Det er noe litt nostalgisk over Nokia-navnet. Ikke helt ulikt følelsen en nygammel tøypose eller Adidas' tre striper på skoene kan vekke. Men blir det ikke litt vel mye sparebluss på de nye Nokiaene?

Test Nokia 5

Det er noe litt nostalgisk over Nokia-navnet. Ikke helt ulikt følelsen en nygammel tøypose eller Adidas' tre striper på skoene kan vekke. Men blir det ikke litt vel mye sparebluss på de nye Nokiaene? (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

Den er stilren og pen, men Nokia-nostalgien er dens største styrke

Nokia 5 sliter med å innfri til prisen.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Nokia 3 ble litt i treigeste laget da vi testet den, men strengt tatt er det vel Nokia 5 som virker mest tenkt for norske kunder. Den har tross alt litt mer enn den aller mest grunnleggende maskinvaren på innsiden. Men noen veldig heftig telefon snakker vi ikke om her. Den er stadig vekk i den rimelige enden av mobilutvalget, med sin prislapp på rundtom 2000 kroner.

Nokia 5

Størrelse: 14,97 x 7,25 x 0,8 cm
Vekt: Ikke oppgitt
Skjerm: 5,2 tommer, 1280 x 720 piksler, IPS LCD
Maskinvare: Qualcomm Snapdragon 430, åtte kjerner, Cortex A53@1,4 GHz, Adreno 505 GPU, 2 GB RAM
Lagringsplass: 16 GB, plass for MicroSD-kort
Operativsystem: Android 7.1.1 Nougat - ren utgave rett fra Google, månedlige sikkerhetsoppdateringer er lovet av Nokia/HMD Global. (1. juni-oppdatering levert, foreløpig ingen juli-oppdatering)
Teknologi: Mangler hurtiglading
Kamera: 13 MP, f/2.0, fasedeteksjonsfokus, 8 MP frontkamera
Batteri: 3000 mAh
Pris: Omtrent 2000 kroner

Samtidig ser vi at Nokia, eller HMD Global, som de heter for tiden, ikke gir noe gratis her. Den valgte mobilprosessoren er Qualcomms Snapdragon 430. Dette er en ganske ny brikke, men til denne prisen begynner det også å bli vanlig å få fatt i telefoner med brikker i Snapdragon 600-serien.

På noen områder kan Nokia 5 virke litt dyr, gitt sin magre innmat. Men vent nå litt. Snapdragon 430 er såpass ny at det kan godt hende den er vel så kjapp som den trenger å være.

Billig designmobil

Da Nokia 5 ble lansert bedyret mobilprodusenten at de ikke hadde tatt snarveier på selve den fysiske designen. Rimelige, men velbygde og veldesignede telefoner var slagplanen for selskapet.

Pen, kjedelig eller billig? Designen på Nokia 5 vekker ulike reaksjoner. Jeg liker den - men det er også lett å forstå innvendingene. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Her er det aluminium som gjelder - både på sidene og bak. En ørliten utstikker på baksiden skjuler kameramodulen og LED-blitsen. I Nokia 5 virker det mer som et stilgrep enn en maskinvarehump man bare møtte ha et sted å gjøre av. Den stikker relativt lite ut, så den burde ikke være i veien for noe uansett.

Nokia 3 til venstre, Nokia 5 til høyre. Den har bittelitt større skjerm, litt kvassere spesifikasjoner og litt høyere pris. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det skal sies at meningene om designen var delte innad i redaksjonen. Jeg synes den gamle og stilrene Lumia-designen paret med aluminium og Android blir ganske lekker, mens kollega Torstein mente antennelinjene i topp og bunn ga telefonen et billigere preg enn nødvendig. Også det todelte glasset i kameramodulen og «delestrekens» mulige jobb som støvsamler fikk litt oppmerksomhet.

Jeg mistenker at det siste ikke blir noe stort problem, såpass velbygget som telefonen virker, men at stilrent ofte har en tendens til å gli over i beint frem kjedelig er et faktum. Så her kan det tenkes at Nokia 5 deler mobilkundene omtrent på midten.

I motsetning til billigste blad Nokia har forresten Nokia 5 fingeravtrykksleser, slik at den kjapt og enkelt kan låses opp uten inntasting av kode. Kodetasting var irriterende før, og holdt mange fra å opprette en fornuftig sikring på mobilen sin. Men etter at det har blitt vanlig selv i rimeligere telefoner føltes det som et skikkelig handicap at Nokia 3 ble levert uten.

Med Nokia 5 er dette heldigvis på stell. Selve fingerleseren er litt liten og smal, men den er fin og kjapp å bruke likevel. Den er såvidt senket i glasset under skjermen, så det er lett å føle hvor den er med fingertuppen.

Ytelsestester

Noe kraftverk er det ikke som ligger i bunnen her. En åttekjernet systembrikke ved navn Snapdragon 430 gjør sitt beste for at du skal få en god og uforsinket brukeropplevelse med Nokia 5.

Mobilprosessoren her gjør i stor grad jobben på den måten, og det er sjelden at Nokia 5 tar seg irriterende pauser. Selv om det skal sies at det er irriterende for en stakkars mobiltester å vente evigheter på at ytelsestestene skal bli ferdige. De blir det. Om man er tålmodig nok.

Og faktisk leverer disse ytelsestestene helt greie resultater når de først blir ferdige. Resultater som overgår det vi er vant til å få fra Snapdragon 400-serien. Så det synes altså å være helt greie krefter bygget inn i denne Snapdragon 430-brikken. Vesentlig lavere ytelsestall enn dette leverer helt greie brukeropplevelser i andre telefoner.

Det er ikke så verst levert av en relativt rimelig tass. Men foreløpig reflekteres det ikke så godt i brukeropplevelsen.

Grafer: Lilla - telefoner under 2800 kroner, grønn - Snapdragon 835-enheter, svart - Snapdragon 821 Pro, grå - Snapdragon 821, lyseblå - egenutviklede brikkesett.

En del småfeil og lugg

  Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Der selve ytelsestestene gir ålreite resultater, står den opplevde ytelsen i kontrast. Dette er den andre Android-telefonen vi tester fra HMD Global med Nokia-merking over skjermen. Det er også den andre jeg midtveis i testperioden har resatt for å se om ytelsen kom seg eller ikke.

Forrige Nokia ut ble litt mer jevn i prestandaen etter nullstilling, men for Nokia 5 lugger det stadig vekk nå og da. Og det er fryktelig vanskelig å vite hvorfor, når for eksempel Moto G5 får rundt 1000 færre poeng i Geekbench, men likevel leverer klokkerein ytelse.

  Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

For eksempel nektet fingerleseren, som også er hjemknapp, å reagere en periode. Det fungerte å holde den inne for å få Google Nå, men å trykke på den for å låse opp eller komme til hjemmeskjermene virket ikke. En låsing og opplåsing av mobilen senere, og problemet gikk over. Ved noen anledninger har mobilen låst seg helt i telefonsamtaler, der for eksempel skjermen ikke kommer på og lar en taste menyvalg hvis man ringer til kundeservicelinjer.

Det er litt viktig å presisere at som minstemann i serien, oppfører Nokia 5 seg for det meste greit. Det aller meste av en gitt dag i bruk er den en helt utmerket opplevelse.

Men en gang eller to i løpet av dagen melder det seg pussig oppførsel, og pussig oppførsel som er så irriterende at man legger merke til den og irriterer seg. De to eksemplene over er blant de mer irriterende. Som regel er det ting som at appveksleren drøyer med å dukke opp på skjermen etter at man har trykket på snarveien.

Dette er ikke den første telefonen jeg har brukt der ytelsestester tilsynelatende kolliderer med opplevd ytelse. Og for Nokia 5, som med de fleste andre av disse telefonene, fungerer apper rimelig brillefint.

At telefonen fungerer fint mesteparten av dagen, at apper ikke påvirkes av lugg og at også minste utgave Nokia har liknende oppførsel, antyder sterkt at HMD Global har en jobb å gjøre med å finjustere Android for telefonene sine.

Det aller meste kommer fra Google

Menymessig er det nesten utelukkende Googles apper som råder her. Det betyr Gmail for e-post, inkludert fra Exchange-løsninger, og Google Disk som forhåndsinstallert skyløsning. Derfra kan man enkelt hente ned Google Docs til Office-behov, eller man kan ta turen til Google Play for å hente eksempelvis Microsoft Office, som er gratis.

Android-utgaven 7.1.1 er relativt fersk, om enn ikke aller ferskest av de nye småoppdateringene. Ren Android har blitt veldig god å bruke i det siste, men det mangler en del av tilpasningsmulighetene tredjeparts produsenter legger inn. Det er for eksempel en hel liten prosess å få aktivert prosentvisning av gjenværende batteri. Telefonen kan ikke skru seg av og på på tidsskjema, og du kan ikke stokke helt fritt på snarveisknapper eller nedtrekksmeny.

Dette er slett ikke uvanlige egenskaper i mer bearbeidede Android-utgaver, og synes du overflod av funksjonalitet er en fin ting heter noen av mesterne der i gården Huawei, Xiaomi og til dels LG og Samsung.

Underholdning og lyd

Hodetelefonkontakten er fortsatt med oss. Nokia 5 leveres med et enkelt sett øreplugger, men kan levere ganske ålreit lyd om du kobler til noe mer påkostet. Bluetooth fungerer naturligvis også fint. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Som underholder er Nokia 5 helt grei. Der Nokia 3 av og til lot seg sakke av å ha Spotify eller liknende aktiviteter i bakgrunnen, merkes ikke dette på Nokia 5.

Lydmessig har den en vanlig monohøyttaler på utsiden. Den spiller noen hakk bedre enn den i Nokia 3, men dette er hverken stereo eller noe jeg ville lyttet til over veldig lang tid.

Har du gode kablede hodetelefoner er det stadig mini-jack-tilkobling her for dem, og lyden i den er helt grei. Volumet blir høyt nok, uten at dette er telefonen du bør koble de mest tungdrevne hodetelefonene til.

Det er Google Play Musikk som følger med til avspilling av lydfiler eller til strømming, og det fungerer helt greit. Selv om spilleren, som omtrent alt Google gjør, er koblet veldig tett inn i Googles tjenesteunivers og veldig gjerne vil selge deg strømmeabonnement.

Tredjeparts musikkspillere i Android er bedre å bruke til selve musikkavspillingen, men disse ligger uansett mye brakk i disse dager, etter at de fleste bruker en av en håndfull større strømmetjenester.

Med det raske skiftet bransjen har fått til mot USB-C begynner Micro-USB å bli en ulempe også i de lavere prisklassene. Nå begynner det å bli på tide å rydde vekk gamlestandarden. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Skjermen har en oppløsning på 1280 x 720 piksler. Det er i og for seg tilstrekkelig for størrelsen på 5,2 tommer, men som kompromiss virker det litt unødvendig gnient. Full-HD-skjermene er på full fart ned i mobiler til under 2000 kroner.

Det er ellers ikke stort å si om denne skjermen. Den ser fin ut, den funker fint utendørs og den egner seg helt greit til film og underholdning.

Grunnleggende funksjoner

  Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Batteritiden er ålreit nok, med et stort batteri på 3000 mAh. I motsetning til sin lillebror, Nokia 3, virker det som om batteribruken her er en del mer stabil. Men i likhet med lillebror har heller ikke Nokia 5 noen form for hurtiglading bygget inn. Det er en av de små fordelene du får ved å gå for foreløpig heftigste Nokia-variant, Nokia 6, som ellers er svært lik den vi tester her.

Med litt større batteri tar det også her så lang tid å lade batteriet at det tærer på tålmodigheten.

Men lyden under samtale er god, og den kraftige ringehøyttaleren gjør at du legger greit merke til Nokia 5 når den vil deg noe.

Siden det er omtrent ren Android som kjører på disse telefonene er det Googles standardprogrammer som tar seg av omtrent alt. Så også for ringing og SMS. Begge deler fungerer upåklagelig, og Gboard-tastaturet som følger med er ett av de beste på markedet, så det går fort å taste meldinger.

Kamera

Kameraet på baksiden av Nokia 5 er godt nok, men imponerer heller ikke. Det er etter hvert noen gode kameramobiler å velge i til rundt samme pris. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Kameraet var en skuffelse i Nokia 3. I Nokia 5 begynner det å likne på noe, men sammenliknet med for eksempel fjorårets utmerkede Moto G4 Plus mangler det litt på luksusfølelsen her.

Spesielt der vi med Nokia 3 svært ofte fikk irriterende bevegelsesuskarphet i bildene fordi telefonen eksponerte litt i lengste laget, skjer det langt sjeldnere med Nokia 5. Det betyr imidlertid ikke at det ikke skjer, og du må passe litt på når du bruker den innendørs.

Frontkameraet tar helt greie selfier i 8 megapikslers oppløsning. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Normalt dagslys, som var risikabelt for Nokia 3-kameraet, er imidlertid rimelig trygt for Nokia 5-kameraet.

Noe støy dukker av og til opp i bildene, og av og til gir den digitale bildeforbedringen i telefonen litt pussige utslag, så som rare hudtoner i ansikter og liknende.

Når jeg først sutrer kan jeg også ta med at selve kameragrensesnittet heller ikke er veldig raskt. Det kan fort ta en stund fra man trykker på knappen til bildet er tatt. Selve fotograferingen skjer imidlertid fort, så hvis lysforholdene er gode trenger du ikke å tenke at telefonen eksponerer hele tiden mens den holder på. Det virker å være selve menyene som bruker litt tid på å summe seg.

Det sagt; det bugner ikke av fantastiske kameratelefoner i prisklassen rundt 2000 kroner. Kameraet som pryder Nokia 5 er med andre ord helt godkjent. Det er likevel litt skuffende at et  merkenavn som pleide å utmerke seg som mye for pengene på denne fronten ikke gir Motorolas G-serie hardere konkurranse.

Her kan du for eksempel se hvordan Moto G4 Plus-kameraet gjorde det da vi sammenliknet telefonen mot noen av fjorårets toppmodeller. Den koster for tiden bare 1500 kroner »

Testbilder fra Nokia 5

Kameraet er godkjent, men litt tregt i innendørs belysning. På sitt beste leverer det veldig gode bilder, men det sliter av og til i innendørsbelysning. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen