Det er vanskelig å ikke la seg begeistre av GTX 1080.

Test Nvidia GeForce GTX 1080 «Founders Edition»

Det er vanskelig å ikke la seg begeistre av GTX 1080. (Bilde: Niklas Plikk, Tek.no)

Heis flagget for 60 FPS i 4K!

GTX 1080 utraderer konkurrentene. Men, har du vært flink til å spare?

Annonsør­innhold
Les hele saken »

En av de virkelig spennende nyhetene da Nvidia slapp sin Maxwell-baserte GTX 900-serie på tampen av 2014 var lavere strømforbruk. For eksempel har GeForce GTX 980 en TDP på svært lave 165 watt, noe R9 Fury og R9 390(X) ikke kan matche i det hele tatt med sine 275 watt.

Nå, med Pascal og krympingen fra 28 nanometer til 16 nanometer FinFET-prosess, har Nvidia ytterligere økt energieffektiviteten. Våre effektivitetsmålinger viser at GTX 1080 ikke trekker mer strøm fra støpselet ditt enn GTX 980 gjør, noe som er svært imponerende tatt i betraktning en gjennomsnitlig ytelsesøkning på omtrent 76 prosent over nevnte kort. Verdt å nevne er det også at GTX 1080 kun bruker 1x8-pin strømkontakt, mot 2x6-pin strømkontakter på GTX 980.

AMD har lenge slitt med lite energieffektive grafikkort, og selv om R9 Fury-serien deres, med strømgjerrig HBM-minne, var et steg i riktig retning, avslører målingene av R9 390 og R9 R90X at AMD virkelig har vært på ville veier.

Det er knyttet stor spenning til om AMD vil fortsette trenden med lavere effektforbruk fra lanseringen av R9 Fury med sine nye Polaris-baserte grafikkort. Og, med tanke på hvor mye mer effektiv selskapets nye tokjernede Radeon Pro Duo skal være i forhold til forrige tokjernede gubbe, har vi kanskje grunn til å være optimister.

Det er vanskelig å sammenligne temperatur på kortene vi har testet. Spesielt på grunn av at vi her har blandet referanse-utgaver med kort som har fått påmontert påkostede kjølere fra tredjeparter som Asus, MSI, EVGA, Sapphire, Gigabyte og Gainward. Vi kan likevel slå fast at GTX 1080 Founders Edition legger seg på samme nivå som GTX 980, og det er vi fornøyde med. Det vil selvsagt komme modeller fra tredjepartsprodusenter som vil senke lasttemperaturen ytterligere i tiden som kommer. 

Noen ord om støy

Til slutt vil vi legge til at vi på vår nye testbenk, og i våre nye testrutiner, opprinnelig ønsket å teste støy fra grafikkortene. Dette la vil imidlertid fra oss, og det var det egentlig en veldig fin grunn til. Dagens grafikkort støyer så lite at det var vanskelig for måleverktøyet vårt å plukke den opp over bakgrunnslyden fra ventilasjonsanlegget vårt (som er ganske stille av seg). Dessuten er forskjellen mellom dagens kort mikroskopiske. Som vi har nevnt i denne saken er det kun AMDs referanseutgaver av R9 290 og R9 290X som har støyet merkbart av de kortene vi har testet. Kanskje unødvendig å si nå, men GTX 1080 støyer altså heller ikke særlig under last. Det lille vi merket til GTX 1080 skyldtes tidvise innslag av høyfrekvent «Coil Whine» som blant annet oppstod på tittelskjermen til The Witcher 3, (hvor Fraps meldte om et par tusen FPS) samt av og til under svært hard belastning. Coil Whine var altså ingen fast gjest hos GTX 1080.

Prisguide.no er en kommersiell partner til Mediehuset Tek. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon. Du kan lese mer om Prisguide her »

Neste side: Konklusjon »

Gå til side

Nvidia GeForce GTX 1080

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen