MSIs R9 390X Gaming 8G med Twin Frozr V-kjøler er også lekker å se på.

Test MSI Radeon R9 390X «Gaming 8G Twin Frozr V»

MSIs R9 390X Gaming 8G med Twin Frozr V-kjøler er også lekker å se på. (Bilde: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no)

Kongen av den nye 300-serien

Men klarer AMD å slå konkurrenten fra Nvida?

Annonsør­innhold
Les hele saken »

MSI leverer, som alltid med Twin Frozr-serien sin, et svært solid produkt. MSI Radeon R9 390X yter godt, er svært stillegående selv under høy last, og det må også nevnes at selve kortet med sin kraftige varmespreder og sine store vifter både ser og føles som et virkelig kvalitetsprodukt. 

I skrivende stund skal MSI ha omtrent 4700 kroner for sitt litt overklokkede Radeon R9 390X med spesialkjøleren Twin Frozr V. For noen hundrelapper ekstra får du imidlertid overklokkede versjoner av konkurrenten Nvidias GTX 980 med like gode tredjepartskjølere. 

Kjøleribbene tar litt plass, men du får igjen for det med et stillere skjermkort.
Kjøleribbene tar litt plass, men du får igjen for det med et stillere skjermkort. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

GTX 980 er, som vi har sett av ytelsestestene våre, ikke noe soleklart bedre valg. Men der R9 390X overgår konkurrenten fra Nvidia unntaksvis, er og blir GTX 980 kortet med de jevnt beste resultatene, ikke minst når det kommer til effektforbruk. På sistnevnte punkt fortjener AMD skikkelig ris på rumpen og Nvidia et jovialt klapp på skulderen.

Det er ikke bare med tanke på strømregningen og miljøet at ting taler for Nvidias GTX 980, men nå som vi befinner oss i juni er det verdt å tenke igjennom om du virkelig ønsker en ny varmeovn fra AMD under pulten. Selv om kjøleren til MSI fungerer som den er tiltenkt, og altså prioriterer lydløs operasjon over det å holde kortet så kjørlig som mulig, er ikke dette en løsning for alle.

Dermed, når vi tar i betraktning at GTX 980 hanker inn de fleste seirene av de to, og ser at AMDs eldre – men fortsatt levende R9 290X med identisk arkitektur – kan skaffes for 1500 kroner mindre enn et R9 390X, vil vi ikke akkurat karakterisere det som en soleklar investering å installere AMDs nykommer i spillmaskinen din i dag.

Velg GTX 980 eller vent

Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Enn så lenge, altså frem til prisene eventuelt beveger seg nedover, ville vi derfor heller valgt Nvidias GTX 980 eller funnet oss et langt rimeligere AMD R9 290X som fint kan overklokkes et par hakk – og dermed langt på vei vil pynte litt på ytelsen.

Det er heller ingen godt skjult hemmelighet at både Nvidia, men kanskje også særlig AMD, har store planer for neste år. Selv om det kan virke lenge å vente til 2016 nå, er det mye som tyder på at vi da får se helt nye arkitekturer og skjermbrikker produsert med 14- eller 16-nanometerteknologi fra begge selskaper. Dagens fabrikasjonsprosess på 28-nanometer har med den nyeste skjermkortgenerasjonen nådd sin grense, og ved å krympe skjermkortkjernene kan vi få se langt kraftigere skjermbrikker som produserer mindre varme og støy, samtidig som de trenger mindre energi for å gi oss bedre grafikk. 

Dagens lansering fra AMD kan, til tross for bedre ytelse, mest av alt sees på som en hvilepute for selskapet som sårt trenger nye inntekter. Om du ikke vil vente helt til neste år på bedre ytelse, så vent i alle fall noen dager til. Da kommer nemlig testene av AMDs nyutviklede GPU-kjerne «Fiji», i form av Radeon Fury X.

Fury X havner nok i en ganske annen prisklasse enn dagens lansering dog, men det blir uansett interessant å se hvilke krefter denne leverer, og hva AMDs mye omtalte HBM-minne, kan gjøre for spillytelsen.

Vi kommer selvsagt også tilbake med tester av de øvrige Radeon-kortene i AMDs nye 300-serie.

På bruktmarkedet vårt kan du gjøre et skjermkortkupp »

En krymping vil gi langt kraftigere skjermkort:
2016 kan bli året da AMD er klare med 14-nanometer produksjonsprosess »

Gå til side

MSI Radeon R9 390X GAMING 8GB

"God ytelse, men lite nyvinning og for dyrt til å være førstevalg."

Fordeler

  • God ytelse
  • Svært god kjøleløsning
  • Stille

Ting å tenke på

  • Sluker strøm
  • Genererer mye varme

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen