TEST: Nikon 1 AW 1

Test Nikon 1 AW 1

(Bilde: Stig Øyvann / Akam.no)

Hva gjør kameraet i sølepytten?

Vi ekstremtester vann- og støtsikre Nikon 1 AW1.

Nikon1 AW1

Pris på testdato: 6290,-

Innebygget blits: Ja
Tilbehørssko: Nei
Lagring: SD-, SDHC- og SDXC minnekort
Størrelse: 113,3 x 71,5 x 37,5 mm
Vekt m/ batteri og minnekort: 356 gram

Kort sagt:
Ekstremt robust
Liten av størrelse
Morsomme motivprogram

Mangler bildestabilisering
Mangler Wi-Fi
Litt svak i lite lys

Les mer om Nikon1 AW1

Nikon1 AW1

Pris på testdato: 6290,-

Innebygget blits: Ja
Tilbehørssko: Nei
Lagring: SD-, SDHC- og SDXC minnekort
Størrelse: 113,3 x 71,5 x 37,5 mm
Vekt m/ batteri og minnekort: 356 gram

Kort sagt:
Ekstremt robust
Liten av størrelse
Morsomme motivprogram

Mangler bildestabilisering
Mangler Wi-Fi
Litt svak i lite lys

Les mer om Nikon1 AW1

Selv om du ikke har tenkt å dykke i sjøen eller klatre opp på den høyeste topp, er det deilig med et kamera du ikke trenger å være spesielt forsiktig med. Det alene gjør Nikon1 AW1 til et veldig attraktivt kamera. Når det i tillegg ikke ser ut som et dykkerkamera, med digre knotter og masser av gummibeskyttelse, kan du trygt ta det med på festen uten at noen ser to ganger på deg – av den grunn, i alle fall.

Det finnes også et ekstra silikondeksel til Nikon1 AW1. Også i midre grell farge enn dette.
Det finnes også et ekstra silikondeksel til Nikon1 AW1. Også i mindre grell farge enn dette.Foto: Nikon

For det er jo masser av bruksområder der robustheten til dette kameraet gjør at du velger å ta det, der du hadde nølt med et normalt kamera: I skibakken, i båten, på stranda, i regnet eller bare rett og slett la minstemann få ta et bilde med mors og fars kamera. Det er ingen grunn til bekymring, selv om slepphendte barnefingre skulle finne på å miste kameraet i bakken.

Hva er godt nok?

Den viktigste egenskapen til et kamera er naturligvis bildekvaliteten. Når vi finstuderer bildene fra laben, ser vi at det finnes flere alternativer innenfor speilløse systemkameraer som lager bedre bilder enn det Nikon1 AW1 formår. De fleste av dem koster til og med mindre enn Nikon1 AW1.

Dersom vi derimot ønsker et kamera med utskiftbar optikk som samtidig kan bli med dypere enn det de fleste av oss klarer å fridykke, så er dette det beste kameraet i verden, fordi det ikke finnes direkte alternativer

Samtidig ser vi at illustrasjonsbildene vi har tatt med dette kameraet til artikkelen, slett ikke er dårlige. Vi tror mange ville vært tilfreds med bildene som dette kameraet produserer, selv om det også er klart at dette ikke hadde vært førstevalget til en profesjonell fotograf, verken over eller under vannet. Det er da heller ikke meningen med dette kameraet.

Nikon1 AW1: 11mm, ISO 160, 1/200, f/3.5.
Nikon1 AW1: 11mm, ISO 160, 1/200, f/3.5.Foto: Stig Øyvann / Akam.no

Så da må spørsmålet den enkelte er nødt til å besvare være «hva er godt nok for meg og min bruk?». Det at kameraet er så solid bygget gjør at vi tør å ta det med på de fleste steder, og for å få bilder i det hele tatt, må vi ha med et kamera. Sett i dét lyset er Nikon1 AW1 godt nok i massevis.

Konklusjon

Den største mangelen til dette kameraet er egentlig fraværet av bildestabilisering. Det hadde gjort at kameraet sjeldnere hadde blitt tvunget opp i for høye ISO-verdier, noe som påvirker bildekvaliteten når vi skyter på frihånd. Bortsett fra høyere strømforbruk, skjønner vi ikke helt hvorfor Nikon har gjort det designvalget, siden Nikon1 AW1 er et kamera som inviterer til røffere og mer actionpreget bruk enn kameraer flest.

Nikon1 AW1: 12mm, ISO 2000, 1/100, f/3.8.
Nikon1 AW1: 12mm, ISO 2000, 1/100, f/3.8.Foto: Stig Øyvann / Akam.no

Likevel har vi ingen problemer med å anbefale dette kameraet. På sine premisser er det et utmerket allroundkamera, selv om det altså ikke scorer helt på topp i fotolaben.

Det finnes heller ingen direkte sammenlignbare alternativer til Nikon1 AW1 på markedet. Kombinasjonen av utskiftbar optikk og den ekstreme sikringen – særlig vanntetningen – av dette kameraet, gjør det til en foreløpig ensom svale på fotohimmelen.

Om det viktigste er robustheten, så finnes det kompaktkameraer som har tilsvarende beskyttelse som Nikon1 AW1. For eksempel har Olympus lagd robuste kompaktkameraer i lang tid, og Olympus TG-2, som selskapet lanserte tidlig i 2013, klarer også både to meters fall og 15 meters vanndyp.

Er det et utskiftbar optikk som er det viktigste, finnes det etter hvert mange alternativer på markedet. Vi har sammenlignet med Sony NEX-6 i denne testen, fordi det scoret så godt på bildekvaliteten da vi hadde det inne til test. Det koster også tusenlappen mindre i skrivende stund. Andre muligheter er Fujifilm E-X1 på om lag samme prisnivå, de andre medlemmene i Nikon1-familien, eller Samsung NX300 som også er litt under i pris nå.

 

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen