TEST: Nokia Lumia 1020

Test Nokia Lumia 1020

(Bilde: Kurt Lekanger, Amobil.no)

Er Lumia 1020 den beste kameramobilen?

Vi har satt 41 megapiksel-mobilen på prøve.

Konklusjon

 Imponerende kamera med høy oppløsning 
 Lite bildestøy på bilder tatt i svak belysning
 God optisk bildestabilisator
 Manuelle justeringsmuligheter på kameraet
 Gode kart- og navigasjonsløsninger fra Nokia
 Brukervennlig operativsystem
 God skjerm
 Rask 4G-mobil med det meste av teknologi
 
 Ikke støtte for minnekort
 Litt rotete i enkelte menyer
 Kameraet gjør mobilen litt klumpete

Nokia Lumia 1020 er en av de telefonene vi har hatt størst forventninger til i år, og vi er ganske sikre på at det også gjelder for mange fotointeresserte. Denne Windows Phone 8-mobilen er nemlig utstyrt med det som skal være det råeste mobilkameraet til nå. En variant av kameraet med en oppløsning på hele 41 megapiksler har riktignok tidligere blitt brukt tidligere i Nokia 808 Pureview, men den hadde et så dårlig operativsystem at telefonen egentlig var mest for spesielt interessert.

Med Windows Phone på plass i Lumia 1020, har Nokia endelig laget en superkameramobil som også er enkel å bruke.

Det er ikke bare de 41 megapikslene som gjør Lumia 1020 unik i mobilkamerasammenheng. Kameraet har også en bildebrikke som er mye større enn det som er vanlig i mobiltelefoner, en stor blenderåpning, og en spesiell måte å lage bildepunkter på ved å  jevne ut et slags gjennomsnitt av bildepunktene rundt. Dette, sammen med en optisk bildestabilisator som hjelper til med å holde kameraet stødig, gjør at bildene vi tok i svak belysning inneholdt mye mindre «støy» enn det som er vanlig med mobilkameraer. Bildestabilisatoren viste seg også å være til stor hjelp når vi panorerte sidelengs ved filming. 

Pro Camera-appen på Lumia 1020 gir deg mye bedre muligheter til å manuelt justere ulike kamerainnstillinger, som eksponering og fokus, enn vi har sett på andre mobilkameraer. Denne kameraappen kan riktignok også lastes ned til Lumia 920 og 925. Men til tross for alle de avanserte mulighetene, har du ikke mulighet til å endre blenderåpning og på den måten påvirke dybdeskarphet, slik du kan på avanserte kompaktkameraer eller speilreflekskameraer. 

Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Bildene vi tok med Lumia 1020 har en imponerende skarphet, og den høye oppløsningen gjør at du kan beskjære et lite utsnitt av et stort bilde, og likevel sitte igjen med et veldig skarpt og detaljrikt foto. Når du tar bilder lagres både en høyoppløselig versjon i 34 eller 38 megapiksler, i tillegg til en versjon på 5 megapiksler. Sistnevnte er bra nok til å kunne skrive ut i opptil A3-størrelse, og størrelsen på filene blir mye mer håndterbare – for eksempel når du skal dele filer med andre på e-post eller laste opp til Facebook. 

Alt i alt er vi svært imponert over bildekvaliteten til Lumia 1020, og hvordan kameraet takler de aller fleste lysforhold uten problemer. 

God underholdningsmobil

Lumia 1020 har de samme tekniske spesifikasjonene som Lumia 920 og 925, og med unntak av kameraet er det altså ingen store overraskelser. Telefonen virker lynrask i bruk, og Windows Phone 8-menyene er enkle og greie å finne frem i. Ulempen med Windows Phone 8 er at det ikke er et like godt utvalg med apper som på Android-mobiler eller på iPhone. Men det kommer seg. Og er du glad i spill, er det greit å vite at spillutvalget er ganske bra – og mange av titlene er gode.

Telefonen har ellers det meste av teknologi, som støtte for de raskeste 4G-nettene og støtte for NFC for trådløs overføring, mobilbetaling eller enkel sammenkobling med de nyeste Bluetooth-høyttalerne. 

AMOLED-skjermen på 4,5 tommer har veldig god bildekvalitet og forholdsvis høy oppløsning, og telefonen fungerer veldig godt som underholdningsmobil. 

Skarpheten på bildene vi tar med Lumia 1020 er imponerende.
Skarpheten på bildene vi tar med Lumia 1020 er imponerende.
Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Det største minuset er at telefonen ikke har støtte for minnekort. Det er 32 GB innebygget lagringsplass, noe som skal holde til rundt 1 700 bilder. Men lagrer du også video i Full HD-kvalitet, og vil ha plass til mye apper og annet innhold, kan selv 32 GB bli for snaut i lengden.

Du må i hvert fall være forberedt på å måtte flytte bilder og videoer over til PC-en etter hvert. 

God navigasjonsløsning

Lumia 1020 kommer med den nyeste «Amber»-versjonen av Windows Phone 8, som blant annet kan vise klokken på skjermen selv om skjermen er låst. Det er også FM-radio, noe som har manglet i tidligere Windows Phone-versjoner.

Du får med mye bra programvare, blant annet en veldig god kart- og navigasjonsløsning fra Nokia. Denne er bedre enn det som er standard i Windows Phone. Det er også en oversikt over kollektivtrafikk, som nå er oppdatert for mange norske byer. 

Vi mener Nokia Lumia 1020 er den beste kameramobilen du får kjøpt akkurat nå.

Microsoft Office-programvaren som følger med er veldig god, og når du får med en god e-postleser, en bra kalender og et godt kontaktregister, mener vi Lumia 1020 gjør en utmerket jobb også som jobbmobil. E-postleseren kunne kanskje håndtert flere samtidige e-postkontoer på en litt bedre måte, men det er bagateller.

Konklusjon og alternativer

Vi mener Nokia Lumia 1020 er den beste kameramobilen du får kjøpt akkurat nå.

Men synes du apputvalget er for dårlig på Windows Phone, eller du av andre grunner foretrekker en annen plattform, finnes det gode alternativer. Ingen av konkurrentene kommer i nærheten av oppløsningen på Lumia 1020, men Sony Xperia Z1 med sine 21 megapiksler er den som kommer nærmest. Den har også ett av de beste mobilkameraene på markedet, selv om bildene i full størrelse preges av noe bildestøy og tung bildeprosessering. Et annet godt alternativ er LG G2, som i våre tester i mange tilfeller produserte bilder som så noe mer naturlige ut. 

Liker du iPhone, kan du også vurdere Apples nye iPhone 5S. Den har fått noe bedre og mer lysfølsomt kamera sammenlignet med forgjengeren iPhone 5, og tar også ganske gode bilder. 

Gå til side

5/10
Middelmådig

Nokia Lumia 1020

Detaljer

  • Batteritid
  • Brukervennlighet
  • Design
  • Funksjonalitet
  • Kamera
  • Skjerm
  • Teknologi
  • Underholdning
  • Ytelse
  • Økosystem

Nokia Lumia 1020

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen