TEST: Nokia 8 Sirocco

Test Nokia 8 Sirocco

(Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

Syltynn og lekker ... men er den for tynn?

Her har utseendet vært viktigere enn ergonomien.

Nokia 8 Sirocco er den nye toppmodellen i Nokia-utvalget, og med Sirocco-navnet på slep har den en del å leve opp til.

Her er det nemlig lånt navn fra en tolv år gammel designtelefon med knapper på. 8800 Sirocco var en av de dyrere telefonene du kunne kjøpe i 2006. Den var mer en designbombe enn en teknobombe den gang, men da som nå var det snakk om en høyst kapabel liten telefon i flott innpakning.

Dette er et sammendrag. Les hele testen på side 2 »

Og den nye Sirocco-modellen ser da også helt fabelaktig ut. Den er syltynn. Den oppgitte tykkelsen på 7,5 millimeter inkluderer kameratuten på baksiden. Ser du bort fra den sløyfer du også rundt en millimeter fra oppgitt tykkelse. Siden kameraet kun er et bittelite felt på baksiden er det aller meste her drøyt seks millimeter tykt.

Når du så dekker hele overflaten foran og bak med glass, og har en liten strek av en metallramme i midten blir resultatet vanvittig flott. I hvert fall visuelt.

Flott å se på, kjip å holde

Nokia 8 Sirocco

Størrelse: 14,09 x 7,3 x 0,75 cm
Vekt: 177 gram
Skjerm: 5,5 tommer, P-OLED, 2560 x 1440 piksler, Gorilla Glass 5
Maskinvare: Qualcomm Snapdragon 835, åtte kjerner, 4xKryo@2,45GHz + 4xKryo@1,9 GHz, Adreno 540, 6 GB RAM
Lagringsplass: 128 GB
Operativsystem: Android 8.1 Oreo (Android One)
Teknologi: Trådløs lading (Qi), Quick Charge, IP67 (vanntett)
Kamera: 12 + 13 MP, Dual Pixel, 2x optisk zoom, Zeiss optikk, f/1.75 + f/2.6
Batteri: 3260 mAh, hurtiglading
Pris: 8000 kroner

Men om en telefon er god eller ei handler ikke bare om hvordan den ser ut. Nokia 8 er spiss å holde.

Når telefonen er så voldsomt tynn setter det sine krav til selve utførelsen. At metall og glass flyter noenlunde sømløst, uten skarpe kanter eller skranglete knapper, er ett av kriteriene for en velbygget mobil. På dette kravet svikter Nokia 8 Sirocco.

Det er vanskelig å føle akkurat hvor knappene er, ettersom de ikke har riller eller noe annet man kan gjenkjenne dem på. Men at de er et sted langs siden det merker du fort. De harde metallkantene går ikke i perfekt flukt med resten av mobilen. Det samme gjelder SIM-luken på venstre side av telefonen.

Kanskje er ikke dette noen katastrofe, men det får inntrykket av et gjennomarbeidet flaggskip til å slå sprekker. God design bør ikke bare være god å se på, men også god å bruke.

Lynrask i bruk

Nokia 8 Sirocco er lynrask å bruke. Ren Android og rask maskinvare gjør underverker. Men det er lov å rynke på nesen over at innmaten er fjorårets maskinvare du betaler full pris for i år. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Heldigvis er det ett punkt der designmobilene har blitt mye, mye bedre de siste årene. Den gang designmobiler var utviklet i samarbeid med Prada og Gucci var det like greit å hoppe over hele konseptet - de fleste av dem var like ubrukelige som de var stilige.

Akkurat her skinner Nokia 8 Sirocco.

Foruten Googles egne Pixel-modeller er nemlig dette den heftigste toppmodellen du kan kjøpe som fortsatt kjører helt ren Android. Det betyr at menyene er lynraske og at du alltid får oppdateringer rett fra Google.

Med maskinvaren som er inni denne telefonen kan du stole på at menyene holder seg raske i overskuelig fremtid også. Det er dessuten lagt opp til at oppdateringer skjer i bakgrunnen, sånn at du slipper å gjøre noe annet enn å starte telefonen på nytt når den får ny Android. Det er vesentlig kjappere og smidigere enn det pleide å være.

Tar ålreite bilder

Baksiden er stilren og pen, med en bitteliten kameratut øverst og en fingersensor rett under. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Kameraet på baksiden er av det ålreite slaget og har 2x optisk zoom i en ekstra linse. Det tar gode bilder, men programvaren sliter noen ganger med å justere eksponeringen riktig. Dermed er det lett for at enkelte bilder blir veldig lyse noen steder og veldig mørke andre steder. Kan hende er det HDR-funksjonen som skulle vært litt mer aggressiv. I tillegg kan innendørsbilder noen ganger bli uskarpe.

Men for det aller meste blir bildene flotte og detaljerte, og telefonen klarer seg i ganske dårlig lys også. Nokia 8 Sirocco klarer ikke å banke sluggere som Galaxy S9 og i hvert fall ikke P20 Pro fra Huawei, men alt tatt i betraktning er det likevel godkjent for en telefon i toppmodellklassen.

Frontkameraet er forøvrig ikke spesielt supert, og gir litt grumsete bilder innendørs.

Se flere bilder fra og av Nokia 8 Sirocco på neste side »

Det er vanskelig å vite om man trykker på en knapp eller ikke, men overgangene kjenner du - siden de spisse knappene rasper mot huden. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

At det faktisk er en godt brukbar batteritid her er også en god bonus. Denne telefonen varer drøyt en hel dag - også hvis du bruker den litt aktivt. Det går fort å lade den igjen også, enten du bruker kablet eller trådløs lading.

Design eller ergonomi?

Alt i alt er Nokia 8 Sirocco en telefon det hadde vært enkelt å bli glad i ... hvis den også var god å holde. Det er svært mye som er gjort helt oppskriftsmessig i denne pakken, men telefonen svikter litt på det grunnleggende.

Det sagt; en massiv OLED-skjerm som er nesten helt uten rammer, og nesten helt uten et tykt chassis bak seg ser rett og slett utrolig bra ut. Den gir inntrykk av å være nesten bare skjerm mellom hendene på en måte få andre mobiler kan.

... men Nokia 7 Plus koster halvparten, gir samme gode brukeropplevelse, har samme gode kamera, større batteri og bedre både ergonomi og utførelse.

For meg hadde valget enkelt falt på den rimeligste av de to, men hvis du vil ha en telefon som skiller seg ut er ikke Nokia 8 Sirocco det dummeste valget.

Alternativer til Nokia 8 Sirocco

Huawei P20 Pro Dual SIM

Den beste kameramobilen

Huawei P20 Pro Dual SIM

Huawei har virkelig ikke sittet stille i båten i år. De klarte å gå forbi både Samsung og Apple på mobilfoto med P20 Pro. Det skyldes en helt fantastisk nattmodus som lar deg ta lange eksponeringer uten å trenge stativ. Den har 40 megapiksler i det heftigste av de tre kameraene på baksiden, men leverer vanligvis bilder på 10 megapiksler. Det betyr at du kan bruke 5X-zoomen ganske aktivt uten å merke det på bildene. Legg til at den er vanntett, finnes i en av markedets sprøere farger og har et enormt batteri som bare varer og varer.

Nokia 7 Plus Dual SIM 64GB

En Nokia å holde i

Nokia 7 Plus Dual SIM 64GB

Enn om du bare vil ha brukeropplevelsen fra 8 Sirocco? Da kan du trekke fra halve prisen og handle en Nokia 7 Plus. Den er en del større, og den er ikke vanntett, men ellers er det lite å klage på. Her sitter alle knapper godt, chassiet er avrundet langs kantene så det ikke føles spisst og SIM-luka går perfekt i flukt med rammen. Knallbra batteritid og hurtiglader er også imponerende, om enn stadig vanligere rundt 3000 til 4000 kroner.

Samsung Galaxy S9 SM-G960F 64GB

Samsungs toppmodell

Samsung Galaxy S9 SM-G960F 64GB

Så langt heftigste Samsung har fått litt pepper for å være en liten oppgradering av fjorårets S8-modell. Men så var også originalen en av de beste mobilene i manns minne. Og S9 er absolutt en av de aller beste Android-telefonene du kan kjøpe. Skulle du være opptatt av det slipper du å se på busslommen på toppen av skjermen som så mange mobiler har i dag. En feiende flott design med et vanvittig bra kamera på baksiden, rett og slett. Og når man først skal gå designruta er det greit at designen sitter såpass godt som her.

Prisjakt.no er en kommersiell partner av Tek.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

Gå til side

Nokia 8 Sirocco

"Nokia 8 Sirocco kunne vært mye bedre hvis byggekvaliteten holdt tritt med designen."

Fordeler

 • Lynrask i bruk
 • Syltynn og særegen design
 • Masse lagring (128 GB)
 • Rask lading og god batteritid
 • Trådløs lading
 • Gode hodetelefoner i esken
 • Vanntett (IP67)

Ting å tenke på

 • Skarp å holde
 • Løse og litt ubehagelige knapper
 • SIM-luken ikke helt i flukt med rammen
 • Fjorårets innmat til årets pris
 • Ikke HDR-skjerm
 • Ikke minijack
 • Ikke minnekortplass

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen