MSIs R9 390X Gaming 8G med Twin Frozr V-kjøler er også lekker å se på.

Test MSI Radeon R9 390X «Gaming 8G Twin Frozr V»

MSIs R9 390X Gaming 8G med Twin Frozr V-kjøler er også lekker å se på. (Bilde: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no)

Kongen av den nye 300-serien

Men klarer AMD å slå konkurrenten fra Nvida?

Annonsør­innhold
Les hele saken »

En av de virkelig spennende nyhetene da Nvidia slapp sin Maxwell-baserte GTX 900-serie i fjor var lavere strømforbruk. For eksempel har GeForce GTX 980 en TDP på svært lave 165 watt, noe dagens nyhet, R9 390X ikke kan matche i det hele tatt med sin TDP på 275 watt. R9 390X leveres med innganger for åtte + seks strømpinner og når vi belaster datamaskinen som verst under spilltestingen vår ser vi at kortet virkelig drar strøm. R9 390X går rett forbi og tangerer rekorden til det forrige AMD-strømsluket R9 290X – som dog ikke var overklokket fra fabrikk – men som faktisk hadde en litt høyere oppgitt TDP på 290 watt. 

Mens vi med et GTX 980 innabords trekker omtrent 375 watt totalt for skjermkortriggen vår, sørger MSIs R9 390X for at vi tapper strømnettet for mellom 470 watt og 600 watt når det er i aksjon i Metro: Last Light. Vi registrerte dog en belastning på opp mot 650 watt i (svært korte) perioder. Med tanke på at arkitekturen i R9 390X er identisk med den i R9 290X er vi ikke overrasket over at kortet spiser mye strøm, men vi hadde faktisk forventet at nykommeren hadde funnet én eller annen måte å roe appetitten et hakk med. 

Det skal presiseres at vi har hatt litt problemer med strømmåleren vår, som sitter mellom strømforsyningen og kontakten i veggen, men selv om vi korrigerer for noe unøyaktighet er det på det rene at vi har å gjøre med et svært energikrevende skjermkort.

Oppdatert 19.06: Viftene på kortet må ha spilt oss et lite puss første gangen vi leste av Idle-temperaturen. Denne er nemlig svært høye 62 celsius, noe som skyldes varmeprofilen til Twin Frozr-kjøleren, hvor viftene altså ikke begynner å rotere før temperaturen overstiger 60 celsius.

AMDs Radeon-kort tåler høye temperaturer svært godt, så dette er langt fra noen krise, men et så varmt kort er det selvsagt ikke alle som ønsker å ha i sommervarmen og det er lett å brenne seg litt på lanken om du kommer borti det mens det er i drift eller like etter.

Kjøleren består av en svær varmespreder og to romslige vifter, og noe særlig til støy lager de ikke med mindre du presser kortet til det ytterste i spesielle programmer som FurMark eller lignende. Under vanlige spillsesjoner er det nok heller kabinettviftene eller prosessorkjøleren din du vil legge mest merke til. Under våre tester spant viftene aldri raskere enn 50 prosent, og ofte med enda lavere hastigheter.

Med lasttemperaturer på 76 celsius skulle det være litt rom for ytterligere overklokking, men da med den følgen at viftene selvsagt spinner raskere og kan generere mer hørbar støy.

På neste side konkluderer vi »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen