Er Pen-F et bra kamera, eller bare et dyrt hipstersmykke? La oss finne det ut!

Test Olympus PEN-F

Er Pen-F et bra kamera, eller bare et dyrt hipstersmykke? La oss finne det ut! (Bilde: Kristoffer Møllevik)

Er Pen-F et bra kamera, eller bare et dyrt hipstersmykke? La oss finne det ut!

Vi har testet Olympus mest retro retrokamera.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Tankene våre går til Triumph Bonneville, til privatdetektiv Frank Bullitt, til den gode, gamle James Bond, til Audrey Hepburns Breakfast at Tiffany's og til... vel, andre ting som hører 60-tallet til. Og det er vel det Olympus har forsøkt å oppnå med Pen-F, den digitale gjennopplivningen av analoge Pen-F fra 1963.

Det er kanskje ikke en tro kopi av originalen, men nye Pen-F har helt klart og tydelig et veldig «retro» utseende. Sammen med en slank formfaktor gjør dette Pen-F til et kamera vi raskt skjønner kan appelere til de som er på utsikt etter et kamera som er både bærbart, og stilig.

Pent og eksklusivt

Dette bildet fra Olympus' markedsføring sier mye om hvordan de ønsker at vi skal oppfatte Pen-F.
Dette bildet fra Olympus' markedsføring sier mye om hvordan de ønsker at vi skal oppfatte Pen-F. Foto: Olympus

Markedsføringen til Olympus gjør det tydelig at designet er noe av det viktigste med Pen-F. Kameraet kommer i to fargeutgaver, en helt sort og en sort og sølvfarget. Når man først går for et kamera med et såpass tydelig retro-preg lurer vi litt på hvorfor man ikke går for den mer klassiske to-fargede varianten, men det er vel et marked for begge, siden Olympus har velgt å gjøre det slik.

Kameraet kommer med en pen, smal og elegant kamerareim i sort lær, og Olympus sendte oss vårt testeksemplar i en av deres dyrere kameravesker i ekte lær (lenke til Prisguide.no, kommersiell partner). Dette, kombinert med den forholdsvis høye prisen på kameraet - 13 490 kroner i skrivende stund - gjør at Pen-F får en viss eim av ekslusivitet. Det gir en følelse av at dette ikke er et kamera som alle de andre. Som også betyr at de lager høye forventninger fra oss som skal bruke det. Så vi får ta en nærmere titt.

Under her skal vi se på bilder av kameraet, på neste side og siste side finner du bilder tatt med kameraet.

Foto: Kristoffer Møllevik

Det er særlig den lave profilen og fraværet av et kunstig prismehus, som gir Pen-F et mer særegent preg blant Olympus' kameraer. Olympus er langt fra den første med et slikt design, og det er ikke helt ulikt Fujifilms X100T, bare litt mindre.

Foto: Kristoffer Møllevik

Av/på-knappen er plassert på venstresiden av kameraet, og meningen er nok at den minne om de gamle filmsveivene fra gammelt av. For så vidt ikke helt ulikt OM-D E-M10 II. Pen-F har også fått et eget kontrollhjul for eksponeringskompensasjon, og det liker vi godt.

Pen-F3.
Pen-F3. Foto: Kristoffer Møllevik

Den elektroniske søkeren er plassert til venstre på kameraet, slik at høyre-øyde fotografer kan se omgivelsene sine med det ene øyet, selv om de har det andre i søkeren. Dette gir også kameraet en lavere profil enn for eksempel Olympus' andre kompakte systemkameraer med søker, som for eksempel OM-D E-M10 II.

Foto: Kristoffer Møllevik

Skjermen kan foldes helt ut fra kamerakroppen, som gir en ekstra fleksibilitet som kan komme godt med i noen situasjoner. 

Foto: Kristoffer Møllevik

Det som kanskje er mest oppsiktsvekkende er det store kontrollhjulet på fremsiden av kamerakroppen. I «gamle dager» ble dette brukt for å kontrollere lukkertiden, men nå brukes det til å velge kunstfiltre eller endre fargene til sort/hvitt. 

Prisguide.no er en kommersiell partner til Mediehuset Tek. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon. Du kan lese mer om Prisguide her »

Og hvis du vil vite hva vi synes, må du sjekke neste side »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen