TEST: Nikon 1 AW 1

Test Nikon 1 AW 1

(Bilde: Stig Øyvann / Akam.no)

Hva gjør kameraet i sølepytten?

Vi ekstremtester vann- og støtsikre Nikon 1 AW1.

Nikon1-familien av speilløse systemkameraer har vokst seg opp til syv medlemmer. Det nyeste, Nikon1 AW1, ble lansert tidligere i høst. Da vi hadde en liten sniktitt på det, var hovedinntrykket et svært solid og robust kamera. Nå er det på tide å legge dette kameraet på testbenken for en nærmere kikk.

Det beste av de fleste verdener?

Nikon1 AW1 med blitsen oppe.
Nikon1 AW1 med blitsen oppe og 11-27,5mm objektiv.Foto: Nikon

Et speilløst systemkamera skal gi oss det beste av «begge verdener»: Både bildekvaliteten og fleksibiliteten som utskiftbar optikk tilbyr, i tillegg til at kameraet skal være mindre enn et tradisjonelt speilreflekskamera, slik at transportvennligheten skal nærme seg det som kompaktkameraer tilbyr.

Nikon1 AW1 leverer utvilsomt varene på begge disse kriteriene, men i tillegg går kameraet mye lenger: Det er ekstra beskyttet mot støt, spesifikt fritt fall opptil to meter, så det er en slags actionkamera også. Det er frostsikret ned til minus ti grader Celsius, så det kan vel også omtales som et «polarkamera». Og sist, men ikke minst: Det tåler vanndybder ned til 15 meter uten å bruke et ekstra undervannshus, slik at det fungerer som et dykkerkamera også.

Nikon1 AW1 bak.
Nikon1 AW1 bak.Foto: Nikon

Her kan sikkert dykkende fotografer motsi oss, og påpeke at maks dybde for en sportsdykker - selv med det mest grunnleggende sertifikatet – er dypere enn 15 meter, slik at dette ikke er et «skikkelig» dykkerkamera. Og det stemmer selvsagt, men ikke desto mindre foregår det aller meste av liv i havet på mindre enn ti meters dyp, slik at det er i dette området det uansett er mest å fotografere.

I tillegg forsvinner det meste av farger mellom to og femten meter i norske farvann, slik at verden består kun av grønn- og blåtoner med mindre du har med deg ekstra lys.

Ok, la oss kalle dette kameraet for et «fridykkerkamera», det er jo uansett det som er bruksområdet for de fleste av oss, når vi teller med alle de som boltrer seg i vannet på ferie uten dykkersertifikat.

Nikon1 AW1 topp.
Nikon1 AW1 topp.Foto: Nikon

Kanskje dette kameraets beste egenskap i denne forbindelsen, rett og slett er at det ikke vil gå i stykker om du glipper det ut av hendene og ned i rennesteinen som er full av vann og snøslaps, akkurat slik situasjonen er mange steder i landet akkurat nå?

Dønn solid

Det som uansett er klart, er at dette kameraet gir et dønn solid inntrykk. Det føles massivt i hånden, og tyngre enn hva det ser ut som. Nikon oppgir vekten på huset inklusive batteri og minnekort til 356 gram. Vi har testet kameraet med kitobjektivet 11-27,5 mm (tilsvarende cirka 30-75 mm) som også er støt-, frost- og vannsikret, og det legger om lag 182 gram til på vektskåla. Totalt godt over et halvt kilo for komplett kamera, altså.

Denne totalvekten oppleves som massiv i hånden, fordi målene på utstyret er relativt beskjedne: Huset er oppgitt til 113,3 x 71,5 x 37,5 mm, eksklusiv utstikkende deler. Objektivet vi har testet har en diameter på 63 mm, og stikker 56,5 mm ut fra kamerahuset.

Dette gjør at kameraet slett ikke oppleves som stort og klumpete. Det finnes også et annet støt-, frost- og vannsikret fastobjektiv på 10 mm, og det stikker ikke mer enn 30 mm ut fra kamerahuset. Med det objektivet virker ikke kameraet som noe særlig større enn et litt røslig kompaktkamera.

Vannsikring i objektivkoblingen. Legg også merke til den ekstra kragen på objektivet.
Vannsikring i objektivkoblingen. Legg også merke til den ekstra kragen på objektivet.Foto: Akam.no

Zoomringen på objektivet gir litt mer motstand enn på objektiver flest når du dreier på den, og det bidrar også til et solid, robust inntrykk. Selvsagt er alle luker og åpninger i kamerahuset spesielt godt sikret med gummipakninger og med en O-ring i objektivkoblingen. Lukene er ekstra sikret med separat låse- og åpneknapp.

Alle de elleve objektivene som finnes for Nikon1-familien passer på dette kameraet, men de to AW-objektivene med ekstra sikring passer kun på dette kamerahuset. Det kommer av at disse er utstyrt med en ekstra krage som skal omslutte o-ringen på kamerahuset.

Bra innmat

Inni kameraet finner vi en bildebrikke i Nikons CX-format, som dermed måler 13,2x8,8 mm, som gir en gangefaktor på 2,7 i forhold til fullformat 35 mm. Effektiv oppløsning er på 14,2 megapiksler og ISO-området går fra 160 til 6400.

Kameraet bruker bildeprosessoren Nikon Expeed 3A som er spesialbygd for Nikon1-familien. Denne prosessoren ble første gang brukt i Nikon1 V2 som ble lansert i oktober i fjor.

Prosessoren gjør at kameraet yter bra, ifølge Nikon klarer den å prosessere bildedata med en fart på 850 megapiksler i sekundet. I praksis betyr dette at kameraet klarer seriefotografering med opptil 15 bilder i sekundet i høyeste oppløsning. Når fokusering og eksponering er låst til det første bildet i serien, vil kameraet klare 20 bilder i full størrelse, med en skuddtakt på 60 bilder i sekundet.

I tillegg har kameraet mulighet for å ta stillbilder samtidig som det tar opp video, uten å forstyrre videoopptaket.

Prisnivået på Nikon1 AW1 inklusive det testede objektivet er på testtidspunktet fra om lag 6300 kroner.

11mm, ISO 160, 1/1000, f/4.
Nikon1 AW1: 11mm, ISO 160, 1/1000, f/4.Foto: Stig Øyvann / Akam.no

På neste side kikker vi på hvordan kameraet er i bruk »

Det aller første som slår deg når du skal ta bilder med Nikon1 AW1, er at det ikke finnes noe hjul for å velge program. Du må inn i menysystemet for å få tilgang til programvelgeren, selv for de grunnleggende P-A-S-M-valgene som vi forventer å finne på et kamera som er mer avansert enn de enkleste lommekameraene.

Det er lett å forstå hvorfor Nikon har valgt å fjerne programhjulet, det er nok vanskelig å lage så vanntett som spesifikasjonene til dette kameraet krever. Men det er uansett uvant å ikke ha dette lett tilgjengelig.

Ny hurtigvelger

Nikon1 AW1 hurtigvelgeren i bruk.
Nikon1 AW1-hurtigvelgeren i bruk.Foto: Stig Øyvann / Akam.no

Til gjengjeld har kameraet fått en helt ny hurtigvelger for noen av de viktigste hovedfunksjonene. Ved å trykke inn en egen knapp for hurtigvelgeren, kommer et skjermbilde med funksjonene organisert i en halvsirkel opp. I midten er en pil som ved hjelp av det innebygde akselerometeret alltid peker rett ned, slik at når vi dreier kameraet til høyre eller venstre, kan vi velge mellom funksjonene på halvsirkelen.

Dessverre kan vi ikke selv bestemme hvilke kamerafunksjoner som skal tilbys på hurtigvelgeren. Kameraet tilbyr oss funksjonene Bevegelsesbilde, Beste bilde, Full auto, Kreativ og Video via denne menyvelgeren. P-A-S-M-modusene finnes under Kreativ-menyen, slik at om ett av disse programmene var det som sist ble brukt derfra, vil det dukke opp når du velger Kreativ på hurtigmenyen.

Det er klart at denne måten å tilby funksjonsvalg på er nyttig når kameraet brukes under vann, eller med votter på fjellet. Derfor er det litt synd at vi ikke kan bestemme selv hvilke funksjoner som dukker opp i menyen.

Nikon1 AW1: 15mm, ISO 160, 1/640, f/4.2.
Nikon1 AW1: 15mm, ISO 160, 1/640, f/4.2.Foto: Stig Øyvann / Akam.no

Vi sitter i det store og hele igjen med en følelse av at denne nye betjeningsmåten er noe Nikon kunne gjort mye mer ut av, men dette er jo noe vi kan håpe at Nikon tilbyr mer av i en seinere programvareversjon til kameraet.

GPS, ikke Wi-Fi

Nikon1 AW1 er utstyrt med en GPS/GLONASS-mottaker, slik at det er mulig å få stedsdata lagt inn i bildefilene. I tillegg har kameraet også flere sensorer: akselerometer, elektronisk kompass, samt høyde- og dybdemåler.

Akselerometeret kan bidra med en kunstig horisont i søkerbildet, i tillegg til menyvelgeren vi allerede har nevnt. Den kunstige horisonten gir oss hjelpelinjer, slik at vi kameraet står i vater når bildet tas. Det er mye raskere å benytte denne muligheten, i forhold til å rette opp bildene i programvare etterpå.

Det elektroniske kompasset viser himmelretningen kameraet er orientert i, kanskje ikke den alle viktigste funksjonen, men dette er tilleggsfunksjon til akselerometeret, slik at det ikke er en egen kompass-brikke inni kameraet.

Nikon1 AW1 panoramaprogram, tatt på frihånd. Original størrelse: 9600 x 1536 px.
Nikon1 AW1 panoramaprogram, tatt på frihånd. Original størrelse: 9600 x 1536 px.Foto: Stig Øyvann / Akam.no

Høyde- og dybdemåleren er basert på trykkmåling, så den er ikke like presis som et «skikkelig» instrument, og den trenger også å kalibreres før den brukes, siden trykket akkurat der du er avhenger av været, i tillegg til høyden eller dybden du befinner på.

Nikon1 AW1 har derimot ikke innebygd trådløs kommunikasjon. For å dele bildene trådløst med en mobil eller et nettbrett, må man dermed kjøpe en ekstra adapter. Denne kobles til kameraets USB-port, så kameraet er ikke vanntett når denne muligheten tas i bruk. Det er naturligvis ikke noe tema i forbindelse med dykking og vannaktivitet, men i regnet eller i båten kan dette være en begrensning å være oppmerksom på.

Pass på strømmen!

Det er ikke plass til et veldig stort batteri i kameraet, til det er huset rett og slett for slankt. Batteriet som følger med, er oppgitt å ha en kapasitet på 250 bilder, i henhold til CIPA standard.

Det er ikke all verden, og betyr at det kan være et poeng å skru av så mye som mulig av det som ikke er helt nødvendig for å ta bilder, som for eksempel GPS-en. På den måten holder vi liv i kameraet så lenge som mulig, noe som særlig er et poeng når vi bruker kameraet i minusgrader på fjellet eller i skibakken. Der er det ingen batterier som trives noe særlig, så da må vi hjelpe til for å få så lang batterilevetid som mulig.

Dermed er også et ekstra batteri noe å tenke på, når tiden for å kjøpe tilleggsutstyr til dette kameraet kommer.

Krever stell

Gummipakningen over portene. Denne er viktig å passe på, siden den ikke enkelt lar seg skifte ut.
Gummipakningen over portene. Denne er viktig å passe på, siden den ikke enkelt lar seg skifte ut.Foto: Akam.no

Å holde kameraet vanntett krever litt ekstra omtanke og stell. Alle pakninger må holdes rene og hele for at kameraet skal holde det det lover når det kommer til vanntetthet, så her er det viktig å være litt nøye.

Begge lukene i kameraet, både den som dekker batteri og minnekort, i tillegg til luken som dekker over HDMI- og USB-port, bruker firkantede gummitetninger. De er ikke enkelt utskiftbare som en o-ring, og trenger derfor forsiktig behandling. Det er viktig å gjøre kontroll av disse pakningene til en rutine. Det er også viktig å se til at ingen partikler, rusk eller andre fremmedlegemer legger seg på pakningene når vi har hatt lukene åpne, for da vil ikke kameraet lenger være vanntett.

Objektivkoblingen på huset bruker en stor o-ring som tetning, så den er i det minste mulig å skifte uten verkstedopphold og spesialverktøy. Men den må også ettersees og stelles for at den skal fungere som den skal. O-ringen skal være litt smurt, og det gjør den klebrig, slik at det er veldig viktig å passe på at ikke rusk og partikler setter seg fast i den når man skifter objektiv.

O-ringen som tetter objektivkoblingen. .
O-ringen som tetter objektivkoblingen. .Foto: Akam.no

Nikon1 AW1 kan bruke alle objektivene som hører til denne produktfamilien, men det er viktig å huske på å bruke beskyttelsen til o-ringen når man bruker objektivene som ikke er vannsikret. Glemmer man det, er man nesten garantert at smuss setter seg i o-ringen, og da er ikke kameraet vanntett lenger.

Strever i mørket

Nikon1 AW1 oppleves verken som spesielt rask eller særlig treg når vi starter det opp, her føler vi at det oppfører som et gjennomsnitts kamera. Autofokusen er imidlertid svært rask – i alle fall så lenge kameraet har tilstrekkelig med lys å jobbe med. Da vil kameraet raskt fokusere riktig, slik at vi klarer å fange blinkskuddene i øyeblikket de skjer.

I dårlig lys strever kameraet mer, og det kan finne på å ta seg veldig god tid på å lete etter et punkt å fokusere på. Vi så en fokuseringstid på flere sekunder i lite lys ute, der hjelpelyset for autofokusen ikke rakk fram til motivet i mørket.

Nikon1 AW1 i nattprogram. Bare det er lys nok til å fokusere, klarer kameraet seg bra i lite lys. .
Nikon1 AW1 i nattprogram. Bare det er lys nok til å fokusere, klarer kameraet seg bra i lite lys. Foto: Stig Øyvann / Akam.no

Mange morsomme funksjoner

I tillegg til standardprogrammene finner vi mange andre opptaksmoduser i dette kameraet. AW1 har fått de samme programmene for bevegelsesbilder og beste bilde som vi har sett før i andre Nikon-kameraer, i tillegg til vanlig full auto – programmet vi vanligvis finner merket med grønt på de fleste kameraer. Under kreativ-menyen finner vi mer:

Nikon1 AW1 i miniatyrmodus. Morsom effekt, men den fungerer kun i liggende orientering.
Nikon1 AW1 i miniatyrmodus. Morsom effekt, men den fungerer kun i liggende orientering.Foto: Stig Øyvann / Akam.no

Her ligger P-A-S-M øverst i listen, deretter kommer flere andre morsomme varianter. Kameraet har fått tre forskjellige spesialprogrammer for bruk under vann, et standardprogram ment for fridykking på grunt vann, ett dykkeprogram som tar hensyn til fargetapet på dypere vann, og et eget nærbildeprogram.

Deretter følger programmer for nattfotografering og portrettfoto i lite lys, et program som håndterer motlys, et panoramaprogram som tilbyr panoramaopptak på frihånd, softfilter, miniatyreffekt og en bildemodus der kun én selvvalgt farge tas med på et ellers sort/hvitt bilde.

 

Så er det på tide å legge Nikon1 AW1 på testbenken i Akams testlab. Her bruker vi en standardisert rutine for sjekk av fargegjengivelse og støy på forskjellige ISO-verdier. Det er kun dette vi fokuserer på i den litt enklere testmetoden som vi bruker i denne testen.

Vi har tatt bildene med fast blender på f/5.6 i A-program, og gått gjennom alle ISO-verdier som kameraet tilbyr. For å tilfredsstille programvaren som analyserer fargegjengivelsen for oss, må bildene eksponeres «riktig» for dette programmet. For Nikon1 AW1 medfører det at vi måtte legge på +2/3 EV eksponeringskompensering for å få et lysnivå i bildene som er innenfor rammene for at analysen skal bli riktig.

Vi tok bildene med både JPEG og RAW, og bortsett fra det første bildet er det RAW-filene som er brukt. De ble konvertert til lossless TIFF ved hjelp av ViewNX2, den medfølgende programvaren fra Nikon. Fra disse filene ble utsnittene gjort, og lagret i lossless PNG. Det er disse filene du ser her.

Vi har valgt å sammenligne bildekvaliteten mot Sony NEX-6, et speilløst systemkamera som fikk svært rosende omtale for sin bildekvalitet da vi hadde det inne til test. I vår sammenheng ser vi på det som et maksnivå å strekke seg mot innenfor denne kategorien fotoutstyr.

Detaljgjengivelse i JPEG og RAW

Under her ser du et bilde tatt med testkameraet på laveste ISO (ISO 160), slik at bildestøy ikke er en faktor for gjengivelsen. Her sammenligner vi samme bilde, tatt i JPEG med standardinnstillinger og RAW.

Du kan veksle mellom bildene ved å føre musepilen over bildet:

  • Musepilen ikke over bildet: JPEG
  • Musepilen over bildet: RAW

Nikon1 AW1 ISO 160, JPEG og RAW

Sony NEX-6 ISO 100, RAW

Når vi sammenligner med bildene fra sammenligningskameraet, Sony NEX-6 (RAW på ISO 100), ser vi at bildene fra Nikon1 AW1 er litt mer grøtete enn Sonys. Noe av dette kan tilskrives at bildene ikke holder samme oppløsning, men NEX-6 er likevel strået hvassere.

 

Bildestøy

Generelt om bildestøy

Det er ikke bare optikken som begrenser et kameras evne til å gjengi detaljer, men også bildestøyen. Bildestøy oppstår i dårlig lys fordi man for å kompensere for lite lys må forsterke signalet fra bildebrikken for å få et riktig bilde. Problemet er bare at når man gjør det, forsterker man også feilene, også kjent som bildestøy eller bare støy. Det finnes en del automatikk som forsøker å se forskjell på signal og støy og luke ut det siste mens man beholder det første, men til syvende og sist vil støyfjerning alltid i større eller mindre grad gå ut over detaljene. Det er dessverre ikke til å unngå, og jo mindre pikslene er, jo større blir problemet. Mange piksler på en liten bildebrikke, som for eksempel er vanlig i mobiltelefoner, er med andre ord ikke noe som vil gi god bildekvalitet i dårlig lys. Få piksler på en stor bildebrikke, vil derimot gi bedre bilder i dårlig lys. Samtidig spiller selve teknologien til en viss grad inn, og en nyere brikke vil ofte kunne gi bedre bildekvalitet enn en eldre, selv om den nye er mindre eller har flere piksler, eller begge deler. Det eneste som til syvende og sist kan fortelle noe om hva som er best, er sammenlignbare målinger og tester.

Alle bildene under er basert på RAW-filer fra de respektive kameraene. Disse filene er altså konvertert lossless fra RAW via TIFF til PNG, der utsnittene er hentet fra.

Du kan veksle mellom bildene ved å føre musepilen over bildet:

  • Musepilen ikke over bildet: Nikon1 AW1
  • Musepilen over bildet: Sony NEX-6

 

Nikon1 AW1 og Sony NEX-6: ISO 200

Nikon1 AW1 og Sony NEX-6: ISO 400

Nikon1 AW1 og Sony NEX-6: ISO 800

Nikon1 AW1 og Sony NEX-6: ISO 1600

Nikon1 AW1 og Sony NEX-6: ISO 3200

Nikon1 AW1 og Sony NEX-6: ISO 6400

 

Vi ser at også på høyere ISO-verdier gir Sony NEX-6 noe bedre bilder enn Nikon1 AW1. På ISO 6400 er forskjellene merkbare, Nikon lager en del grøt sammenlignet med Sony. Når det er sagt, holder Nikon seg bra, sammenlignet med enklere kameraer.

Nikon tilbyr flere innstillinger for Auto ISO, maks ISO 800, maks ISO 3200 og maks ISO 6400. Det er kanskje ikke så rart, for ISO 6400 må vel helst kun brukes i nødsfall

 

Fargegjengivelse

For å oppnå en så korrekt fargegjengivelse som mulig, stilte vi kameraet inn på Standard fargemetning. I fargeanalysen vår ser vi at kameraet da produserer bilder med en chromaverdi – fargemetning – på mellom 102% og 112%. Dette er med god margin innenfor anbefalingene til produsenten av vårt testsystem. De oppgir at en chroma opptil 120% er akseptabelt, og ikke en feil.

På lav ISO ser vi en brukbar samling på gråtonene, og grønn- og blåtonene er nær det ideelle. Hudfargene er også svært gode. De verste avvikene er i oransje, rødt og lilla, men de er slett ikke uakseptabelt store.

I høy ISO sliter kameraet litt mer. Gråtonene har fått en langt større spredning, og i oransjeområdet har avvikene blitt større. Det er likevel ingen grunn til å kritisere Nikon for disse resultatene – i det store og hele gjengir Nikon1 AW1 farger godt til svært godt.

Nedenfor kan du se nærmere på fargegjengivelsen til testkameraet i forhold til det perfekte. Firkantene representerer her korrekt farge, plassert i AdobeRGB-fargerommet, og sirklene er fargen slik kameraet har avfotografert samme farge. Linjene øverst til høyre og nederst til venstre angir fargerommets grenser, og linjene mellom kvadratene og sirklene angir avviket. Jo lengre en linje er, desto større er avviket på den fargen fra idealet.

Du kan veksle mellom grafene ved å føre musepilen over bildet:

  • Musepilen ikke over bildet: ISO 160
  • Musepilen over bildet: ISO 6400

 

Nikon1 AW1 fargegjengivelse i ISO 160 og ISO 6400

 

Nikon1 AW1

Pris på testdato: 6290,-

Innebygget blits: Ja
Tilbehørssko: Nei
Lagring: SD-, SDHC- og SDXC minnekort
Størrelse: 113,3 x 71,5 x 37,5 mm
Vekt m/ batteri og minnekort: 356 gram

Kort sagt:
Ekstremt robust
Liten av størrelse
Morsomme motivprogram

Mangler bildestabilisering
Mangler Wi-Fi
Litt svak i lite lys

Les mer om Nikon1 AW1

Selv om du ikke har tenkt å dykke i sjøen eller klatre opp på den høyeste topp, er det deilig med et kamera du ikke trenger å være spesielt forsiktig med. Det alene gjør Nikon1 AW1 til et veldig attraktivt kamera. Når det i tillegg ikke ser ut som et dykkerkamera, med digre knotter og masser av gummibeskyttelse, kan du trygt ta det med på festen uten at noen ser to ganger på deg – av den grunn, i alle fall.

Det finnes også et ekstra silikondeksel til Nikon1 AW1. Også i midre grell farge enn dette.
Det finnes også et ekstra silikondeksel til Nikon1 AW1. Også i mindre grell farge enn dette.Foto: Nikon

For det er jo masser av bruksområder der robustheten til dette kameraet gjør at du velger å ta det, der du hadde nølt med et normalt kamera: I skibakken, i båten, på stranda, i regnet eller bare rett og slett la minstemann få ta et bilde med mors og fars kamera. Det er ingen grunn til bekymring, selv om slepphendte barnefingre skulle finne på å miste kameraet i bakken.

Hva er godt nok?

Den viktigste egenskapen til et kamera er naturligvis bildekvaliteten. Når vi finstuderer bildene fra laben, ser vi at det finnes flere alternativer innenfor speilløse systemkameraer som lager bedre bilder enn det Nikon1 AW1 formår. De fleste av dem koster til og med mindre enn Nikon1 AW1.

Dersom vi derimot ønsker et kamera med utskiftbar optikk som samtidig kan bli med dypere enn det de fleste av oss klarer å fridykke, så er dette det beste kameraet i verden, fordi det ikke finnes direkte alternativer

Samtidig ser vi at illustrasjonsbildene vi har tatt med dette kameraet til artikkelen, slett ikke er dårlige. Vi tror mange ville vært tilfreds med bildene som dette kameraet produserer, selv om det også er klart at dette ikke hadde vært førstevalget til en profesjonell fotograf, verken over eller under vannet. Det er da heller ikke meningen med dette kameraet.

Nikon1 AW1: 11mm, ISO 160, 1/200, f/3.5.
Nikon1 AW1: 11mm, ISO 160, 1/200, f/3.5.Foto: Stig Øyvann / Akam.no

Så da må spørsmålet den enkelte er nødt til å besvare være «hva er godt nok for meg og min bruk?». Det at kameraet er så solid bygget gjør at vi tør å ta det med på de fleste steder, og for å få bilder i det hele tatt, må vi ha med et kamera. Sett i dét lyset er Nikon1 AW1 godt nok i massevis.

Konklusjon

Den største mangelen til dette kameraet er egentlig fraværet av bildestabilisering. Det hadde gjort at kameraet sjeldnere hadde blitt tvunget opp i for høye ISO-verdier, noe som påvirker bildekvaliteten når vi skyter på frihånd. Bortsett fra høyere strømforbruk, skjønner vi ikke helt hvorfor Nikon har gjort det designvalget, siden Nikon1 AW1 er et kamera som inviterer til røffere og mer actionpreget bruk enn kameraer flest.

Nikon1 AW1: 12mm, ISO 2000, 1/100, f/3.8.
Nikon1 AW1: 12mm, ISO 2000, 1/100, f/3.8.Foto: Stig Øyvann / Akam.no

Likevel har vi ingen problemer med å anbefale dette kameraet. På sine premisser er det et utmerket allroundkamera, selv om det altså ikke scorer helt på topp i fotolaben.

Det finnes heller ingen direkte sammenlignbare alternativer til Nikon1 AW1 på markedet. Kombinasjonen av utskiftbar optikk og den ekstreme sikringen – særlig vanntetningen – av dette kameraet, gjør det til en foreløpig ensom svale på fotohimmelen.

Om det viktigste er robustheten, så finnes det kompaktkameraer som har tilsvarende beskyttelse som Nikon1 AW1. For eksempel har Olympus lagd robuste kompaktkameraer i lang tid, og Olympus TG-2, som selskapet lanserte tidlig i 2013, klarer også både to meters fall og 15 meters vanndyp.

Er det et utskiftbar optikk som er det viktigste, finnes det etter hvert mange alternativer på markedet. Vi har sammenlignet med Sony NEX-6 i denne testen, fordi det scoret så godt på bildekvaliteten da vi hadde det inne til test. Det koster også tusenlappen mindre i skrivende stund. Andre muligheter er Fujifilm E-X1 på om lag samme prisnivå, de andre medlemmene i Nikon1-familien, eller Samsung NX300 som også er litt under i pris nå.

 

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen