TEST: Netgear Nighthawk X6 (R8000)

Test Netgear Nighthawk X6 (R8000)

(Bilde: Kurt Lekanger, Tek.no)

Dette beistet av en ruter gjør nettet ditt lynraskt

Vi har testet Netgears trebånds toppmodell.

I det siste har det begynt å dukke opp flere wifi-rutere som forteller at de er såkalte «triband»-rutere – eller trebåndsrutere på godt norsk. Mens de fleste rutere inntil nylig hadde kun to bånd – 2,4 GHz og 5 GHz, er enkelte av de nyeste toppmodellene utstyrt med tre bånd. I tillegg til det vanlige 2,4 GHz-båndet er det her to bånd som opererer i området rundt 5 GHz.

Vi har testet Netgears trebånds toppmodell, Nighthawk X6 – også kalt R8000.

Så hva er egentlig fordelen med en trebåndsruter? Vi skal ta en liten gjennomgang før vi går løs på selve testen.

Bedre håndtering av flere enheter samtidig

De ulike båndene i en trebåndsruter dukker opp som ulike wifi-nettverk, men du kan eventuelt la begge 5 GHz-båndene ha samme navn – da vil ruteren automatisk koble seg til det som gir best ytelse til enhver tid (teknologien kalles «Smart Connect»). 

Netgear Nighthawk X6

Trådløs teknologi: 802.11ac
Bånd: 1x2,4 GHz (3x3) + 2x5 GHz (3x3), 600 + 1300 + 1300 Mpbs)
Teknologier: Beamforming, Smart Connect, Dynamisk QoS, 6 antenner. 
Sikkerhet: WPA, WPA2-PSK, VPN-støtte, separat gjestenettverk, dobbel brannmur (SPI og NAT), DoS-beskyttelse
Prosessor: 1 GHz tokjerneprosessor med tre hjelpeprosessorer
Minne: 128 MB flash og 256 MB RAM
Porter: 5 x 10/100/1000 (1 WAN og 4 LAN) gigabit Ethernet. 1 USB 3.0, 1 USB 2.0. 
Størrelse: 295.5 x 226.8 x 54.5 mm
Vekt: 1,1 kilo

Produsentene oppgir gjerne at de nye trebånds 802.11ac-ruterne har en båndbredde på 3200 Mbps (megabit per sekund) eller 3,2 Gbps (gigabit per sekund), men egentlig er dette litt villedende. Det det er snakk om er at ruterne støtter hastigheter på opptil 600 Mbps på 2,4 GHz-båndet og 1300 Mbps på hvert av de to 5 GHz-båndene – altså 600+1300+1300=3200. Vi snakker altså om total båndbredde her, og dette er også teoretiske hastigheter som du neppe får i praksis.

Det de nye trebånds 802.11ac-ruterne skal være spesielt gode på, er å takle at du har veldig mange aktive enheter i wifi-nettet ditt. Bruker du Smart Connect vil ruteren automatisk tildele mobiltelefoner, PC-er og andre enheter det raskeste wifi-båndet, og med den beste hastigheten enhetene støtter. 

Netgear Nighthawk X6 er stor og ser nesten ut som ett eller annet fra en science fiction-film.
Netgear Nighthawk X6 er stor og ser nesten ut som ett eller annet fra en science fiction-film. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Til sist bør vi også nevne beamforming, som er en teknologi som sørger for at radiosignalene fra ruteren ikke går i hytt og pine i alle retninger samtidig, men automatisk fokuserer signalet mot enheter som støtter teknologien.

Ruteren og trådløse enheter i nettverket (for eksempel en PC eller en telefon) utveksler informasjon om hvor de befinner seg, slik at signalene konsentreres der det er behov for dem.

Slik forklarer Netgear selv fordelen med tre bånd. Netgear er imidlertid langt fra alene om dette.
Slik forklarer Netgear selv fordelen med tre bånd. Netgear er imidlertid langt fra alene om dette.

Den tidligere 802.11n-standarden hadde i likhet med 802.11ac også støtte for beamforming, men ifølge PCWorld.com var ikke standarden særlig godt definert – og derfor fungerte det ikke alltid like godt i praksis. Med den nye 802.11ac wifi-standarden er det bedre definert hvordan beamforming skal fungere – slik at enheter fra ulike produsenter skal fungere problemfritt sammen. 

Netgear støtter det de kaller Beamforming+, som både støtter det som er standard i 802.11ac, men også ifølge Netgear skal gi bedre ytelse selv for enheter som ikke støtter 802.11ac – spesielt på 5 GHz-båndet. Med funksjonen «implicit beamforming» som du finner i innstillingsmenyen til Nighthawk X6-ruteren skal også 2,4 GHz 802.11a/b/g/n-klienter ha glede av beamforming – ikke bare de nyeste 802.11ac-klientene.

Tar mye plass

Nighthawk X6 er ingen liten ruter. Den måler 29,6 x 22,7 x 5,5 cm og veier 1,1 kilo – og med sine seks store antenner som stikker ut til alle kanter ser den mer ut som en romskip eller et digert innsekt fra en eller annen science fiction-skrekkfilm enn en ruter. Det er antagelig ikke til å komme bort ifra at WAF-faktoren (Wife Acceptance Factor) er forholdsvis lav. Undertegnedes bedre halvdel mente ruteren var noe av det styggeste hun hadde sett, men ble moe mer vennligsinnet innstilt da jeg fikk gjemt den litt bort. Og da hun oppdaget at hun fikk veldig mye bedre og mer stabil internettforbindelse enn med den gamle Netgear 802.11n-ruteren vi hadde tidligere i huset, var alt bare fryd og gammen. Utseende er imidlertid som kjent en smakssak, og mange vil nok like at ruteren ser teknisk avansert ut. Nighthawk X6 leker ikke ruter, for å si det slik.

De seks antennene kan felles helt inn og ned, slik at de ligger flatt på toppen av ruteren. Da går de nesten i ett med ruteren, og ruteren tar også litt mindre plass. Men vi vil absolutt tro en slik antenneposisjon kan gå noe ut over rekkevidden dens og mest er ment for å krympe ruteren under transport. Netgear anbefaler uansett at antennene står rett opp. Har du problemer med dekning noen steder i huset kan du eventuelt prøve å vinkle antennene litt.

På toppen av ruteren er det en knapp for å skru wifi av eller på, en knapp for å aktivere sammenkobling via WPS, samt lysdioder som viser om det er trafikk på noen av Ethernet-portene, hvilke(t) av de tre båndene som er aktive, samt om du har koblet til en USB 2.0- eller 3.0-enhet til USB-portene på baksiden av ruteren (det er én USB 2.0- og én USB 3.0-port). På baksiden er det fire RJ45 gigabit Ethernet-porter og en WAN RJ45-port for tilkobling til kabelmodem eller lignende (for Internett-tilgang). Det er også en bryter som lar deg skru av LED-lysene til ruteren – kjekt om du har tenkt å plassere den på for eksempel et soverom. 

En tokjerneprosessor klokket til 1 GHz skal ifølge Netgear, sammen med tre avlastningsprosessorer, gi god ytelse på både trådløse og kablede tilkoblinger.

Enkel å sette opp

Netgear Geni-programvaren gir deg god oversikt over innstillingene.
Netgear Geni-programvaren gir deg god oversikt over innstillingene.

Det å sette opp Nighthawk X6 var en forholdsvis enkel prosess. Etter at vi hadde koblet WAN-porten til kabelmodemet som ga oss Internett-tilgang koblet vi til en PC med en Ethernet-kabel og fikk da automatisk opp en installasjonsveileder når vi åpnet nettleseren. Om denne ikke dukker opp automatisk kan du taste inn «routerlogin.net» i nettleseren. Det er selvfølgelig mulig å også sette opp ruteren via trådløst nett. 

Brukergrensesnittet er enkelt og greit, og for å gjøre oppsettet enklere for nybegynnere er det to faner; Basic og Advanced. Det meste av det folk flest trenger kan gjøres fra Basic-fanen, men går du inn på avansert-fanen kan du justere mer avanserte innstillinger, som for eksempel å endre IP-adresseområdet DHCP-serveren tildeler (evt. koble ut DHCP-serveren), reservere IP-adresser til bestemte enheter i nettet, åpne porter, sette statiske ruter (om du har mange rutere eller flere IP-subnett og spesielle behov), velge hvilke frekvensbånd som skal være aktivert (2,4 GHz, 5 GHz 1 eller 5 GHz 2. Har du en annen ruter i nettet, kan du velge at X6 kun skal fungere som aksesspunkt.

Når du setter opp de tre trådløse nettverkene (2,4 GHz + to 5 GHz-bånd), kan du velge å ha ulike navn på alle sammen – eller du kan gi de to 5 GHz-båndene det samme navnet og skru på Smart Connect. Da vil ruteren automatisk fordele de trådløse enhetene dine mellom de to båndene. I motsetning til konkurrenten D-Link DIR-890L omfatter ikke Smart Connect alle de tre frekvensbåndene – kun 5 GHz-båndene. Men normalt vil du at alle enheter som har mulighet til det opererer på de raskere 5 GHz-båndene, mens du bruker 2,4 GHz når du er villig til å ofre litt hastighet for å få lenger rekkevidde (i undertegnedes hus er det for eksempel bare 2,4 GHz som rekker helt ned til kjelleren).

Kjekk app  

Netgear Geni-appen gjør det enkelt å finne de beste kanalene.
Netgear Geni-appen gjør det enkelt å finne de beste kanalene. Denne målingen er foretatt i Tek.no sine lokaler midt i Oslo, som er langt mer overfylt med wifi-nett som slåss om oppmerksomheten, enn hjemme i undertegnedes bolig i Askim, hvor testen er utført. 

I tillegg til det vanlige web-baserte oppsettet, har Netgear også laget et program til Windows og OS X, samt apper til Android og iOS. Programmet heter Netgear Genie, og lar deg gjøre mye av det samme som i web-grensesnittet. Mobilappen har også noen kjekke tilleggsfunksjoner, som en måler for signalstyrke – veldig praktisk når du prøver å finne den perfekte plasseringen av ruteren. Du kan også få oversikt over alle trådløse nettverk i området og hvilke kanaler som er i bruk, noe som er kjekt om du vurderer å velge kanaler manuelt. Appen kan til og med automatisk analysere alle tilgjengelige kanaler og gi deg anbefalinger om hvilke kanaler du bør bruke. 

Windows/OS X-versjonen av Netgear Genie har også en annen praktisk funksjon. Hvis du har en skriver i nettverket ditt som ikke støtter Apples AirPrint-løsning, kan Genie-programmet få denne skriveren til å dukke opp som en AirPrint-kompatibel skriver på Apple-dingsene dine. Dermed kan du skrive ut fra en iPhone eller en iPad til en hvilken som helst skriver, så lenge PC-en med Genie-programmet er skrudd på (utskriften rutes via PC-en).

Ruteren har innebygget foreldrekontroll, og du har også mulighet til å få det trådløse nettet til å skru seg automatisk av til bestemte tider på døgnet – for eksempel om du ikke vil at poden skal få bruke det trådløse nettet etter klokken 23:00. Foreldrekontrollen kan blokkere bestemte nettsteder eller tjenester til ulike tider på døgnet, og du kan også blokkere basert på nøkkelord.

ReadyShare

En kjekk funksjon som du vel finner på de fleste moderne rutere er at du kan koble til en USB-disk eller minnepinne og dele innholdet med andre brukere i nettverket. Netgear kaller denne funksjonen for ReadyShare, og du har både en USB 2.0- og en USB 3.0-port på baksiden av ruteren som du kan bruke til dette. I Windows får du tilgang til den delte disken ved å taste inn \\readyshare i Utforsker, og du kan også laste ned et lite program som automatisk mapper disken til en passende diskbokstav i Windows. 

Det er mulig å få tilgang til ReadyShare-disker utenfor det lokale nettet også, enten via HTTPS eller via FTP. 

Du kan sikkerhetskopiere Windows-PC-er og Mac-er til disker tilkoblet ruteren. Netgear har laget et eget backupprogram for dette til Windows (ReadyShare Vault), mens du på Mac-er kan bruke Apples egen Time Machine-løsning.

Vi nevner også at ruteren kan fungere som en DLNA-server, noe Netgear har kalt ReadyDLNA. Det betyr at du for eksempel kan koble til en USB-disk/minnepinne med musikk eller video, og spille av dette fra andre enheter i nettverket som støtter DLNA. Det er også støtte for musikkspilling via AirPlay, ved at du legger til en tilkoblet disk som en iTunes Server.

Ytelse

Våre ytelsestester viser at dette er en svært rask ruter. Vi har brukt den daglig over en periode på noen uker, og opplever ruteren som stabil og pålitelig. Undertegnede slet med at den gamle 802.11n-ruteren av typen Netgear WNDR4500 av og til mistet forbindelsen med enheter, eller at nettet over tid ble mer ustabilt når stadig flere enheter fant veien inn i nettet. Med Nighthawk X6 på plass forsvant alle disse problemene som dugg for solen, og både signalstyrke og overføringshastighet overalt i huset ble vesentlig bedre. For eksempel målte vi en signalstyrke på -79 dBm i et rom ca. 6 meter fra den gamle ruteren, mens signalstyrken bedret seg betraktelig til -60 dBm da vi skrudde på Nighthawk X6-ruteren. Med ny ruter kunne vi også surfe med tilnærmet den fulle hastigheten vi hadde på Internett-linjen (100 Mbps), mens vi var nede i 23-24 Mbps med den gamle ruteren i det samme rommet. 

En slik sammenligning med en gammel ruter er kanskje ikke helt rettferdig, selv om Netgear WNDR4500 var en av de beste ruterne i 2011 da den ble kjøpt inn. Men det gir en indikasjon på hva du kan forvente om du har en 802.11n-ruter i dag og bytter den ut med en av de mest avanserte trebåndsruterne på markedet.

Vi gjorde også en mer relevant sammenligning, med trebåndsruteren D-Link DIR-890L. Dette er en direkte konkurrent, og blant de mest aktuelle alternativene til Nighthawk X6. Vi testet ved å koble en Windows-PC til ruteren via Gigabit Ethernet (med kabel), dele en mappe på PC-en, og så bruke testprogrammet LAN Speed Test på en MacBook Pro tilkoblet via wifi. 

Her er noen ytelsesmålinger: 

Netgears PR-byrå opplyser at siden dette er en trebåndsruter så kan den være noe tregere enn tobåndsruteren Nighthawk X4 (R7500) ved måling av ytelse mot én enkelt enhet i nettverket – men at X6 er optimalisert for å gi høy ytelse når det er mange samtidige enheter i nettverket.

X6 benytter såkalt lastbalansering for å fordele de ulike trådløse enhetene i nettverket jevnt utover de tre tilgjengelige båndene. De tregeste enhetene i nettverket kan kobles til 2,4 GHz-båndet, mens nye og raske enheter automatisk vil bli tildelt ett av de to 5 GHz-båndene. 

Prioriterer den viktigste trafikken i nettet

Du kan selv overstyre hvilken prioritet ulike enheter i nettverket skal ha.
Du kan selv overstyre hvilken prioritet ulike enheter i nettverket skal ha.

Ruteren har støtte for QoS (Quality of Service), som betyr at den kan prioritere nettverkstrafikken avhengig av hva som er viktigst. Dermed vil du ikke risikere at videoen du sitter og ser på begynner å hakke fordi noen andre i nettverket holder på å laste ned en stor fil eller har en torrent-klient gående. Med Dynamic QoS finner ruteren automatisk ut hva slags type enhet det er snakk om og tildeler båndbredde og prioritet. Denne funksjonen er ikke nødvendig om du er så heldig å ha en opp- og nedlastingshastighet på mer enn 300 Mbps. Du kan få opp et grafisk kart over alle enhetene i nettverket, og har da mulighet til å manuelt gå inn og overstyre prioriteringene. Har du for eksempel en PC i nettet som alltid skal ha høy prioritet (eventuelt lav), kan du endre dette. 

Nighthawk-ruteren laster med jevne mellomrom ned en database med informasjon om ulike programmer/apper og enheter, som den bruker for å avgjøre hvordan nettverkstrafikken skal prioriteres. 

Hvis du ønsker å øke rekkevidden til wifi-nettverket, er det mulig å kjøpe ytterligere en ruter og sette opp disse to i bro-modus. 

Konklusjon

Netgear Nighthawk X6 er en lynkjapp nettverksruter med god rekkevidde. Ruteren er utstyrt med et vell av funksjoner – men uten at det går på bekostning av brukervennligheten. Takket være Netgear Genie er det meste enkelt og greit å sette opp, og du får også nyttige verktøy som hjelper deg med å optimalisere det trådløse nettet ditt så godt som mulig. Vi har brukt ruteren daglig over en periode på rundt tre uker, og overgangen fra en av Netgears tidligere 802.11n-flaggskip ga oss et vesentlig mer stabilt og raskt nett enn før oppgraderingen. Ruteren er testet i et nett med svært mange enheter, både på kablet og trådløst nett, og en salig blanding av bærbare og stasjonære PC-er, mobiltelefoner og nettbrett – og i hele testperioden oppførte ruteren seg eksemplarisk.

Ett av de mest aktuelle alternativene til X6 er D-Link DIR-890L, som er en 802.11ac trebåndsruter med noenlunde tilsvarende spesifikasjoner og omtrent samme pris. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at vi kun har ytelsestestet denne – vi kommer tilbake med en fullstendig test senere. Ytelsesmessig var imidlertid ikke DIR-890L fullt på høyde med X6.

Synes du nesten 3000 kroner er i drøyeste laget for en wifi-ruter, kan du spare en tusenlapp på å gå for en av fjorårets beste tobåndsmodeller, Asus RT-AC87U. Dette er en knallbra ruter med gode spesifikasjoner og svært høy ytelse.

Du finner alle våre rutertester på denne siden »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen