Phillips Hue har blitt nytt, men har det blitt bedre?

Test Nye Philips Hue + Philips Hue Go

Phillips Hue har blitt nytt, men har det blitt bedre? (Bilde: Kristoffer Møllevik)

Philips har hørt på kritikken og lanserer ny app i dag

Vi har allerede testet den ut; her er det som er nytt.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Nye pærer, men fortsatt ikke liten sokkel

Philips kommer snart med nye lyspærer til systemet; Philips Hue White Ambience. I motsetning til Color Ambience-pærene vi har testet, skal disse bare endre farger innenfor et spekter av hvitt som strekker seg fra en varm soloppgangsgul glød på 2200 kelvin, litt som nedblendede glødetrådspærer -  til dagslyshvit 6500 kelvin, som blir som indirekte sollys inn vinduet. Vi har ikke norsk pris og tilgjengelighet i skrivende stund, men de skal bli billigere enn fargepærene, som koster omtrent 500 kroner stykket. Noe som er fint, for vi bruker sjeldent noen andre farger enn nyansene av hvitt.

Dessverre ser det fortsatt ikke ut til at det kommer noen pærer med sokkel E14 med det første, noe som kan være fordi det ikke er et så stort marked for disse utenfor Norden. Uansett hva som er årsaken håper vi det kommer før eller siden, for mange av lampene i norske butikker bruker sokkel E14, og da vi testet Hue for første gang måtte undertegnede innstallere nye «testlamper», siden nesten alle hjemme viste seg å være med liten sokkel.

Hue (to) Go

Ulike farger kan gjøre mye for å endre stemningen.

For å ha litt mer nytt å by på enn bare den oppdaterte appen, har vi også testet den bærbare lampen i Hue-systemet, Hue Go. Denne halvkuleformede lampen har et innebygget batteri som lar den lyse i rundt 3 timer (litt avhengig av hvilken innstilling som er aktiv) slik at vi kan ta den med omtrent hvor vi vil. 

Go kan enten stå flatt på bordet omtrent som en suppeskål, eller plasseres litt på skrå ved hjelp av en liten fot som på bildet til høyre. Det fine med denne er at du ikke må programmere den via appen, men du kan endre farger, starte en fargesyklus eller et stemningsfult «stearinlys»-modus via en knapp på undersiden. Det gjør det enkelt å ta den med å bruke den utenfor rekkevidde av resten av systemet, for eksempel ute i hagen eller til grilling i bakgården.

Da trenger du kanskje en bærbar høyttaler også? Sjekk vår testoversikt for å finne noen gode kandidater »

Philips Hue egner seg nok best som et litt nedtonest stemingslys.
Philips Hue egner seg nok best som et litt nedtonest stemingslys. Foto: Kristoffer Møllevik

Den kan også programmeres til fungere som vekkerlys, men da må du huske å koble den i strøm ved siden av senga for å være sikker på at den ikke er tom når du trenger den. Men på den måten vil det bli lett å huske å lade den daglig, så det er kanskje ikke en så dum idé.

Men med tre timers batteritid har den ikke strøm nok til å vare en lengre selskapskveld uten påfyll, og siden det tar halvannen time å lade den opp igjen når den går tom, må du enten ha strøm tilgjengelig, eller være uten den tiden. Dette kunne vært bedre løst ved å gjøre det mulig å lade lampen via USB: da kunne man for eksempel tatt en ekstra strømbank med ut i hagen. Det er også litt merkelig at ladeporten sitter foran på lampen når Go står oppreist, men det kan kanskje være greit hvis planen er å bruke den på samme måte som Hue Bloom; altså som et indirekte lys rettet mot veggen.

Hvis gaffateip ikke funker har du ikke brukt nok gaffateip. Men så veldig pent er det jo ikke, så det hadde vært fint hvis Philips lagde Go slik at den kan henges på veggen i utgangspunktet.
Hvis gaffateip ikke funker har du ikke brukt nok gaffateip. Men så veldig pent er det jo ikke, så det hadde vært fint hvis Philips lagde Go slik at den kan henges på veggen i utgangspunktet. Foto: Kristoffer Møllevik

Hue Go helt klart en morsom liten sak, men til en bærbar lampe å være er bruksområdene veldig begrenset av mangelen på plasseringsmuligheter. Den er konstruert slik at den alltid peker oppover, og med mindre du bruker den til indirekte lys som beskrevet over, eller som et veldig lyssvakt stemningslys, kan det bli litt skarpt rett i øynene. 

Men vi har forbedringsidé som Philips skal få gratis av oss: Lag lampefoten hul, og legg ved en litt fin tråd som vi kan trekke gjennom, slik at vi kan henge den opp på veggen. Da kan du for eksempel bruke den som leselys over senga, eller til å lyse opp verandaen i morsomme farger på varme sensommerskvelder, og har du da to tre slike kommer nok bakgården til å se kosligere ut enn på lenge.

Som du kan se på bildet til høyre kan du selvsagt fikse dette selv, og antakeligvis langt penere enn vårt «proof-of-consept» av gaffateip, men det beste hadde jo vært hvis Philips bare produserte den slik at den ble enda litt mer fleksibel i utgangspunktet. Det hadde sikkert blitt både penere og tryggere.

Hvis lampa kunne lades med USB, kunne vi holdt liv i den lengre med en batteribank.
Hvis lampa kunne lades med USB, kunne vi holdt liv i den lengre med en batteribank. Foto: Kristoffer Møllevik

Konklusjon: Bedre på det som var, men lite av det som manglet

Philips ser ikke ut til å ha som mål å lage en komplett «så-bra-som-det-kan-være» smarthjem løsning for lys, men heller å lage en god, grunnleggende løsning som kan gjøre andre, mer avanserte smarthjem-oppsett komplette. Og det er for så vidt ikke noe galt med det. Smarte lys er helt klart en veldig viktig del av et smart hjem, noen må jo lage dem og vi synes Philips har gjort en god jobb.

Med mange nok Hue-lys kan hjemmet bli riktig så fancy, men vi synes vi fikk mye ut av grunn-oppsettet alene.
Med mange nok Hue-lys kan hjemmet bli riktig så fancy, men vi synes vi fikk mye ut av grunn-oppsettet alene. Foto: Philips

Og en annen ting som bør nevnes: Det er veldig positivt at Philips ser ut til å ha fulgt med på tilbakemeldinger og kritikk, og faktisk forbedrer produktet sitt. Hue blir et ganske kostbart system hvis du skal ha mange lys i mange rom, og da er det godt å vite at det ser ut til at Philips vil fortsette å forbedre produktet og funksjonaliteten, slik at du kan ha glede av det i mange år fremover.

Den nye appen har forbedret flere av punktene vi irriterte oss over med den forrige, men vi synes fortsatt systemet har et uutnyttet potensiale. Hvem sin «feil» det er kan jo diskuteres, men noe av problemet kommer nok av at teknologien fortsatt er ung. Hadde for eksempel «If This Then That» (IFTTT)-kanalen til Hue hatt flere og mer avanserte valgmuligheter, og ikke minst at flere andre gjorde det samme, som for eksempel Google med sin Chromecast, hadde vi umiddelbart hatt muligheten til å gjøre mer avanserte ting. Men slik er det altså ikke. Om det er Philips og Google eller IFTTT sin feil vet vi ikke, uansett er det vi som forbrukere som taper.

Vår vurdering fra forrige test står enda; utenom rom-inndelingen gjør ikke den nye appen noe den gamle ikke allerede gjorde, den gjør det bare bedre.
Vår vurdering fra forrige test står enda; utenom rom-inndelingen gjør ikke den nye appen noe den gamle ikke allerede gjorde, den gjør det bare bedre.

Det finnes mange mange smarte produkter for smarte hjem, men for at de skal nå sitt fulle potensiale må de snakke bedre sammen. For øyeblikket snakker Hue for eksempel med Nest, slik at lysene går på hvis brannalarmen går, eller at lysene slår seg av hvis Nest-kameraet ser at det ikke er noen i rommet. Men vi vil ha mer slik, med støtte for flere produkter slik at vi kan mikse og matche etter behov, og ikke bare bli låst til det som tilfeldigvis støttes av økosystemet. Og det kommer nok om ikke så lenge, Apple HomeKit er et eksempel på en tjeneste som har potensialet til å bli en samletjeneste, men per i dag støtter den for få produkter.

Til sitt bruk er likevel Hue god nok i seg selv, altså forholdvis enkel automatisering av lysene i hjemmet. Og det er rett og slett ganske deilig å ha starte dagen med litt behagelig dempet lys som vekker oss med å gradvis bli lysere, og at det gradvis blendes ned igjen utover kvelden. Det er en veldig fin funksjon i seg selv. Og å slippe å reise seg for å skru av eller på en lysbryter når man «sitter så godt» er rett og slett herlig.

Vår vurdering fra forrige test står enda; utenom rom-inndelingen gjør ikke den nye appen noe den gamle ikke allerede gjorde, den gjør det bare bedre. Og det er jo bra. Hvis vi nå bare kan få et smart kjøleskap som leverer drikkevarer ved hjelp av robotstøvsugeren så er vi på vei.

Den kan kanskje ikke hente drikkevarer (enda), men vi fant i alle fall den beste støvsugerroboten. Les vår samletest her »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen