TEST: MSI GT80 TITAN

Test MSI GT80 TITAN

(Bilde: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no)

Vi har testet MSIs bærbare beist med mekanisk tastaur

MSI GT80 Titan koster skjorta, men du verden så morsom den er.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Vi i Tek er ikke kun opptatt av ytelsen når vi tester bærbare. Også egenskaper som byggkvalitet og interaksjon bør score høyt hos oss før totalkarakteren blir av det presentable slaget. 

Vi spør oss ofte om tastaturet er godt å skrive på over lengre perioder, om det gir fra seg ulyder og om byggkvaliteten er god nok for daglig bruk.

Trenden hvor bærbare bare blir tynnere og tynnere har gått kraftig ut over tastaturene og dermed også komforten når en skriver. MSI har på sin side bestemt seg for å virkelig slå et slag for skrivekomforten. De er kjent for å bruke generelt veldig gode membrantastaturer fra Steelseries, og selv om de er tro til leverandøren gjør de med GT80 noe som egentlig er helt drøyt. De gir oss et mekanisk tastatur, i full størrelse, på en bærbar datamaskin.

Har verdens beste bærbar-tastatur

Argumentene for at ingen har gjort noe lignende før dem er åpenbare. Et mekanisk tastatur gjør den bærbare maskinen svært mye mindre bærbar. Men, etter å ha brukt MSIs GT80 en ukes tid og blitt kjent med tastaturet lurer vi på hvorfor ingen andre produsenter har prøvd seg tidligere likevel. 

Grunnen til det at det mekaniske Steelseries-tastaturet, som for øvrig bruker de brune Cherry MX-bryterne, er helt overlegent noe annet tastatur for bærbare vi noensinne har stiftet bekjentskap med. Dette står seg både når vi spiller og når vi skriver. Hele denne testen er skrevet på vårt testeksemplar av GT80, noe som ikke pleier å være tilfelle. Vi synes rett og slett at GT80 har verdens beste tastatur.

Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Responsen i tastene er, i mangel av et bedre ord, svært tilfredsstillende. Vi gjør få bommerter og blir ikke slitne av å skrive. 

Tastene klakker i vei, og når en kommer inn i rytmen har vi gående et aldri så lite steppeshow her på kontoret. Til forskjell fra etter et steppeshow er det imidlertid ingen som applauderer etter at du rytmisk har punchet deg gjennom dagens produksjon. Du er mer trolig å få en kilevink sendt din vei. Vi kommer nemlig ikke unna at også dette mekaniske tastaturet kan drive tilhørere til vannvidd med lydnivået sitt, enn så herlig det høres ut for deg selv.

Tastaturet er mye høyere plassert enn på andre bærbare. Nettopp derfor får du med en håndleddstøtte i silikon som du absolutt bør bruke for å få riktig arbeidsstilling for hendene dine. Uten kan det raskt bli et slit å skrive.

Tastaturet har såkalt anti-ghost, noe som betyr at det klarer å prosessere opptil flere samtidige trykk. Dette er en fordel i spill hvor det går raskt for seg og hvor du ikke vil at enkelte nedtrykk skal «glemmes». 

Bare for å understreke hvor overdådig GT80 er, finner alle som skaffer seg den en liten metallboks i esken. Denne holder fem gullfargede metallbrytere som, om du ønsker det, erstatter de mye brukte spilltastene W, A, S, D og ESC. Disse er en anelse tyngre og gir en litt annen følelse enn øvrige taster, men «pimper» maskinen din uten å føre den over grensen til harry-land. Vi skulle bare ønske det røde baklyset fant veien gjennom disse også. 

Om vi skal frem med pirkepinnen ville vi alltids satt pris på om MSI kunne lagt ved et par norske Ø- og Æ-taster mens de var i gang. Disse felles nordiske tastene har vi aldri fått sansen for, der de roter til tastaturet for alle som ikke lærte seg Touch-metoden.

Svak på flerbevegelser

Normalt er pekeplaten nedenfor tastaturet. Men, ettersom tastaturet allerede er trukket så langt ned på GT80 for å gjøre plass til de to kraftpakkene av noen skjermkort i toppen, har denne måtte vike til høyresiden for tastene. Det fungerer ikke spesielt godt for venstrehendte, som ved siste opptelling skulle tilsi over ti prosent av oss, men noe veldig stort problem er det ikke. På denne spillmaskinen tenker vi nok en skikkelig spillmus er et naturlig tilbehør uansett hvor du tar med deg GT80-en eller hva du gjør på den.

Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Pekeplaten sporer fingerbevegelsene veldig nøyaktig og det er greit å ha dedikerte knapper for venstre- og høyteklikk. Når det kommer til flerbevegelser kommer den likevel til kort. Vi sliter med å få flerbevegelser som rulling til å fungere uten at sporingen av en eller flere fingre forsvinner. Videre er forstørring og forminsking av nettsider svært hakkete. De jevne og alltid dødelig presise gestene på Apples pekeplater er en million ganger bedre. 

En morsom detalj finner vi ved å se litt nærmere på pekeplaten, dog. Du kan nemlig utnytte denne som en numpad i stedet for pekeplate. Ved å trykke på num-flaten øverst til høyre på pekeplaten kommer 16 nye taster til syne. Nå får du ingen fysisk respons herfra, så for tallknuserne der ute vil nok uansett et dedikert nummertastatur være å foretrekke, men vi tror mange vil synes det er fint å ha rask tilgang til talltastaturet i touchform likevel. 

Slangen i paradis

Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Som alltid når vi tester bærbare med et kraftig grafikkort, eller i dette tilfellet to, er vi spente på støynivået og temperaturene. Med bråkebøtta av en nyvinning MSI serverte oss sist fryktet vi det verste da vi startet maskinen.

Vi kunne likevel straks konstatere at under normal bruk, slik som nettsurfing og strømming av video, hører en bare et jevn og svært lavt sus fra de to store luftekanalene bak maskinen.

I det vi starter opp Diablo 3, et spill som ikke er så alt for krevende, øker imidlertid raskt viftenes turtall til et nivå som oppfattes mer forstyrrende for noen. Vi tok frem våre hodetelefoner, som riktig nok er åpne, men klarte med det å kansellere ut nok av denne ekstra støyen til at vi kunne nyte spillet og ikke plages av det høyere viftesuset.

På dette stadiet så vi oss alt i alt godt fornøyde, men det var før vi dro i gang de virkelig grafikktunge spillene som Hitman: Absolution og Metro: Last Light. For, etter å ha spilt gjennom det første brettet på Hitman, var vi ikke bare helt øre i hodet, vi var rett og slett møkk lei det høye og altgjennomtrengende suset fra det som nå minnet oss mer om turbiner enn vifter.

Det er vel bare å forvente at det blir en bråkete affære når en trykker to heftige grafikkort inn i en bærbar maskin, men resultatet blir dessverre at mens en kommer unna hørselvern under normal bruk, blir hørselvern – eller i alle fall et par lukkede hodetelefoner – helt essensielle om du tenker å bruke GT80 til det formålet den er laget for, nemlig spilling. Det å spille på GT80 i stua mens resten av familien ser på TV eller slapper av med en bok kan du glemme. Prøver du likevel går nok maskinen ut vinduet raskere enn du klarer å bestemme deg for om du vil tilstå hvor mange penger du har lagt i den.

Når det kommer til temperatur under last har vi lite å si på dem. Det blir varmt under maskinen, men så håper vi ikke du planlegger å sitte med GT80 på fanget heller akkurat. 

Kalibrer skjermen

Skjermen er, i likhet med resten av GT80, litt større. Den øker fra de typiske 17 tommerne til 18,4 tommer, og godt er det. GT80 er tenkt som en skrivebordserstatter, og mens de fleste er vant til 24-tommer eller større her er det merkbart men ikke helt ulevelig å kompromisse på denne størrelsen. Oppløsningen er på sin side fortsatt de vante 1920 x 1080 punktene, noe vi ikke klager over. Full HD-oppløsning er fortsatt en perfekt match for spillbærbare når vi vekter grafikkdetaljer opp mot bildeflyten dagens mobile grafikkort klarer å levere.

Når vi måler skjermkvaliteter som fargegjengivelse og lysstyrke får vi to resultater i hver sin ende av tommel opp-skalaen. Mens skjermen scorer svært godt på lysstyrke, er fargene på ville veier.

Den matte skjermen, som er av typen PLS og dermed skilter med god innsynsvinkel, har nemlig et svært tydelig blåskjær over seg. Videre er skillet mellom gult og grønt under par, og magenta heller mer over mot blå enn noen her i redaksjonen setter pris på. Rent praktisk er det det konstante blåskjæret der vi normalt hadde ventet å se hvitt som er mest problematisk synes vi. Går du for en GT80 anbefaler vi deg samtidig å skaffe kalibreringsutstyr for skjermen.

I sommer lanserte Nvidia sin G-Sync-teknologi for bærbare maskiner. Dette var akkurat litt for sent til at MSI fikk på plass støtte i GT80 til teknologien som fjerner riving i bildet og gir jevnere bildeflyt uten V-sync aktivert. Synd, for det denne teknologien gjør med bildeflyten i spill må bare oppleves, eller i alle fall leses om.

God batteritid – i «sparemodus»

Vi kan mene mye om batteritiden til bærbare spillmaskiner. Sannheten er likevel at selv om vi alltid måler denne vektes den ikke veldig høyt når alt kommer til alt. For GT80s vedkommende trekker den uansett ikke ned. Vi målte nemlig like i overkant av fire timer videoavpilling i VLC med skjermens lysstyrke justert ned til 150 nits, noe som er bra for en spillbærbar.

Noe av grunnen til at GT80 leverte så bra her er at vi for anledningen la de to grafikkbeistene i dvale og heller startet den opp med den integrerte grafikkmotoren Intel HD Graphics 4600 i sjefstolen.

Med de to GTX 980M-brikkene aktive kunne vi nærmest se batteriindikatoren krype nedover, og den viste minutter heller enn timer etter en fullading.

Så lenge du tar deg bryet med å starte om maskinen i integrert grafikkmodus når du ikke skal spille kan du trygt bevege deg litt unna et strømuttak. Skal du spille er du lenket til veggen, så enkelt er det.

Skrivebordserstatter og mediasenter

GT80 har fint plass til et par stereohøyttalere signert danske Dynaudio. Disse spiller høyt, har god dynamikk, så mye bass en kan forvente fra en bærbar og låter generelt ganske bra - om ikke en liten anelse metallisk ved svært høyt volum. Om du ikke er veldig kravstor har du her både et lite festanlegg og god nok lyd i massevis for filmer og musikkvideoer fra Youtube og mer til. 

Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Som en skrivebordserstatter har vi slått fast at GT80 har kreftene som skal til, men hva med tilkoblingene? Det er ingen regel som sier at større maskin betyr flere tilkoblinger, men i dette tilfellet kan du boltre deg i dem. Vi nevner fem USB 3.0-porter, en micro SD-kortleser, to miniDisplay-porter, en HDMI-utgang i full størrelse og en gigabit ethernet-port. Gigabit-porten skal det nevnes har MSIs Killer-nettverksport som skal redusere forsinkelser, eller på godt norsk, «latency», når du spiller over nett. Vi har ikke selv satt MSIs nettverksport på prøve mot en standard adapter, men ifølge selskapet skal den utgjøre en forskjell spesielt i kompetitive nettspill.

I tillegg kan du koble til headset og mikrofon, eller sende lyden fra GT80 ut til anlegget ditt via den optiske lydutgangen. Legger vi til muligheten til å se Blu-ray-filmene dine (og eventuellt brenne ut nye) begynner bildet av GT80 å bli ganske komplett. Ikke bare som skrivebordserstatter, men ved behov også som et mediasenter.

Konklusjon

Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

I starten av testen var vi inne på hvorvidt MSI GT80 Titan sine beist av noen grafikkort ville stikke kjepper i hjulene for den. Og jo, det gjør de dessverre på sett og vis med øredøvende støy under spilling. Dermed har vi funnet to gode grunner til å be GT80 ryke og reise. For i tillegg til å være en bråkebøtte koster den mer enn mange bruker på bilen sin eller hva mange tjener på en måned. 

Vi kunne sagt det er galskap å kjøpe en GT80. Noe vi forresten også kalte det på førstesiden. Men, etter å ha blitt kjent med GT80 vil vi minne om at det er lov å være litt gal av og til. Spesielt når noe så unikt som MSIs GT80 dukker opp.

Den sliter kanskje med støy og koster skjorta, men har du dataspill som hovedinteresse og vil ha med deg stasjonær ytelse der du farter samtidig som du har et lukket hodesett for å blokkere ut støyen, da har du effektivt navigert rundt våre sterkeste innvendinger mot GT80.

Deretter kan du heller fokusere på alt som er bra med denne vel sammenskrudde skrivebordserstatteren, som for eksempel:

Det mekaniske tastaturet: Vi kalte det verdens beste tastatur for en bærbar datamskin.
Ytelsen: To grafikkort ER bedre enn ett.
Tilkoblingene: Velg og vrak, alle er på plass.

Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Dessuten, den kan oppgraderes. Det er lett å legge til mer minne og lagringsplass, og har du litt mer kunnskap kan du etter tid og stunder også bytte ut de to GTX980M-brikkene (MXM-moduler) med noe bedre fra fremtiden.

GT80 byr også på god lyd, holder minst fire timer på batteriet i sparemodus, og vi minner om at viftene ikke støyer nevneverdig under nettsurfing eller filmstrømming. Så får du heller vurdere å skaffe et kalibreringsverktøy til skjermen - den kan ha godt av en justering.

Om du er litt på vippen kan du alltids returnere nettvarer på angrerett, eller du kan ha is i magen til MSI kanskje lanserer en oppdatert versjon av GT80. Dagens modell har vært på markedet siden i våres og før eller siden vil de nok snike inn en oppdatert prosessor, men også støtte for Nvidias G-Sync-teknologi. Er de riktig så lydhøre anstrenger de seg dessuten enda mer for å redusere støynivået og gir skjermen en runde med kalibratoren, da blir et produkt som etter vår mening allerede i dag har livets rett, enda sterkere.

Gå til side

MSI GT80 2QE-031NE

"En helt unikt maskin som, til tross for noen fallgruver, kanskje passer deg helt perfekt."

Fordeler

 • Et helt unikt produkt
 • Svært godt tastatur
 • Høy ytelse
 • Velkonstruert
 • Vi liker designet
 • God lyd
 • God batteritid i sparemodus
 • Godt portutvalg

Ting å tenke på

 • Støyer kraftig under spilling
 • Svært dyr
 • Dårlig kalibrert skjerm
 • Flerbevegelser glipper
 • Stor og tung lader

Detaljer

 • Batteritid
 • Design
 • Interaksjon
 • Prosessorytelse
 • Skjerm
 • Spillytelse
 • Støy

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen