TEST: Panasonic GM1

Test Panasonic GM1

(Bilde: Stig Øyvann / Akam.no)

Knøttekameraet du får med deg overalt

Du skal ha en god unnskyldning for å ikke ta med deg lille GM1.

En av de aller beste tingene med microFourThirds-systemet er størrelsen, eller egentlig mangelen på størrelse. Bildebrikken i dette systemet er mindre enn for eksempel APS-C-formatet, og tillater derfor et mindre kamerahus enn det vi ser på mange andre typer systemkameraer. Dette har Panasonic utnyttet til det fulle med kameramodellen Lumix DMC-GM1.

Dette er et kamera som har arvet teknologi og mange av egenskapene til Panasonic-kameraet Lumix DSC-GX7, som vi gav en solid anbefaling da vi testet dette i fjor høst.

Panasonic GM1 er altså et fullverdig systemkamera med utskiftbar optikk, der huset er så lite at det får god plass i de aller fleste håndflater. At Panasonic plutselig kom på banen med dette kameraet, imponerte oss så mye at vi valgte å kåre det til «Årets overraskelse» da vi delte ut heder og for produktene som kom på markedet i 2013.

Kameraet er så lite at da vi snikkikket på det sist høst, begynte vi å spekulere i om det var resultatet av et veddemål på forrige julebord i Panasonic, der noen har utfordret produktutviklerne til å putte innmaten til Lumix GX7 inni en pastilleske.

Solid småtass

Panasonic GM1 sett forfra. På et bilde som dette er det vanskelig å se størrelsen, men remfestene er et hint.
Panasonic GM1 sett forfra. På et bilde som dette er det vanskelig å se størrelsen, men størrelsen på remfestene er et hint.Foto: Panasonic

Nå var kanskje det en litt spiss formulering, for kameraet er tross alt større enn som så – selve huset er på størrelse med en sigarettpakke eller en kortstokk, for de som husker hvordan slike så ut. Eller beskrevet på en annen måte: kamerahuset har så å si samme størrelse som batteriladeren som følger med, det er bare proporsjonene som er litt forskjellige.

I kalde tall måler dette kameraet 9,85 cm bredt, 5,49 cm høyt og 3,04 cm dypt, fordelt på 204 gram med batteri og minnekort. Det er altså ikke mange systemkameraer som ikke vil fortone seg som svært store og klumpete ved siden av Panasonic GM1.

På grunn av objektivet vil dette kameraet likevel ikke komme seg nedi absolutt alle lommer. Det medfølgende kitobjektivet som vi har testet med, bygger tykkelsen på kameraet ut med om lag to og en halv centimeter, slik at total tykkelse blir på fem og en halv centimeter.

Kameraet sett overfra. Dybden, inklusive objektivet, er på cirka 5,5 cm.
Kameraet sett overfra. Dybden, inklusive objektivet, er på cirka 5,5 cm.Foto: Panasonic

Dermed vil ikke dette kameraet gå nedi brystlomma på olajakka eller skjorta, og det vil lage en tydelig bul på stikklomma til dressjakken. I alle andre lommer på jakker og i vesker, er det derimot rikelig med plass for denne lille tassen. Dermed konkurrerer ikke GM1 med kompaktkameraer som Canons Powershot S-serie og lignende, selv om det er fristende, siden målene på selve kamerahuset ligner mest av alt på slike kameraer.

Panasonic har naturligvis ekstra pannekakeobjektiver i sortimentet sitt, men selv det tynneste av disse er like over 20 mm tykt, slik at kameraet ikke blir så slankt at det kommer seg i en normal brystlomme.

Det er litt synd, for dette er definitivt et kamera som skriker etter å få være mer på tur.

Panasonic GM1: 14mm, 1/640s, f/3.7, ISO 200.
Panasonic GM1: 14mm, 1/640s, f/3.7, ISO 200.Foto: Stig Øyvann / Akam.no

Et annet område som Panasonic GM1 skiller seg fra mange kompaktkameraer, er byggekvaliteten. Kameraet er utført i retrostil med metallisk topp og mesteparten av huset er belagt med noe som likner på lær, noe som gjør det litt mindre glatt. I tillegg bidrar vekten til et solid inntrykk, slik at dette kameraet gir på ingen måte noen billig «plastfølelse» når vi bruker det.

Bra innmat

Til tross for det svært lite omfangsrike kamerahuset, er det mye god teknologi på innsiden. Bildebrikken er av type microFourThirds Live MOS, som gir bilder med 16 megapikslers netto oppløsning. Brikkens lysfølsomhet er opptil ISO 25600.

Bildeprosessoren er Panasonics «Venus Engine», som gir opptil fem bilder per sekund serieopptak, eller fire bilder per sekund med følgefokus. Dette er en middels bra ytelse, verken skuffende eller imponerende.

Lukkeren til GM1 er spesialbygd for å få plass i det lille huset, og den bruker elektronisk 1. gardin som gir lukkertider ned til 1/16000 sekund.

Panasonic GM1: 12mm, 1/200, f/4.9, ISO 200.
Panasonic GM1: 12mm, 1/200, f/4.9, ISO 200.Foto: Stig Øyvann / Akam.no

En annen forskjell fra GX7 er at i det lille GM1-huset er det ikke plass til mekanisk bildestabilisator. I stedet har det medfølgende kitobjektivet fått optisk bildestabilisator. Mange mener at det er en bedre løsning rent teknologisk, men dette betyr at vi må klare oss helt uten stabilisator når vi bruker objektiver som ikke har denne funksjonen. Verdt å nevne er det at det først var med GX7 at Panasonic fikk bildestabilisator i selve huset. 

Panasonic har utstyrt GM1 med trådløst nettverk, Wi-Fi b/g/n. Sammen med dette finnes appen «Panasonic Image App» for iPhone og Android som kommuniserer med kameraet, både for fjernstyring og bildeoverføring. Når denne appen brukes, er det også mulig å få geotagget bildene ved hjelp av mobilenhetens GPS – GM1 har nemlig ikke selv innebygd GPS-mottaker. Kameraet har heller ikke innebygd NFC for enkel oppkobling mellom kamera og mobil.

Kameraet selges kun med kitobjektivet G Vario 12-32 millimeter, tilsvarende 24-64 millimerer fullformat, f/3.5-5.6. Dette objektivet har innebygd optisk stabilisering, det Panasonic kaller for «Mega O.I.S.».

Panasonic Lumix DMC-GM1, med kitobjektivet vi har testet med, i dag rundt 5800 kroner.

Bli med over til neste side, der vi ser nærmere på hvordan kameraet er i bruk »

Gå til side

Panasonic Lumix DMC-GM1

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen