Omen X er en gigant, men heldigvis utnytter den plassen den stjeler fra skrivepulten din til å introdusere en rekke smarte løsninger.

Test Omen X by HP

Omen X er en gigant, men heldigvis utnytter den plassen den stjeler fra skrivepulten din til å introdusere en rekke smarte løsninger. (Bilde: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no)

Dette beistet koster over 30 000 kroner

Nye ideer og høy ytelse, men prisen svir godt.

Når det kommer til ytelse er det helt opp til deg hvor sterk Omen X skal være. Som nevnt på forrige side bruker HP kun standarddeler, og så lenge de passer i et hovedkort med micro-ATX-formfaktor vil det i fremtiden være fritt frem å øke ytelsen til Omen X.

Enn så lenge må vi dog «nøye» oss med komponentene som er tilgjengelige i dag, og mens vi ikke vil fokusere veldig på disse i denne gjennomgangen – ettersom det ikke er noe særlig spennende å si om dem eller ytelsen deres utover hva grafene forteller – tar vi likevel en rask gjennomgang av ytelsen Omen X-konfigurasjonen vår til 32 000 kroner gir deg. 

Vi begynner med de to prosessortestene våre. Sammenlignet med MSI Nightblade x2 og den svært kompakte MSI Vortex G65, som benytter samme prosessor, ser vi at Omen X' i7 6700K-prosessor presterer litt bedre. Signifikant bedre om vi sammenligner med kun Vortex G65. En av grunnene til dette kan være bedre ventilasjon og kjøling, da både Omen X og Nightblade x2 har mer plass til dette enn den 6,5 liter store Vortex G65. Av naturlige årsaker kommer Asus' G20CB noe dårligere ut med sin hakket svakere prosessor.

Handbrake, prosessortesten vår som beordrer maskinen til å gnage seg igjennom en tung filmkonvertering bekrefter hvilke maskiner som leverer best prosessorytelse og forsterker teorien om at små maskiner med dårlig luftflyt, som Vortex G65 og G20CB, til en viss grad straffes for dette ytelsesmessig. Prosessorene klarer rett og slett ikke operere særlig lenge på den oppgitte turbohastigheten når kjølingen ikke er optimal, men dette ser ikke ut til å være noe problem hos Omen X.

Merk at Omen X kan konfigureres fra fabrikk med en overklokkbar «K»-prosessor, som vår testmodell. Overklokking kan løfte ytelsen i spill og applikasjoner med noen prosent, litt ut ifra hvilket grafikkort du parer den med. Dette stiller imidlertid høye krav til effektiv kjøling, og her oppleves heldigvis den vannbaserte kjølingen til Omen X å ha overskudd som lar deg prøve lykken. Ut av boksen, eller kuben, opplever vi aldri at prosessoren støyer særlig heller, så også støymessig har du en del å gå på.

Mye av lydtrykket vil selvsagt bestemmes av hvilke grafikkort du utstyrer din Omen X med. Om du planlegger et SLI-oppsett kan grafikkort med referansedesign, som altså skyter overskuddsvarmen ut i bakkant, være å foretrekke, da de ellers står tett inntil hverandre. Ved oppsett med ett kort skulle vi helst sett HP samarbeide med tredjepartsprodusenter som Asus, MSI eller andre for å levere et med tilpasset kjøling og toppmonterte vifter som ofte støyer mindre enn referansedesignene fra AMD og Nvidia.

Når vi nå går over til grafikktestene vil vi hovedsakelig sammenligne krefter mot vår grafikkorttestbenk. Denne er utstyrt med sammme prosessor, og for anledningen også samme grafikkort som Omen X, og bortsett fra noe høyere minnehastighet bør vi ved å sette de to opp mot hverandre få svar på om Omen X' utforming begrenser ytelsen på noe vis. Som kjent tester vi grafikkort på en åpen rigg og det blir dermed spennende å se om vi merker noen ytelsesforskjell når vi nå i praksis setter vår åpne testrigg opp mot en «identisk» testrigg omsluttet av et kabinett med vifter. 

I 3DMark ser vi at grafikktestbenken legger seg et hestehode foran Omen X, men her er det så tett at det ikke er snakk om noen merkbar forskjell. 

Også i våre tre testspill nedenfor er ytelsen til de to omtrent identiske.

PCIe M.2-SSD-en som HP har lagt systempartisjonen på er rask nok i massevis, men langt fra raskest i klassen når det kommer til verken skrive- eller lesehastighet. Maskinen starter imidlertid på få sekunder, vi rekker aldri bli utålmodige på programmer når de åpnes og filkopiering mellom mapper på samme disk går som oftest så raskt at progresjonsbaren ikke rekker å dukke opp på skjermen.

Alt i alt er det dermed bare å slå fast at Omen X yter akkurat som forventet, altså svært godt. Noe annet ville selvsagt ha vært krise for en maskin til 32 000 kroner, men som vi så da vi testet MSI Vortex G65 er det av og til ytelsen prioriteres lavere enn andre egenskaper. For en spillentusiast er det greit å få bekreftet at dette ikke er tilfelle med HPs nye flaggskip.

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen