Panasonic DMP-UB900

Test Panasonic DMP-UB900

Panasonic DMP-UB900 (Bilde: Ole Henrik Johansen / Tek.no)

Filmopplevelsen din blir ikke bedre enn med denne

Panasonic viser muskler med sin nye 4K-Blu-ray.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

4K fortsatt ikke avgjørende på mindre skjermer

Er du på jakt etter det beste bildet per dags dato, er altså de nye Blu-ray-spillerne det beste alternativet du har. En av endringene fra forrige generasjon Blu-ray-spillere, er at modellene fra Samsung og Panasonic nå kan by på langt høyere oppløsning, populært forkortet som bare 4K. 

Dog sitter vi fortsatt igjen med litt den samme følelsen med UB900 som vi gjorde med rivalen fra Samsung. 4K-oppløsningen i seg selv er ikke det som gjør denne spilleren så unik. Spesielt ikke om du har en TV på rundt 55 tommer. 

Vi tester spilleren med ulike filmer, og alle disse har en egen HD-kopi i tillegg til 4K-plata. Om vi skifter mellom disse så kan du naturligvis se forskjellen i detaljene om du stopper filmen og går nærme skjermen, men i praksis tilfører ikke bare oppløsningen så mye mer til selve filmopplevelsen. 

Dette bekrefter også en blindtest vi gjorde for noen måneder siden, hvor 4K-oppløsningen i seg selv viste seg å være vanskeligere å se enn man skulle tro. 

HDR gjør at dynamikken i bildet blir mye bedre. Det er vanskelig å vise ved et bilde, så her burde du oppleve forskjellen selv.
HDR gjør at dynamikken i bildet blir mye bedre. Det er vanskelig å vise ved et bilde, så her burde du oppleve forskjellen selv. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

En av grunnene er at spilleren gjør en meget god jobb med å skalere opp signalet fra tradisjonelle HD-plater. Men, på 4K-kopien får du også HDR-støtte – og med dette aktivert opplever vi en magisk bildekvalitet vi rett og slett ikke kan få nok av. 

Fantastiske farger og dynamikk

Det er nemlig først når du har en HDR-TV kombinert med denne spilleren at resultatet taler for seg. UB900 briljerer nemlig når den får utfolde sitt fulle potensiale. Fargene er rett og slett fantastiske, og detaljene i både mørke og lyse scener gjør opplevelsen til noe du ikke har opplevd før. 

Dette er mye den samme følelsen fikk vi med Samsungs konkurrent, men Panasonics spiller er hakket hvassere på et par felter. Den er blant annet hakket bedre på farger. Forskjellene er ikke enorme, men når vi kikker på stillbilder så er blant annet rødfargen noe mer florerende og livlig. 

Fargene du får med den nye Blu-ray-spilleren til Panasonic er meget gode.
Fargene du får med den nye Blu-ray-spilleren til Panasonic er meget gode. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Den gir også TV-en vi tester på, en Samsung JS9505, bedre kontraster å jobbe med. Forskjellen er igjen ikke enorme, langt i fra, men også her stikker Panasonics spiller av med seieren – dog altså en knepen en. 

Dette kombinert gir deg den aller beste bildekvaliteten du kan oppdrive i øyeblikket. Om vi sammenligner med HD-kopien vi har av filmen Fantastic 4, blir en rekke scener som nye med HDR. En av de mest åpenbare endringene er når en av superheltene forvandler seg til en brennende person. 

Da kommer HDR virkelig til sin rett. I flere scener er omgivelsene mørke, og selv om flammene sluker mye av oppmerksomheten på skjermen, forblir fortsatt de mørke detaljene meget gode. Det er en av forskjellene som gjør at HDR er en langt større og viktigere endring for filmopplevelsen enn for eksempel 3D – etter vår mening. 

Overraskende god på lyd

Panasonics nye Blu-ray-spiller er først og fremst en knakende god avspiller for video. Men den er slettes ingen smågutt når det kommer til lydkvalitet heller. 

Du har som nevnt en rekke forskjellige tilkoblinger å velge mellom, og lydkvaliteten du får servert fra spilleren overrasker oss på en positiv måte. Lydbildet denne spilleren gir fra seg er både godt balansert og detaljert. 

Dette er en spiller som fint kan erstatte en CD-spiller for å begrense antall komponenter i stereobenken din. Og samtidig gir den deg akkurat det filmen trenger for å bli en forfriskende opplevelse. 

Bli med til den siste siden hvor vi gir vår dom »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen