TEST: Netgear Nighthawk X6 (R8000)

Test Netgear Nighthawk X6 (R8000)

(Bilde: Kurt Lekanger, Tek.no)

Dette beistet av en ruter gjør nettet ditt lynraskt

Vi har testet Netgears trebånds toppmodell.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Ytelse

Våre ytelsestester viser at dette er en svært rask ruter. Vi har brukt den daglig over en periode på noen uker, og opplever ruteren som stabil og pålitelig. Undertegnede slet med at den gamle 802.11n-ruteren av typen Netgear WNDR4500 av og til mistet forbindelsen med enheter, eller at nettet over tid ble mer ustabilt når stadig flere enheter fant veien inn i nettet. Med Nighthawk X6 på plass forsvant alle disse problemene som dugg for solen, og både signalstyrke og overføringshastighet overalt i huset ble vesentlig bedre. For eksempel målte vi en signalstyrke på -79 dBm i et rom ca. 6 meter fra den gamle ruteren, mens signalstyrken bedret seg betraktelig til -60 dBm da vi skrudde på Nighthawk X6-ruteren. Med ny ruter kunne vi også surfe med tilnærmet den fulle hastigheten vi hadde på Internett-linjen (100 Mbps), mens vi var nede i 23-24 Mbps med den gamle ruteren i det samme rommet. 

En slik sammenligning med en gammel ruter er kanskje ikke helt rettferdig, selv om Netgear WNDR4500 var en av de beste ruterne i 2011 da den ble kjøpt inn. Men det gir en indikasjon på hva du kan forvente om du har en 802.11n-ruter i dag og bytter den ut med en av de mest avanserte trebåndsruterne på markedet.

Vi gjorde også en mer relevant sammenligning, med trebåndsruteren D-Link DIR-890L. Dette er en direkte konkurrent, og blant de mest aktuelle alternativene til Nighthawk X6. Vi testet ved å koble en Windows-PC til ruteren via Gigabit Ethernet (med kabel), dele en mappe på PC-en, og så bruke testprogrammet LAN Speed Test på en MacBook Pro tilkoblet via wifi. 

Her er noen ytelsesmålinger: 

Netgears PR-byrå opplyser at siden dette er en trebåndsruter så kan den være noe tregere enn tobåndsruteren Nighthawk X4 (R7500) ved måling av ytelse mot én enkelt enhet i nettverket – men at X6 er optimalisert for å gi høy ytelse når det er mange samtidige enheter i nettverket.

X6 benytter såkalt lastbalansering for å fordele de ulike trådløse enhetene i nettverket jevnt utover de tre tilgjengelige båndene. De tregeste enhetene i nettverket kan kobles til 2,4 GHz-båndet, mens nye og raske enheter automatisk vil bli tildelt ett av de to 5 GHz-båndene. 

Prioriterer den viktigste trafikken i nettet

Du kan selv overstyre hvilken prioritet ulike enheter i nettverket skal ha.
Du kan selv overstyre hvilken prioritet ulike enheter i nettverket skal ha.

Ruteren har støtte for QoS (Quality of Service), som betyr at den kan prioritere nettverkstrafikken avhengig av hva som er viktigst. Dermed vil du ikke risikere at videoen du sitter og ser på begynner å hakke fordi noen andre i nettverket holder på å laste ned en stor fil eller har en torrent-klient gående. Med Dynamic QoS finner ruteren automatisk ut hva slags type enhet det er snakk om og tildeler båndbredde og prioritet. Denne funksjonen er ikke nødvendig om du er så heldig å ha en opp- og nedlastingshastighet på mer enn 300 Mbps. Du kan få opp et grafisk kart over alle enhetene i nettverket, og har da mulighet til å manuelt gå inn og overstyre prioriteringene. Har du for eksempel en PC i nettet som alltid skal ha høy prioritet (eventuelt lav), kan du endre dette. 

Nighthawk-ruteren laster med jevne mellomrom ned en database med informasjon om ulike programmer/apper og enheter, som den bruker for å avgjøre hvordan nettverkstrafikken skal prioriteres. 

Hvis du ønsker å øke rekkevidden til wifi-nettverket, er det mulig å kjøpe ytterligere en ruter og sette opp disse to i bro-modus. 

Konklusjon

Netgear Nighthawk X6 er en lynkjapp nettverksruter med god rekkevidde. Ruteren er utstyrt med et vell av funksjoner – men uten at det går på bekostning av brukervennligheten. Takket være Netgear Genie er det meste enkelt og greit å sette opp, og du får også nyttige verktøy som hjelper deg med å optimalisere det trådløse nettet ditt så godt som mulig. Vi har brukt ruteren daglig over en periode på rundt tre uker, og overgangen fra en av Netgears tidligere 802.11n-flaggskip ga oss et vesentlig mer stabilt og raskt nett enn før oppgraderingen. Ruteren er testet i et nett med svært mange enheter, både på kablet og trådløst nett, og en salig blanding av bærbare og stasjonære PC-er, mobiltelefoner og nettbrett – og i hele testperioden oppførte ruteren seg eksemplarisk.

Ett av de mest aktuelle alternativene til X6 er D-Link DIR-890L, som er en 802.11ac trebåndsruter med noenlunde tilsvarende spesifikasjoner og omtrent samme pris. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at vi kun har ytelsestestet denne – vi kommer tilbake med en fullstendig test senere. Ytelsesmessig var imidlertid ikke DIR-890L fullt på høyde med X6.

Synes du nesten 3000 kroner er i drøyeste laget for en wifi-ruter, kan du spare en tusenlapp på å gå for en av fjorårets beste tobåndsmodeller, Asus RT-AC87U. Dette er en knallbra ruter med gode spesifikasjoner og svært høy ytelse.

Du finner alle våre rutertester på denne siden »

Gå til side

9/10
Imponerende

Topp 10

#7 av 10

Se hele Topp 10 »

Netgear Nighthawk X6

"Netgear Nighthawk X6 er en av de råeste wifi-ruterne du får kjøpt akkurat nå"

Fordeler

 • Høy ytelse
 • Håndterer godt svært mange enheter i nettet
 • Enkel å sette opp
 • Mange avanserte muligheter
 • Tre bånd
 • Beamforming og Smart Connect
 • God funksjon for trafikkprioritering

Ting å tenke på

 • Høy pris
 • Nettverkskartene er lite lesbare i mobilappen

Detaljer

 • Brukervennlighet
 • Design og kvalitetsfølelse
 • Ekstra funksjonalitet
 • Ytelse og stabilitet

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen