Nokia Lumia 830 rivaliserer de beste mobilkameraene på markedet. Microsoft har sine ord i behold etter å ha utfordret konkurrentene.

Test Nokia Lumia 830

Nokia Lumia 830 rivaliserer de beste mobilkameraene på markedet. Microsoft har sine ord i behold etter å ha utfordret konkurrentene. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

Et fantastisk mobilkamera til en rimelig penge

Microsoft sier at dette er en toppmodell på budsjett. Vi er enige.

Microsoft sparte ikke på kruttet da de lanserte Lumia 830 i Berlin tidligere i år. Selskapet mente at kameraet i telefonen skulle stå seg mot langt dyrere toppmodeller, inkludert Apples iPhone-varianter.

Vi tok med oss Lumia 830, en iPhone 6 Plus av dyreste slag og LGs toppmodell G3 ut for å ta noen bilder. Vi ble faktisk litt overrasket av resultatene. Den billigste telefonen i utvalget så ut til å ta de beste bildene. Ekstra imponerende er det med tanke på at bildene ble tatt under relativt vanskelige forhold, med kveldsskumringen i full gang.

Til tross for at lyset ikke endret seg nevneverdig i løpet av minuttene vi sto på hvert sted, tok Lumia 830 betydelig lysere bilder, med mindre bildestøy enn de andre to telefonene.

Vi tok ikke med oss stativ ut, og med tanke på vær og årstid var det ikke mulig å få gitt telefonene helt optimale arbeidsforhold. Det er altså vanskelig å utrope Lumia 830 som vinner av sammenlikningen på ren kvalitet, men samtidig er vi mektig imponert av at forskjellen mellom Lumia 830 og to av de beste mobilkameraene på markedet er så liten at vi antakeligvis må ty til ekstra utstyr for å klare å skille den billige telefonen fra telefoner til henholdsvis nesten 4000 kroner og godt over 6500 kroner.

Nye funksjoner på vei

Lumia 830 ble lovet en rekke kamerafunksjoner ved lansering. Disse må vi vente litt på, ettersom de legges til i Denim-oppdateringen som slippes sammen med neste store oppdatering av Windows Phone. Sannsynligvis er den på plass i løpet av desember eller januar.

Da vil ivrige mobilfotografer også få tilgang på RAW-filer direkte fra kameraet. Vi kan vanskelig forstå annet enn at Microsoft har klart å tyne hver minste dråpe kvalitet ut av den knøttlille kamerasensoren. Skulle det likevel være mer igjen å hente er det i den kommende oppdateringen, og RAW-filene, du finner dette.

Ved siden av RAW-støtte vil telefonen også få støtte for en utvidet auto-funksjon, og en HDR-løsning som skal gi vesentlig mindre forsinkelse enn med andre telefoner. Bedre bildebehandlingsalgoritmer skal også være en del av oppdateringen.

Det som ser ut til å være en av markedets beste kameratelefoner, uavhengig av prisklasse, vil altså sannsynligvis bli enda bedre når den får sin neste oppdatering.

NB! I testen tok vi bilder i 4:3-format med Lumia 830 og iPhone 6 Plus, ettersom begge har forholdsvis lav oppløsning på kamerasensoren. LG G3 tok bilder i bredformat og utnyttet dermed ikke bildebrikken til fulle, men det som er klippet bort er striper på topp og bunn i bildet. Kvaliteten på det som er med skal ikke bli forringet.

Testmotiv 1

Testbilde Nokia Lumia 830.
Testbilde Nokia Lumia 830.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Testbilde LG G3.
Testbilde LG G3.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Testbilde Apple iPhone 6 Plus.
Testbilde Apple iPhone 6 Plus.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Testmotiv 2

Testbilde Nokia Lumia 830.
Testbilde Nokia Lumia 830.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Tesbilde LG G3.
Tesbilde LG G3.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Testbilde Apple iPhone 6 Plus.
Testbilde Apple iPhone 6 Plus.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Flere testbilder fra Lumia 830

(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Gå til side

Nokia Lumia 830

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen