Hvilket av «MSI RX 480 4GB Gaming X» og «Asus GTX 1060 3GB Dual OC» bør du investere i?

Test MSI RX 480 4GB «Gaming X» og Asus GTX 1060 3GB «Dual OC»

Hvilket av «MSI RX 480 4GB Gaming X» og «Asus GTX 1060 3GB Dual OC» bør du investere i? (Bilde: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no)

Test av MSI RX 480 4GB «Gaming X» og Asus GTX 1060 3GB «Dual OC»

Et av disse er et drømmekort for deg med budsjett.

Unike egenskaper for MSI Radeon RX 480 4GB «Gaming X»

Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Torx 2.0:  De to store viftene på kortet har fått navnet Torx 2.0, og skal ifølge MSI være spesialkonstruert for å øke lufttrykket og transportere bort varm luft raskt fra GPU-en. I forhold til referansedesignens éne og relativt kompakte vifte  – som «skyter» varmluften direkte ut av maskinen – brer Gaming X sine to 95-millimeter brede vifter virkelig om seg. 

Dette skulle gjøre sitt til å senke støynivået fra Gaming X, og i tillegg er det gjemt et sett doble kulelager inne i viftene, noe som skal bidra til redusert motstand og jevnere, mer stabil rotasjon.

Zero Frozr: En annen fordel MSIs grafikkort har overfor AMDs referanseversjon er at de to Torx 2.0-viftene helt stopper å rotere når du ikke belaster kortet og temperaturen ligger under 60 grader celsius. 

Twin Frozr VI: Kraftigere kobberkjølerør på åtte millimeter, kalt Twin Frozr, er som alltid på plass – nå i versjon «VI». Disse skal sørge for at varme som genereres under spilling får størst mulig overflate å fordele seg på før den fraktes bort av Torx 2.0-viftene. 

Ekstra strømkontakt: I forhold til AMDs referanseversjon av RX 480 har Gaming X fått en 8-pinners strømkontakt fremfor en med 6 pinner. På papirer skulle dette gi kortet et lite overtak over referanseversjonen når det kommer til overklokking, uten at vi skal gå i dybden på dette i denne testen.

Unike egenskaper for Asus GTX 1060 3GB «Dual OC»

Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Der MSI har sin TwinFrozr-kjøler har Asus sin «premium»-løsning kalt DirectCU III, som gjerne opererer i tandem med de tre velkjente «Triple Wing-Blade-vifter. Denne løsningen er imidlertid forbeholdt selskapets dyrere ROG Strix-modeller, og er ei å se på dagens testede «Dual OC»-modell.

I stedet for nevnte «profiler» får vi en noe enklere pakke, men Asus har fortsatt gjort sitt til at det skal være en fornøyelse å bruke Dual OC-kortet deres også.

Dual OC-kortet kan nemlig by på to vifter med «vingeblader» Asus har forsket frem. Asus hevder disse viftene skaper et større lufttrykk mot kjøleren under, uten at rotasjonshastigheten må økes. Støynivået under spilling skal være svært beskjedent, og når aktiviteten faller stanser også viftene helt opp for å redusere støyen ytterligere.

Begge kortene har disse egenskapene

Selve kretskortene deres er oppgradert i forhold til referanseversjonene med bedre komponenter for å tillate høyere belastning og spenning, samt oppnå lavere driftstemperaturer. Asus skriver helt spesifikt at deres «Super Alloy Power II»-komponenter blant annet reduserer komponentsumming, eller såkalt «coil whine». Dette er alltid positivt, men gjerne også et problem du slipper unna ved å styre klar av grafikkort med svært svak konstruksjon og underdimensjonerte komponenter. Få av våre testkort sliter altså med dette problemet.  

Tilkoblinger: Begge kortene byr på to DisplayPort 1.4 HDR-utganger som støtter 4K-oppløsning i opptil 120Hz, samt to HDMI 2.0-utganger som på sin side støtter 4K-oppløsning i opptil 60Hz og dessuten tilkobling av VR-briller. En DualLink DVI-tilkobling er også på plass for de av oss med litt eldre monitorer.

De to duellantene stiller med identiske tilkoblingsmuligheter.
De to duellantene stiller med identiske tilkoblingsmuligheter. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

MSI RX 480 Gaming X 4GB kommer med en «backplate». Denne har mest av alt en dekorativ funksjon, der det er siden denne sitter på som får all oppmerksomheten etter at kortet er trygt plassert i maskinen. Asus har spart pengene for sin Dual OC, men dette kommer også deg til gode i form av en lavere pris.
MSI RX 480 Gaming X 4GB kommer med en «backplate». Denne har mest av alt en dekorativ funksjon, der det er siden denne sitter på som får all oppmerksomheten etter at kortet er trygt plassert i maskinen. Asus har spart pengene for sin Dual OC, men dette kommer også deg til gode i form av en lavere pris. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Legg merke til at mens både 4GB- og 8GB-versjonen av RX 480 er basert på den samme grafikkbrikken, Ellesmere XT, er 3GB-versjonen av GTX 1060 basert på en nedskalert GP106-brikke med færre streamprosessorer og teksturenheter enn 6GB-versjonen. 

Vi har testet MSIs RX 480 Gaming X og Asus' GTX 1060 Dual OC satt opp i såkalt «Gaming»-modus. Du kan selv velge mellom «Silent»-modus, «Gaming»-modus og «OC»-modus ved å installere MSIs egen «Gaming App» eller Asus' «GPU Tweak II»-program. Gaming-modus er standard modus ut av esken når kortene kjøpes fra butikk.

I forhold til referansemodellen, hvis verdier er oppgitt i tabellen, byr Asus Dual OCs Gaming-modus på en basefrekvens på 1569 MHz og en boostfrekvens på 1785 MHz. I OC-modus øker basefrekvensen til 1595 MHz og boostfrekvensen til 1809 MHz.

Tilsvarende viser MSIs Gaming X til en boostfrekvens på 1303 MHz i Gaming-modus og 1316 MHz for OC-modus. Begge kort viser altså til små forskjeller mellom Gaming- og OC-modus, men MSIs Gaming X øker i alle fall også minnehastigheten fra 7 GHz til 7,1 GHz ved OC-modus.

Vi kjenner allerede godt til ytelsen til MSI RX 480 8GB Gaming X og Asus GTX 1060 6GB Strix OC. Hva dagens testkandidaters halve minnemengde, og i sistnevntes tilfelle noe ulike frekvenser, færre streamprosessorer og teksturenheter får å si for ytelsen, ser vi på over de neste sidene. 

Neste side: Ytelse i 3DMark »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen