TEST: Olympus OM-D E-M10

Test Olympus OM-D E-M10

(Bilde: Kjersti Stuestøl)

Olympus gir deg svært mye kamera for pengene

Nesten like godt som toppmodellen, men både mindre og rimeligere.

Konklusjon

Olympus OM-D E-M10 er selskapets nye innstegsmodell i OM-D-familien, men det er langt fra et «enkelt» kamera av den grunn. Både innmaten og betjening er delvis lånt av de to storebrødrene.

Og det er egentlig ingen dum ting: Både E-M5 og E-M1 har høstet mange lovord, også fra oss, både for bildekvalitet og funksjonalitet. E-M1 ble da også av oss kåret til årets speilløse kamera for 2013.

Minstemann må riktignok nøye seg uten værtetting og med «kun» tre-akses bildestabilisator, i motsetning til de to andre som har både værtetting og fem-akses bildestabilisator, men med mindre du har kameraet med på ekstremturer vil det ikke ha så mye å si i praksis.

Verdt å merke er det også at flaggskipet E-M1 kan benytte seg av FourThirds-optikk via et adapter, slik at optikkutvalget er noe større. 

75mm, f/1.8, ISO 320, 1/160s.
75mm, f/1.8, ISO 320, 1/160s.Foto: Kjersti Stuestøl

Trenger du ikke disse egenskapene, vil du antagelig være mer enn godt nok fornøyd med E-M10. Særlig når du tar totaltpakken i betraktning: Kompakt og hendig format, bildekvalitet på høyde med det betraktelig dyrere flaggskipet og selv mer avanserte brukere bør kunne finne seg til rette med kameraets mange tilpasningsmuligheter. E-M5 og E-M1 har henholdsvis også 9 og 10 bilder i sekundet som maksimal opptakshastighet, kontra E-M10s 8.

Kort sagt om OM-D E-M10:
God bildekvalitet
Berøringsskjerm
Kjapp autofokus
Stor og god søker
Vippbar skjerm

Batterikapasitet, i likhet med E-M5 og E-M1
Menysystem som krever noe tilvenning

Huset er for øyeblikket priset til 5500 kroner, og legger du på en tusenlapp får du med 14-42mm-objektivet.

Alt i alt får du svært mye kamera for pengene i E-M10, og kameraet får et solid anbefalt-stempel av oss. 

Se også bildespesialen fra Svalbard om du ennå ikke har fått nok av blå fjell, isbjørner og snø »

20mm, f/1.8, ISO 200, 1/10s.
20mm, f/1.8, ISO 200, 1/10s.Foto: Kjersti Stuestøl

Alternativer

Hvis det er et speilløst systemkamera du er ute etter, kan det være verdt å kikke nærmere på Panasonic GM1 eller GX7. Førstnevnte er et knøttlite kamera, særlig med pannekakezoomen 12-32mm, mens storebror GX7 kan skilte med en super elektronisk søker. Begge kameraene benytter seg av microFourThirds-optikk og kan dermed bruke samme glass som E-M10.

Er du ute etter et mindre kamera i samme retrodesign, kan et Olympus Pen-kamera, for eksempel E-P5 være en annen mulighet.

Hvis du derimot kunne tenkt deg et speilrefleksalternativ, kan Canon EOS 700D eller Nikon D5300 være alternativer som byr på lignende funksjoner som E-M10.

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen