Innholdet i startpakken: Ruter, satellitt, ethernet- og strømkabler.

Test Netgear Orbi

Innholdet i startpakken: Ruter, satellitt, ethernet- og strømkabler. (Bilde: Stein Jarle Olsen/Tek.no)

Disse skal gi deg topp wifi-dekning i hele huset

Og det funker!

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Som vi nevnte på side 1 - Orbi-systemets parademarsj er selvfølgelig rekkevidden. Vi får komme tilbake til en stortest i et større hus når vi har fått inn flere modeller tidlig på nyåret, men vi ser for oss at scenariet vi har testet i vil være meget relevant for mange potensielle kjøpere. 

Det er altså snakk om en middels stor leilighet (cirka 80 kvadrat) som i dag har et antall problemsoner, ettersom signalinntaket er plassert i den ene enden av leiligheten.

Stålboks 

Midt i leiligheten finner vi dessuten et modulbad, som i praksis er en stålkledt boks som sperrer for det meste av wifi-signaler. Dekningen på soverommet, med badet mellom seg og ruteren, kan også være et problem, for ikke å snakke om boden innenfor der igjen, som er kledt i betong og fullstendig uten wifi-signal til vanlig.  

Slik ser varmekartene ut med Orbi-løsningen.

Orbi-ruteren ble plassert på samme sted som den originale Get Box II-ruteren, altså ved signalinntaket i enden av stua. Satellitten plasserte vi på kjøkkenbordet, cirka 10 meter unna. 

Hastighetsmålinger ble gjort i sofaen, altså like ved ruteren, på kjøkkenbenken, på badet, på soverommet og i den nevnte betongboden. Vi målte både med og uten satellitten aktivert, men har valgt å presentere kun målingene for hele systemet der det ikke var gigantiske forskjeller.  

Først til dekningsmålingene, gjort med heatmap-applikasjonen Netspot, hvor det vi faktisk måler er forholdet mellom signal og støy. Her ser vi tydelig at vi hadde et problem med den opprinnelige løsningen, som attpåtil er plassert inne i mediebenken. 5 GHz-dekningen var helt fin i stua, godkjent på gjesterommet og kjøkkenet, mens badet, hovedsoverommet og boden hadde store problemer. 

Kun med én Orbi-ruter ble det allerede en del bedre, men det er unektelig resultatene med satellitten også aktivert som er det mest spennende. Kun på 5 GHz ser vi at hele leiligheten er dekket, med litt svakere dekning akkurat på badet enn ellers.

Med 2,4 Ghz-båndet også aktivert blir det tilnærmet perfekt dekning overalt, og da har også dekningen på badet flyttet seg opp fra godkjent til god. Se for øvrig sammenlikningen over til høyre, men vær oppmerksom på at vi har endret på fargene fra det opprinnelige varmekartet - rett og slett for å gjøre det tydeligere. 

Lynkjapp overføring 

Hva så med hastighetene? Her er våre målinger, gjort med programmet LAN Speed Test. 

  Orbi, 5 GHz Orbi, 2,4 GHz
Stue (2,5 meter unna, fri sikt) 433 Mbps 81 Mbps
Kjøkken (10 meter unna, fri sikt) 422 Mbps 90 Mbps
Bad 181 Mbps 79 Mbps
Soverom 337 Mbps 91 Mbps
Bod 18 Mbps/282 Mbps 98 Mbps
Slik ser testleiligheten ut. 1 er plasseringen av hovedruteren, 2 er hvor vi plasserte Orbi-satellitten, mens 3, 4 og 5 er det som tidligere har vært de største problemområdene.
Slik ser testleiligheten ut. 1 er plasseringen av hovedruteren, 2 er hvor vi plasserte Orbi-satellitten, mens 3, 4 og 5 er det som tidligere har vært de største problemområdene.

 I stua og på kjøkkenet får vi også resultater som er helt opptil det som vår enkeltkanalsklient kan ta imot på 5 GHz-båndet: 433 Mbit/sek. Badet er som forventet et litt større problem, selv om det er langt tydeligere på 5 Ghz enn på det litt mer vidtrekkende 2,4 Ghz-båndet.

Det eneste stedet vi ser at hovedruteren sliter med å levere 5 GHz-dekning er i boden, hvor vi bare får 18 Mbit/sek ned og skarve 0,9 Mbit/sek opp. Her leverer systemet nesten 300 Mbit/sek nedstrøms når satellitten er påslått. Litt spesielt er det at den nevnte boden har de aller beste hastighetene på 2,4 Ghz, uten at vi har noen naturlig forklaring på akkurat det. Muligens kan det skyldes at klienten er plassert litt høyere der inne enn på de øvrige målestedene. 

Sammenliknet med en del andre rutere vi har testet virker imidlertid ikke 2,4 Ghz-hastighetene å være spesielt imponerende, men vi kan ikke sammenlikne direkte da ingen av dem er testet i undertegnedes leilighet. Uansett er både dekning og hastigheter gode nok i massevis til det meste av det vi måtte bruke internett til, og når ruteren uansett styrer deg til det mest optimale båndet etter hvor du befinner deg bør det ikke by på noen store problemer verken å strømme 4K-video eller gjøre noen andre båndbreddetunge operasjoner. 

Mangler den viktigste mesh-standarden 

Uansett: Dekningen i min leilighet er en helt annen verden enn tidligere, tross litt problemer med sticky client-syndrom, altså at klienten ikke klarer å slippe tak i det opprinnelige aksesspunktet selv om vi beveger oss til et annet sted i leiligheten der dekningen fra satellitten sannsynligvis er bedre.

Det skyldes hovedsaklig at Orbi foreløpig ikke støtter standarden 802.11v, som gjør det mulig for ruteren selv å be klienten om å bytte til et annet aksesspunkt i nettet. Det gjør at mesh-funksjonaliteten ikke blir total, og at du derfor bør unngå å plassere ruter og satellitt for nærme hverandre. 

Samtidig er det viktig å påpeke at Orbi nok er blant de mest kostbare løsningene der ute, og om du ikke har et altfor stort hjem vil du nok kunne klare deg godt med en kraftig enkeltruter - spesielt om du har muligheten til å plassere den midt i boligen. 

Likevel: Orbi er en teknisk veldig solid løsning som sannsynligvis vil kunne tilfredsstille dine wifi-behov i mange år fremover. Sannsynligvis trenger du aldri heller se på admin-grensesnittet om du ikke vil. Og for mange er det kanskje verdt 4-5000 kroner? 

Gå til side

Netgear Orbi AC300 tri-band WiFi Starter Kit

Netgear Orbi AC3000 tri-band WiFi ruter (RBR50)

Netgear Orbi AC300 tri-band WiFi Starter Kit

Norges beste mobilabonnement

Mai 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen