Netgear Nighthawk X4S.

Test Netgear Nighthawk X4S

Netgear Nighthawk X4S. (Bilde: Kurt Lekanger)

Netgears første Wave 2-ruter leverer rå ytelse

Vi har testet den mest avanserte tobåndsruteren fra Netgear.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Å sette opp Nighthawk X4S er en forholdsvis smal sak. Etter at du har plugget WAN-porten til kabelmodemet eller ruteren fra bredbåndsleverandøren og så koblet deg til wifi-nettet til X4S (eventuelt bruker kabel), får du opp en enkel veiviser. Svar på noen få spørsmål, så er du oppe. Du bør også sette ruteren fra bredbåndsleverandøren din i bromodus, slik at du unngår problemer som kan oppstå om du har to rutere foran hverandre. 

Slik setter du ruteren i bridge-modus » 

Brukergrensesnittet er forholdsvis enkelt og greit. Her settes QoS opp, slik at trafikken i nettet prioriteres. 
Brukergrensesnittet er forholdsvis enkelt og greit. Her settes QoS opp, slik at trafikken i nettet prioriteres. 

Brukergrensesnittet er det samme som vi kjenner fra andre Netgear-rutere, så vi skal ikke gå så veldig detaljert inn på det. Som vi har nevnt i tidligere tester, er det enkelt å bruke og finne frem i, og du finner alle innstillingsmuligheter og funksjoner du forventer å finne. 

I tillegg til den vanlige nettleserbaserte administrasjonen kan du også bruke Windows- eller Mac-programmet Netgear Genie. Denne finnes også som apper til iOS og Android. Fra Netgear Genie får du tilgang til de viktigste funksjonene, men skal du gjøre noe litt avansert må du gå via nettlesergrensesnittet.

Du kan velge mellom Basic- og Advanced i brukergrensesnittet. De fleste finner antagelig det meste de trenger under Basic-fanen. Her setter du blant annet opp SSID og passord for 2,4- og 5 GHz-nettene, og du kan også sette opp gjestenett. 

Det er for øvrig mulig å sette Nighthawk X4S i aksesspunktmodus. Da kobles ruterfunksjonaliteten ut.

160 MHz kanalbredde

Vi har allerede nevnt at dette er en 802.11ac Wave 2-ruter, som blant annet innebærer 160 MHz brede kanaler. Normalt brukes 40 eller 80 MHz, og ved å gå fra 80 til 160 vil man i teorien kunne doble overføringshastigheten. Dette kan enten gjøres ved å bruke 160 MHz sammenhengende, eller slå sammen to 80 MHz-kanaler som ligger litt fra hverandre. Sistnevnte kan ofte være nødvendig, siden det ikke er sikkert at du har 160 MHz ledig sammenhengende (det kan jo tenkes at det er andre 5 GHz-nett i nabolaget også). 

Ved å krysse av for «Enable HT160» aktiveres 160 MHz båndbredde.
Ved å krysse av for «Enable HT160» aktiveres 160 MHz båndbredde.

Dessverre er det per i dag umulig å få tak i klienter som støtter 160 MHz, og derfor er 160 MHz skrudd av som standard. Av samme grunn har vi heller ikke fått testet hvor stor ytelsesøkning 160 MHz vil gi. Netgear beskriver en måte å teste det på ved å sette opp ytterligere en X4S med spesialtilpasset firmware og ytelsesteste dataoverføringer mellom de to enhetene – men dette blir en veldig teoretisk test, og ikke noe vi har prioritert å bruke tid på. Vi får heller komme tilbake med en skikkelig test av forskjellene mellom 80 og 160 MHz kanalbredde når de første PC-ene eller mobiltelefonene som støtter dette dukker opp på markedet. 

For å aktivere 160 MHz båndbredde må du inn på avanserte wifi-innstillinger og krysse av for det kryptiske «HT160». Etter at vi hadde skrudd det på, opplevde vi imidlertid at vår MacBook Pro plutselig ikke fant 5 GHz-nettet. Vi prøvde å endre 5 GHz-kanal, og da begynte det å virke igjen. Men siden MacBook Pro ikke støtter 160 MHz, fikk vi bare opp en 80 MHz-forbindelse. 

Det at det finnes få – om noen – enheter med 160 MHz-støtte i dag, betyr imidlertid ikke at dette er helt unyttig. Kjøper du en trådløs ruter med støtte for 160 MHz, og de andre funksjonene i Wave 2, betyr det bare at du har et produkt som er mer fremtidsrettet og kan yte optimalt med de produktene som kommer om et år eller to.

Svært god ytelse

Ruteren er utstyrt med fire kraftige antenner.
Ruteren er utstyrt med fire kraftige antenner. Foto: Kurt Lekanger

På innsiden av X4S sitter det en 1,7 GHz tokjerneprosessor, i tillegg til en ekstra avlastningsprosessor. Til sammenligning har mange av de andre toppmodellene i dag prosessorer på 1,4 GHz (for eksempel Netgear X8 og Asus RT-AC5300). Det betyr at denne bør ha mer enn nok muskler til å klare å dytte gjennom store mengder data uten problemer. 

Mens du med X8-ruteren får 1000 Mbit/s på 2,4 GHz-båndet og 2600 på hver av de to 5 GHz-båndene, støtter X4S hastigheter på 800 Mbit/s på 2,4 GHz og 1733 Mbit/s på 5 GHz. Det er 433 Mbit/s for hver datastrøm på 5 GHz-båndet, og det støttes inntil fire datastrømmer – som gir 1733 Mbit/s totalt. Samlet kapasitet for 2,4 og 5 GHz er altså 2533 Mbit/s. Dette runder gjerne produsentene oppover, og kaller denne typen tobåndsrutere for AC2600-rutere. 

I våre ytelsestester oppnår X4S svært gode resultater på 5 GHz. Den slår X8-ruteren på to av testene, og det er i de to rommene vi testet som ligger lengst fra der ruteren sto plassert (kjøkken, 1. etasje og hjemmekontor, 2. etasje). I samme rom som ruteren sto plassert (TV-stue, 2. etasje), blir den slått av X8, og det samme gjelder også i stuen i etasjen under – et rom som befinner seg rett under ruteren.  

Rekkevidden er blant de beste vi har testet, og ytelsestestene viser da også at X4S klarer å levere høye hastigheter selv når vi befinner oss ganske langt unna. Men som vi ser av ytelsesgrafene, blir X4S slått av Asus RT-AC5300 i de fleste testene:

På 2,4 GHz er ikke resultatene like imponerende. Her blir X4S slått av både X8 og Asus RT-AC5300. Men den er raskere enn Netgears egen Nighthawk X6-ruter:

Alt i alt kan vi konkludere med at dette er en ruter som yter svært godt på 5 GHz – og har veldig god rekkevidde.  

For å være en ruter så ser Nighthawk X4S ganske pen ut!
For å være en ruter så ser Nighthawk X4S ganske pen ut! Foto: Kurt Lekanger

Ruteren har støtte for dynamisk QoS, som innebærer at den kan allokere båndbredde til ulike enheter eller applikasjoner – slik at den tilgjengelige båndbredden utnyttes best mulig. Har du en internettlinje på mer enn 250 Mbit/s trenger du antagelig ikke dynamisk QoS, men for alle andre kan det være en god idé å skru på funksjonen.

Få tilgang til filene dine utenfra

Med funksjonen ReadyCloud kan du få tilgang til filene selv om du ikke er tilkoblet hjemmenettverket ditt. Laster du ned gratisprogrammet ReadyShare Vault kan du sikkerhetskopiere Windows-PC-en din til en disk koblet til en av ruterens USB-porter eller eSATA-porten, eller du kan sikkerhetskopiere via Time Machine, om du har Mac. 

Du kan dele både eksterne lagringsenheter og skrivere som kobles til de to USB 3.0-portene.
Du kan dele både eksterne lagringsenheter og skrivere som kobles til de to USB 3.0-portene. Foto: Kurt Lekanger

ReadyDLNA-funksjonen lar deg dele filmer, musikk og bilder ved at ruteren fungerer som en DLNA-kompatibel mediaserver. Og så har du også en funksjon for deling av en tilkoblet USB-skriver, noe som jo kan være kjekt om du har en eldre skriver uten wifi-tilkobling innebygget.

En ny funksjon som dukket opp etter at vi kjørte en firmwareoppdatering, er Netgear Downloader. Funksjonen er foreløpig i betaversjon, og lar deg automatisere Bittorrent-nedlastinger til en tilkoblet USB-disk. 

Av andre funksjoner som bør nevnes, er den innebygde VPN-funksjonen. Den gir deg en sikker og kryptert forbindelse utenfra til en PC som står i hjemmenettet ditt.

Ellers nevner vi at ruteren har innebygde foreldrekontrollfunksjoner, slik at du kan blokkere bestemte nettsteder eller tjenester til ulike tider på døgnet – eller få nettet til å skru seg av når det er sengetid.

Konklusjon og alternativer

Netgear Nighthawk X4S er blant de aller beste trådløse ruterne du får kjøpt i sin prisklasse. Både ytelse og rekkevidde er veldig god, og med støtte for 802.11ac Wave 2 er den fremtidsrettet nok til at du kan ha glede av den i flere år fremover.

Prisen er rundt 2000 kroner lavere enn for flaggskipet Netgear Nighthawk X8. Det du går glipp av ved å velge X4S fremfor X8 er ett ekstra 5 GHz-bånd, samt enkelte avanserte muligheter som mulighet for Link Aggregation – altså det å koble til en enhet med to Ethernet-kabler for å få en forbindelse på 2 Gbit/s. X8 har også seks Ethernet-porter, mot bare fire på X4S. 

Har du svært mange enheter i nettet ditt kan det hende du vil nyte godt av et ekstra 5 GHz-bånd for å fordele kapasiteten – men for de aller fleste av oss vil det holde med en vanlig tobåndsruter som X4S. 

I prisklassen under 3000 kroner er Nighthawk X4S det beste valget akkurat nå, mener vi. Asus RT-AC3200 er også et godt valg om du vil ha en trebåndsruter i omtrent samme prisklasse. Vil du gå opp i pris og velge det råeste på markedet akkurat nå, ville vi gått for en Asus RT-AC5300.

Gå til side

9/10
Imponerende

Topp 10

#3 av 10

Se hele Topp 10 »

Netgear Nighthawk X4S R7800

"I prisklassen under 3000 kroner er Nighthawk X4S det beste valget akkurat nå"

Fordeler

  • Svært god ytelse og rekkevidde
  • Enkel i bruk
  • To USB 3.0-porter
  • eSATA-port
  • Støtte for alle funksjonene i Wave 2

Ting å tenke på

  • Noe høy pris

Detaljer

  • Brukervennlighet
  • Design og kvalitetsfølelse
  • Ekstra funksjonalitet
  • Ytelse og stabilitet

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen