raskere og da synker hastigheten til omtrent ett bilde i sekundet. Bufferkapasiteten var på henholdsvis 10, 11 og 13 bilder med de tre hastighetene og det er bra for denne klassen, men bildefrekvensen med fullt buffer var dårlig. Mulig det vil forbedres med endelig firmware (testkameraet hadde versjon 0.3).

 

Med RAW+JPG er bufferkapasiteten som med RAW, men bildefrekvensen med full buffer synker enda litt. I enkeltbildemodus er det nesten umulig å treffe på begrensingene i bufferen uten å gå inn for det. Kameraet reagerer raskt i så og si alle situasjoner og tar nytt bilde mens det forrige lagres. Det var ikke noe problem å trykke av rundt to bilder i sekundet i enkeltbildemodus, og knapper og menyer reagerer mens kameraet jobber med lagring.

Funksjoner

Den store nyheten med GX7 er stabilisering i kamerahuset. Sitter det et objektiv uten stabilisering på kameraet aktiveres stabilisering av bildebrikken, men har objektivet stabilisator brukes denne og husets stabilisator kan ikke brukes selv om objektivets er skrudd av. Stabilisering kan selvsagt skrus av uansett objektivtype.

GX7 har alt vi forventer av en entusiastmodell med alt fra full auto til manuell eksponering, motivprogram finnes også og flere forhåndsdefinert bildeprofiler. Fargemetning, kontrast, støyfjerning og oppskarping kan i tillegg justeres individuelt hvis man ikke liker noen av de ferdige profilene. Nytt for Panasonic-kameraer er mulighet for justering av gammakurven på skjermen.

GX7 har både mekanisk og elektronisk lukker, og lukkertidene kan justeres fra 60 sekunder til 1/8000 sekund. Raskeste lukkertid med blitssynkronisering er 1/320 sekund med den innebygde blitsen og 1/250 sekund med ekstern blits. ISO er normalt fra 200 til 25600, men kan utvides ned til 125. Med elektronisk lukker er høyeste ISO 3200.

Elektronisk lukker

Den elektroniske lukkeren kan skrus av og på i menyen, men GX7 har også en egen stillemodus som bytter til elektronisk lukker og skrur av alt som kan forstyrre, inklusiv både hjelplys for fokusering og alle lyder. Elektronisk lukker reduserer faren for at vibrasjoner skal påvirke bildet, men har også noen ulemper. Redusert ISO-område er nevnt, og siden bildet leses ut av bildebrikken linje for linje (noe som tar en stund) bør mekanisk lukker brukes på motiv med raske bevegelser. Eksemplet under er med elektronisk lukker og viser effekten på en T-bane vogn i moderat hastighet (i ferd med å akselerere ut fra en holdeplass).

GX7, elektronisk lukker, 1/1250 sekund, ISO 1600

 

Neste eksempel er også med elektronisk lukker og et mer egnet motiv, 240mm tele, selvutløser og et ikke alt for solid stativ.

GX7 med Panasonic 100-300m på 240mm, 1/25 sekund, F9.0, ISO 200

 

Panorama

GX7 har Panoramafunksjon. Den er gjemt litt unna i motivprogrammene, men fungerer greit under ideelle forhold. Vi testet med litt forskjellige brennvidder og fikk aldri perfekte resultater med tele. Det er ikke så rart da det er mye vanskeligere å bevege kameraet jevnt nok med lengre brennvidder. Litt mer overraskende var enkelte problemer på vidvinkel. Eksemplet under er tatt med 14-42 standardzoom på 34mm, originalen er 8176 piksler horisontalt.

GX7, panoramafunksjon, F7.1, 1/640 sekund, ISO 200

Panasonic var tidlig ute med elektronisk korrigering av feilbrytning og for JPG-bruk har det vært en fordel sammenlignet med Olympus sine mFT-kameraer. Olympus nyeste modell E-M1 får imidlertid automatisk korrigering, men E-M5 og dagens Pen-modeller (september 2013) korrigerer ikke. Det kan også være en fordel for RAW-bruk for Adobes konverteringsprogram fjerne automatisk feilbrytning på bilder tatt med Panasonic-optikk på Panasonic-kameraer, men ikke hvis samme objektiv brukes på et Olympus-hus.

Bildet under av Stortinget er tatt med GX7 og Panasonic 14-42mm standardzoom på 14mm og F3.5, hold muspekeren over bildet for å se tilsvarende bilde fra Olympus E-M5 med samme objektiv.

Større versjoner av bildet finnes her fra Panasonic og her fra Olympus. Bildene under er utsnitt i 100% fra stolpen på høyre side av bildet over. GX7 har tatt bort fargen som skyldes feilbrytning og feilen blir dermed nesten usynlig.

Panasonic GX7, Panasonic 14-42mm
Olympus E-M5, Panasonic 14-42mm

 

GX7 har innebygd blits i motsetning til en del av modellene fra Olympus, hvor en liten blits følger med, men må settes på hver gang den skal brukes. GX7-blitsen er liten og ganske svak, men gjør nytten for innfyllingslys når motivet er nærme nok og kan også brukes for fjernstyring av eksterne blitser. Blitsen kan vinkles opp mot taket, men det krever ganske korte avstander og høy ISO for å gi nok effekt. GX7 har også blitssko for større blitser.

WiFi

Alle nye Panasonic-modeller ser ut til å få innebygd WiFi som kan brukes til blant annet fjernstyring av kameraet med en applikasjon og opplasting av filer. GX7 støtter NFC for enkel tilkobling av med kompatible enheter. Mobiler og nettbrett uten NFC kobles til ved å skrive inn et passord som genereres av kameraet ved første tilkobling. Fjernstyringsappen kan lastes ned gratis og finnes for både iOS og Android. Skjermbildet under er fra en Samsung Galaxy Tab 7.7.

GX7, panoramafunksjon, F7.1, 1/640 sekund, ISO 200

 

Video

Akam har ingen faste tester for video foreløpig, men her kommer litt info om videofunksjonen. Spesifikasjonene er bra med Full HD opp til 50 bilder i sekundet (50p) og 28 Mbps. 24 bilder i sekundet støttes også, da med bitrate på 24 Mbps. Det finnes andre alternativ også ned til HD med 50 bilder i sekundet. Alt dette er med lagring i AVCHD-format.

GX7 kan også lagre i MP4-format, som også gir Full HD med 50 bilder i sekundet som beste kvalitet. VGA-oppløsning er laveste kvalitet med MP4. GX7 er ikke helt på høyde med Panasonic GH3 når det gjelde lagringsformat og bitrater, men matcher de fleste andre stillbildekameraer på markedet i dag.

Lyd tas opp med innebygde stereo mikrofoner, men inngang for ekstern mikrofon og/eller utgang for hodetelefon finnes ikke.

GX7 gir stabilisering i videomodus med objektiv som har stabilisator, men den innebygde stabilisatoren kan ikke brukes. Kontinuerlig autofokus under opptak er mulig.

 

På neste side kikker vi nærmere på bildekvaliteten »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen