Vi hjelper deg å velge skytjeneste i jungelen av tilbud.

Test Nettsky-tjenester

Vi hjelper deg å velge skytjeneste i jungelen av tilbud. (Bilde: Shutterstock/ Vadim Georgiev / Hardware.no)

Velg rett skytjeneste

Gratislagring, sikkerhet og andre funksjoner.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Microsoft OneDrive

 • Godt integrert med Windows
 • Mye gratis lagring
 • En kraftig og enkel kontorpakke
 • Kan hente filer du har glemt å laste opp fra hjemmemaskinen
 • Bruker Microsoft ID
 • Tungvinn deling av mapper

OneDrive, som tidligere gikk under navnet SkyDrive, er Microsofts løsning for nettsky-synkronisering. Tjenesten har vært tilgjengelig siden før Dropbox kom på banen, men Microsoft har slitt med å promotere den og gjøre den populær. Den siste tiden har imidlertid mange flere fått øynene opp for OneDrives store gratis lagringsbank på 15 gigabyte og den gode integrasjonen med Windows 8.

Har du lyst til å prøve OneDrive?
Tjenesten kan ting som andre ikke kan (Ekstra) »

Fordeler

Det er ingen overdrivelse når vi sier at Microsofts nettskytjeneste kan by på det aller meste. Her får du synkronisering av mapper på harddisken din, og du kan lagre og synkronisere dokumenter direkte via kontorprogrammene Word, Excel og PowerPoint.

Fra nettleseren får du også tilgang til en litt enklere, men svært kraftfull, utgave av Microsofts kontorprogrammer, noe som gjør OneDrive til en sterk konkurrent for Googles Docs og Apples iCloud. Det at du kjenner deg igjen fra Office-pakken teller positivt, og det er bra at flere kan arbeide på samme dokument samtidig.

Med OneDrive kan du laste opp filer på mange forskjellige måter. Du kan enten gå til OneDrive-hjemmesiden hvor du kan laste opp og bla i filene dine direkte i nettleseren, eller du kan dra filerne dine over i OneDrive-mappen på datamaskinen. I Windows 8 vil også flere «flis-applikasjoner» ha direkte tilgang til ting du lagrer i OneDrive, som blant annet bildeapplikasjonen.

OneDrive lar deg, i likhet med Dropbox, dele innhold du har lagret i nettskyen din med andre ved å sende dem en enkel nettadresse som de klikker seg inn på. Du kan også gjøre filer og mapper tilgjengelig bare for deg, for alle på Internett, eller for utvalgte gjester som du inviterer med epost-adressen din.

En nyttig funksjon som ingen av de andre konkurrentene kan skryte av, er den såkalte «Fetch»-funksjonen. Hvis du for eksempel har glemt å legge inn det du vil synkronisere i OneDrive-mappen før du drar på jobb, kan du fjernkontrollere hjemmemaskinen din via tjenesten, forutsatt at datamaskinen fortsatt står på – og at det er en Windows-maskin selvsagt. Da kan du bla igjennom hele mappestrukturen din på den andre datamaskinen, rett fra nettleseren, og hente ut de filene du trenger.

Microsoft OneDrive kommer med 15 GB gratis lagringsplass, noe som burde holde for de fleste behov. 

Ulemper

Selv om OneDrive er et veldig godt produkt er det alltid ting som kan forbedres. Det er for eksempel ingen lett måte å bruke OneDrive som en fullverdig backup-løsning, da filer bare blir synkronisert i OneDrive-mappen. Her er dermed Jottacloud, som vi kommer til straks, bedre.

OneDrive har også testens merkeligste mappedelingsfunksjon. Om en venn ønsker å dele en mappe med deg vi du nemlig kun se denne delte mappen i nettapplikasjonen og ikke i OneDrive-mappen din lokalt på maskinen.

Applikasjonen man laster ned til Mac-plattformen er en smule begrenset, da man for eksempel ikke kan dele filer til andre direkte fra applikasjoner som på Windows. Et irritasjonsmoment for mange er kanskje også at tjenesten er knyttet opp til Microsoft ID-en din, som for mange er en nedstøvet Hotmail-epost som har blitt glemt for lengst. Når du først er logget inn har dette likevel ikke så mye å si.

Pris

Microsoft OneDrive gir deg 15 GB gratis lagringsplass. For ytterligere plass må du betale 14 kroner i måneden for 100 GB, eller 28 kroner i måneden for 200 GB ekstra lagringsplass. Om du også abonnerer på Office 365, som er Microsofts fullverdige kontorpakkeløsning for skyen, får du en helt terabyte med lagring per bruker på kjøpet. Office 356 kommer med lisenser for opptil fem personer, så om du er litt smart kan du altså få totalt fem terabyte med lagring for de 80 kronene i måneden Microsoft ber om.

Prøv Microsoft OneDrive »

Jottacloud

 • Best på sikkerhetskopiering
 • Nærmest ubegrenset lagring er rimelig
 • Ikke åpnet for tredjeparts-utviklere

Jottacloud har eksistert helt siden 2008 og har sakte, men sikkert vokst opp til å bli en virkelig solid tjeneste. Jottacloud er helnorsk, og kan skryte av både konkurransedyktige priser, servere på norsk jord og nærmest ubegrenset lagringsplass til en rimelig hyggelig pris.

Vi besøkte Jottacloud:
– Det hele startet med latskap, nå mottar vi 4 500 000 nye filer i døgnet (Ekstra) »

Fordeler

I røttene er Jottacloud en full backuptjeneste. Derfor kan du velge ut så mange mapper du vil på datamaskinen din, og så fort du legger til, fjerner eller endrer en fil, vil endringene bli lastet opp til Jotta-skyen din og bli tatt godt vare på i opptil 25 revisjoner.

Alle datamaskinene du vil synkronisere med Jottacloud-kontoen din må ha en egen klient installert for å kunne laste opp filer. Programmet er svært oversiktlig og greit å forstå seg på. Du får oversikt over hvilke mapper og filer du deler, status på synkronisering, og du kan velge ting som opp- og nedlastningshastigheter, samt varslingsalternativer.

Det herlige med å ikke ha en dedikert synkroniseringsmappe du drar filer over til på datamaskinen din, er at du ikke trenger å huske en verdens ting for å laste opp filer. Du kan imidlertid opprette din egen statiske synkroniseringsmappe, akkurat som mange kjenner fra Dropbox og de andre tjenestene, om du for eksempel ønsker å dele filer med venner eller bare dele utvalgte filer fra dag til dag.

Synkroniseringshastighet er også noe Jottacloud utmerker seg på, her går det nemlig unna og vi makser stadig ut nettlinjen vår når mange filer skal lastes opp til serverne deres.

Ulemper

I motsetning til de andre konkurrentene har ikke Jotta åpnet opp programmeringskoden sin for tredjeparter, slik at man kan bruke den som en opplastningstjeneste via ting som mobilapper og andre programmer. Ser man for eksempel på iCloud har mange applikasjoner i App Store lagt inn iCloud-støtte for å huske hvor du befinner deg i et spill hvis du bytter fra en iPhone til en iPad, eller for å huske hvilken side du er på i en bok. 

Pris

Jotta er den eneste tjenesten som tilbyr så godt som ubegrenset lagringsplass på serverne sine. Jotta gir deg 5 GB gratis lagringsplass for å teste ut tjenesten. Vil du ha mer koster det 59 kroner i måneden, eller 590 kroner i året. Da får du det Jottacloud selv kaller ubegrenset lagringsplass på deres servere, men vær obs på at selskapet tilskriver seg retten til å begrense lagringen din om du går helt bananas med plassen.

Prøv Jottacloud her »

Mega

 • MYE gratislagring
 • Ende-til-ende-kryptering
 • Lekkert og enkelt grensesnitt
 • Kan synkronisere flere mapper
 • Ingen kontorpakke
 • Ingen versjonskontroll 

Mega stammer fra den noe kontroversielle skylagringstjenesten Megaupload og er hjertebarnet til Kim Dotcom, mannen som fikk huset sitt stormet av FBI for bare få år siden etter anklager om å ha deltatt i organisert kriminell virksomhet. Tjenesten ble likefullt en umiddelbar suksess da den ble lansert for knappe to år siden, og fikk over tre milioner brukere innen den første uken var omme.

Fordeler

Alle skytjenestene vi har testet krypterer filene dine når de lagres på serverene deres. Mega skiller seg likevel svært positivt ut her, da de er alene om å beskytte filene dine også under transporten til serverne sine. Alle filer du sender til tjenesten vil bli kryptert med en 2048-bits RSA-nøkkel – som i teorien vil holde filene trygge fra tjuvtittende myndigheter. Du vil dermed være den eneste som vet hva du lagrer, og slik være ansvarlige for hvem du deler innholdet ditt med. Mega er med andre ord testens sikreste alternativ.

All synkronisering av filer, enten du drar dem inn i nettleseren eller bruker den tilhørende klienten for Linux, Mac OS X eller Windows, går dessuten lynraskt unna. 

Brukeropplevelsen blir også godt ivaretatt. Grensesnittet er lett forståelig og oversiktelig, der du kan vise filene dine på flere ulike måter og i tillegg se aktiviteten med filer som laster opp eller ned.

Om du ønsker å dele enkelte mapper med venner eller kollegaer er dette en smal sak som kan ordnes med en raskt epost-invitasjon. 

Ulemper

Selv om du vasser i lagringsplass kan du ikke bruke alt på én gang. Du må nemlig holde deg under en grense på 10 GB som sakte men sikkert frigjøres igjen når den er fylt opp. Mega tar ikke vare på tidligere versjoner av dokumenter, så om du overskriver et tekstdokument kan du ikke angre, noe du kan med OneDrive, iCloud og Jottacloud.

Du får heller ikke noen kontorpakke som lar deg redigere dokumenter direkte i nettleseren uten å laste det ned lokalt. Videofiler du laster opp til tjenesten må du dessuten laste ned i sin helthet før du kan nyte innholdet. Selv om det er mulig å laste ned tredjeparts strømmeapper ønsker vi oss en offisiell løsning.

Pris

Mega gir deg massive 50 GB med gratis lagring, noe som gjør tjenesten til den ubestridte vinneren i lagringskategorien. Om du klarer å fylle opp kontoen din kan du imidlertid oppgradere til enten 500 GB, 2 TB eller 4 TB for henholdsvis 100, 200 eller 300 dollar i året.

Prøv Mega her »

Alternative nettskytjenester

Vi har tatt for oss seks av de mest populære nettskytjenestene. Dette er likevel bare et lite utvalg av alle alternativene som finnes der ute, så under har vi samlet en liste med tjenester du kan utforske og prøve om du vil.

Gjør det selv

Skylagringstjenester fungerer veldig bra og dekker behovene for de fleste av oss. Men, om du ikke liker å sende de private filene dine ut til ukjente servere på Internett, ikke er tilfreds med farten du får, eller tenker langsiktig økonomi, da kan det faktisk være at du bør vurdere ett av to andre alternativer.

1. Den enkle og helt private nettskyen:

Selv om det krever litt mer arbeid enn å åpne en konto hos en nettskyleverandør, trenger det absolutt ikke å være vanskelig å sette opp sin egen nettsky. Alt du trenger for å komme i gang er en nettverksboks, eller en såkalt NAS og en harddisk eller to. Vi har akkurat testet NAS-en My Cloud fra Western Digital, og med denne i hus kan hvem som helst sette opp sin egne private sky på noen få minutter. Selv med innkjøpskostnaden og de ytterst beskjedne strømutgiftene kan et litt større lagringsabonnement tjenes inn relativt raskt, og du har alltid kontroll på filene dine. 

Hva skal jeg med en NAS hjemme, og hva er det egentlig?
Få alt av bilder, musikk, filmer og dokumenter lagret på ett sted (Ekstra) »

Så enkelt fikser du din egen NAS-nettsky:
Du trenger ikke være «dataflinkis» for å få det til (Ekstra) »

2. For endeløse muligheter:

Om du liker å ha muligheten til å bestemme alt selv og har tenkt å lagre virkelige store mengder med data, kan du like så godt ta steget først som sist: Bygg din egen server fra grunnen av.

En server, som i praksis er din egen sky, trenger ikke å bli proppet full av siste års datanyheter heller. Kanskje gjør faktisk den gamle kasserte datamaskinen du har liggende på boden nytten vel så godt som noe annet når du skal snekre sammen din egen hjemmeserver. 

Husk bare at om du har den egenlagde nettskyen din stående hjemme hos deg risikrer å miste både bilder, videoer og annet innhold du har sikkerhetskopiert om for eksempel huset skulle brenne du får en vannlekkasje eller et komponent skylle gå i stykker.

Her viser vi deg hvordan du lager din egen nettsky (Ekstra) »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen