Med ny grafikkbrikke innabords skal Multicom Kunshan P170S nærme seg ytelsen til et stasjonært grafikkort.

Test Multicom Kunshan P170S

Med ny grafikkbrikke innabords skal Multicom Kunshan P170S nærme seg ytelsen til et stasjonært grafikkort. (Bilde: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no)

«Maxwell» på bærbar betyr ekstrem spillytelse

Vi har satt Multicoms bærbare med Nvidias nye generasjon grafikkbrikker på prøve.

Multicom Kunshan P170S

Skjerm: 17" 1920 x 1080 punkter
Prosessor: Intel Core i7-4710MQ, 4 kjerner @ 2,5 GHz
Grafikk: Nvidia GeForce GTX 980M/ Intel HD 4600
Lagring: 240 GB SSD + 1 TB HDD
Minne: 16 GB
Vekt: 3,8 kilogram
Operativsystem: Windows 8.1
Pris: Omtrent 17 000 kroner

Høsten er ikke bare tiden for å gå i fjellet og nyte vakker norsk natur, for tradisjonen tro er det også på denne årstiden virtuelle verdener får seg en real overhaling i form av bedre grafikk for bærbare datamaskiner.

Nvidia lanserte for bare noen uker siden sin nye 900M-serie med grafikkbrikker. Denne nye generasjonen går under navnet Maxwell og byr på de to brikkene GTX 970M og GTX 980M. Ifølge Nvidia skal disse være dobbelt så energieffektive som den forrige Kepler-generasjonen og gi deg hele 80 prosent av ytelsen som et fullblods skjermkort for stasjonære maskiner gir.

Selv om lanseringen akkurat har funnet sted, har vi allerede fått kloa i ett av de nye bærbarbeistene med Nvidias 980M-brikke innabords, nemlig Multicoms Kunshan P170S. I dag skal den måles mot det som kan krype og gå av forrige generasjons bærbare kraftpakker.

Metallplaten i topplokket er bare limt på et underlag av plast, og hjelper lite på byggkvaliteten. Heller med enn uten, dog.
Metallplaten i topplokket er bare limt på et underlag av plast, og hjelper lite på byggkvaliteten. Heller med enn uten, dog. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Uinspirert utseende

Aluminium er det aller første som møter oss når vi drar Kunshan P170S opp av esken. Det er likevel bare snakk om en tynn aluminiumsplate som er innkapslet i topplokket av plast – et materiale som du finner betydelig mer av på maskinen. Metallet gjør dermed nada for byggkvaliteten, selv om hele pakken kanskje ser noe mer innbydende ut med, enn uten. Aluminiumet, som har et børstet preg, går også igjen i området rundt pekeplaten. Her kommer det mer til sin rett ved at det gir stabilitet mens du skriver. Materialet er likevel en røver til å tiltrekke seg fingermerker, så hold pussekluten nær.

Plasten dekker de fleste områdene av maskinen, enten i matt eller blank utgave. Kolossens fremtoning er tung og treg, og materialene gir oss assossiasjoner til tidlig 2000-tallet. Det var nemlig siste gang Kunshan P170S var i godt selskap med andre lignende maskiner. 

Den føles uansett ganske solid, og vi merker ingen knirking i plasten eller svakheter i rammen. Vi stikker imidlertid ikke under en stol at vekten nok bidrar litt til dette «kvalitetsinntrykket». Det er nemlig i realiteten en smålubben olding vi har å gjøre med. På vekta jamrer han litt, og ender på 3,8 kilogram. Om du skal ha ham med ut på tur må du også huske på stokken, eller laderen. Den trenger han for å gå langt, og den veier også inn på vel 875 gram, noe som bringer totalvekten opp til vel 4,7 kilogram.

Hva målene angår må du holde av 41 x 28 x 4,5 centimeter i sekken eller kofferten din om du vil ha den med deg på reise. 

Lokket sitter vel stramt, og du må bruke begge hender for å åpne det. Når du har gjort dét må du også være klar over at ingen ting vil skje når du trykker på «på»-bryteren. Multicoms maskiner leveres nemlig uten operativsystem som standard. Windows kan imidlertid installeres på forhånd mot et tillegg i prisen, eller du kan legge det inne selv fra en DVD-plate eller en minnepenn. Dette gir mulighet til å få en ren Windows-installasjon, fri for produsentenes tiggerprogramvare. (Ekstra)

En gjennomsnittlig skjerm

Du får best bilde ved å sitte rett foran skjermen. Fra kantene blir den raskt blass eller for mørk.
Du får best bilde ved å sitte rett foran skjermen. Fra kantene blir den raskt blass eller for mørk. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Kunshan P170S sin 17 tommer store skjerm har den typiske full-HD-oppløsningen på 1920 x 1080 bildepunkter.

Her er det et standard TN-panel som regjerer, og selv om dette har raskere responstid enn IPS-paneler, merker vi at vi savner sistnevnte – som faktisk begynner å bli vanlig også hos spillbærbare.

TN-panelet krever at du betrakter skjermen fra en helt spesiell vinkel for å oppleve fargene best mulig, og personer ved siden av deg vil oppleve skjermen som blass.

Fargene er nok ikke helt korrekte, men hvor mye du vil legge merke til dette i spill er svært diskutabelt.

Oppløsningen er det imidlertid ingen ting å si på. Bildeflyt er viktigere enn oppløsning, og ved normal avstand til skjermen ser vi ikke enkeltpunktene likevel. Lysstyrken målte vi til gode 310 nits, noe som sammen med den matte skjermen hindrer at du får besøk av reflekser i ruta.

God å jobbe på

Tastaturet er av den «gamle» typen, hvor tastene ikke står hver for seg som om de var egne øyer, men henger mer sammen. Inntrykket er godt, og vi får ikke den dårlige plastikk-følelsen som en del nyere ultrabærbare kan by på. Hver tast gir passe motstand og har godt med vandring når de trykkes ned, men de gir også opphav til en slags klistrelyd. Dette er imidlertid langt bedre enn billige tastaturer som lager lyd av at plasten skjærer mot hverandre. Vi kan ikke mene så mye om tastaturutformingen, da vår testmodell er levert med amerikansk tastatur.

Det er ingen dedikerte snarveistaster på tastaturet, men alle F-tastene, og noen få andre utvalgte taster, utgjør i kombinasjon med Fn-tasten snarveier til musikkavspilling, lysregulering for tastaturet, styrken på skjermlyset og mye annet.

Tastaturet og pekeplaten er OK.Metallplaten ved håndleddene gir god støtte, men trekker til seg fettflekker.
Tastaturet og pekeplaten er OK. Metallplaten ved håndleddene gir god støtte, men trekker til seg fettflekker. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Pekeplaten har, akkurat som aluminiumplaten som omkranser den, en børstet stålfølelse. Det gjør den litt ruglete, noe som kan kreve litt tilvenning. Vi synes pekeplaten sporer fingerbevegelsene godt og vi treffer oftest det vi sikter på. Flerberøringsbevegelser støttes også, og en fingeravtrykkleser er på plass. Denne kan for eksempel brukes i kombinasjon med Windows-påloggingen eller passordprogramvare.

De fysiske musetastene er litt harde – eller kontante – alt ut ifra hvordan du ser det. De bråker uansett en hel del, så du vil nok absolutt sparre opp med en skikkelig spillmus om du vil fordrive tiden med noe annet enn enkel nettsurfing eller tekstbehandling.

Et variert utvalg

Den lite fordelaktige størrelsen, som de store spillbeistene ofte har, kan ofte i det minste på ett punkt snus til å være en fordel. Maskinene har god plass til tilkoblingsporter.

På Kunshan P170S finner vi dermed både en HDMI, DisplayPort og Mini DisplayPort – så det skulle være uproblematisk å utvide skrivebordet om 17-tommersskjermen blir for liten. Disse er plassert bak på maskinen, sammen med strømingangen, slik at de skal være ute av veien under bruk. Det er fint, men vi legger merke til at strømadapteret er av den gammeldagse typen, med fire pinner, at det ikke er likegyldig hvilken vei det plugges inn. Dermed kan det være en utfordring å plugge den inn uten å henge over maskinen for å sikte.

Du kan koble det meste til Kunshan P170S, men vi ønsker oss en bedre ladekontakt.
Du kan koble det meste til Kunshan P170S – selv en mini-FireWire-kontakt er på plass for den som skulle ha bruk for det. Vi ønsker oss en bedre ladekontakt.  Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Venstresiden av maskinen byr på to USB 3.0-porter, en kombinert USB 3.0- og e-SATA-port, og faktisk også en mini-FireWire-port. En SD-kortleser og en nettverkskontakt er også på plass. Høyresiden har det du skulle trenge av analoge lydutganger, en USB 2.0-port og en DVD-ROM.

Vi føler at det er naturlig å spørre om enkelte av portene er tatt med bare fordi det var plass til dem og ikke så mye fordi de er relevante i dag. Vi har i alle fall ikke brukt en mini-FireWire-port i år, men noen skade gjør de da ikke heller.

Av utstyr vi ikke kan se med vårt blotte øye finner vi rask trådløs tilkobling i form av 802.11ac-nettverk og nyeste versjon av blåtann, versjon 4.

Ingen gåsehud 

Høyttalerne er det Onkyo som står for. I tillegg til disse finner vi en liten basshøyttaler på undersiden av maskinen som dessverre ikke gjør så mye ut av seg. Lyden er ganske flat, og særlig ved høyt volum blir lyden veldig skrikete. De innebygde høyttalerne duger helt fint til lettere underholdning, men kan ikke erstatte små eksterne høyttalere og i alle fall ikke et par gode hodetelefoner.

Konklusjon

Gammeldags utforming.
Gammeldags utforming. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Med en prislapp på nesten 17 000 kroner, uten operativsystem inkludert, sikter Multicom åpenbart ikke til hvermannsen med Kunshan P170S. Denne maskinen er for de som mener alvor med databruken og ønsker veldig god ytelse. For god ytelse gir den. I øyeblikket troner maskinen faktisk øverst på flere av våre ytelsesgrafer.

Tastatur og pekeplate får begge bestått, og også når det kommer til lagringsplass og eventuelle utvidelser leverer Kunshan P170S varene. Mange vil nok imidlertid drasse rundt på en unødvendig stor maskin, og noen aluminiumsplater her og der kamuflerer ikke det faktum at maskinens utforming nå for alvor begynner å se umoderne ut.

Batteritiden er ganske god, men ikke umulig for andre å matche. Det samme gjelder for kjøleløsningen.

Likevel ser vi at regjeringstiden kan bli kort for Multicoms øverstkommanderende. Allerede senere denne måneden kommer konkurrentene marsjerende på rekke og rad. Rustet til tennene med svært like komponenter og det som ser ut som langt mer gjennomtenkte utforminger, kan lykken for de som jakter på ny spillbærbar i høst ennå ligge noen uker frem i tid.

Alternativ

Asus ROG 751 ser ut til å bli en svært farlig konkurrent til Kunshan P170S. Vi kommer snart tilbake med en test av denne.
Asus ROG 751 ser ut til å bli en svært farlig konkurrent til Kunshan P170S. Vi kommer snart tilbake med en test av denne. Foto: Asus

Multicom har tradisjonelt vært svært gode på pris i forhold til ytelse, men også på dette punktet ser det skummelt ut i denne nye grafikkgenerasjonen. Asus står for eksempel på trappene med arvtakeren til sin fantastiske ROG G750, ROG G751.

Maskinen koster tusen kroner mindre enn Kunshan P170S og leveres med operativsystem. Den har også et IPS-panel som sannsynligvis vil slå «knockout» på Kunshan P170S' billige TFT-panel – noe vi selvsagt skal vente med å slå helt fast inntil vi har testkjørt maskinen innen et par uker.

Vårt råd til spillsultne folk er å holde godt på lommeboka inntil videre. Her er det snakk om en betydelig slump penger og om du kan få en like sprek maskin, med et mer oppdatert og gjennomtenkt design enn Multicom kan gi deg i øyeblikket, lønner det seg ikke å forhaste seg nå.

Det skal imidlertid nevnes at Multicom tilbyr andre konfigurasjoner av Kunshan P170S, for eksempel uten SSD eller med den noe svakere skjermbrikken 970M fra Nvidia. Da til en noe rimeligere penge.

Under panseret

På de neste sidene kan du se nærmere på hvordan Multicoms Kunshan P170S ligger an i forhold til konkurrentene med tanke på blant annet grafikk- og prosessorytelse. Er du redd for om maskinen vil holde lenge nok uten strømtilførsel, eller vurderer å oppgradere den i fremtiden, da bør du absolutt ta en titt på på sistesiden.

Bla om for å se hvor sprek Kunshan P170S er »

Gå til side

Multicom Kunshan P170SM-A-CFB7

"Et godt eksempel på at ytelse ikke er alt, selv for spillbærbare."

Fordeler

 • Sprekeste grafikkløsning til nå
 • Svært oppgraderingsvennlig
 • Lyssterk skjerm
 • Grei batteritid

Ting å tenke på

 • Dyr
 • Stor og tung
 • Utdatert og uinspirert utforming
 • Begrenset betraktningsvinkel for skjermen

Detaljer

 • Batteritid
 • Design
 • Interaksjon
 • Prosessorytelse
 • Skjerm
 • Spillytelse
 • Støy

Multicom Kunshan P170SM-A-CFB7

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen