Nye Apple TV er sannsynligvis det mest prisgunstige produktet selskapet har lansert de senere år. 1700 kroner er ikke mye for alt det denne boksen kan gjøre.

Test Nye Apple TV

Nye Apple TV er sannsynligvis det mest prisgunstige produktet selskapet har lansert de senere år. 1700 kroner er ikke mye for alt det denne boksen kan gjøre. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

Apple TV har endelig blitt voksen

Brukte åtte år og fire generasjoner på å få appstøtte.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Én, to, tre. På det fjerde skal det skje. Den nye Apple TV-boksen er på mange måter en historie om noe opplagt. Apples strømmedings har i åtte år, og gjennom tre generasjoner, spilt av video og vist bilder på en utmerket måte.

Den har logret og vært lydig. I hvert fall så lenge du har holdt deg innenfor Apples ganske trange gjerder.

Endelig er appstøtten på plass

Nå er Apple TV altså i sin fjerde generasjon, og trassalderen har satt inn. Den bryter ut av de tradisjonelle stengslene som tidligere har begrenset den til videospillertjeneste. Akkurat som iPhone i sin tid fikk, har boksen nå fått appstøtte. Men i motsetning til iPhone, som fikk støtten lagt til i første generasjon, har Apple TV slepet HDMI-kabelen etter seg på veien. Den har ikke hatt noe hastverk.

Dette er jo tross alt funksjonalitet vi brukere har ønsket oss omtrent siden dag én. Det har nesten vært litt rart at det har tatt så lang tid. I perioder der forrige generasjon har fått stå i ro en stund, har jeg rett og slett måttet klø meg litt i bakhodet; har virkelig ikke Apple TV apper ennå? Apple understreker jo hvor viktig appene er i hver eneste pressekonferanse. «There's an app for that», ofte etterfulgt av imponerende salgsstatistikk på iPhone og iPad. Tall for betalt innhold som andre plattformer ikke har klart å holde følge med.

La oss rydde det opplagte av veien først. Hvis du lurer på om den fortsatt kan underholde, spille film og vise bildene dine, er svaret kort og greit ja.

Film og serier er fortsatt viktigst, men ...

Lekker og kapabel pakke. Snoren som sitter fast i fjernkontrollen er ekstrautstyr.
Lekker og kapabel pakke. Snoren som sitter fast i fjernkontrollen er ekstrautstyr. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Da vi hentet boksen i Apples europeiske hovedkvarter i London ble det lagt vekt på at Apple TV har sitt utgangspunkt i TV, med film og ymse typer strømming i sentrum. Det er vi ikke uenig i. Samtidig er det også på mange måter det minst interessante med denne generasjonen. Det som er noen hakk mer interessant er hva den vil gjøre med konsollmarkedet.

Husker du den gangen vi alle trakk rundt på store kamera for å dokumentere hverdagen? Den gangen mobilkamera var for dårlig til å ta feriebilder med? Årene gikk, og de dedikerte kameraene er fortsatt vesentlig bedre enn mobilkamera. Begrensninger i fysikk lar seg vanskelig omgå. Men mobilkameraene har likevel blitt mer enn gode nok til at de dominerer statistikken på bildetjenester som Flickr.

At en speilrefleks, eller et speilløst systemkamera, er betydelig mer kompetent enn en iPhone på akkurat dette området finnes det ikke tvil om. Like lite som det finnes tvil om at en iPhone eller en god Android-mobil er tilstrekkelig for mange.

Kan en billig «spillkonsoll» ta rotta på de etablerte?

Slik kan det også være med Apple TV. Den er ikke en muskelbunt. Ikke engang sammenliknet med mobiltelefoner. De heftigste toppmodellene yter vesentlig bedre enn denne boksen, som har systembrikke med prosessorer og grafikkdel fra fjorårets iPhone 6.

Både Sony PlayStation 4 og Microsoft Xbox One kan kjøre i ring rundt denne lettvekteren når det kommer til rå ytelse. Men Apples lille sorte koster fra 1700 kroner. Siste generasjon PlayStation og Xbox starter på rundt 3000 kroner. Nesten det dobbelte.

Hvis du kan kjøpe en app eller et spill én gang på iPhone, iPad eller Apple TV, og samtidig eie den på de andre plattformene begynner det raskt å lukte fugl. Kan du lagre fremgangen din, og fortsette det vanskelige brettet fra bussturen hjem på storskjermen i stua blir det enda mer spennende. Alt dette er muligheter utviklere kan velge å legge inn.

Den nye Apple-fjernkontrollen er en voldsom oppgradering sammenliknet med den gamle. Merk at du og kan lære Apple TV opp til å ta imot signaler fra dine vanlige fjernkontroller.
Den nye Apple-fjernkontrollen er en voldsom oppgradering sammenliknet med den gamle. Merk at du og kan lære Apple TV opp til å ta imot signaler fra dine vanlige fjernkontroller. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Grundig testet på kortest mulig tid

Tar vi dessuten med at det er vesentlig flere av oss som spiller mest for å fordrive tid på bussen, enn det er av dem som har spill som omfattende hobby, blir parallellen til iPhone som feriekamera svært tydelig.

Vi har bare hatt siste generasjon Apple TV i litt over ett døgn ved publisering av denne testen. Vanligvis foretrekker vi å bruke noen dager på en slik test, men søvn er for pingler. For å raskest mulig få oversikt over alt som er nytt, og hvor godt det virker, har både boksen og undertegnede stått i maratontjeneste siden vi kom hjem til moderlandet. Lever nye Apple TV opp til forventningene? Forventningene er høye siden Googles Chromecast koster under en fjerdedel av prisen.

Svaret får du på neste side »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen