Netgear Nighthawk X4S.

Test Netgear Nighthawk X4S

Netgear Nighthawk X4S. (Bilde: Kurt Lekanger)

Netgears første Wave 2-ruter leverer rå ytelse

Vi har testet den mest avanserte tobåndsruteren fra Netgear.

Netgear Nighthawk X4S (R7800)

Trådløs teknologi: 802.11ac wave 2
Bånd: 1x2,4 GHz (4x4) + 1x5 GHz (4x4), 800 + 1733 Mbit/s)
Teknologier: Beamforming, Dynamisk QoS, 4 antenner.  
Sikkerhet: WPA, WPA2-PSK, VPN-støtte, separat gjestenettverk, dobbel brannmur (SPI og NAT), DoS-beskyttelse.
Prosessor: 1,7 GHz tokjerneprosessor og én avlastningsprosessor
Minne: 128 MB flash og 512 MB RAM
Porter: 5 x 10/100/1000 (1 WAN og 4 LAN) gigabit Ethernet. 2 USB 3.0, 1 eSATA
Størrelse: 285 x 185 x 50 mm
Vekt: 840 gram
Pris: Ca. 3 000 kroner
Finn laveste pris på Prisguide.no (kommersiell partner)

Vi har tidligere testet Netgears toppmodell med tre frekvensbånd, Nighthawk X8. Nå har turen kommet til toppmodellen blant tobåndsruterne fra selskapet – Nighthawk X4S. Ifølge Netgear er X8 best egnet hvis du har svært mange enheter i nettet ditt – siden du får fordelt enhetene på et ekstra frekvensbånd – mens X4S er den du skal kjøpe om du vil ha høyest mulig ytelse med færre tilkoblede enheter. 

X4S er vesentlig snillere med lommeboken enn X8. Mens sistnevnte koster rundt 5000 kroner, får du X4S for rundt 3000. Likevel snakker vi om en ekstremt kraftig ruter, blant annet med enda mer prosesseringskraft enn X8.

Dette er for øvrig den første trådløse ruteren fra Netgear som støtter 802.11ac Wave 2 fullt ut – og den første vi har testet her på Tek.no med dette. Vi har riktignok testet trådløse rutere som støtter Wave 2 delvis, som for eksempel Netgear Nighthawk X8 og Asus RT-AC5300

Dette er hva som i grove trekk er nytt i Wave 2 av 802.11ac:

  • Kanalbredde på opptil 160 MHz
  • Inntil fire samtidige datastrømmer (mot tre tidligere)
  • MU-MIMO

Les mer om 802.11ac Wave 2» 

Av disse funksjonene er det kun 160 MHz kanalbredde som ikke har vært støttet av de andre ruterne vi har testet. Ved å øke kanalbredden fra 80 til 160 MHz dobler man i praksis den teoretiske overføringshastigheten. Men som vi skal komme tilbake til på neste side, så krever dette også at du har enheter i nettet som støtter 160 MHz kanalbredde.

Ruteren er utstyrt med fire kraftige antenner.
Ruteren er utstyrt med fire kraftige antenner. Foto: Kurt Lekanger

For deg som har veldig mange enheter i nettet ditt, er det MU-MIMO og flere datastrømmer som er den viktigste nyheten. Siden Nighthawk X4S støtter MU-MIMO kan den sende og motta data til flere enheter samtidig, i stedet for å måtte vente på tur. I tillegg er det støtte for såkalt beamforming, som sørger for at signalet rettes mot de ulike enhetene – i stedet for å sendes like kraftig ut i alle retninger. 

Fire antenner

Ruteren har fire antenner og støtter samtidig dataoverføring til fire enheter av gangen på begge frekvensbåndene. 

Selve boksen er forholdsvis stor, men likevel ikke like fryktinngytende som de aller største ruterne på markedet – som Nighthawk X8 eller Asus RT-AC5300. Fronten er litt skråstilt, slik at du lett kan se raden med statuslamper på toppen. Disse viser blant annet om ett eller begge wifi-bånd er aktive, om det er koblet til noen USB-enheter, samt aktivet på LAN-portene på baksiden. Det er også to knapper, én for å skru av og på wifi og én for å aktivere WPS.

På baksiden finner du fire gigabit LAN-porter, samt en WAN-port. Det er også en knapp for å skru av LED-statuslampene – kjekt å ha om du har ruteren plassert et sted hvor du ikke ønsker en masse blinkende lys, for eksempel på soverommet. 

Foto: Kurt Lekanger

Det er to USB-kontakter på venstre side. Dette er et stort pluss, siden mange av de siste ruterne vi har testet har én USB 2.0- og én USB 3.0-port. Her har du full fart på begge porter. 

En litt spesiell ting, er eSATA-porten på høyre side. Denne lar deg koble til en ekstern harddisk – noe du forsåvidt kan gjøre via USB 3.0 også. Men Netgear gir deg i hvert fall valgmuligheten. Både USB 3.0 og eSATA er kjappe grensesnitt, og du merker antagelig ikke forskjell om du deler en disk i nettet via den ene eller den andre utgangen.  

Prisguide.no er en kommersiell partner til Teknisk Ukeblad Media. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon. Du kan lese mer om Prisguide her »

På neste side skal vi se på praktisk bruk og ytelse »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen