TEST: Nokia 8 Sirocco

Test Nokia 8 Sirocco

(Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

Syltynn og lekker ... men er den for tynn?

Her har utseendet vært viktigere enn ergonomien.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Nokia 8 Sirocco er den nye toppmodellen i Nokia-utvalget, og med Sirocco-navnet på slep har den en del å leve opp til.

Her er det nemlig lånt navn fra en tolv år gammel designtelefon med knapper på. 8800 Sirocco var en av de dyrere telefonene du kunne kjøpe i 2006. Den var mer en designbombe enn en teknobombe den gang, men da som nå var det snakk om en høyst kapabel liten telefon i flott innpakning.

Dette er et sammendrag. Les hele testen på side 2 »

Og den nye Sirocco-modellen ser da også helt fabelaktig ut. Den er syltynn. Den oppgitte tykkelsen på 7,5 millimeter inkluderer kameratuten på baksiden. Ser du bort fra den sløyfer du også rundt en millimeter fra oppgitt tykkelse. Siden kameraet kun er et bittelite felt på baksiden er det aller meste her drøyt seks millimeter tykt.

Når du så dekker hele overflaten foran og bak med glass, og har en liten strek av en metallramme i midten blir resultatet vanvittig flott. I hvert fall visuelt.

Flott å se på, kjip å holde

Nokia 8 Sirocco

Størrelse: 14,09 x 7,3 x 0,75 cm
Vekt: 177 gram
Skjerm: 5,5 tommer, P-OLED, 2560 x 1440 piksler, Gorilla Glass 5
Maskinvare: Qualcomm Snapdragon 835, åtte kjerner, 4xKryo@2,45GHz + 4xKryo@1,9 GHz, Adreno 540, 6 GB RAM
Lagringsplass: 128 GB
Operativsystem: Android 8.1 Oreo (Android One)
Teknologi: Trådløs lading (Qi), Quick Charge, IP67 (vanntett)
Kamera: 12 + 13 MP, Dual Pixel, 2x optisk zoom, Zeiss optikk, f/1.75 + f/2.6
Batteri: 3260 mAh, hurtiglading
Pris: 8000 kroner

Men om en telefon er god eller ei handler ikke bare om hvordan den ser ut. Nokia 8 er spiss å holde.

Når telefonen er så voldsomt tynn setter det sine krav til selve utførelsen. At metall og glass flyter noenlunde sømløst, uten skarpe kanter eller skranglete knapper, er ett av kriteriene for en velbygget mobil. På dette kravet svikter Nokia 8 Sirocco.

Det er vanskelig å føle akkurat hvor knappene er, ettersom de ikke har riller eller noe annet man kan gjenkjenne dem på. Men at de er et sted langs siden det merker du fort. De harde metallkantene går ikke i perfekt flukt med resten av mobilen. Det samme gjelder SIM-luken på venstre side av telefonen.

Kanskje er ikke dette noen katastrofe, men det får inntrykket av et gjennomarbeidet flaggskip til å slå sprekker. God design bør ikke bare være god å se på, men også god å bruke.

Lynrask i bruk

Nokia 8 Sirocco er lynrask å bruke. Ren Android og rask maskinvare gjør underverker. Men det er lov å rynke på nesen over at innmaten er fjorårets maskinvare du betaler full pris for i år. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Heldigvis er det ett punkt der designmobilene har blitt mye, mye bedre de siste årene. Den gang designmobiler var utviklet i samarbeid med Prada og Gucci var det like greit å hoppe over hele konseptet - de fleste av dem var like ubrukelige som de var stilige.

Akkurat her skinner Nokia 8 Sirocco.

Foruten Googles egne Pixel-modeller er nemlig dette den heftigste toppmodellen du kan kjøpe som fortsatt kjører helt ren Android. Det betyr at menyene er lynraske og at du alltid får oppdateringer rett fra Google.

Med maskinvaren som er inni denne telefonen kan du stole på at menyene holder seg raske i overskuelig fremtid også. Det er dessuten lagt opp til at oppdateringer skjer i bakgrunnen, sånn at du slipper å gjøre noe annet enn å starte telefonen på nytt når den får ny Android. Det er vesentlig kjappere og smidigere enn det pleide å være.

Tar ålreite bilder

Baksiden er stilren og pen, med en bitteliten kameratut øverst og en fingersensor rett under. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Kameraet på baksiden er av det ålreite slaget og har 2x optisk zoom i en ekstra linse. Det tar gode bilder, men programvaren sliter noen ganger med å justere eksponeringen riktig. Dermed er det lett for at enkelte bilder blir veldig lyse noen steder og veldig mørke andre steder. Kan hende er det HDR-funksjonen som skulle vært litt mer aggressiv. I tillegg kan innendørsbilder noen ganger bli uskarpe.

Men for det aller meste blir bildene flotte og detaljerte, og telefonen klarer seg i ganske dårlig lys også. Nokia 8 Sirocco klarer ikke å banke sluggere som Galaxy S9 og i hvert fall ikke P20 Pro fra Huawei, men alt tatt i betraktning er det likevel godkjent for en telefon i toppmodellklassen.

Frontkameraet er forøvrig ikke spesielt supert, og gir litt grumsete bilder innendørs.

Se flere bilder fra og av Nokia 8 Sirocco på neste side »

Det er vanskelig å vite om man trykker på en knapp eller ikke, men overgangene kjenner du - siden de spisse knappene rasper mot huden. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

At det faktisk er en godt brukbar batteritid her er også en god bonus. Denne telefonen varer drøyt en hel dag - også hvis du bruker den litt aktivt. Det går fort å lade den igjen også, enten du bruker kablet eller trådløs lading.

Design eller ergonomi?

Alt i alt er Nokia 8 Sirocco en telefon det hadde vært enkelt å bli glad i ... hvis den også var god å holde. Det er svært mye som er gjort helt oppskriftsmessig i denne pakken, men telefonen svikter litt på det grunnleggende.

Det sagt; en massiv OLED-skjerm som er nesten helt uten rammer, og nesten helt uten et tykt chassis bak seg ser rett og slett utrolig bra ut. Den gir inntrykk av å være nesten bare skjerm mellom hendene på en måte få andre mobiler kan.

... men Nokia 7 Plus koster halvparten, gir samme gode brukeropplevelse, har samme gode kamera, større batteri og bedre både ergonomi og utførelse.

For meg hadde valget enkelt falt på den rimeligste av de to, men hvis du vil ha en telefon som skiller seg ut er ikke Nokia 8 Sirocco det dummeste valget.

Alternativer til Nokia 8 Sirocco

Huawei P20 Pro Dual SIM

Den beste kameramobilen

Huawei P20 Pro Dual SIM

Huawei har virkelig ikke sittet stille i båten i år. De klarte å gå forbi både Samsung og Apple på mobilfoto med P20 Pro. Det skyldes en helt fantastisk nattmodus som lar deg ta lange eksponeringer uten å trenge stativ. Den har 40 megapiksler i det heftigste av de tre kameraene på baksiden, men leverer vanligvis bilder på 10 megapiksler. Det betyr at du kan bruke 5X-zoomen ganske aktivt uten å merke det på bildene. Legg til at den er vanntett, finnes i en av markedets sprøere farger og har et enormt batteri som bare varer og varer.

Nokia 7 Plus Dual SIM 64GB

En Nokia å holde i

Nokia 7 Plus Dual SIM 64GB

Enn om du bare vil ha brukeropplevelsen fra 8 Sirocco? Da kan du trekke fra halve prisen og handle en Nokia 7 Plus. Den er en del større, og den er ikke vanntett, men ellers er det lite å klage på. Her sitter alle knapper godt, chassiet er avrundet langs kantene så det ikke føles spisst og SIM-luka går perfekt i flukt med rammen. Knallbra batteritid og hurtiglader er også imponerende, om enn stadig vanligere rundt 3000 til 4000 kroner.

Samsung Galaxy S9 SM-G960F 64GB

Samsungs toppmodell

Samsung Galaxy S9 SM-G960F 64GB

Så langt heftigste Samsung har fått litt pepper for å være en liten oppgradering av fjorårets S8-modell. Men så var også originalen en av de beste mobilene i manns minne. Og S9 er absolutt en av de aller beste Android-telefonene du kan kjøpe. Skulle du være opptatt av det slipper du å se på busslommen på toppen av skjermen som så mange mobiler har i dag. En feiende flott design med et vanvittig bra kamera på baksiden, rett og slett. Og når man først skal gå designruta er det greit at designen sitter såpass godt som her.

Prisjakt.no er en kommersiell partner av Tek.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

Nokia-telefonene er endelig i handelen igjen. Vi har allerede latt oss blende av fantastiske Nokia 7 Plus, som for 4000 kroner gir deg like mye som mange konkurrerende toppmodeller til dobbelt så høy pris.

Men enn om du betaler dobbelt så mye for en telefon som også bærer Nokia-merket? Får du en dobbelt så bra Nokia 7 Plus, eller har du kastet bort penger?

Nokia 8 Sirocco er den heftigste i Nokia-utvalget. Her snakker vi om en syltynn telefon med særdeles lekker design.

Nokia 8 Sirocco

Størrelse: 14,09 x 7,3 x 0,75 mm
Vekt: 177 gram
Skjerm: 5,5 tommer, 2560 x 1440 piksel, P-OLED, Gorilla Glass 5
Maskinvare: Qualcomm Snapdragon 835, åtte kjerner, 4 x Kryo @ 2,45GHz + 4 x Kryo @ 1,9 GHz, Adreno 540, 6 GB RAM
Lagringsplass: 128 GB, ikke plass for MicroSD
Operativsystem: Android 8.1 (Android One - alltid oppdatert fra Google)
Teknologi: 
Kamera: 12 MP, f/1.8 + 13 MP, f/2.6, 2x zoom
Batteri: 3260 mAh
Pris: 8000 kroner

Det har vært en del skriverier om den rammeløse Nokia 6X i det siste, men enn så lenge selges denne modellen bare i Asia, og under panseret er den svakere utstyrt enn Nokia 8 Sirocco. Det er altså dette som er den ekte toppmodellen.

Men hva med ergonomien her? Er designen like tiltalende for hendene som for øynene?

Kort fortalt er svaret nei. Så godt som alle som har berørt denne telefonen i testperioden har kommentert at telefonen både er litt i tynneste laget. Og kanskje enda viktigere; flere nevner at den er skarp å holde.

En syltynn metallramme rundt telefonen omfatter bare der glassdelene foran og bak møtes. Siden disse skråner forover og bakover fra hver sin kant av telefonen blir det kun et tynt metallbånd igjen som ramme. I dette båndet er det integrert en SIM-skuff, volumvipper og en låsetast.

Ikke akkurat en ergonomisk triumf, men ...

Nokia 8 Sirocco er påfallende tynn over det aller meste. På sitt tykkeste, ved kameratuten, er den 7,5 millimeter tykk. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Men det båndet er altså så smalt at både knapper og SIM-luke oppleves som skarpe. I tillegg kan det være vanskelig å treffe låsetasten som er glatt og akkurat like smal som rammen. Du kjenner kanskje overgangen mellom låsetast og ramme, men det er vanskelig å vite om fingeren din er på riktig side av den. Jeg har en tendens til å trykke mellom låsetast og volumvipper - og lure på hvorfor mobilen ikke reagerer.

Noen ganger føles også låsetasten litt «treg» når man først treffer den. Om du har vært borti et tastatur med ødelagt mellomromstast som bare lar seg trykke ned midt på føles låsetasten her ganske lik.

Det er ikke noe representativt utvalg som har fått prøveholde Nokia 8 Sirocco. Men reaksjonen har vært så definitiv og unison; dette er ikke akkurat noen ergonomisk triumf av en telefon.

Samtidig går skjermen helt ut til langsidene og de smale rammene over og under skjermen, og tykkelsen på telefonen, gjør at den nærmest føles som bare skjerm når man sitter og ser på den. Og i de fleste tilfeller er jo ikke 8 Sirocco plagsomt skarp.

SIM-luken til høyre i bildet. Her kan du bare dytte inn ett SIM-kort, og ikke minnekort eller ekstra SIM. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Her er det altså to ulike hensyn som konkurrerer, og hvilket som veier tyngst er naturligvis opp til deg. Men siden dette likevel ikke er noen fryktelig liten telefon mistenker jeg at det er lettere å akseptere de skarpe kantene hvis du har store never som telefonen passer godt nedi.

Som et lite apropos; gamle Nokia 8800 Sirocco, som denne har hentet etternavn fra, var heller ikke et ordinært flaggskip. Den ble laget, og i stor grad kjøpt, for å se uvanlig og tøff ut. Ikke nødvendigvis for å ha heftigste sort innmat på alle hold, eller den beste ergonomien.

Flott skjerm

Litt vanskelig å se, men enkelt å føle; både knapper og ytterdel på SIM-luken sitter relativt løst, og går aldri i perfekt flukt med resten av telefonen. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Skjermen tar opp ekstremt mye av forsiden på Nokia 8 Sirocco, og det er en OLED-variant på 5,5 tommer det er snakk om. Det er særdeles uvanlig for telefoner som går i retning rammeløs design å ha 16:9-skjermer, slik denne har. Det gjør den litt kortere og bredere enn dersom den hadde 5,5-tommers skjerm kombinert med 18:9-aspektet de fleste konkurrente har.

På sett og vis er 8 Sirocco litt mot konkurransen slik LGs Vu-telefoner i sin tid var. De hadde 4:3-aspekt når alt annet hadde 16:9. Denne Nokiaen er imidlertid ikke helt alene om å ha en vri av denne typen. Også Sonys nye Xperia XZ2 Premium er på vei til markedet og har 16:9-skjerm med 4K-oppløsning og små rammer rundt.

Kvalitetsmessig er skjermen ganske flott. Det er relativt greit med lys i den, og kontrasten er også svært god - slik den alltid er på OLED-skjermer. Men kanskje er skjermen litt blågrå i fargeprofilen? Det er neppe skjermteknologien i seg selv som gjør det, men i den rene Android-menyen som kjører på 8 Sirocco er det ingen steder å regulere hvitbalansen. Dermed må man ta den slik den er.

De sterkt avrundede langsidene på skjermen kan være plagsomme for noen. De bryter nemlig lyset og der selve skjermen har et lite blåskjær, blir fargeendringen ganske tydelig mot det mørke langs kantene. Både Samsung og Huawei har hatt skjermer med kantbøy i flere omganger, men en fullt så tydelig lysbryting langs kantene av skjermen har jeg ikke sett før.

Helt ren Android på kjapp maskinvare

Alltid på-skjermen er kjekk å ha, og bedre leselig i sterkt lys på denne enn på mange andre telefoner. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Dette er en av svært få telefoner foruten Googles Pixel-modeller som faktisk har toppmodellmaskinvare i kombinasjon med helt ren Android. Foruten Googles telefoner har de rene Android-mobilene stort sett holdt seg i lavere prisklasse enn dette.

Samtidig er det sånn at helt ren Android klarer seg uten allverdens futt i maskinvaren. Både Moto G6 Plus og Nokia 7 Plus rivaliserer Nokia 8 Sirocco på vanlig brukeropplevelse i menyene. Forskjellen dukker først opp når du kjører flere og krevende apper samtidig.

Det må forresten også sies at selv om det er kjapp motor på innsiden her, er det en av fjorårets kjappeste mobilbrikker som er brukt. Snapdragon 845 som bor i flere av årets toppmodeller er vesentlig kraftigere. Du skal uansett lete lenge etter apper som utfordrer ytelsen Snapdragon 835 og ren Android gir.

I likhet med lillebror 7 Plus er denne telefonen en fryd å bruke hastighetsmessig. Det stopper aldri opp, og programvaren virker også veldig gjennomført og bugfri sammenliknet med de tidligste Nokia-telefonene som kom i fjor. Også de hadde ren Android, men var ikke del av Android One-programmet - og ingen av modellene ga en helt renhåret brukeropplevelse med det samme de kom på markedet.

Ytelsestester

Selv om den praktiske ytelsen er særdeles god er det vanskelig å komme fra at Snapdragon 835 er fjorårets toppbrikke fra Qualcomm. Årets variant heter 845, og du får telefoner utstyrt med maskinvaren fra rundt 5000 kroner - altså vesentlig billigere enn Nokia 8 Sirocco er.

Nå er det opplevd ytelse som definitivt er viktigst for flest, men når prisen ligger rundt 8000 kroner og byggekvaliteten ikke er helt 100 prosent er det påfallende at innmaten ikke er mer oppdatert. Samtidig er dette et vanskelig argument med akkurat denne telefonen; godt spesifiserte Android One-telefoner vokser absolutt ikke på trær. Og fjorårets heftigste maskinvare er god nok i flere år til.

Underholdning

Ingen hodetelefonkontakt, men det følger med overgang til minijack. Et finfint sett USB C-øreplugger følger også med. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Selv om vi har sett mange syltynne telefoner med hodetelefoninngang må Nokia 8 Sirocco klare seg uten. Her får du valget mellom medfølgende overgang og USB-C-baserte hodetelefoner som også følger med. Lydkvaliteten er god, men litt bassig.

Én enkelt høyttaler i bånn av telefonen står for både ringelyder og eventuell musikk du lar telefonen spille. Den spiller ikke veldig høyt, men lydkvaliteten er iallfall ikke så altfor boksete. Her forbigås Nokia-flaggskipet lett av så godt som alle andre flaggskipmobiler. Samtidig; her er det nok mer designbehov enn pris som avgjør, ettersom dette er en telefon bygget etter litt andre prioriteringer enn mobiler flest.

Skjermen egner seg utmerket til til lange perioder med filmtitting, men mangler HDR-støtte slik toppmodeller flest har i disse dager. Der det fungerer bra øker det innlevelsen i film fra småskjermer som dette ganske kraftig.

Et annet irritasjonsmoment er mangelen på full støtte for HD-strømming fra nettjenestene. Men det varierer hvor synlig dette er, og en liten skjerm i en telefon som oppskalerer gammel SD-oppløsning godt kan være vanskelig å skille fra HD. For Nokia 8 Sirocco er det knapt mulig å bli klok på om telefonen faktisk spiller HD eller ei - det ser definitivt bedre ut enn hva vi forventer fra gamle lavoppløste bilder.

Kort fortalt; hadde ikke appen fortalt at det mest sannsynlig var SD-innhold vi tittet på hadde vi aldri gjettet det. HMD Global er likevel forespurt om hvorfor dette ikke er på plass i et påkostet flaggskip til 8000 kroner.

Ren Android er og blir en fryd å bruke. Her er det ingen tredjeparts apper som ikke lar seg avinstallere eller apper som gjør det samme. Måten Googles oppstartveiviser utvikler seg er også utmerket - det blir stadig enklere å sette opp en ny telefon skikkelig. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Som mobil

Skjermtastaturet som er inkludert er Gboard - det enkleste og kjappeste i bruk du kan få tak i. Du blir ikke utsatt for ting som TouchPal der tastaturet skal gjøre så mye annet at det knapt nok har tid igjen til å være et ålreit skjermtastatur.

Nokia 8 Sirocco har samme kamerarigg på baksiden som Nokia 7 Plus, men virket ikke like stabilt god til å ta bilder som sin slektning. Kameraappen er blant de få tingene Android One-mobiler får fra produsenten, så her kan det være forskjeller selv om alt ser ganske likt ut. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Nokia 8 Sirocco er så tynn at det er trangt om plassen for batteri på innsiden. Men med drøyt 3200 mAh står det faktisk ikke så aller verst til med batteritiden i denne tynne saken. Den klarer seg i rundt ett til halvannet døgn i vanlig bruk.

Når den er tom kan den fullades raskt med Quick Charge-laderen som følger med i esken.

Lyden under samtale er god, men hvis du sliter med

En kjekk ting å nevne om akkurat denne telefonen er at den støtter såkalte sømløse oppdateringer fra Google. Det betyr at telefonen installerer og gjør ferdig oppdateringen i bakgrunnen, uten at du trenger å forholde deg til at noe foregår. Når den er ferdig restarter du bare telefonen og er i gang på null komma niks.

Har du erfart langvarige oppdateringsprosesser med flere omstarter og ventetider inntil en drøy halvtime er dette en vesentlig forenkling. Det spiser imidlertid litt av lagringsplassen - som ikke kan bygges ut med SD-kort.

Kamera

Kameraappen som kjører her er Nokias gode gamle Pro Camera-app. Her kan du enkelt trekke i spaker for lukkertid og annet og se resultatet av endringene dine på skjermen med det samme. Mange har liknende løsninger nå, men Nokia-varianten er fortsatt svært god. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Bildekvaliteten i Nokia 8 Sirocco-kameraet er som regel meget god. Det skulle også bare mangle siden det er det samme kameraet som i Nokia 7 Plus. Det sagt; denne telefonen koster jo dobbelt så mye og da er det lov til å flisespikke litt.

Dette mobilkameraet sliter litt med å eksponere helt riktig. Her fungerte i grunnen Nokia 7 Plus noe bedre, så kan hende handler alt om noen små programvareforskjeller. Det har en tendens til å være for mørke eller for lyse områder i bildene, der informasjonen rett og slett mangler.

I tillegg hender det seg at automatikken setter lukkertider i lengste laget, slik at du får bevegelsesuskarpheter uten å egentlig være i dårlig lys. Det er litt irriterende og ikke alltid så lett å spå når skjer.

Det sagt er dette et meget godt mobilkamera, men når prisen er 8000 må den finne seg i å sammenliknes med Huawei P20 Pro og Samsung Galaxy S9. Ingenting matcher Huaweien, og S9-en er hard å slå.

Inntrykket heves av den fantastiske kameraappen Nokia tilbyr, der du kan stille på alle innstillinger selv uten å måtte være verdensmester i teknologi.

Gå til side

Nokia 8 Sirocco

"Nokia 8 Sirocco kunne vært mye bedre hvis byggekvaliteten holdt tritt med designen."

Fordeler

 • Lynrask i bruk
 • Syltynn og særegen design
 • Masse lagring (128 GB)
 • Rask lading og god batteritid
 • Trådløs lading
 • Gode hodetelefoner i esken
 • Vanntett (IP67)

Ting å tenke på

 • Skarp å holde
 • Løse og litt ubehagelige knapper
 • SIM-luken ikke helt i flukt med rammen
 • Fjorårets innmat til årets pris
 • Ikke HDR-skjerm
 • Ikke minijack
 • Ikke minnekortplass

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen