Snake er antakeligvis det morsomste du kan gjøre med en 3310. Men så fort nyhetens interesse kjølner av, er det stor fare for at disse telefonene støver ned i en skuff. Det finnes nok nyttigere og mindre irriterende nostalgiprodukter enn dette.

Test Nokia 3310 (2017)

Snake er antakeligvis det morsomste du kan gjøre med en 3310. Men så fort nyhetens interesse kjølner av, er det stor fare for at disse telefonene støver ned i en skuff. Det finnes nok nyttigere og mindre irriterende nostalgiprodukter enn dette. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

Nostalgi som falmer rekordfort

Hvorfor kjøpe noe som funker når du kan få noe med et spennende navn som slett ikke gjør det?

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Nokia 3310 koster et sted mellom 500 og 600 kroner, avhengig av hvor du måtte snuble i den. Da får du et plaststykke som kan ha litt ymse farger på seg, med grått som en irriterende vanlig valør i norske butikker. Selv når en telefon faktisk finnes i en haug spreke farger evner visst Elkjøpene og Exp ... Powerene i landet å finne frem til de grå variantene. Godt jobbet der, ettersom samtlige andre varianter er mer spennende.

Skjermen er ikke allverden. HMD Global, eller nye Nokia om du vil, kunne godt kostet på telefonen en IPS-skjerm, i det aller minste. Slik at ikke farger og innhold ser utvasket ut om man ikke ser på den rett på. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Utsiden ser kanskje mer ut som en ekstremt kompakt Nokia 6600, for deg som husker den, enn som en kopi av originalen, som også var mye større, og, vel jeg mener iallfall at den var langt fra like pen som denne. Men hver sin smak.

Det er stadig en del som ønsker seg knappofonene tilbake, og forbanner berøringsskjermene de må bruke. Men knapper i seg selv er ikke roten til alt ålreit.

For Nokia 3310 sin del, for eksempel, er den lille navigeringsknappen som knapt skiller seg i høyde fra valgknappen inni en evig plage. Jeg trykker støtt på midten av knappen fremfor kantene, siden de ligger så nærme. Og med en telefon der alt tar votter og vinter innebærer det mye ventetid på valg man ikke egentlig ønsket å ta.

Det skal sies at Nokia 3310 er liten og mine hender er ganske store. Men det er nå en gang denne fordelen fysiske knapper egentlig skal ha; de skal være taktile. Man skal kunne føle hva man gjør, og ikke behøve å kikke på mobilen. Når en av de mest omtalte knappetelefonene i dette tiåret bommer på denne oppgaven blir det fort spennende å se hvor ellers den sliter.

Ikke oppdatert for verden vi lever i

USB-porten lar deg overføre filer til telefonen eller minnekortet ved svimlende hastigheter på noen få hundre kilobyte i sekundet. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Vår modell er en variant med støtte for to SIM-kort. En løsning svært få i Norge bruker, men det er kjekk funksjonalitet for de få som trenger den. Det som dog er irriterende er at telefonen til enhver tid proklamerer at den har en tom SIM-kortskuff. Hvorfor en stor del av skjermen til enhver tid viser beskjeden «Intet SIM-kort» må fuglene vite, og skulle du få tak i en av de fuglene kan du gi den min adresse.

Det er også pussig at høyttaleren bråker og skingrer når telefonen ringer. Det er akkurat som om alt den klarer er å gi fra seg den halvmoderne Nokia Tune-lyden, som nok sist ble modernisert da den ble til en MIDI-fil en gang rundt årtusenskiftet.

Flere steder i lyden låter det rett og slett som om høyttaleren er helt på kanten av hva den tåler.

I grunnen passende nok, ettersom den prøver å spille Nokia Tune når den starter også, men den får som regel ikke helt til. Det blir som regel et lite bruddstykke av melodien.

Tom for plass etter fire bilder

Det er minnekortplass her - men bør man bruke penger på å kjøpe et kort som er så lite som Nokia 3310 støtter i utgangspunktet, når dobbel og tredobbel størrelse omtrent koster det samme? Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Ingen deler av denne telefonen utover designen er oppdatert for verden vi lever i i dag. Et eksempel er at den har et to megapikslers kamera på baksiden. Antakeligvis ett av de kameraene som har eksistert siden folk sluttet å gå mann av huse for å kjøpe denne typen telefoner.

Det tar bilder som er høyst forglemmelige, og i relativ frimerkestørrelse sammenliknet med de tolv og 16 megapikslene du får i andre telefoner.

Og selv med de knøttesmå to megapikslene du har å rutte med per bilde, klarer telefonen likevel å gå tom for plass. Den har nemlig bare 16 megabyte innebygget lagring. Ja, det var mega, ja - dette er for de fleste praktiske formål en telefon som kom før gigaenes æra.

Og tro ikke at du får bruke de megabytene helt som du vil. Omtrent fire bilder klarte jeg å ta med det innebygde kameraet før det var slutt på moroa.

Skal du ha en Nokia 3310 er altså minnekortkjøp helt obligatorisk. Det er ikke noe du kan velge bort. Telefonen er for de fleste praktiske formål ubrukelig uten. Med mindre du faktisk bare skal ringe og sende SMS med den, da.

Hvorfor er det en nettleser her?

Hvis du kjøper 3310 bør du venne deg til å vente ... Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Den har en nettleser, men hvorfor i allverden den har en nettleser er ikke like godt å bli klok på.

3310 har nemlig bare 2G å lene seg på. Altså god gammeldags Edge. Som regel er det omtrent like kjapt som de to ISDN-linjene du kunne ringe opp midt på nittitallet. Ofte er det tregere. Av og til er det bittelitt raskere.

Den har ikke WiFi, den har ikke 3G og den har i hvert fall ikke 4G. Tenk om den i det minste hadde en eller annen måte å dele bildene den tok på? Da kunne den jo nesten vært nyttig.

Men nei, her får man sitte og se på at telefonen gjør veldig lite i veldig lang tid. Og når siden først er ferdig innlastet, og kaffekoppen tom, er det ofte ganske lite som stemmer med hvordan man er vant til å se siden både på en mobil og hvordan den pleier å se ut. Operas løsning for å krympe nedlastingsmengdene for nettsider er ikke direkte skånsom mot designet på disse sidene.

Det er om man i det hele tatt får brukt internett fra den, da. Da jeg satte i ett av mine Telia-kort insisterte telefonen på å bruke feil tilgangspunkt for å koble opp. Ikke så rart at nettleseren ikke ville noe som helst sted, når tilgangspunktet antakeligvis egentlig er for å hente ned MMS eller noe annet rart i Telias nett. Så fort jeg valgte Telia Internett gikk alt ... vel, i hvert fall litt bedre.

Noen ting kan den tross alt brukes til

Gamelofts appbutikk skjuler Java-perler du kanskje har hørt om før, men stort sett har rukket å fortrenge. Det nyttigste her; en fullverdig Facebook-klient som faktisk virker, om enn tregt, på Nokia 3310. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Hvis du utstår Nokia 3310s evigvarende appinnlasting og totale fravær av fornuftige multitaskingløsninger, er det mulig å gjøre litt mer med den enn du kanskje tror. Men du må være tålmodig. Svært tålmodig.

Det følger med to apportaler her. Den ene er det nå kinesiske Opera som leverer. Den er så godt som ubrukelig, ettersom det knapt finnes fornuftig innhold den faktisk vil vise på Nokia 3310.

Av alle steder var det i Gamelofts sin lille app-portal det faktisk var litt nytte å spore. Her var det nemlig en fullfunksjons Facebook-app som faktisk virker. Chat, posting av ekstremt pikselerte bilder og vanlig nyhetsfeed er tilgjengelig. Det er tregt som et uvær, og kvaliteten blir absolutt ikke bra på den lille skjermen. Men det virker.

Facebook virker greit nok. Men raskt går det ikke. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Irriterende nok virker det umulig å få Messenger-klienten fra samme sted til å virke. Det hadde vært kjekt med noe som ikke krever like mye data og prosessorkraft på denne strikkmotormobilen.

En annen ting som er ... sånn høvelig mulig å få til, er e-post. Den lille Java-klienten PicoMail har støtte for en del vanlige e-postsystemer. Den støtter riktig nok ikke hverken Exchange eller de mest moderne sikkerhetsløsningene, men e-post over mer gammeldagse løsninger (POP og IMAP) får den til, og den finner selv frem til innstillingene den trenger i stor grad.

Dermed var det bare å skru på IMAP og generere et engangspassord til den appen fra Gmail, og plutselig var meldingene tilgjengelige på telefonen.

En pussighet er at Operas appbutikk faktisk har PicoMail, men å vise den frem på Nokia 3310 får de ikke til. Jeg måtte oppsøke ett av de mange arkivene for Java-programvare på nettet for å finne fungerende filer til å legge inn.

Vil ha utdaterte minnekort

En liten liste organiserer Java-appene du har lagt inn. Det er imidlertid litt irriterende at det er to separate slike lister her. Det du laster ned fra Gameloft-appen legges ikke til i hovedlisten. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Telefonen virker å ha vokst fra de urgamle menyene sine, som grunnleggende sett er Nokia S40 i dag som for ti og nesten tjue år siden.

Menysystemet varsler om at dersom man vil bruke minnekort, må man innom visse valg i kameraappen. De valgene er ikke der.

Ikke engang på det man skulle tro telefonen hadde grei nok støtte for er ting på stell. Det er nemlig en minnekortplass her, men den ble satt ut av spill da MicroSDHC kom, altså kort med størrelse på 32 gigabyte eller mer.

I dag selges det knapt nok kort under 32 gigabyte, og jeg vil anta at de aller fleste er 64 eller 128 gigabyte store. Rett og slett fordi kortene typisk koster to til fire hundrelapper, og at man kan få ganske store og raske nok kort til 300 kroner. Da gir det lite mening å kjøpe et lite, gammelt og tregt kort til 250.

Men det er altså det Nokia 3310 aller helst vil. Den er en fortidstelefon som vil ha fortidslagring. Mitt 64-gigabyte-kort ville den ikke ta. Det skal dog sies; hemmeligheten her handler i stor grad om hvordan kortet er formatert. Formater det fra PC og også større minnekort burde fungere.

Jeg stappet inn et 32 gigabyte stort U3-minnekort, ett av de raskeste man kan få tak i i standarden og størrelsen. Men å fylle opp med 7-8 gigabyte musikk tok henimot tre timer. En kan nok konkludere med at mobilen er bremsekloss også for minnekortene man setter i, uansett hvor raske de måtte være.

Kanskje den er en god musikkspiller?

Musikkspilleren er faktisk grei nok, gitt forventningene. Men strømmeløsninger kan du i stor grad glemme her. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

I jakten på ett eller annet talent her, ble det til at jeg overførte et lass musikkfiler til telefonen. Den kan jo ikke spille Spotify, Tidal eller Apple Music, men kan hende gjør den nytten for deg som har filer i løsvekt?

Joda, den fungerer greit nok som musikkspiller. En vanlig hodetelefonkontakt i bunnen gir deg lyd av grei kvalitet og volum. Den er faktisk smart nok til å stoppe avspillingen om du napper ut kabelen også.

Så lur er den ikke når du bruker Bluetooth-hodetelefoner. Den støtter faktisk Bluetooth, men det er ingen fabelaktig støtte vi snakker om her.

Lydkvaliteten virker svakere enn fra nesten alle andre nyere mobiler, antakeligvis er fraværet av AptX og tilsvarende løsninger det viktige her.

Irriterende er det også at rekkevidden virkelig ikke er god. Legger man telefonen i lommen begynner trådløse headset fort å hakke. Skrur man av hodetelefonene uten å informere telefonen om det fortsetter den også å spille. Høyt.

Selfie-kamera har den heller ikke

En treg og dårlig telefon avrundes pent av et tregt og mildt sagt dårlig kamera. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Hovedkameraet er ikke allverden her. Men hva med frontkameraet? I disse dager handler jo alt om selfier og snaps? Eller?

Vel, ikke der 3310 er drømt opp. Telefonen har nemlig ikke ett eneste frontkamera, mens vi i 2017 for lengst har passert mobilene som har to av dem.

Selfier må dermed tas med knappen og hovedkameraet rettet mot deg. Ikke spesielt praktisk. Spesielt ikke gitt at en så treg telefon som dette tar seg god tid til å knipse selve bildet. Er den ferdig ennå? Umulig å vite - skjermen er tross alt vendt bort fra deg.

Bildekvaliteten på de vanlige 2 megapikslers bildefilene fra Nokia 3310 er uansett tilnærmet hjelpeløs. Det er så dårlig stelt at den omtrent kunne blitt levert uten kamera. Det hadde spart brukerne for frustrasjon.

(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen