TEST: Olympus SP-100EE

Test Olympus SP-100EE

(Bilde: Olympus)

Superzoom med falkeblikk

Gjør det enklere å finne motivet.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

I kamerakategorien «superzoom» bør det ikke være noen tvil om hva som teller mest: det er hvor lang zoom objektivet gir deg.

Denne kameraklassen har eksistert i mange år, og tidligere i vinter lanserte Olympus Stylus SP-100EE, som definitivt hører hjemme i denne kategorien med sin maksimale optiske zoom på 50x.

På slutten av våren var kameraet kommet i handelen også her til lands, og nå er det på tide å se nærmere på nyvinningen.

Kraftig zoom betyr forlenget objektiv. Det er ingen tvil om at Olympus SP-100EE er en superzoom.
Kraftig zoom betyr forlenget objektiv. Det er ingen tvil om at Olympus SP-100EE er en superzoom.Foto: Olympus

«Falkeblikk»

SP-100EE sett forfra.
SP-100EE sett forfra.Foto: Olympus

Nå er ikke 50x zoomområde noen nyhet i seg selv, det så vi for eksempel første gang for over ett år siden, da vi testet Canon PowerShot SX50 HS i slutten av april i fjor, og siden har flere andre kameramodeller med denne – eller enda kraftigere – maksimal zoom dukket opp på markedet.

Likevel, dette er helt i toppsjiktet når det kommer til brennvidde, det er ikke mange superzoom-kameraer på markedet som tilbyr mer zoom enn dette.

Olympus Stylus SP-100EE har imidlertid noe annet som er helt unikt for akkurat dette kameraet, og det er dette koden «EE» henspiller til i produktnavnet: EE står for «Eagle Eye», direkte oversatt «ørneøye» eller kanskje bedre: «falkeblikk».

Olympus har nemlig utstyrt dette kameraet med et rødpunktsikte, som skal hjelpe med å holde motivet på plass i bilderuten når du fotograferer på frihånd med mye zoom. Dette så sant å si ganske selsomt ut da vi pakket opp kameraet og gjorde oss kjent med det, og vi ble svært nysgjerrige på å se funksjonen i praksis. Hvordan dette fungerer i den virkelige verden får du vite på neste side.

Kraftig zoom, ellers på par

SP-100EE sett overfra.
SP-100EE sett overfra.Foto: Olympus

Det faste objektivet på dette kameraet har altså maksimal optisk zoom på 50x. Siden bildebrikken ikke er i fullformat, er den fysiske brennvidden til kameraet 4,3-215 millimeter. Dette tilsvarer en brennvidde på 24-1200 millimeter på et fullformatkamera, noe som må sies å være imponerende nok.

Lysstyrken til objektivet er 1:2.9 på minimal zoom, og 1:6.5 på full zoom. Dette plasserer også SP-100EE blant de bedre kameraene i denne kategorien. Objektivet har innebygd optisk bildestabilisering, men Olympus oppgir ikke hvor mange eksponeringstrinn denne kan kompensere for. Objektivet har ikke gjenger i forkant for filterbruk.

Også bildebrikken er i stor grad tilsvarende til brikkene som vi finner i konkurrerende kameraer. Den er en CMOS-brikke som er 1/2,3 tommer stor, av CMOS-typen. Brikken gir bilder på opptil 16 megapiksler. Maksimal lysstyrke på denne bildebrikken er ISO 6400.

Bildeprosessoren som dette kameraet er utstyrt med er Olympus TruePic VII, som tilbyr en rekke bildebehandlingsfunksjoner og har en ytelse på serieopptak ved maks oppløsning på 7 bilder per sekund for seks bilder eller 2,5 bilder per sekund for 200 bilder. Dette plasserer ytelsen til kameraet midt i feltet blant sine konkurrenter.

Vi tester ikke videoopptak i testene våre, men videoytelsen til dette kameraet er 1080/60P, noe som må sies å være bra.

SP-100EE sett bakfra.
SP-100EE sett bakfra.Foto: Olympus

Utvendig har kameraet en fast skjerm og en elektronisk søker. Skjermen er en tre-tommers LCD-skjerm med 460 000 piksler. Søkeren har 920 000 piksler, slik at både skjerm og søker også er på noenlunde samme nivå som mange av konkurrentene.

Enkel standard

Olympus Stylus SP-100EE er et kamera som plasserer seg i den enklere, mindre avanserte enden blant superzoom-kameraene. Et av de tydeligste tegnene på dette, er at kameraet ikke tilbyr bildefiler i andre formater enn JPEG med to forskjellige grader av kompresjon.

Ønsker du å ta bilder i råformat, må du altså finne deg et annet kamera. Les mer om bilder i råformat her: Raw eller JPEG, hva er best?

Et annet tegn på en «enkel standard» er at kameraet ikke har en utstyrssko for blits og annet ekstrautstyr.

Olympus SP-100EE: 4,3 (24)mm, ISO 125, 1/1250, f/2,9.
Olympus SP-100EE: 4,3 (24)mm, ISO 125, 1/1250, f/2,9.Foto: Stig Øyvann / Akam.no

Kamerahuset er også i sin helhet bygd av plast, noe som heller ikke bidrar til helt store kvalitetsfølelsen. På den andre siden gjør dette at vekten på kameraet ikke blir altfor stor, totalvekt med batteri og minnekort er oppgitt til 589 gram. Dette er lettere enn flere av konkurrentene, men ikke så mye at det er spesielt merkbart.

Byggekvaliteten er også på det helt jevne. Særlig zoomringen rundt utløserknappen er ikke egnet til å imponere – den har en dødgang som rattet på en ganske billig bruktbil. Zoomknappen på objektivet er bedre, men heller ikke den er helt stram. Der er i imidlertid dødgangen langt mindre enn på zoomringen oppå huset.

Kvaliteten er sikkert god nok for normal og forsiktig bruk på julaften og de andre av årets høytidsdager, men dette er kanskje feil valg for å ta med seg som eneste kamera på den store jorden-rundt-turen, der kameraet skal fungere under alle forhold, og etter lang tids heftig bruk.

Samme bilde, maksimal zoom: 215 (1200)mm, ISO 200, 1/125, f/6.5.
Samme bilde, maksimal zoom på frihånd: 215 (1200)mm, ISO 200, 1/125, f/6.5.Foto: Stig Øyvann / Akam.no

 

Olympus Stylus SP-100EE kostet på testtidspunktet fra knappe 3 500 kroner.

Gå til side

Olympus Stylus SP-100EE

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen