TEST: Nokia Lumia 1020

Test Nokia Lumia 1020

(Bilde: Kurt Lekanger, Amobil.no)

Er Lumia 1020 den beste kameramobilen?

Vi har satt 41 megapiksel-mobilen på prøve.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Design, skjerm og menyer

Form: Berøringsskjerm
Størrelse: 13,04 x 7,14 x 1,04 cm
Vekt: 158 gram
Skjerm: 4,5 tommer, 1280 x 768 piksler, 334 punkter per tomme, AMOLED, Super Sensitive Touch, Gorilla Glass 3
Snarveistaster: Volum opp/ned, av/på, kamerahurtigtast, tilbake, hjem, søk.
Menysystem: Windows Phone 8.0
Pris: Ca. 5 500 kroner

Kort sagt:
 Skjermen fungerer med hansker
 Pent brukergrensesnitt og raske menyer
 God skjerm
 God byggekvalitet og solide materialer

 Høy pris

Sjelden har vi hatt større forventninger til en Windows Phone-mobil, enn vi hadde til Lumia 1020. Det til tross for at Lumia 1020 i all hovedsak deler de tekniske spesifikasjonene med Lumia 920 og 925.

Årsaken til de høye forventningene er selvfølgelig kameraet. Lumia 1020 er Nokias første Windows-telefon som benytter 41 megapiksel-kameraet Nokia først introduserte med Symbian-mobilen Nokia 808 PureView i fjor – riktignok en litt modifisert utgave, noe vi skal komme tilbake til. 

Med 41 megapiksler, en gigantisk bildebrikke, seks linseelementer og optisk bildestabilisator lover Nokia bilder som skal overgå alt annet på mobilkamerafronten. På side tre i denne testen skal vi se nærmere på kameraet, og se hvordan det måler seg mot noen av konkurrentene.

Siden Lumia 925 og 1020 er nesten identiske telefoner teknisk sett og programvaremessig, har vi basert denne testen på Lumia 925-testen – med unntak av kameratestene på side 3.

Klikk her for å gå direkte til kameratesten »

Kul på midten

Nokia Lumia 1020 er ikke like slank og strømlinjeformet som Nokias Lumia 925-modell, som er laget i aluminium. Den ligner mer på Lumia 920, men har en forhøyning på noen millimeter der hvor kameraet befinner seg. Noen vil kanskje synes Lumia 1020 er litt stor og klumpete, men med unntak av forhøyningen til kameraet er den ikke så mye tykkere enn Lumia 925. 

Nokia Lumia 1020.
Nokia Lumia 1020. Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Størrelsen på selve telefonen er omtrent som Nokia Lumia 925. Vekten er 19 gram høyere enn Lumia 925, men med en totalvekt på 158 gram er Lumia 1020 likevel ikke en veldig tung telefon. Vi sa at den gamle Lumia 920-modellen ligner utseendemessig, men den veier 185 gram og er dermed merkbart tyngre enn Lumia 1020.

Byggematerialet er den samme polykarbonat-plastvarianten som Nokia har brukt i mange tidligere modeller. Plasten er matt, og den gule versjonen vi testet virket lite utsatt for fingeravtrykk. Den fås også i svart eller hvitt. Telefonen har avrundede kanter, og ligger veldig godt i hånden. 

Plastbaksiden kan ikke fjernes, og det er altså ikke noe utskiftbart batteri. SIM-kortet plasseres bak en luke øverst på telefonen. 

Telefonen har tre knapper på høyre side. I tillegg til av/på-knapp og volumknapper, finner du også en dedikert kameraknapp. På toppen av telefonen har du i tillegg til den nevnte SIM-kortluken også en 3,5 mm hodetelefonutgang og en Micro-USB-kontakt. 

Skjermen er svært god – selv i sollys.
Skjermen er svært god – selv i sollys. Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Meget god skjerm

Skjermen er den samme 4,5-tommers AMOLED-varianten du finner i Lumia 925. Den har en oppløsning på 1280 x 768 punkter, og den er av den superfølsomme typen som fungerer selv om du har på deg hansker.

Bildekvaliteten på skjermen er meget god, med de sterke og fine farger vi etter hvert er blitt vant til fra AMOLED-skjermer. Innsynsvinkelen er svært god, og siden det er AMOLED blir også det som skal være svart på skjermen faktisk helt svart. Mange synes kanskje fargemetningen er i høyeste laget på AMOLED-skjermer, men selv om IPS LCD-skjermer kanskje kan ha noe mer korrekte farger, ser både bilder og video virkelig bra ut på Lumia 1020. 

Brukergrensesnittet i Windows Phone 8.
Brukergrensesnittet i Windows Phone 8.

Nyeste Windows Phone-versjon

Operativsystemet på telefonen er den såkalte Amber-varianten av Windows Phone 8. Denne oppdateringen inneholder en rekke småforbedringer her og der, som støtte for FM-radio, en app for å få oversikt over dataforbruket ditt, og bedre HTML-støtte i nettleseren. En annen nyhet er at du kan snu telefonen når den ringer for å skru av ringelyden.

En nyttig funksjon i Amber er at den viser klokken på skjermen selv om telefonen er låst. Tapper du to ganger på skjermen, våkner telefonen til live – og du kan skyve skjermbildet opp for å låse opp telefonen.

Windows Phone 8 er enkelt å bruke, og menyene er oversiktlige og greie. Du har en hovedskjerm med såkalte «fliser» (tiles) som er store og små firkanter som representerer de ulike appene på telefonen. Noen av flisene er aktive og kan vise informasjon fra appen den representerer. Du vil for eksempel kunne få informasjon om ny e-post. Flisene kan flyttes rundt, og du kan velge mellom tre størrelser på hver flis.

Sveiper du fra høyre mot venstre får du opp en liste med oversikt over alt som er innstallert på telefonen. Her kan du velge å feste de appene du ønsker som en flis på hovedskjermbildet. 

I esken

  • Nokia Lumia 1020
  • Micro-USB-kabel
  • USB-lader, 1,5 A
  • Håndfrisett i samme farge som telefonen, med ekstra silikonpropper i ulike størrelser
  • Dokumentasjon
  • Verktøy for å ta ut SIM-kort
Gå til side

Nokia Lumia 1020

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen