Netgears Orbi Voice kombinerer meshsatellitten med en smarthøyttaler. Lyden er levert av Harman/Kardon.

Test Netgear Orbi Voice RBK50V

Netgears Orbi Voice kombinerer meshsatellitten med en smarthøyttaler. Lyden er levert av Harman/Kardon. (Foto: Stein Jarle Olsen, Tek.no)

Slik går det når Netgear kombinerer maskenettverk med smarthøyttaler

Da Netgear varslet at de hadde kombinert sin maskenettverksløsning Orbi med en smarthøyttaler signert Harman Kardon, tenkte vi at "jammen, det var en god idé".

Hvorfor ikke kombinere noe av det kjedeligste vi har stående rundt i huset med noe som faktisk tilfører litt glede? 

Nå har vi hatt Orbi Voice til test i noen ukers tid. Og selv om vi fortsatt liker idéen godt, er det åpenbart at slike komboprodukter sjelden kommer helt uten kompromisser.

Så heller ikke her. 

Trebåndsmesh 

Pakken vi tester er kalt RBK50V og består altså av en vanlig Orbi-ruter og en kombinert satellitt og smarthøyttaler. Ruteren tilbyr maksimalt 866 megabit båndbredde over 5 Ghz og 400 megabit over 2,4 GHz, men har i tillegg en dedikert 5 GHz-radio som kun benyttes til kommunikasjonen mellom ruter og satellitt.

Vi gjentar denne plansjen fra en tidligere artikkel. Netgears trebåndsmesh beholder i teorien all båndbredden selv om du beveger deg ut i satellittens dekningsområde. Bilde: Colourbox/Stein Jarle Olsen/Tek.no

Det gjør at Orbi Voice teoretisk sett ikke har det problemet meshløsninger uten det tredje radiobåndet eller vanlige rekkeviddeforlengere har, nemlig at båndbredden halveres når du beveger deg fra hovedruterens til satellittens dekningsområde. 

Ellers er det som vi kjenner fra de kraftigste Orbi-ruterne, med fire ethernetporter, hvorav en er satt av til internett-tilkoblingen på hovedruteren. Det er dobbelt så mange som de fleste av konkurrentene, og noe vi er glade for at Netgear beholder. Høyttalersatelliten har imidlertid bare to, men det er til å leve med. 

Lett å sette opp 

Orbi Voice-høyttaleren er noe større enn Harman/Kardons egen Citation One (t.h.), som igjen er litt større enn Sonos One. Foto: Stein Jarle Olsen, Tek.no

Oppsettet er også rimelig beint frem. Du kobler opp selve ruteren med strøm og internett-tilkobling, laster ned Orbi-appen på telefonen - og derfra skjer det meste automatisk. Appen kobler deg til og med automatisk til ruterens wifi uten at du engang trenger å skrive passord. Det er brukervennlig. Appen gir også tips om hvor du burde plassere satellitten, men vi tar oss kanskje i å savne Zyxels målingsbaserte råd i appen. At det fungerer greit er ikke alltid det samme som at det fungerer optimalt. 

I oppsettsprosessen får du også anledning til å sette opp taleassistenten Amazon Alexa på satellitthøyttaleren. Alexa er jo i bunn og grunn ikke tilgjengelig i Norge, og hos for eksempel Bose fikk vi ikke anledning til å sette den opp uansett hvor mye vi prøvde siden vi befant oss her til lands. Nuvel.

Netgear har tydeligvis ikke det samme lokaliseringskravet som Bose har, uten at vi klager over det. Engelsk taleassistent er tross alt bedre enn ingen taleassistent - til tross for at vi måtte prøve to ganger før vi fikk satt den opp. 

Oppsettet er enkelt og brukervennlig, men ruteren bruker lang tid på å sette opp den nye SSID-en. Alexa-oppsettet måtte vi også gjennom to ganger før det ble suksess. Foto: Stein Jarle Olsen, Tek.no

Tilbyr familiekontroll og sikkerhetsløsninger fra andre 

Netgears app er ellers slik vi kjenner den fra tidligere. Det betyr at du har tilgang til de mest grunnleggende funksjonene i appen, slik som å sette opp gjestenettverk, endre passord og slikt. Foreldrekontroll er også her, men Netgear har inngått partnerskap med Disney, slik at du må laste ned Disneys Circle-app for å sette opp regler.

Circle gir mange muligheter, men det er litt frustrerende å måtte forholde seg til flere apper enn Netgears egen. Basisløsningen er for øvrig gratis, mens Circle Premium koster en femtilapp i måneden. 

Orbi-appen er letthåndterlig, men for flere av de viktigste funksjonene må du over i andre apper – hvor du også kan velge å betale for premiumløsningene. Foto: Stein Jarle Olsen, Tek.no

Betale kan du også gjøre for Netgears omfattende sikkerhetsløsning Netgear Armor. Dette er en løsning levert av selskapet Bitdefender hvor ruteren blant annet blir i stand til å blokkere kjente virus og svindelforsøk.

Pakken inkluderer blant annet også antivirus (Bitdefender Total Security) for et ubegrenset antall enheter, i tillegg til en funksjon som scanner alle enhetene du har tilkoblet nettverket for kjente sikkerhetshull. Det følger med en måneds prøveversjon, og så må du eventuelt punge ut med 70 dollar i året for å beholde beskyttelsen. 

Orbi skinner når dekningen ellers er dårlig 

Leiligheten vi tester i. 1 og 2 er plasseringen av henholdsvis ruteren og satellitten, resten er punktene vi tester på. Punkt 8 er ute i oppgangen, forbi heisen. Foto: Stein Jarle Olsen, Tek.no

Vi har som vanlig testet ytelsen i undertegnedes rundt 80 kvadratmeter store leilighet. Det er kanskje litt i minste laget for maskenettverk, men leiligheten har flere soner som er vanskelige å nå med én enkelt ruter.

Nettinntaket er dessuten i den ene enden og signalene fra typiske billigrutere stoppes gjerne enkelt av modulbadet i stål mellom stua og soverommet. Klok av skade fra Zyxel-testen plasserte vi også satellitten på soverommet i stedet for på kjøkkenet, slik vi har gjort i mange tester tidligere. 

La oss se på ytelsen med henholdsvis én og to Orbi-rutere. Selve ruteren yter egentlig svakere enn vi kanskje hadde forventet, og spesielt er maksfarten lavere enn hva ofte har målt tidligere. Orbi-ruteren faller også lett ned på 2,4 GHz der signalforholdene er litt vanskelige, og det gjør at hastighetene faller betraktelig sammenliknet med et middels 5 GHz-signal. 2,4 GHz har i teorien bedre rekkevidde enn 5 GHz, men til gjengjeld betraktelig lavere hastighet. 

At Orbi velger 2,4 GHz gjelder for eksempel på badet, hvor mange rutere fint klarer å levere på 5 GHz, og ikke minst i den betongkledte boden, hvor det riktignok er mindre overraskende at den må ned på den mer vidtrekkende frekvensen.

Vi testet også ute i oppgangen utenfor leiligheten, hvor signalet må passere en heissjakt for å komme til. Her var det umulig å få gjennomført en test med kun ruteren aktiv. 

Når vi legger til satellitten overtar den jobben med å levere signal på badet, med en firedobling av hastigheten som resultat. I boden, like ved satellittens plassering, er resultatet omtrent en tidobling, og med satellitten aktiv klarer vi også å få et brukbart signal ute i gangen, med 45 Mbit/sek som median. Mer enn godt nok til å se Netflix, for eksempel, men langt bak det vi fikk da vi testet to av Asus' kraftige AC86U satt opp i en meshløsning. De klarte nesten 200 Mbit ute i gangen, og der fikk vi også signal i etasjen over, noe Netgear ikke klarer i det hele tatt. 

Når vi sammenlikner med de «vanlige» mesh-konkurrentene ser vi imidlertid at Orbi skinner når vi beveger oss ut i periferien av det en enkeltruter vanligvis kan levere. Det dedikerte 5 GHz-båndet gjør at hastighetene faller betraktelig mindre enn hos mange av konkurrentene. Totalt blir dermed resultatet ganske bra.

Løsningen med to kraftigere rutere i stedet for tre mindre enheter er nok best for deg som ikke har mange hundre kvadratmeter å dekke, men heller en eller flere dødsoner som ikke så lett kan nås med én ruter. Vår samletest av maskenettverk viste også at Netgear-enhetene klarte seg godt mot konkurransen selv med to noder i stedet for tre. 

Middels høyttaler med litt begrenset funksjonalitet

Satellitthøyttaleren er brukbar, selv om den ikke akkurat gir de største hifi-opplevelsene. Siden lyddelen er levert av Harman Kardon forventet vi kanskje et voldsomt bassfokus, slik vi så på Harman Kardons egen Citation One nylig. Orbi Voice er ikke like bassfokusert, selv om lyden er skrudd litt mot nedre del av registeret også her. 

Denne blå ringen forteller at Alexa venter på kommandoer fra deg. Foto: Stein Jarle Olsen, Tek.no

Det mangler en del oppløsning i diskanten, i tillegg til at mellomtonen er litt flat og uengasjerende. Bassen kutter også av litt for tidlig, slik resultatet ikke blir mer enn middels. Det låter som en helt grei blåtann-høyttaler, men når det er snakk om en nettilkoblet høyttaler hjemme forventer vi rett og slett litt mer. Den har i det minste masse volum å by på, uten at du egentlig har lyst til å spille så veldig høyt noen gang. 

Her kommer vi også til et av kompromissene du høyst sannsynlig må inngå med Orbi Voice. Når du er nødt til tenke på hvor satellitten kan plasseres i forhold til ruteren, gjetter vi at det ofte vil føre til at du ikke kan plassere høyttaleren der det egentlig er mest praktisk. Vi skulle gjerne også sett at strømkabelen som følger med var litt lenger. 

Fire ethernet-porter på ruteren, to på satellitten. Foto: Stein Jarle Olsen, Tek.no

Det er også litt merkelig at Orbi Voice kun bruker Spotify Connect, mens Citation One bruker Google Cast. Det gjør at du ikke kan koble disse to høyttalerne i et multiromssystem, tross at de altså i praksis er fra samme produsent. Orbi Voice støtter heller ikke Apples Airplay 2, som også kunne gitt multiromsmuligheter. Om det er det du er ute etter må du altså se på noe annet. 

Orbi Voice støtter heller ikke avspilling fra verken Apple Music, Youtube Music eller Tidal, så om noen av disse er din foretrukne musikktjeneste bør du sannsynligvis også rette øynene og lommeboka mot noe annet. Den har heller ikke bluetooth eller noen form for aux-inngang, om du av en eller annen grunn skulle ha bruk for det. 

Konklusjon 

Netgears Orbi Voice er en god idé, men i praksis kommer vi ikke unna at dette blir et produkt som plages litt av kompromissene du må inngå. 

Orbi Voice byr på godt maskenettverk og en helt OK smarthøyttaler. Men prisen er høy. Foto: Stein Jarle Olsen, Tek.no
 1. Du kommer til å ville plassere satellitten der det er mest praktisk for maskenettverkets del. Er du sikker på at det er akkurat der du vil ha høyttaleren? 
 2. Amazon Alexa er en god taleassistent, men for nordmenn er den litt begrenset. Alexa snakker for eksempel ikke norsk. 
 3. Selve høyttaleren er ikke mer enn middels god, sannsynligvis fordi ruterdelene tar en god del av plassen innvendig. 
 4. Selve ruterytelsen imponerer heller ikke nevneverdig. At tilkoblingen faller ned på 2,4 GHz så lett er ikke optimalt. 
 5. Høyttaleren støtter ingen form for multiromsoppsett og heller ikke alle de mest populære musikktjenestene

Alt i alt synes vi fortsatt Netgears Orbi-serie er en meget god løsning for å dekke store områder med god og kjapp wifi, men akkurat Orbi Voice stiller vi oss litt tvilende til.

Pakningen med ruter og satellitt koster et sted mellom 4500 og 5200 kroner i skrivende stund, og det spørs om du ikke er bedre tjent med en billigere mesh-variant og en bedre frittstående smarthøyttaler - for eksempel Sonos One


Netgear Orbi Voice RBK50V

"Netgear Orbi er fortsatt en god meshløsning, men Orbi Voice-høyttaleren er middelmådig."

Fordeler

 • Dedikert 5 GHz-bånd til trafikk mellom ruter og satellitt
 • Relativt sett god ytelse, spesielt i dekningsområdet til satellitten
 • Kan utvides med flere satellitter
 • Enkelt oppsett
 • Lar deg sette opp Amazon Alexa, selv om den egentlig ikke er tilgjengelig i Norge
 • Kombinert satellitt og høyttaler er plassbesparende
 • Fire ethernetporter på ruteren

Ting å tenke på

 • Litt svak maksytelse, faller lett ned på 2,4 GHz
 • Ikke ekstremt imponerende dekning
 • Middels lyd fra høyttaleren
 • Ingen multiromsegenskaper
 • Familiekontroll krever egen app
 • Alexa er kun tilgjengelig på engelsk

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen