Klar for eventyr? Det er i alle fall TG-Tracker

Test Olympus TG-Tracker

Klar for eventyr? Det er i alle fall TG-Tracker (Bilde: Kristoffer Møllevik)

Her er 5 grunner til å kjøpe TG-Tracker, og 5 grunner til å la være

Olympus' nye actionkamera vil være med oss på tur; la oss se om vi har lyst å la det.

Hurra, akkurat det vi trengte: enda et actionkamera – det finnes jo så få på markedet fra før... Nei, vent litt, denne gangen ser det faktisk ut til å være noe nytt! Innovasjon! Halleluja!

Men fjas til side, Olympus er ikke akkurat tidlige ute i actionkameramarkedet – et marked som vi tidligere har nevnt at ser ut til å ha nådd ett lite mettningspunkt. For på samme måte som med speilreflekskameraer og nettbrett, er det grenser for hvor mange actionkameraer folk flest har bruk for og hvor ofte de trenger/gidder å oppgradere. Spesielt når kameraene er laget for å ikke bli ødelagte...

Og hvis man ikke kan friste med hopp i bildekvalitet, oppløsning og fps, må man finne på noe nytt for å få folk vekk fra sine GoPro Hero3 (eller lignende), og det er nettopp det Olympus prøver på med Tough TG-Tracker. Så mye kan det virke som, at de ikke engang kaller det et actionkamera, men et «adventurecam». Det er fortsatt et svært kompakt videokamera med et fiskeøyeobjektiv uten zoom, som er vanntett og støvtett, så vi tror vi holder oss til «actionkamera» for å ikke blande epler og pærer.

I videoen under kan du se hvordan det gikk da vi tok kameraet med på tur.
Testen fortsetter under videoen.

Se hvordan det gikk da vi tok kameraet med på tur.
  Olympus Tough TG-Tracker GoPro Hero4 Black Garmin VIRB XE Sony FDR-X1000V
*Pris: 3799,- 4788,- 3699,- 3494,-
Maks FPS i 4K: 30 30/25 - 30/25
Maks FPS i full HD: 60 120/100 60/50 120/100
Maks FPS i 720p: 120 (uten lyd) 240 120/100 240/200
Høyeste bitrate/format: Rundt 30 Mbps/H.264 60 Mbps/H.264 24 Mbps 100 Mbps/X AVC
**Batteritid:  1 time og 30 min. *** 1 time og 38 min. 1 time og 39 min. 60 min.
Utskiftbart batteri: Ja Ja Ja Ja
Bildestabilisering: Elektronisk Nei Elektronisk Elektronisk
GPS: Ja Nei Ja Ja
NFC: Nei Nei Nei Ja
Vekt med/uten hus: 180 gram 150/89 gram 151 gram 114/89 gram
Vanntett: 30 meter Med ekstra hus Til 50 meter Sprutsikkert uten ekstra hus, vanntett med ekstra hus
Gain/ISO: Auto Auto, 400, 800, 1600 Auto Auto
Tilkobling: Wi-Fi, Micro SD, Micro USB, Micro HDMI Wi-Fi, Bluetooth, Micro SD, Mini USB, Micro HDMI Wi-Fi, Bluetooth, ANT+, USB, Micro SD, Wi-Fi, NFC, Micro SD, Mini-jack mikrofon, Micro USB, Micro HDMI

*Prisene som oppgis her er laveste pris i skrivende stund, og er hentet fra Prisguide.no (kommersiell partner). **Batteritiden testes med at kameraene settes i opptak på 1080 50p, i et kjøleskap på 4° Celcius. Dette gir oss mugliheten til å sammenligne batteritid på flere ulike modeller over tid, under like forhold. Opplevd battertid vil antakeligvis være mindre, da kameraene bruker en del strøm når de slås av og på. Opptak med annen oppløsning og/eller bildefrekvens kan også påvirke batteritiden.  *** Produsentens tall. Omstendigheter rundt testen gjorde at vi ikke fikk testet batteriet på vanlig måte, men vi kan bekrefte at batteritiden er veldig god under praktisk bruk.

Ok, her er de fem tingene vi liker med kameraet, fra minst best til best:

1. Det følger med et eget kameragrep i esken

Sammen med actionkameraet får vi et pistolgrep for å gi oss et bedre tak på kameraet når vi filmer, noe som kan være spesielt nyttig når vi filmer oss selv. Vi ville kanskje ikke forsøkt å filme kongen med dette på strak arm, men i de fleste andre sammenhenger fungerer det veldig fint til håndholdt filming.

TG-Tracker kommer med et pistolgrep som gjør det lettere å filme håndholdt. Kameraet skiller seg ut med å ha en innebygget LED-lykt, men denne funksjonen kan vi gi hvilket som helst actionkamera med en hodelykt og gaffatape, og derfor har vi ikke vektlagt det noe i testen.
TG-Tracker kommer med et pistolgrep som gjør det lettere å filme håndholdt. Kameraet skiller seg ut med å ha en innebygget LED-lykt, men denne funksjonen kan vi gi hvilket som helst actionkamera med en hodelykt og gaffatape, og derfor har vi ikke vektlagt det noe i testen. Foto: Kristoffer Møllevik

Til tross for pistolgrepet kan vi ikke si at det er spesielt mye bedre enn GoPros «The Handler» (lenke til Prisguide.no, komersiell partner), som i tillegg flyter, men vi liker veldig godt at den følger med i boksen, og i motsettning til GoPros grep har det et lite vidvinkelspeil foran (se bildet på neste punkt), under kameraet. Det er ikke større enn en fingertupp, men det er nok til at vi får et litt bedre inntrykk av hva som kommer med i bildet hvis vi filmer med kameraet mot oss.

Selve kameraet festes til kameraplaten på pistolgrepet med en vanlig stativskrue. Denne platen har også en ekstra låsebolt som passer på at skruen ikke løsner dersom kameraet blir utsatt for slag eller press fra siden, slik som kan være et problem med for eksempel Sonys actionkameraer hvis du bruker dem sammen med et vanlig GoPro-til-stativskrue-adapter for å bruke dem på GoPros ulike festeløsninger. Noe som tar oss videre til neste punkt:

2. Kameraet fungerer med tilbehør fra GoPro

Kameraet kan brukes med fester fra GoPro.
Kameraet kan brukes med fester fra GoPro. Foto: Kristoffer Møllevik

Hvis vi tar kameraplaten av selve pistolgrepet, ser vi at festet i mellom dem er et GoPro-feste! Som betyr at vi stort sett kan gi katta i hvilke fester som er tilgjengelig fra Olympus selv, som så vidt vi kan se i skrivende stund er sånn omtrent nøyaktig ingen. Men som sagt, det gjør ikke noe, for det meste vi har bruk for og enda litt til finnes allerede til GoPro, og kameraplaten gjør kamerat kommer langt nok ut fra selve festet, slik at det avlange designet ikke blir noe problem.

Det eneste man bør være obs på er at tyngdepunktet flyttes lengre frem enn med en GoPro, så hvis du forsøker å bruke det med for eksempel GoPros hodestrikk der kameraet er plassert midt i panna, vil du nok få problemer med at det spretter så mye opp og ned at videoen blir ubrukelig. Utover det er det bare å stramme godt til, og så ser faktisk det meste ut til å fungere fint.

Du vil nemlig ikke ha samme problem som vi fikk med TomTom Bandits feste (se video nederst på siden) »

3. Kameraet har en innebygget, utfellbar skjerm

Skjermen er fleksibel, men kan ikke vendes forover.
Skjermen er fleksibel, men kan ikke vendes forover. Foto: Kristoffer Møllevik

Dette er det eneste actionkameraet vi kommer på som leveres med en innebygget skjerm som også er fleksibel. Riktignok er synsvinkelen til kameraet såpass bred at det krever ikke akkurat noe presisjon for å få motivet med i bildet, men fish-eye effekten er såpass stor at skjermen er fin å ha slik at vi kan unngå å plassere viktige bildeelementer ut mot siden, der effekten er størst. Dessuten fanger kameraet opp så mye av omgivelsene sine, at det kan være vel så nyttig å se hva som ikke skal være med i bildet. Se på bildet litt lengre ned, der vi har tatt bilde av skjermen fra siden og selv havnet i bildet til TG-Tracker.

Som et slags personlig eventyrkamera hadde det vært fint om skjermen kunne vris forover også, noe vi tror kunne vært vel så nyttig i mange sammenhenger, i alle fall hvis du skal filme og prate med kameraet, slik vi gjør i videoen lenger opp på siden. Dette kommer riktignok helt an på hva slags videoer du har tenkt å lage, men hvis du bare skal ha noe for å ha på hjelmen mens du kjører snowboard, er nok ikke dette den beste modellen uansett.

Da ville vi heller sett på Garmin VIRB XE, som måler farten din med GPS slik at du kan legge den på videoen etterpå. Det kan du lese mer om i vår test her »

Den ekstreme vidvinkelen gjør at kameraet fanger opp svært mye av det som foregår rundt seg.
Den ekstreme vidvinkelen gjør at kameraet fanger opp svært mye av det som foregår rundt seg. Foto: Kristoffer Møllevik

4. Det logger turen med GPS

Turen var egentlig en time kortere enn det som står her, vi glemte bare å skru av loggføringen når vi la kameraet bort, og så lå det og loggførte i sekken til batteriet gikk tomt.
Turen var egentlig en time kortere enn det som står her, vi glemte bare å skru av loggføringen når vi la kameraet bort, og så lå det og loggførte i sekken til batteriet gikk tomt. Foto: Skjermbilde fra appen

TG-Tracker er utstyrt med GPS, og kan logge hele turen vår, selv mellom opptakene. Da flipper vi bare av/på-knappen (se neste punkt) over til «LOG», også fortsetter kameraet med å registerere hvor vi er under hele turen. Dette krever at vi ikke glemmer oss bort og slår kameraet av istedet for over i LOG, men en advarsel på skjermen teller ned og gir oss i så tilfelle 10 sekunder på å rette opp tabben.

Loggen kan vi så hente over i appen «Olympus Image Track», og der får vi et enkelt kart med punkter for hvert sted vi har tatt et bilde eller et videoklipp. Dette kan være en veldig nyttig funksjon hvis du for eksempel trenger å gå tilbake for å se hvordan terrenget var på et bestemt sted. Hvordan var egentlig stien over akkurat det høydedraget?

Vi får også en oppsummering med data fra hele turen, som for så vidt er morsomt, men ikke så veldig nøyaktig. Båtens påhengsmotor på 4 hk fikk oss i alle fall ikke opp i 40 kilometer i timen, så hvor det tallet kommer fra vet vi ikke, og 33 varmegrader og solskinn var det heller ikke på noe tidspunkt. Men noe som stemmer ganske bra er gjennomsnittshastigheten, i alle fall når vi sammenligner med dataene vi hentet parallelt fra Garmin GPS-klokken vi brukte samtidig. Men med tanke på at vi glemte kameraet i Log-modus i sekken etter at vi kom hjem (tipper det lå slik en times tid) blir vi nysgjerrige på hvordan denne egentlig regnes ut.

Og vi må også si at batteritiden er imponerende, for etter totalt 55 minutter opptak og kontinuerlig logging i over 3 timer, viste kameraet fortsatt at mellom 1- og 2/3-deler av batteritiden var igjen.

Men denne funksjonen har også noen svært store begrensninger som vi skal ta for oss på neste side.

Når bryteren står fremme er kameraet på, i midten er det av, og bak er det av men logger fortsatt turdata.
Når bryteren står fremme er kameraet på, i midten er det av, og bak er det av men logger fortsatt turdata. Foto: Kristoffer Møllevik

5. Betjeningen er veldig kjapp og enkel

En ting vi liker veldig godt med actionkameraer, er når bryteren er av typen som vippes frem for å skru kameraet på, slik som på Garmin Virb XE og Contour, istedet for en knapp  som skal trykkes ned slik som actionkameraene fra for eksempel GoPro og Sony.

Dette er veldig fint, fordi det gjør det enkelt å vite om kameraet er i opptak; dytt bryteren frem, og så er det det. Du trenger ikke være i tvil om du trykket knappen langt nok ned eller holdt den inne lenge nok, og det er spesielt nyttig når det er for mye støy rundt deg til at du kan høre «startpipet» og ikke ser kameraet skikkelig. Slik som for eksempel i videoen lengre opp, der vi har det montert foran på ryggsekken.

Oppstartstiden er også veldig kjapp, og kombinasjonen av disse to tingene gjør det mye enklere å starte et opptak når det skjer noe, uten at du trenger å stoppe opp for å ordne det.

Prisguide.no er en kommersiell partner til Teknisk Ukeblad Media. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon. Du kan lese mer om Prisguide her »

Men alt er ikke fryd å gammen, det er et par-fem ting vi misliker kraftig »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen